ŠTÍTEK: Královéhradecký kraj

Ilustrační foto
Díky dotační podpoře ze strany Evropské unie se prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu a ve spolupráci Královéhradeckého kraje s poskytovateli připojení k internetu mohou dočkat v příštích letech zlepšení připojení k optické síti domácnosti a firmy vybraných měst a obcí v Královéhradeckém kraji.

Internet zrychlí i na Jičínsku. EU podpoří připojení domácností

Jičínsko
Podkrkonošský maraton
Vážení sportovci, v sobotu 3. srpna 2024 obnovujeme tradici Podkrkonošského maratonu horských kol. Tento sportovní podnik se v okolí Lázní Bělohrad konal již od přelomu tisíciletí. Bohužel nešťastné covidové období tento sportovní podnik zastavilo a až nyní se nám s požehnáním předešlých pořadatelů podařilo tento závod na horských kolech obnovit.

Podkrkonošský maraton se vrací. Cyklisté projedou krásami Bělohradska

Volný čas
Parkoviště na Šerlichu v zimě.
/FOTO, VIDEO/ Dosavadní kapacita parkoviště na Šerlichu nad Deštným v Orlických horách ve špičkách turistických sezon nestačí, což občas komplikuje dopravu. Každoročně se opakuje situace, kdy musí být motoristé kvůli přeplnění odkazováni jinam. Problémy totiž působí i řidiči, kteří pak auta odstavují, kde nemají. Krajský úřad Královéhradeckého kraje informoval o zahájení posuzování vlivů na životní prostředí záměru rozšíření parkoviště na Šerlichu. Veřejnost, dotčené orgány a územní samosprávné celky mohou zasílat své písemné vyjádření do 7. srpna 2024.
7 fotografií

Rozšíření parkoviště na Šerlichu: kromě 250 míst má vzniknout i autobusová točna

Rychnovsko
Podsemínský most spojí kraje. Na opravu dají dohromady 10 milionů korun
Historický, obloukový kamenný most z pískovce klenoucí se přes řeku Žehrovku – to je Podsemínský most mezi obcemi Libošovice a Troskovice. Jeho stav již dlouhodobě vykazuje nedostatky. Liberecký kraj proto koncem minulého týdne na obecním úřadě v Libošovicích s Královéhradeckým krajem a zmíněnými obcemi podepsaly memorandum, ve kterém zájem na obnově této památky deklarují.
10 fotografií

Podsemínský most spojí kraje. Na opravu dají dohromady 10 milionů korun

Jičínsko
Hned dva řidiči na Hradecku si s nejvyšší povolenou rychlostí hlavu nelámali
Jen půlhodina stačilo na to, aby hned dva řidiči na Hradecku přišli o řidičský průkaz. V obou případech byl důvod stejný - překročení nejvyšší povolené rychlosti, shodné bylo i místo - oba řidiče policisté naměřili na silnici I/35 ve směru od Býště na Hradec Králové. 

Dva zabavené řidičáky během půlhodiny. Oba za vysokou rychlost

Krimi
Podsemínský most, historická památka z pískovce, se dočká potřebné obnovy.
Podsemínský most, historická památka z pískovce, se dočká potřebné obnovy díky nově podepsanému memorandu mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem. Oba kraje se zavázaly k finanční podpoře ve výši pěti milionů korun na rekonstrukci mostu a přilehlé infrastruktury. Tento krok nejenže zachrání významný most, ale také zlepší turistickou atraktivitu Českého ráje.
6 fotografií

Most z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny bude zachráněn

Z okolí
Jakub Borov, 9.7. 2024, 3300 g, 49 cm, Jilemnice
/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 
12 fotografií

Miminka narozená v Hradeckém a Pardubickém kraji v 29. týdnu roku 2024

Právě jsme se narodili
Potřebný domov se zvláštním režimem vzniká ve Vrchlabí
Královéhradecký kraj zahájil stavbu nového domova se zvláštním režimem ve Vrchlabí. Investice za 232,7 milionu korun vznikne vedle stávajícího domova pro seniory a nabídne 34 lůžek pro klienty s psychiatrickým onemocněním. Na stavbu kraj získal příslib státní dotace ve výši 80 milionů korun. Hotovo by mělo být příští rok.
7 fotografií

Ve Vrchlabí roste specializovaný domov. Stavba potrvá rok

Krkonoše
Škola z Libčan skončila v celostátním srovnání devátá
Celoroční hra s Recyklohraním zná své vítěze. Uplynulého ročníku se zúčastnilo více než 1 600 mateřských, základních a středních škol z celé republiky, mezi nimi i ty z Královéhradeckého kraje. V krajském srovnání se nejlépe dařilo Základní škole a mateřské škole Libčany, která byla úspěšná i v celostátním srovnání, když skončila na 9. místě. Cílem soutěže je povzbudit učitele a jejich prostřednictvím i žáky k udržitelnému chování.

ZŠ a MŠ Libčany kraje se umístila na 9. místě Celoroční hry s Recyklohraním

Čtenář reportér
Renovace sochy sv. Jana Nepomuckého v obci Šaplava na Hradecku.
V roce 1764 dal občan Šaplavy Jan Buček postavit na svůj náklad sochu sv. Jana Nepomuckého (při jeho šťastném návratu ze sedmileté války Marie Terezie proti Prusku), který kdysi žil v Šaplavě, a posvětil jí chomutický kněz Jan Chmelíček. Sochu „provázelo“ již několik oprav. V letech 1894, 1934, 2004 (restauroval akademický sochař a restaurátor Karel Krátký) a poslední úprava okolí byla v roce 2006. Letos po 18 letech se obec Šaplava rozhodla pro další větší renovaci.
2 fotografie

Národní kulturní památka v obci Šaplava na Hradecku je po velké renovaci

Čtenář reportér
Z nácviku skladeb v Doubí u Třeboně.
/FOTO/ Praha se ve dnech 30. června až 5. července stala dějištěm 17. Všesokolského sletu. Na tuto významnou akci, která se koná jednou za šest let, se připravovala Česká obec sokolská i další sportovní svazy, které se chtěly prezentovat na této významné sportovní i kulturní akci. Královéhradecký kraj reprezentovali i členové České asociace sportu pro všechny.
4 fotografie

Všesokolského sletu se zúčastnili i cvičenci z Královéhradeckého kraje

Čtenář reportér
Každoroční dopravně bezpečností akce „Řídím, piju nealko pivo!“ si klade za cíl snížit počet dopravních nehod připomíná motoristům, že alkohol ani jiné návykové látky za volant opravdu nepatří.
/FOTO, VIDEO/ Na silnici I/33 u Rozkoše staví policejní hlídka další automobil. Klasická kontrola dokladů a dechová zkouška je ale tentokrát rozšířena o nabídku pro řidiče, aby si na vlastní oči vyzkoušel, jak se z poza volantu divá na svět a provoz okolo sebe zdrogovaný, opilý nebo extrémně unavený řidič. Takového byste na své cestě potkat nechtěli.
27 fotografií

Brýle dopřály řidičům pohled „opilce či zhulence“. Takový stav za volant nepatří

Náchodsko
Ondřej Pospíšil, 2. července 2024, 4350 g, 53 cm, Budislav.
/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 
8 fotografií

Miminka narozená v Hradeckém a Pardubickém kraji v 28. týdnu roku 2024

Právě jsme se narodili
I popadané stromy, které zatarasily cesty, po sobě zanechala na mnoha místech bouře.
/VIDEO/ Po horkém počasí dorazily ve středu do Královéhradeckého kraje bouře. Zatímco místy se prohnaly, aniž by více uškodily, jinde udeřily silněji. Hasiči vyráželi k desítkám událostí. Především k odstraňování popadaných stromů, ale i k odčerpávání vody, a to i z domů. To se týkalo obzvlášť Hradecka. Na Rychnovsku to byly především popadané stromy, které se staly i nebezpečnou překážkou na silnicích. Na Trutnovsku kromě jiného musel být evakuován dětský tábor.

Bouře se prohnala krajem, opakovaně. Lámala stromy, voda se valila i do domů

Rychnovsko
Na písníku v Mělicích si můžete zalyžovat nebo se dobře najíst. Je tu rovněž spousta soukromých pozemků, ale na plavání tu přístup přes písečnou pláž rozhodně najdete.
Zatím nejtropičtější den letošní sezóny, kdy reportér Deníku naměřil na venkovním slunci 39,5 stupňů Celsia, rozhodně nebyl určen pro turistiku, práci na zahradě nebo dokonce jinou ještě fyzicky náročnější práci. Lidé si hromadně brali dovolené, jejich cesty mířily k vodním plochám, když se jim nechtělo platit za hrazená koupaliště, vyrazili se vykoupat zdarma k přírodním vodním nádržím.
54 fotografií

Dá se na Pardubicku vykoupat někde zdarma? Na písnících určitě ano!

Pardubicko