ŠTÍTEK: Kalifornie

Ilustrace sondy DART před dopadem na binární systém Didymos/Dimorphos.
NASA chystá cosi jako vesmírný kulečník - vlastně spíš cvrnkanou - a Češi budou u toho. Realitou se má stát vědecké dobrodružství, jaké dosud znali spíš jen příznivci sci-fi příběhů. Na pondělí 26. září se chystá test reálné schopnosti lidstva posunout vesmírným tělesem - což má být příprava na odvrácení případně hrozícího střetu většího útvaru z kosmu se Zemí, pokud někdy v budoucnu bude naši planetu ohrožovat.

Vesmírný kulečník: Lidé zkusí posunout měsíček, dohlídnou na to čeští vědci

Z okolí
Venus je při své práci velice precizní
Mluví o sobě jako o maniakovi, který ovládá magii vystřihování a je zamilovaný do přízí všeho druhu. Inspiraci čerpá všude kolem sebe a své nápady přetváří do úžasných děl. Vezme do ruky nůžky a připravené příze v textilii vystříhá do nejjemnějších detailů do tvaru obličeje, zvířete, ale do 3D modelu z příze přetvoří i fotografii. Vzniklý obraz či koberec pak může zdobit vaši zeď i podlahu.
43 fotografií

Když vezme charismatická Venus do ruky nůžky, dějí se zázraky

Hobby
Jezero Mead vydalo barel, ve kterém byly lidské ostatky.
Vyšetřovatelé identifikovali lidské ostatky, které v květnu nalezly dvě dívky u amerického jezera Mead. Patří muži, jenž se pravděpodobně utopil před dvěma dekádami. Jedná se ale pouze o první vyřešený případ. Kvůli extrémnímu suchu se snižující hladina vody v největší americké vodní nádrži v poslední době odhalila také tělo se střelným zraněním v sudu a další ostatky.
4 fotografie

Před 20 lety se po něm slehla zem. Nyní vysychající jezero Mead případ vyřešilo

Svět
V sobotu 20. srpna odstartoval z náměstí TGM ve Veselí nad Lužnicí již 11. ročník závodů veteránů Selské baroko. Déšť nebyl pro účastníky žádnou překážkou.
Oblíbený soutěžně orientační závod historických vozů a motocyklů Selské baroko odstartoval v sobotu 20. srpna v 11 hodin svůj 11. ročník z náměstí T. G. Masaryka ve Veselí nad Lužnicí. Za krásami jihočeské architektury, jak název napovídá, a plnit 9 úkolů na šedesátikilometrové trase se vydalo 115 posádek. Celkem šlo o 203 účastníků včetně spolujezdců.
91 fotografií

Selské baroko startovalo z Veselí už pojedenácté, v soutěži přibyli i nováčci

Táborsko
Ben Affleck v thrilleru Hluboká voda (2022)
Někomu stačí před svatbou pouhý rok, Ben Affleck jich potřeboval devatenáct. Přesně tolik uplynulo od chvíle, co s herečkou a zpěvačkou Jennifer Lopezovou zrušili plánovanou svatbu, aby se k sobě nakonec zase vrátili. V půli léta si tahle přechozená známost (přezdívaná médii Bennifer) řekla ano. Affleck prodal svůj dům a koupil nový. A zase bude Batmanem. To vše na prahu padesátky, kterou oslaví 15. srpna.
10 fotografií

Ben Affleck slaví padesátiny. Oblíbený herec je v poslední době samá změna

Film a televize
Medvěd grizzly. Ilustrační snímek
Vypadalo to na krásný srpnový víkend strávený v Národním parku Glacier ve Spojených státech. Proměnil se však v jednu z nejděsivějších nočních můr v celých jeho dějinách. Během jediné noci, té na 13. srpna 1967, tam dva medvědi grizzly zmasakrovali dvě mladé ženy a zmrzačili jednoho muže. Na smrtícím útoku mělo nemalý podíl chování návštěvníků, kteří naučili medvědy hledat u lidí potravu.

Hrůzná noc medvědů grizzly: Smrtící útoky v Montaně navždy změnily národní park

Svět
Děti Turpinovy s biologickými rodiči Davidem a Louise.
Roky muselo třináct sourozenců z americké Kalifornie přežívat týrání a mučení od vlastních rodičů. Když byly děti v roce 2018 konečně rodině odebrány, agentura šest z nich umístila do pěstounské péče, kde měly dostat lepší život. Jenže hrůza se opakovala. Sourozenci Turpinovy byli znovu vystaveni psychickému a fyzickému nátlaku, a dokonce i sexuálnímu zneužívání. Utrpení trvalo další tři roky. Ačkoliv sociální služba o teroru, který se v domě odehrával, věděla, nijak nezareagovala. Sourozenci nyní podali žaloby.
5 fotografií

Nekončící utrpení. Sourozence nejdřív týrali rodiče, pak přišel teror u pěstounů

Svět
Bochnatka americká. Nevábně vypadající rosolovité útvary nejsou pro člověka nebezpečné.
Setkání s bochnatkou americkou většinu koupajících se lidí vyděsí. Velké slizké koule mohou dosahovat i velikosti melounu a vážit několik kilogramů. Pro člověka jsou ale neškodné. Přestože rosolovité útvary připomínají spíše rostlinu, jde o druh mechovky, kterou tvoří shluk drobných živočichů. Bochnatka americká, jak napovídá její název, původně pochází z Ameriky. S lodní dopravou se ale postupně rozšířila po celém světě a čím dál běžnější je její výskyt také v Česku.
13 fotografií

Noční můru koupajících potkáte hlavně na Třeboňsku, dosahuje i velikosti melounu

Strakonicko
Bochnatka americká. Nevábně vypadající rosolovité útvary nejsou pro člověka nebezpečné.
Setkání s bochnatkou americkou většinu koupajících se lidí vyděsí. Velké slizké koule mohou dosahovat i velikosti melounu a vážit několik kilogramů. Pro člověka jsou ale neškodné. Přestože rosolovité útvary připomínají spíše rostlinu, jde o druh mechovky, kterou tvoří shluk drobných živočichů. Bochnatka americká, jak napovídá její název, původně pochází z Ameriky. S lodní dopravou se ale postupně rozšířila po celém světě a čím dál běžnější je její výskyt také v Česku.
13 fotografií

Noční můru koupajících potkáte hlavně na Třeboňsku, dosahuje i velikosti melounu

Táborsko
Olivia Kofieová v dresu Šternberku
Diváky oblíbená a na hřišti pro svůj temperament nepřehlédnutelná. Taková je brzy šestadvacetiletá a 190 centimetrů vysoká americká blokařka Olivia Loren Kofieová, která se po dvouleté pauze vrací do kádru volejbalistek TJ Sokol Šternberk. Po liberu Barboře Chaloupkové, skotské blokařce Mhairi Agnewové a smečařce Anetě Weidenthalerové se jedná o čtvrtou posilu klubu z nejmenšího extraligového města. V tomto případě tedy staronovou. Ve Šternberku totiž působila už v roce 2019. „Chtěla bych říct, že už se nemůžu dočkat, až je všechny zase uvidím ve šternberské hale a budu moct reprezentovat jejich město. Zároveň také doufám, že budeme předvádět kvalitní výkony a že na mě budou pyšní,“ vzkazuje všem šternberským fanouškům.

Čtvrtá šternberská posila! Po dvou letech se vrací Američanka Kofieová

Ostatní sporty
Tomáš Kačo, klavírní virtuoz, absolvent Berklee College of Music v Bostonu.
V oblasti severní Moravy žily významné osobnosti, které se zapsaly do historie. V kraji ale nechybí ani mladí šikulové, o kterých nejspíš ještě uslyšíme. Pojďme si přiblížit příběhy a rozhovory zajímavých či aktivních lidí, kteří na sebe upozornili nebo stále upozorňují svojí činností. Chybět ovšem nemusejí ani významná místa a díla.

Šikulové severní Moravy: Podívejte se na příběhy z regionu

Hobby
Kickboxerka Klára Strnadová na archivním snímku v souboji v malých rukavicích proti slovenské šampionce Monice Chochlíkové.
Od 7. až do 17. července tohoto roku se v americkém Birminghamu po čtyřech letech opět konají Světové hry, na které míří 87 českých sportovců v šestnácti různých sportech. Mezi nimi i klatovská rodačka a kickboxerka žijící v Plzni Klára Strnadová, pro niž bude účast na této mezinárodní sportovní akci, která slouží neolympijským sportům a disciplínám jako náhrada za olympijské hry, premiérová.
46 fotografií

Beru to jako velkou šanci, kterou nechci promeškat, říká fighterka Strnadová

Ostatní sporty
Přednáška Johna Scharffenberga Jak se dožít vysokého věku ve zdraví a vitalitě.
/FOTOGALERIE/ Na téma Jak se dožít vysokého věku ve zdraví a vitalitě přednášel profesor John Scharffenberg, který do Čech a ve středu 15. června konkrétně do Benešova zavítal až z daleké Ameriky. Téměř devět a devadesátiletý doktor v dopoledních hodinách besedoval na benešovské Střední zdravotnické škole a odpoledne v Klubu zdraví.
4 fotografie

Účastníci přednášky se dozvěděli, jak se dožít při plném zdraví vysokého věku

Čtenář reportér
John Scharffenberg
Bezmála stoletý lékař John Scharffenberg zavítá jak v pátek 10. června do sedlčanské modlitebny CASD, tak v pondělí 13. června do Příbrami do Klubu zdraví na ulici Čs. Armády, aby se podělil o zkušenosti z preventivní medicíny. Přednáška Jak se dožít vysokého věku ve zdraví a vitalitě se uskuteční od 18 hodin v Sedlčanech a od 17.30 v Příbrami.

Chcete se v zdraví dožít vysokého věku? Přijďte zjistit, jak na to

Čtenář reportér
To se nečekalo...
Májku v Oberwengu, části Spitalu (okr. Kirchdorf), trefil v pondělí k večeru blesk a zapálil její horní část s girlandami. Oheň hasilo a třísky odklízelo 24 hasičů. Nasazení popsali na svém facebooku.

Od sousedů: Májku spálil blesk

Z okolí
Marek Siwy v hale, kde nápoj dozrává
Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.
10 fotografií

Slavný návrat kombuchy. Mladý podnikatel dělá z houby nápoj, který jde na dračku

Příběhy a rozhovory
Střelba v kostele ve městě Laguna Woods
Nejméně jednoho mrtvého a čtyři raněné, kteří jsou v kritickém stavu, si v neděli vyžádala střelba v kostele v americkém městě Laguna Woods v Kalifornii. Podezřelý ze střelby je ve vazbě, uvedly tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. "Zadrželi jsme jednu osobu a rovněž máme zbraň, ze které se nejspíš střílelo," uvedl ve svém prohlášení úřad tamního šerifa. Zadrženým je dospělý muž, jeho motiv dosud není znám.

V americkém kostele se střílelo. Útok si vyžádal mrtvého, podezřelého zadrželi

Svět
Anežka Paloudová a Josef Dostál.
Oba mají na kajaku své ambice. Duklák Josef Dostál ty nejvyšší, jeho přítelkyně Anežka Paloudová by ráda poskočila z pozice domácí jedničky ještě o něco výš. Život se jí po seznámení s čtyřnásobným olympijským medailistou změnil. K rychlostní kanoistice, která není jejím prvním sportem, si ale došla sama. Na klidnou vodu přešla z divoké. Původně se věnovala sjezdu.
10 fotografií

Společný zájem. Život Paloudové se po seznámení s Dostálem změnil

Ostatní sporty