ŠTÍTEK: Kalifornie

Manažer orchestru Pavel Šindelář.
Pro hudebníka je vrcholný moment hrát v newyorské Carnegie Hall, svěřil se po návratu z turné po Spojených státech amerických klarinetista Lukáš Daňhel. Filharmonie Brno odjela do zámoří na začátku února a odehrála tam sedm koncertů. Její členové se podívali do Kalifornie, Michiganu, Texasu, Missouri a New Yorku. „Velmi mile mě překvapil i sál v Českém centru, kde je nad jevištěm heslo Národ sobě. To byl opravdu krásný vstup do celého turné,” řekl Daňhel.
8 fotografií

Filharmonie přivezla z USA úspěch. Všichni se zajímali o Brno, tvrdí ředitelka

Zprávy
Harvey Weinstein na archivním snímku z 4. října 2022 v Los Angeles
Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest 16 let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety dostal v New Yorku 23 let odnětí svobody a druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že někdejší velikán Hollywoodu stráví zbytek života za mřížemi.
7 fotografií

Nový trest pro Weinsteina. Za znásilnění si odpyká dalších 16 let vězení

Svět
Raquel Welchová na snímku z června 1996
Po krátké nemoci v 82 letech ve středu ráno zemřela americká filmová hvězda Raquel Welchová. Podle zahraničních agentur to oznámila její rodina. Za svoji kariéru natočila desítky dobrodružných filmů a westernů, například 100 pušek (1969) nebo Zvíře (1977) s Francouzem Jeanem-Paulem Belmondem. Poprvé zazářila ve filmu Milion let před Kristem (1966), v němž vystupovala v odvážných kožených oblečcích.

Zemřela americká filmová hvězda Raquel Welchová. Bylo jí 82 let

Film a televize
Díky svému unikátnímu vzhledu je duhový eukalyptus využíván k výzdobě zahrad i parků.
Než začnete číst, podívejte se pořádně na fotografie v galerii. Budu hádat; pokud jste o duhovém eukalyptu nikdy dříve neslyšeli, zřejmě vás jako první napadne, že se jedná o snímky upravené Photoshopem. Kdepak. Pokud jste se v tuto chvíli zarazili, že tedy musí jít o umělecké dílo nějakého k přírodě bezohledného malíře, pletete se taky. Tento fascinující druh stromu totiž skutečně existuje a právem se řadí k nejkrásnějším na světě. Pěstování duhového eukalyptu je dokonce možné i v České republice, ačkoli tento exotický strom pochopitelně vyžaduje zvláštní péči.
13 fotografií

Neuvěříte, že existuje. Nejkrásnější strom připomíná mnohobarevnou pastelku

Do světa
Po nebi letí relativně jasná kometa, kterou zájemci mohou pozorovat i ze ždánického Hvězdária.
Po nebi letí relativně jasná kometa, jen lehce pod hranicí viditelnosti očima. Pokud byste chtěli tuto vlasatici spatřit na vlastní oči, ideální podmínky nastávají právě v těchto dnech. Ždánická hvězdárna bude mimořádně otevřená ve středu 25. ledna v 18:00 hodin, nebo během pravidelného veřejného večerního pozorování v pátek 27. ledna v 18:00 hodin.
3 fotografie

Ždánická hvězdárna láká: Zahlédněte kometu, kterou viděli naposledy neandrtálci

Čtenář reportér
Policejní vůz projíždí přes pásku na místo střelby ve městě Half Moon Bay poblíž kalifornského San Franciska 23. ledna 2023
Při dvou vzájemně souvisejících případech střelby poblíž kalifornského San Franciska přišlo v pondělí místního času (v úterý ráno SEČ) o život sedm lidí. Pravděpodobný pachatel byl zatčen, uvedla podle agentury AP místní policie. Ve státě na západě USA jde už o třetí hromadnou střelbu s oběťmi na životech za tři dny.

V Kalifornii se opět střílelo. Při dvou útocích zemřelo sedm lidí

Svět
Čtveřice zlatokopů, tři muži a jedna žena, rýžují zlato během kalifornské zlaté horečky
Teď všichni Kaliforňané se za nás pomodlí, kdo táhneš s mulou přes pláně, rozluč se s pohodlím, musíš si taky nakoupit solený vepřový, a kdo má štěstí, po cestě i něco uloví. Slavná písnička Greenhorns, kterou zná od táborového ohně nejeden český tramp, připomíná zlatou horečku v Kalifornii, jež začala přesně před 175 lety, ráno 24. ledna 1848.
18 fotografií

Nejslavnější zlatá horečka začala před 175 lety. Napsala neuvěřitelné příběhy

Svět
Dodávka v kalifornském městě Torrance v obklíčení vozidel jedntotek SWAT, 22. ledna 2023
V kalifornském městě Torrance se odehrál policejní zásah, který souvisel s dřívější střelbou ve městě Monterey Park, při níž zahynulo deset lidí. Informovala o tom americká média, podle nichž bezpečnostní složky obklíčily muže v dodávce, o němž se domnívaly, že může jít o podezřelého ze střelby. List LA Times později napsal, že zásahové komando SWAT vniklo do vozu a našlo řidiče mrtvého. Zatím ovšem není jasné, zda je to tentýž člověk, který je podezřelý ze střelby.

Policejní zásah v Kalifornii skončil. Muž v dodávce byl mrtvý, uvedla média

Svět
Kometa. Ilustrační foto.
Lidé mohou během roku sledovat doslova nespočet komet, většina z nich však jen tiše přijde a odejde. Ne každá si zaslouží opěvování jako nedávno objevená kometa, která se na české obloze ukáže v plné kráse 13. ledna. Je to chvíle, kdy se nejvíce přiblíží Slunci a bude to poprvé po 50 tisících let, kdy svůj jas znovu ukáže lidem na Zemi.

Na obloze se objeví zelená kometa, naposledy ji mohli pozorovat neandrtálci

Vesmír
David Pastrňák se raduje z gólu v dresu Boston Bruins
Jak je to jednoduché, když se to umí: nabruslit si na správné místo, počkat si na přihrávku, napřáhnout a poslat puk do brány. David Pastrňák by o tom mohl psát rozvláčné eseje. Místo toho ale dává přednost praktickým ukázkám kanonýrského umění. Naposledy to odnesl Anaheim, když český snajpr zaznamenal svůj třináctý hattrick v základní části NHL.
13 fotografií

Umělec Pastrňák pálí ostošest. A nová smlouva? Připrav si miliardy, milý Bostone

Hokej
Jednomotorový letoun Piper PA-28. Ilustrační foto
Osmnáctiletý mladík vzal svou rodinu na vyhlídkový let čtyři měsíce poté, co získal pilotní průkaz. Místo příjemně stráveného času s nejbližšími však všichni zažili pořádné drama, když malému letounu ve vzduchu přestal fungovat motor. Čerstvý pilot si však se situací dokázal poradit jako opravdový profesionál a nouzově přistál na historické silnici Route 66.

Letadlu selhal motor. Pilotující teenager se ale zachoval jako profesionál

Svět
Josef Dostál při fotografování pro Deník 10. listopadu v Praze.
/SERIÁL/ Zpěv, rybaření, sport. Pro kajakáře Josefa Dostála to jsou nedílné součásti života. Jak to všechno ale u čtyřnásobného olympijského medailisty bude probíhat o Vánocích? Závodník pražské Dukly toto období vnímá jako vítanou možnost, aby si odpočinul a přišel na jiné myšlenky, než jaké mu po většinu roku skýtá rychlostní kanoistika.
10 fotografií

Vánoce Josefa Dostála: Jako pastýř budu v betlému dětem rozdávat jablíčka

Ostatní sporty
Buffalo Bill a jeho show, představení Vzrušující životy Buffalo Billa, plukovníka Williama F. Codyho, posledního z velkých zvědů, a Pawnee Billa, majora Gordona W. Lillieho, bílého náčelníka Póniů, rok 1911
V roce 1869 napsal spisovatel Ned Buntline román Buffalo Bill, král hraničářů. Román pojednával o legendárním lovci bizonů, zvědovi americké armády a průvodci Williamu Fredericku Codym, přezdívaném Buffalo Bill. O tři roky později, v prosinci 1872, se Buntlineův román proměnil v divadelní inscenaci, v níž vystupoval Buntline, Cody a Texaský Jack. Buffalo Bill zahájil novou životní éru, kterou už nikdy neopustil.
24 fotografií

Před 150 lety přesedlal Buffalo Bill na divadlo. Začala se rodit slavná show

Svět
Vědci přišli na to, proč jsou lidé v zimě více nemocní. Hlavní roli hrají nos a chlad
Chladné a mrazivé období zimy si většina lidí spojuje s velkým množstvím nachlazení a chřipkami. Viry i bakterie jsou ovšem ve vzduchu celoročně a v zimě se jejich počet nijak nemění. Proč jsou lidé tedy v zimě častěji nemocní než jindy? Odborníci zjistili, že klíč k odhalení této otázky spočívá v mrazivém vzduchu. Podle nové studie studený vzduch ničí imunitní procesy probíhající při dýchání v nose.

Vědci konečně přišli na to, proč jsou lidé v zimě více nemocní

Věda
V Regionálním muzeu v Litomyšli začala výstava, která přibližuje život Židů v Litomyšli.
Před 80 lety nasedli Židé z Litomyšle do vlaku a vydali se na cestu bez návratu. V roce 1942 odjela i Tóra, která se nyní po 80 letech vrátila na pár dní zpět. Je to historický okamžik, vyjednání zapůjčení Tóry z USA nebylo totiž snadné. „Tóra má za sebou let z Kalifornie z USA, kde se nachází v židovské kongregaci Sir Ha-Ma´alot v Irvine. Je uložena v tamní modlitebně ve svatostánku spolu s dalšími svitky, a je z ní dodnes čteno,“ přibližuje kurátorka Hana Klimešová z Regionálního muzea v Litomyšli, kde lidé vzácný kus do neděle uvidí.
19 fotografií

Historický okamžik. V Litomyšli je po 80 letech k vidění svitek Tóry z USA

Svitavsko
Policie odhalila identitu takzvané „Dámy z dun“
Psal se rok 1974, když dvanáctiletá dívka objevila na pláži v americkém Provincetownu zohavené ženské tělo. Identita přibližně třicetileté ženy, která zemřela násilnou smrtí, zůstávala i v následujících desetiletích neznámá, a kauza se tak stala známou pod označením „Dáma z dun“. FBI tento týden – po takřka 50 letech – oznámila, že zná identitu zavražděné.
7 fotografií

Zlom v případu Dámy z dun: Před 48 lety našli zohavené tělo, teď má FBI stopu

Svět
Policejní zábrana v ulici před domem Paula Pelosiho v Kalifornii, manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Pelosi utrpěl zranění, když jej v jeho domě brutálně napadl útočník.
Manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové utrpěl zranění, když jej v jeho domě v Kalifornii brutálně napadl útočník. Informoval o tom mluvčí političky Drew Hamill. Dvaaosmdesátiletý Paul Pelosi skončil v nemocnici a útočníka zadržela policie. Je vyšetřován z pokusu o vraždu. Podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z vyšetřování, nebylo napadení náhodné a útočník se Pelosiho ptal, kde je jeho manželka. Demokratka Pelosiová v době útoku byla i se svou ochrankou ve Washingtonu.

Kde je Nancy? Útočník napadl manžela šéfky Sněmovny reprezentantů Pelosiové

Svět
Oaklandský sériový vrah z 80. let minulého století slaví dnes ve vězení své šedesáté narozeniny. Anthony Rene Wimberly byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, ilustrační foto
Den před Vánoci, 23. prosince 1984, učinili příbuzní pětadvacetileté Američanky Anny Arevalové děsivý nález – její dvě malé holčičky, dvojčátka, byla doma sama, byt byl převrácený vzhůru nohama a mladá matka nikde nebyla. Pak otevřeli skříň… Její tělo tam leželo nahé, mrtvé a silně zakrvácené ze tří ran po projektilech malé ráže. Stala se obětí sériového vraha, který neudeřil poprvé. Ani naposledy.

Brutální fantom Anthony Wimberly: Od 18 kradl, ve 24 začal znásilňovat a vraždit

Svět
V USA zachránili stovky bíglů určených na pokusy
Tisíce bíglů trpěly mnoho let v americkém státě Virginia. Tito psi byli chováni v zastrčeném rozsáhlém komplexu jménem Envigo, kde byli drženi jako pokusná zvířata. Psi žili v otřesných podmínkách, v klecích a obklopeni neustálým štěkotem. Obrovská záchranná akce, která se uskutečnila mezi červnem a zářím, si dala za cíl všechny psy z utrpení vymanit.
5 fotografií

Velká záchranná akce: Tisíce psů trpělo v laboratoři, osvobození probíhalo tajně

Svět
Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo
Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. 
8 fotografií

Definitivní konec oblíbené restaurace. Rakouský kuchař Westermair zemřel

Podnikání
Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo.
Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. Zpráva ve městě silně rezonovala na sociálních sítích.
8 fotografií

Westy v Hodoníně zahalil smutek: zemřel hvězdný rakouský kuchař Westermair

Hodonínsko
Tomáš Hertl v dresu San Jose Sharks
Zámořská show v pražské O2 areně dala hokejovým fanouškům úplně všechno. Dvě bitvy z tak trochu jiné planety, světové hvězdy v akci a jedinečný zážitek na celý život. Ovšem na ledové ploše se v obou utkáních opakoval naprosto identický scénář. Našlapaní Predátoři z Nashvillu jednoznačně předčili „bezzubé“ San Jose s českými legionáři Tomášem Hertlem a Radimem Šimkem.
8 fotografií

Král Tomáš ve žraločí bídě. Hertla čeká za velkou louží nesmírně náročný úkol

Hokej
Kontaktní čočky.
Vědci v nové studii varují před opakovaně použitelnými kontaktními čočkami. Mají podle nich téměř čtyřikrát zvyšovat riziko vzácné oční infekce oproti čočkám na jedno použití. Experti dále doporučují, aby se lidé s nasazenými čočkami vyvarovali jakémukoliv pobytu vodě a před spaním si je vyndali. Informaci přinesl deník The Independent.

Opakovaně použitelné kontaktní čočky způsobují infekci rohovky, varují vědci

Věda