ŠTÍTEK: Kalifornie

Do budovy, z níž se kouří, vrazila podle fotografa krátce předtím ukradená dodávka, jež posloužila jako beranidlo, aby se dal vyrabovat obchod v budově
Na začátku všeho byly uniklé záběry skupiny losangeleských policistů bijících černocha Rodneyho Kinga. Policisté byli postaveni před soud, který je zprostil viny. Ještě ten den vzplálo Los Angeles plamenem. Nepokoje, provázené rozsáhlým rabováním a žhářstvím, trvaly zhruba šest dnů a nechaly za sebou 53 mrtvých. A také opakovaně naplněnou hrozbu, že se mohou do amerických ulic kdykoli vrátit.
12 fotografií

Den, kdy se z Los Angeles stalo peklo. Tehdejší ulice se změnily v brutální svět

Svět
Ilustrační snímek
Obyvatelé domu v městečku na břehu jezera Tahoe v Kalifornii měli nečekané hosty. Z pod podlahy se v zimě občas ozývaly podivné zvuky podobné chrápání a mručení. Rodina se je snažila ignorovat i proto, že sousedi nic neslyšeli. Zvuků ale začalo přibývat. Nakonec se ukázalo, že si skulinu pod domem k zimnímu spánku vybrala medvědí rodinka. O kuriózním příběhu na facebooku informovala nezisková organizace na ochranu medvědů BEAR League.

Rodinu rušilo podivné chrápání. Zjistila, že pod domem hibernovalo pět medvědů

Svět
Pachatelé nejhoršího únosu dětí v amerických dějinách v době zadržení. Fred Woods je vlevo.
Byl to největší únos dětí v amerických dějinách. Před 46 lety trojice mužů unesla v americkém státě Kalifornie školní autobus s šestadvaceti dětmi. Pohřbili je zaživa v zasypaném kamionu a za propuštění požadovali výkupné. Nakonec všechny děti přežily a únosci skončili ve vězení, ale ne na dlouho. Už i poslední z nich, sedmdesátiletý Frederick Newhall Woods, byl nyní propuštěn na svobodu.

Unesl a zaživa pohřbil 26 dětí. Aktéra největšího únosu v USA nyní propustí

Svět
Parník TS Queen Mary sloužil v letech své největší slávy na skotské řece Clyde. Nyní se na ni po letech vrátí. Snímek pochází z roku 2016, kdy byla loď přepravena do města Glasgow.
Když se řekne název Queen Mary, většina lidí si představí legendární zaoceánský parník, který už desítky let pomalu chátrá v přístavu v Kalifornii. Jenže ve Velké Británii existuje i jiný parník Queen Mary. Je o poznání menší, plavil se pouze po řece, jeho příběh je však neméně zajímavý. I jemu donedávna hrozilo, že zůstane navždy uvězněn v docích. Plány se ale změnily a královna opět vypluje.
9 fotografií

Návrat královny. Parník Queen Mary opět vypluje, kdysi vezl mnoho slavných lidí

Svět
Mike Tyson.
/VIDEO/ Legendární boxer Mike Tyson má mnoho tváří. Od kriminálníka až po respektovanou sportovní osobnost. A taky platí za skvělého baviče. Smysl pro humor mu rozhodně nechybí. Pětadvacet let poté, co ve slavném zápase o světový titul v těžké váze ukousl kus ucha Evanderu Holyfieldovi, uvedl na trh pod svou značkou Tyson 2.0 konopné žvýkačky ve tvaru ucha. Přesněji ukousnutého ucha.

Tyson zase šokoval. Prodává konopné žvýkačky ve tvaru ucha. Ukousnutého...

Ostatní sporty
Tomáš Hertl se v dresu San Jose Sharks raduje ze vstřelení gólu.
Týdny nejistoty jsou pryč. Útočník Tomáš Hertl bude v NHL i nadále střílet góly v dresu San Jose, s vedením Sharks podepsal rodák z Prahy osmiletou smlouvu, která mu garantuje příjem 65,1 milionu dolarů (přibližně 1,45 miliardy korun). Hertl se mohl stát po sezoně nechráněným volným hráčem, nakonec ale bude pokračovat v týmu, kde si vybudoval pozici jednoho z hlavních lídrů a již dva roky je asistentem kapitána.
10 fotografií

Hertl po podpisu lukrativní smlouvy: Jsem hrozně spokojený, už můžu v klidu spát

Hokej
Disneyland. Ilustrační foto
Americká společnost, známá především díky svým kultovním animovaným postavičkám v čele s Mickey Mousem, pracuje na vybudování několika plánovaných obytných komunit. Tým designérů zábavních parků se má postarat o to, aby trvale pohltily nejoddanější fanoušky.

Ráj pro fanoušky. Disney plánuje postavit celé město

Svět
Michal Březina se naposledy představí na olympiádě.
Léta patřil ke stálicím české výpravy na zimních olympiádách. Letos brněnského krasobruslaře Michala Březinu čeká čtvrtá a poslední akce pod pěti kruhy. Po této sezoně dlouhodobá česká krasobruslařská jednička uzavře kariéru. V Pekingu se mu vyplní taky jedno dlouholeté přání. Na olympiádě bude i se svou sestrou Eliškou, se kterou si dokonce zazávodí i v týmové soutěži.
5 fotografií

Všechno je jinak, než bývalo, míní Březina před derniérou

Zimní olympijské hry
Krasobruslařka Eliška Březinová
První zatěžkávací zkoušku má za sebou, i když olympiáda začíná až za necelý týden. Brněnská krasobruslařka Eliška Březinová prošla všemi kontrolami a po negativním testu na covid tak mohla ve čtvrtek večer společně se svým bratrem Michalem Březinou a dalšími českými reprezentanty odletět do Pekingu. Tam si odbude svou olympijskou premiéru a v závěru oslaví šestadvacáté narozeniny.
13 fotografií

Před odletem jsem radši ani nenakupovala, hlásí olympijská debutantka Březinová

Ostatní sporty
Medvěd grizzly.
Panika, hrůza, a pak chladný instinkt přežití. Nepředstavitelná síla pumy byla pro Anne Hjelleovou šokem. Když se na ni zvíře vrhlo a tesáky jí trhalo maso stejně lehce, jako horký nůž projíždí máslem, myslela si, že je konec. Rodneymu Foxovi hlavou projížděly ty samé myšlenky, když se na něj z hlubin řítil set žraločích zubů. Krvavou hostinu grizzlyho přežil Colin Dowler jen díky svému odhodlání. Po útoku hodinu šlapal k chatě, zatímco mu na boku byly vidět vnitřnosti. I když to není na denním pořádku, útoky divokých zvířat se dějí. Ať už je k tomu žene hlad, nebo překročení teritorií.
5 fotografií

Přežili útok žraloka, pumy i medvěda. Z detailních vyprávění lidí mrazí

Svět
Pitbull. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Když se před čtyřmi měsíci Ricardo Rodriguez evakuoval kvůli lesnímu požáru Caldor v Kalifornii, odcházel jen s největším sebezapřením. Smiřoval se totiž s tím, že už se nikdy nepotká se svým nejlepším přítelem, psem Russem. Ten mu totiž utekl jen pár dnů předtím, než vše začaly pohlcovat plameny. Netušil však, že jeho čtyřnohý společník má velmi tuhý kořínek a jen tak se nevzdá. Zvíře celé měsíce přežívalo v divočině, než ho před jistým umrznutím v hlubokém sněhu zachránily dvě dobrovolnice.

Přežil velké požáry i mráz. Ztracený pes zvládl téměř čtyři měsíce v divočině

Svět
Tragický pád balkonu v kalifornském univerzitním městě Berkeley, při němž v úterý zahynulo šest irských studentů, způsobila podle expertů dřevokazná houba na podpůrných trámech.
Aoife Bearyová si užívala léto v Kalifornii. Život byl jedním velkým dobrodružstvím a s kamarády slavila své jednadvacáté narozeniny. Netušila, že se ze dne, který jí doposud přinášel příjemné očekávání a štěstí, stane výročí smrti šesti nejbližších přátel. Když se pod nimi zbortil balkón ve čtvrtém patře, byla jednou z mála, kdo přežil. Odnesla si ale zranění do konce života. O šest let později v dublinské nemocnici zemřela na infarkt.

Jako jedna z mála přežila před šesti lety děsivý pád balkonu. Nyní náhle zemřela

Svět
Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Guvernér Kalifornie Gavin Newsom v sobotu ohlásil plán zavést v nejlidnatějším americkém státě zákaz prodeje a výroby některých zbraní za pomoci právního mechanismu, který použil Texas ve svém kontroverzním zákoně proti potratům prováděným po detekci srdečního tepu embrya. Lidé by pak měli nárok na odškodné při žalobě kohokoli, kdo v Kalifornii vyrábí či prodává útočné pušky a podomácku vyrobené střelné zbraně.

Kalifornie omezí prodej zbraní. Chce postupovat jako Texas při zákazu potratů

Svět
Sekvoj.
Ashtyn Perryová je vysoká sotva jako ten rýč, který zrovna zašlápla do neplodné půdy. Železo přitom musí prorazit krustu sněhu a vrstvu popela, než se dostane k hlíně. Kalifornskou horskou oblast Sequoia Crest zpustošil ničivý požár již loni. Zahubil i desítky pro tuto oblast typických stromových gigantů. V celém státě pak shořelo jen za poslední dva roky kolem 14 tisíc sekvojovců obrovských. Pětina jejich populace.
17 fotografií

Naděje v hromadách popela. Malé sekvoje v Kalifornii jednou vyrostou v obry

Svět
Český krasobruslař Michal Březina při posledním startu na společném mistrovství čtyř zemí, které v prosinci 2019 v Ostravar Aréně suverénně vyhrál s velkým náskokem.
/FOTOGALERIE/ Na Americké brusli v Las Vegas obsadil v říjnu jako nejlepší evropský krasobruslař 6. místo, ale na Rostelecom Cupu o víkendu v ruském Soči skončil český olympionik Michal Březina až desátý. Po první části soutěže se čtverným salchowem byl i ve svém druhém závodě prestižního seriálu Grand Prix šestý, ale ve volné jízdě tuto pozici tentokrát neudržel.
18 fotografií

Krasobruslař Březina po Soči změnil plány. Český titul letos nezíská

Ostatní sporty
Britský princ Harry a jeho manželka Meghan
Manželka britského prince Harryho, vévodkyně Meghan, se opět ocitla na výsluní. Nečekaně se totiž objevila v populární americké talkshow moderátorky Ellen DeGeneresové. Povyprávěla o životě s rodinou v Kalifornii, prozradila, jaké měli její potomci halloweenské kostýmy a dokonce odhalila podrobnosti z mládí - prý vypadala jako klaun a do auta lezla přes kufr.
35 fotografií

Meghan překvapila diváky. Kvůli účesu mě přirovnávali ke klaunovi, prohlásila

Společnost