ŠTÍTEK: Kalifornie

Princ Harry s manželkou Meghan
Britský princ Harry a jeho manželka Meghan by museli nejméně do pětidenní karantény, pokud by ze Spojených států přiletěli do Británie na pohřeb prince Philipa, napsal list The Guardian. Manžel britské panovnice Alžběty II. a Harryho děd zemřel v pátek ráno ve Windsoru. Dvojice zatím neoznámila, zda se jeho pohřbu zúčastní. Někteří komentátoři mají za to, že Harry z Kalifornie, kde dvojice žije, přicestuje sám. Vévodkyně ze Sussexu totiž čeká druhé dítě, které se má narodit létě. Loni v červenci potratila.  
24 fotografií

Zúčastní se princ Harry Philipova pohřbu? Média spekulují, zda přijede i Meghan

Svět
Sourozenci Eliška Březinová a Michal Březina.
Krasobruslařské mistrovství světa je pro brněnské sourozence Michala a Elišku Březinovy nejen jediný letošní vrcholný závod, ale také ojedinělá příležitost pro osobní setkání. Bydlí od sebe zhruba deset tisíc kilometrů, což je v době koronavirové pandemie prakticky nepřekonatelná vzdálenost. Naposledy se viděli před čtrnácti měsíci na mistrovství Evropy ve Štýrském Hradci.

Sourozenci Březinovi se uvidí po víc než roce. Opět na šampionátu

Ostatní sporty
Dirigent newyorské Metropolitní opery James Levine na snímku ze 7. července 2006
Ve věku 77 let zemřel jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů James Levine. S odvoláním na jeho lékaře o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Levine proslul zejména svou téměř čtyři desetiletí trvající spoluprací s newyorskou Metropolitní operou (MET), která s ním však v roce 2018 rozvázala spolupráci kvůli obviněním ze sexuálního zneužívání.

Zemřel známý americký dirigent James Levine. Bylo mu 77 let

Hudba
Thomas Markle
Otevřeným rozhovorem s moderátorkou Oprah Winfreyovou na americké televizní stanici CBS britský princ Harry a jeho americká manželka Meghan vyvolali bouřlivé reakce médií i veřejnosti po celém světě. Buckinghamský palác, sídlo i symbol britské monarchie, svolal k celé záležitosti krizovou schůzi, ale zatím se oficiálně nevyjádřil, píše BBC. Podle Meghanina otce Thomase Marklea nejsou Britové rasisti, ale spíš se jen někdo hloupě zeptal.
35 fotografií

Dcera mě zklamala, uvedl otec Meghan. Britové podle něj nejsou rasisti

Společnost
Arnold Schwarzenegger
Vlnu nadšení mezi fanoušky Arnolda Schwarzeneggera vzbudila před několika týdny informace, že pradědeček bývalého guvernéra Kalifornie a slavného hollywoodského herce pocházel z Čech a jmenoval se Mach. Informaci přinesl slovenský deník Nový čas, který uvedl, že pradědeček pocházel z vesnice Kočov na Tachovsku. Další bádání ale odhalilo, že se jedná o Chocov na Táborsku.

Nové zjištění: Pradědeček Arnolda Schwarzeneggera pocházel z jižních Čech

Společnost
Arnold Schwarzenegger
Vlnu nadšení mezi fanoušky Arnolda Schwarzeneggera vzbudila před několika týdny informace, že pradědeček bývalého guvernéra Kalifornie a slavného hollywoodského herce pocházel z Čech a jmenoval se Mach. Informaci přinesl slovenský deník Nový čas, který uvedl, že pradědeček pocházel z vesnice Kočov na Tachovsku. Další bádání ale odhalilo, že se jedná o Chocov na Táborsku.

Pradědeček Arnolda Schwarzeneggera pocházel z jižních Čech

Tachovsko
Los Angeles
Morgan Andersonová se v kalifornském městě andělů narodila. Nejrůznější přírodní katastrofy tak měla možnost poznat na vlastní kůži. Když studovala na vysoké škole, její rodný dům zcela zničilo zemětřesení. Před rokem přišel o dům v sousedním Orange County její děda. Kvůli požáru. „Ano, už jsem se s tím smířila. Žiji na místě, kde přírodní katastrofy mohou přijít kdykoliv,“ sdělila americké agentuře AP 29letá marketingová manažerka.
6 fotografií

Život ve stínu přírodních katastrof. USA označily své nejnebezpečnější místo

Svět
Záhadný monolit ve tvaru trojbokého hranolu v americkém parku Atascadero mezi San Franciskem a Los Angeles
Záhada, kterou odstartoval nález a následné zmizení tajemného lesklého kovového kvádru v americkém Utahu, má pokračování. Poté, co se podobný objekt objevil a zmizel v Rumunsku, se situace opakuje - v Kalifornii. Obdobný předmět našli ve středu turisté v parku Atascadero mezi San Franciskem a Los Angeles. Ve čtvrtek už byl pryč, píše agentura AP. Také původ tohoto monolitu obestírá tajemství.
10 fotografií

V Kalifornii se objevil další záhadný monolit. Podobá se těm z Utahu či Rumunska

Věda a technika
Obří díra, zaznamenaná v září roku 2017 spektroradiometrem Moris umístěným na satelitu NASA
Poprvé se vynořila v roce 1973. Zdánlivě odnikud. Prostě najednou zela v mořském ledu obepínajícím bílým pásem pobřeží Antarktidy. Díra, ale ne jenom tak ledajaká. Byla tak obrovská, že by se v ní mohla ztratit celá Kalifornie. Tajemný otvor zůstal na svém místě během následujících tří zim, a pak se znovu z velké části zacelil. Jenže ne navždy. V roce 2017 se objevil znovu. A vědce zajímá, jak to s ním je.
12 fotografií

Na Antarktidě se zjevuje a zase mizí záhadná obří díra. Vědci přišli s teorií

Věda a technika
Sněmovna reprezentantů v americkém Kongresu. Ilustrační snímek
Americká Demokratická strana už má po letošních volbách jistých 218 křesel ve Sněmovně reprezentantů a bude tedy i nadále tuto komoru Kongresu ovládat. Na základě stále ještě neúplných výsledků o tom v noci na dnešek informovala americká média. Demokraté nicméně nemohou hovořit o žádném velkém úspěchu, neboť po nečekaných porážkách v několika okrscích se jejich převaha nad republikány v celkovém součtu nejspíše ztenčí.
30 fotografií

Demokraté mají ve Sněmovně reprezentantů většinu. Jejich převaha se ale ztenčí

Svět