ŠTÍTEK: Kalifornie

Enoložka Eliška Becková z mikulovského Vinařství Volařík
Mladé vinařky a sommelierky dobývají nejen jižní Moravu nebo české vinotéky. Kromě jihomoravských vinařských škol se nebojí sbírat zkušenosti ani v zahraničí. Dvaadvacetiletá Veronika Kovalská ze Znojma nyní pracuje na stáži v dolnorakouské vinařské oblasti Wachau. „Studuji na vinařské univerzitě v Kremži. Na povinné praxi jsem v prestižním rodinném vinařství Jamelka,“ říká.
16 fotografií

Stážistka ve Wachau i domácí šampionky. Ženy láká vinařský svět

Ekonomika
Ruthie Tompson
Měla dvě životní vášně - disneyovky a losangeleský basebalový klub Dodgers. Ruthie Tompson, jež patřila k legendám Walt Disney Studia, zemřela v úctyhodném věku 111 let. Svou kariéru začala u Walta Disneyho v 18 letech, kdy jí nabídl práci kreslířky ve svém studiu. Ocitla se tak u zrodu jedné z nejslavnějších disneyovek v jejich první zlaté éře, Sněhurka a sedm trpaslíků. 

Kreslila Sněhurku i Pinocchia. Ve 111 letech zemřela legenda Tompsonová

Film a televize
Volejbalistka Přerova Brianna Gardner
Z Kanárských ostrovů se stěhovala do Přerova. Americká volejbalová kráska Brianna Gardnerová ráda poznává nové kultury. „Slyšela jsem spoustu o českém pivu,“ zasmála se v rozhovoru pro Deník. Kromě druhé nejvyšší španělské soutěže má za sebou angažmá v Británii, ale také třeba v Kosovu. Žádný šok z přesunu z Tenerife na Hanou tak nepřipadal v úvahu, pětadvacetiletá smečařka není žádná fajnovka. Pro extraligové Zubřice by navíc měla být velmi výraznou posilou.
4 fotografie

Přerov přilákal tuto americkou krásku. Co řekla o městě a lidech?

Ostatní sporty
David Jessen se kvalifikoval na druhou olympiádu v kariéře. Jenže nejspíš už naposledy.
/SERIÁL JIHOMORAVANÉ V TOKIU/ Ve čtyřiadvaceti letech už ví, že po olympiádě v Tokiu aktivní kariéru ukončí. Proč? Sportovní gymnasta David Jessen se touží z tělocvičny probojovat na operační sál. A studium medicíny ve Spojených státech amerických s profesionálním sportem jde jen těžko skloubit. „Přemýšlel jsem prakticky a bude lepší, když půjdu dál životem,“ uvedl brněnský rodák, jenž odmalička žije v Americe.
6 fotografií

Z olympionika se stane doktor. Gymnasta Jessen se po Tokiu vrátí na univerzitu

Letní olympijské hry
Popis fotky: Požár v kanadských horách - Kanadské městečko Lytton, kde v posledních dnech padl třikrát po sobě celostátní teplotní rekord, téměř kompletně zničil požár. Na snímku požár v horách severně od Lyttonu.     Vancouver - Kanadské městečko Lytton,
Kanadské městečko Lytton, kde v posledních dnech padl třikrát po sobě celostátní teplotní rekord, téměř kompletně zničil požár. Evakuovat se muselo všech asi jeden tisíc obyvatel obce a jejího okolí, někteří z nich se pohřešují, úřady nicméně k pátečnímu ránu nehlásily žádné mrtvé. Požár hořící okolo Lyttonu je jen jedním z desítek, které vypukly na jihozápadě Kanady a severozápadě USA v návaznosti na bezprecedentní vedra z konce minulého a začátku tohoto týdne.

V kanadské obci padl teplotní rekord. Téměř kompletně ji pak zničil požár

Svět
Daniel Pešat ve Zlíně. Absolvoval však už cestu do Jižní Afriky. "Jsou tam pravidla, která je dobrá respektovat. Co se týče kriminality, tak se říká právem, že je světová. Na krajích, kam se turisté nedostanou, žijí gangy, které se navzájem postřílí."
ROZHOVOR, GALERIE/ Kalifornie, Jižní Afrika a tak dále. Řeč není o osobě čerpající zasloužený odpočinek, ale mladém nadějném vinaři ze Zlína Danielu Pešatovi, který toho ve svém věku stihl opravdu hodně. Do plnoletosti přitom brázdil ledové kluziště v dresu Zlína. O téměř devět let později vydává vinařskou edici. „Na etiketě je vyobrazena hora v Jižní Africe, kostelík z Německa, vinice v Kalifornii nebo město Zlín (Svit), kde jsem se narodil. Je to takový komplexní sen. Cena by měla být 1993,- tedy jako rok narození,“ přibližuje Pešat, jehož tatínek byl u zlaté generace vsetínských hokejistů.
13 fotografií

Potkal Woodse, vyzval Jaškina. Vinař ze Zlína dobývá Kalifornii a Jižní Afriku

Hokej
Princ Harry s manželkou Meghan
Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová oznámili narození své první dcery, pojmenovali ji Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová. První jméno je na počest současné královny Alžběty II., kterou rodina v soukromí oslovuje Lilibet. Druhé jméno vybrali na počest Harryho matky, zesnulé princezny Diany. O narození informovala světová média, páru již gratulovala britská královská rodina i britský premiér Boris Johnson.
35 fotografií

Princi Harrymu a Meghan se narodila zdravá dcera. Dostala jméno Lilibet Diana

Společnost
V cestovatelském seriálu přednášek Kolem světa se ve čtvrtek večer vydáte na trasu dlouhou 1000 mil pěšky přes Balkán.
Co dnes máte v plánu? Vyrazíte třeba do autokina nebo se podíváte na zajímavou cestovatelskou přednášku? Zacvičíte si? Volba je jen na vás. Podívejte se na pár tipů, které si můžete dnes užít.

Tipy na čtvrtek 27. května

Volný čas