ŠTÍTEK: kůže

Podle odborníků může ananas účinně bojovat proti celulitidě.
Celulitida trápí devět žen z deseti. Snaha zbavit se hrbolků na kůži je tak jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů. K odstranění celulitidy existuje nespočet prostředků, ale jen málokterý je skutečně funkční. K těm, které by mohly pomoci, patří ananas. Podle odborníků je právě toto ovoce s jemnou chutí účinným bojovníkem proti celulitidě. Je ovšem nutné podpořit jeho působení i zdravým životním stylem.

Zkrášlete se: V boji proti celulitidě pomáhá ovoce, na kterém si pochutnáte

Zdraví
Detail velké rozzlobené samice křižáka pruhovaného na zelených stéblech trávy.
Exotický pavouk, kterého jste dříve mohli potkat spíš na dovolené, na vás dnes může vyskočit i z bylinkového záhonku. Svým zbarvením se podobá vose a nezastavitelně se šíří Českou republikou. Jmenuje se křižák pruhovaný a jeho kusadla jsou vybavena jedem, kterým usmrcuje svou kořist. Co se ale stane, když kousne tento pavouk člověka? Pro zdravého jedince nepředstavuje výrazné nebezpečí. Na rozdíl třeba od zápřednice jedovaté, která coby náš nejjedovatější pavouk dokáže kůži člověka prokousnout a způsobit mu tak intenzivní bolest, otok či zvýšené pocení.
6 fotografií

Pruhovaný pavouk budí strach už i v Česku. Narazit na něj můžete i v našem kraji

Zvířecí deník a chovatelství
Detail velké rozzlobené samice křižáka pruhovaného na zelených stéblech trávy.
Exotický pavouk, kterého jste dříve mohli potkat spíš na dovolené, na vás dnes může vyskočit i z bylinkového záhonku. Svým zbarvením se podobá vose a nezastavitelně se šíří Českou republikou. Jmenuje se křižák pruhovaný a jeho kusadla jsou vybavena jedem, kterým usmrcuje svou kořist. Co se ale stane, když kousne tento pavouk člověka? Pro zdravého jedince nepředstavuje výrazné nebezpečí. Na rozdíl třeba od zápřednice jedovaté, která coby náš nejjedovatější pavouk dokáže kůži člověka prokousnout a způsobit mu tak intenzivní bolest, otok či zvýšené pocení.
6 fotografií

Pruhovaný pavouk budí strach už i v Česku. Narazit na něj můžete kdekoliv

Zvířecí deník a chovatelství
Kloš jelení měří čtyři až pět milimetrů.
Vypadají jako létající klíšťata a jejich sezóna se blíží. Na procházce či na výletě lesem mohou být velmi otravní, sedají na oblečení i kůži a jen tak se nedají setřást. Řeč je o nepříjemném hmyzu, který se jmenuje kloš jelení. Kousnutí klošem je nebezpečné zejména pro jedince se sníženou imunitou. Vážné nemoci jako klíšťata však kloš jelení naštěstí nepřenáší. 
6 fotografií

Létající klíšťata sají krev a umí otrávit výlet. Zbavit se jich není vůbec lehké

Cestujeme
Sametka podzimní je nepříjemný parazit, který dokáže člověka hodně potrápit.
Říká se jí sviluška, ale správným jménem je to sametka podzimní. Jde o nepříjemného parazita, který může napadnout každého, kdo tráví čas venku v přírodě. Sametka neřeší, zda si za hostitele vybere dítě nebo penzistu. A samozřejmě nepohrdne ani domácími mazlíčky. Tento parazit stojí mimo jiné za svědivým poškozením kůže. Nemoc zvaná trombikulóza se projevuje nepříjemnými vyrážkami.
5 fotografií

Miniaturní parazit nepříjemně kouše. Napadne každého, ochranou je jednoduchá věc

Zvířecí deník a chovatelství
V květenstvích měsíčku najdeme řadu biologicky aktivních látek.
Je až neskutečné, jak přínosná je tato bylinka pro zdraví kůže. Jako odpověď na otázku, k čemu je dobrý měsíček lékařský, by se dala odvyprávět celá přednáška. Výtažky z nádherných oranžových květů si dokážou poradit s řadou kožních neduhů, a mají i mnohé další léčivé účinky. Zjistili jsme pro vás, co léčí měsíčková mast, zda může mít nežádoucí účinky i kdy měsíček trhat.
9 fotografií

Jizvy, otoky i stařecké skvrny likviduje běžná bylina. Teď je čas si ji nasbírat

Zdraví
Kristýna Posekaná se za jizvy vůbec nestydí a naopak velice otevřeně o tom dokáže hovořit. I proto, aby podpořila všechny, kdož něco podobného prožili.
Jak již jsem psal dříve, vyrazil jsem dne 5. července 2024 od nás z Dolní Rovně do Prahy na stadion v Edenu. Na XVII. všesokolském sletu jsem měl tu čest pořídit spoustu momentek a zároveň potkat řadu skvělých lidí, které baví nejen cvičení, ale hlavně život a naplno vše, co k němu patří. Jedním z nich byla i úžasná mladá dívka, redaktorka ČT Kristýna Posekaná, kterou můžete znát ze zpravodajských Událostí regionů, hlavních večerních Událostí či z živých vstupů televizního zpravodajství na ČT 24.
13 fotografií

Setkání na sletu s mladou dívkou, která radí, jak se vyrovnat s handicapem

Čtenář reportér
Při úžehu i úpalu by se měl postižený přemístit do stínu, doplnit tekutiny a odpočívat.
I když léto patří mezi nejoblíbenější období v roce, pro mnoho lidí představují letní vedra nebezpečí. Velké horko totiž vede k přehřátí organismu, zvyšuje se krevní tlak i frekvence srdce. Pokud trpíte cukrovkou, máte vysoký tlak nebo kardiovaskulární onemocnění, měli byste být při pobytu venku velmi opatrní. Ohroženou skupinou jsou i starší lidé a kojenci.
5 fotografií

Vážně ohrožení vedrem. Kdo je na lékařském seznamu, měl by zpozornět

Zdraví
Muži si svou pleš často před sluncem nechrání.
Aktinická keratóza je nemoc, kterou má po sedmdesátých narozeninách v podstatě každý druhý člověk. Postihuje kůži vystavenou slunečnímu záření a mezi pacienty trojnásobně převažují muži. Souvisí to s tím, že jim častěji řídnou vlasy a trpí plešatěním. Na nechráněné pokožce hlavy pak vznikají útvary, které se snadno změní na nádory. Je dobré vědět, jak se tomu správnou péčí o pleš a další nechráněná místa na hlavě pokud možno vyhnout.
6 fotografií

Typická nemoc lidí po sedmdesátce souvisí také s plešatěním. Chraňte se včas

Zdraví
Kuří oko se nejčastěji vytváří na místech, která trpí větším tlakem, jako jsou palce, malíčky, paty nebo polštářky na chodidle.
Znáte rčení Šlápl mu na kuří oko? Naznačuje, že někdo někoho zasáhl na velmi citlivém místě. A pokud bychom to vzali doslova, byl by význam stejný. Kuří oko, nepatrný útvar na chodidle, může člověku působit velkou bolest a dokonce mu ztěžovat chůzi. Skrývá totiž trn, který roste směrem dovnitř a dráždí citlivé nervy. Je proto důležité řešení problému s kuřím okem neodkládat.

Kuří oko: Proč vzniká a jak se ho zbavit? Potíže nepodceňujte

Zdraví
Na procházky po Chorvatsku si nezapomeňte repelent.
Cestovní kanceláře na svých stránkách mnohdy ubezpečují klienty, že jim v Chorvatsku nehrozí žádné velké zdravotní nebezpečí, a pokud ano, tak jsou to především spálení od slunce či průjem po snězení nezvyklého jídla. Jenže specialisté na cestovní medicínu mají jiný názor. Na co si dát v Chorvatsku pozor a co v Chorvatsku nedělat, nebo spíše dělat pro své zdraví? Podceňovaným problémem může být bodavý hmyz. Nemusíte si hned pořizovat moskytiéru, stačí koupit jednoduchou pomůcku.

Tropické nákazy můžete chytit už i v Chorvatsku. Ochrání vás jedna pomůcka

Zdraví
Studentky VOŠZ Trutnov Nela Borůvková a Alžběta Strnadová pomáhají při kontaktních dnech pro veřejnost, při kterých se můžou zájemci poradit s kožním lékařem, jestli podezřelý projev na kůži může znamenat rakovinu.
Enormní zájem je v Trutnově o vyšetření kůže a mateřských znamének, které se zaměřuje na včasné odhalení kožních zhoubných nádorů. Při dvou konzultačních dnech v Národním domě se jich podařilo odhalit osmnáct, z toho jeden maligní melanom (nejagresivnější kožní zhoubný nádor s nejvyšší úmrtností) a patnáct přednádorových stavů. Další se koná dnes, v pondělí 3. června od 15 do 18 hodin.
5 fotografií

O vyšetření kůže a mateřských znamének je zájem, odhalují včas zhoubné nádory

Krkonoše
Infekční onemocnění nepřenášejí pouze klíšťata. Co vás kouslo odhalíte podle tvaru i barvy štípance.
Komáři, klíšťata, mravenci, ale i štěnice, muchničky či vosy. Hmyz nám způsobuje svými sosáky a žihadly nepříjemné svědění od pradávna. V některých případech je štípnutí neškodné a samo odezní. Jindy je potřeba zjistit, co jej způsobilo. Po přečtení článku budete neomylně vědět, jak kousance od různých druhů hmyzu rozpoznat i jaké nemoci který hmyz přenáší.
7 fotografií

Štípnutí komára nebo kousnutí nakaženého klíště? Jak poznat, co může za pupínek

Zdraví
Sebepoškozování je návykové a vzniká na něm závislost.
Počty případů sebepoškozování dospívajících stoupají o stovky procent. Podle odhadů se dnes týkají téměř každého pátého mladistvého. Ať už jde o řezání se, trhání vlasů, típání cigarety o vlastní kůži nebo další metody způsobující bolest, ukazuje to, že děti nedokážou správně zpracovávat emoce. Jak takové destruktivní chování dětí a mladistvých napravit? A jak léčit nejen jejich psychiku, ale celou jejich rodinu? Zeptali jsme se lékařky a psychoterapeutky Hany Deákové.

Je mi tak strašně, že mám chuť se pořezat! Jak pomoci těm, kdo se sebepoškozují

Zdraví
Hádě střevní vyfocené v laboratorních podmínkách.
Na dovolené v exotických zemích pozor na malého tvora jménem hádě střevní. Jde o nebezpečného parazita, který žije v hlíně. S ní se pak stačí blíže dostat do kontaktu a většina napadených ani nepostřehne, že si právě zadělali klidně na vleklé zdravotní potíže. Ty se projeví s odstupem dnů až týdnů. Hádětem způsobená nemoc se jmenuje strongyloidóza.
5 fotografií

Nepřítel dovezený z dovolené: Hádě střevní se umí do těla člověka provrtat kůží

Zdraví
K sebepoškozování sahá až pětina dětí a mladistvých.
Zraňování žiletkou, řezání do rukou a nohou, škrábání kůže do krve, štípání nebo pálení se zapalovačem. Podle odhadu odborníků u nás v posledních letech extrémně narostl počet případů sebepoškozování dospívajících. Je docela dobře možné, že někoho s tímto problémem potkáváte. Týká se totiž téměř každého pátého mladistvého. Co to vůbec je sebepoškozování, proč vzniká a jaké chyby ve výchově nejčastěji vedou k tomu, že se dítě začne sebepoškozovat? Zeptali jsme se lékařky a psychoterapeutky Hany Deákové.

Proč si tolik mladých řeže ruce či nohy? Sebepoškozování se týká každého pátého

Zdraví
Evropský den melanomu každoročně odhalí při bezplatném vyšetření zájemců v celé České republice přes stovku zhoubných kožních nádorů.
Máte na těle podezřelé znaménko a odkládáte vyšetření? Nebo jste dostali termín za dlouhé měsíce? Evropský den melanomu je příležitost, jak na problém upozornit a zároveň předejít pozdějším komplikacím. Nemocnice Znojmo se k této preventivní akci připojí 22. května. Kožní oddělení nabídne objednaným pacientům bezplatné preventivní vyšetření mateřských znamének. Přijít mohou mezi osmou a druhou hodinou.

Evropský den melanomu. Znaménka vyšetří v Nemocnici Znojmo. Po objednání

Znojemsko
Konzumace většího množství mrkve pomáhá dosáhnout stejného zbarvení pokožky, jako po oslunění.
Už jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.

Krásně hnědá kůže bez nezdravého opalování? Stačí jíst levnou a chutnou zeleninu

Zdraví
Volkswagen Golf R32 mark IV.
V nabídce ojetin najdete nejen „obyčejná“ auta za příznivou cenu, která se hodí třeba pro rodiny, začínající řidiče nebo živnostníky, ale můžete narazit i na opravdové skvosty. V inzerátech se totiž objevují i luxusní auta za miliony korun, historické veterány a také takzvané youngtimery, které mají sběratelský potenciál a jejich cena přitom není příliš vysoká. Najdete mezi nimi Volkswagen Golf R32 nebo Mercedes-Benz SL 600. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se podívali na nabídku právě těchto aut.
15 fotografií

Unikátní VW Golf a jiné youngtimery. Zajímavé „mazlíky“ najdete i mezi ojetinami

Autobazar
Evropský den melanomu každoročně odhalí při bezplatném vyšetření zájemců v celé České republice přes stovku zhoubných kožních nádorů.
Nové znaménko na kůži nebo staré, které změnilo tvar, barvu či dokonce krvácí nebo mokvá. To všechno může znamenat vážný zdravotní problém. Podle lékařů by pigmentové změny nikoho neměly nechat v klidu, může z nich vzniknout jeden z nejagresivnějších nádorů – melanom, u něhož velikost již několika milimetrů znamená pokročilé stadium nemoci a menší naději na vyléčení.
8 fotografií

Divná znaménka na kůži? Ukažte je raději odborníkům, než bude pozdě

Českobudějovicko
135. skok přes kůži
Řada čtenářů si pod tímto titulkem nevybaví napoprvé o co jde, v našem hornickém regionu je však řada znalců, kteří si se zájmem tento článek přečte, neboť i když od posledního vyfáraného vozíku uhlí /huntu/ na dole Kateřina uplynulo již 30 let, hornické tradice zůstávají.

135. skok přes kůži

Čtenář reportér
Majka obecná a majka fialová patří mezi nejznámější druhy majek u nás. Vyznačují se výrazně velkým zadečkem zčásti překrytým zkrácenými krovkami. Dospělá majka dosahuje velikosti 10-40 mm. Samičky bývají větší než samečci a zadeček mají buclatější.
Pozor, máme tu jedovatého brouka, který může dětem způsobit smrt! Sociální sítě se plní příspěvky, kde lidé upozorňují teď na jaře na hojnější výskyt brouka majky fialové (Meloe violaceus). Ačkoli je na jejich sdělení přece jen něco pravdy, riziko toxicity se zbytečně přehání. Podle odborníků není třeba panikařit. Aby se člověk otrávil, musel by vyvinout opravdu velké úsilí. Jed, který majka obsahuje, se v minulosti používal pro výrobu nápojů na povzbuzení sexuální vášně a s dávkováním to milovníci leckdy přeháněli.
8 fotografií

Česko děsí jedovatý brouk. Pozor by si měli dávat především alergici

Česko
Na Trutnovsku začíná projekt Domovy na dohled, který se zaměřuje na včasné odhalení kožních zhoubných nádorů v domovech seniorů i pro veřejnost.
„Každý třetí člověk v Česku onemocní zhoubným nádorem. Nejčastější je rakovina kůže, výskyt kožních zhoubných nádorů stále roste,“ upozorňuje trutnovská kožní lékařka Dagmar Salajová. Ta spustila na Trutnovsku projekt Domovy na dohled, který se zaměřuje na včasné odhalení kožních zhoubných nádorů v domovech seniorů i pro veřejnost. „Tolik nádorů, kolik je teď, nikdy nebylo. Populace stárne, s věkem se kumuluje vliv kancerogenních faktorů. Kožní rakovinou jsou nejvíce postiženi senioři, ale zakládáme si na ní už v časném věku,“ říká.
9 fotografií

Kůže si nahrává každé spálení na slunci, říká lékařka. Pomáhá s odhalením nádorů

Krkonoše
Flatz vedle kopie jeho těla.
"Akční umělec", vyučený zlatník z Vorarlbergu Wolfgang Flatz (71), žijící v Mnichově, si nechal za život vypíchat třináct kérek a nadcházející čtvrtek od 19 hodin je chce vydražit v aukčním domě Christie´s v Londýně. Samozřejmě i s kůží. Benefiční aukce k podpoře bavorských státních sbírek obrazů nese název „Riskovat vlastní kůži".

Od sousedů: Tatér chce vydražit svou kůži

Z okolí
Nohy jsou sice daleko od srdce, ale také jim hrozí komplikace způsobené vysokou hladinou cholesterolu.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje rizikový faktor pro vznik nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění. Je to plíživý nepřítel, protože jeho příznaky mohou být nenápadné. Jeden z důležitých signálů nám však mohou vysílat naše nohy nebo pleť. Jak poznat vysoký cholesterol podle nohou? Proč je vysoký cholesterol nebezpečný? A jak se vysoký cholesterol může projevit na pleti?

Jak poznat vysoký cholesterol? Varovné signály vysílají nečekané části těla

Zdraví
Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.
Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Zdraví
Zubní pasta má vedle čištění zubů i řadu jiných možností využití. Umí odstraňovat nečistoty i škrábance, udržuje hygienu a dokáže si poradit i s takovou nepříjemností, jako je žvýkačka ve vlasech.
Bez zubní pasty si život asi neumíme představit. Je jednou z prvních věcí, po nichž ráno saháme, a jednou z posledních, kterými končíme den. Zubní pasta má vedle čištění zubů i řadu jiných možností využití. Umí odstraňovat nečistoty i škrábance z nejrůznějších povrchů, eliminuje pachy, udržuje hygienu a dokonce pomáhá při kožních problémech. Dokáže si poradit i s takovou nepříjemností, jako je žvýkačka ve vlasech. Co všechno umí zubní pasta? Kde všude můžeme zubní pastu využít? A jak pomocí zubní pasty vyrobit čisticí ubrousky?

Divy v domácnosti: Naneste zubní pastu na papírové utěrky a získáte pomocníka

Domácnost
Smuteční průvod s pozůstatky královny Alžběty II. se blíží k památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem. Vojáci na snímku mají na hlavě čepice z medvědí kožešiny.
Pokrývky hlavy vojáků královské gardy, která v Londýně střeží Buckinghamský palác, jsou trnem v oku ekologických aktivistů. Čepice jsou totiž zhotoveny z medvědí kožešiny. Britský herec Stephen Fry za podpory organizace PETA nyní vyzval, aby je ozbrojené složky dál nepoužívaly. Ikonické uniformy jsou přitom jedním ze symbolů Londýna a také oblíbeným námětem fotek a suvenýrů. 

Sundejte medvědy! Ochránci protestují proti oděvu královské gardy

Státy mimo EU
Riziková znaménka lze snadno zachytit ještě v přednádorových stádiích.
Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.
7 fotografií

Jak si kůži pohlídat doma a předejít nádoru? Rozlište pihy podle barev čokolády

Zdraví
Myslete na sebe v každé situaci. Onemocnění kůže v podobě maligního melanomu patří mezi nejagresivnější formy rakoviny.
Konečně se pořádně rozjela zimní sezóna a sjezdovky se už začínají plnit nadšenými lyžaři a snowboardisty, kteří si užívají zimní radovánky. Na horách však číhá i nebezpečí, které vám sice neublíží hned, ale může mnohonásobně zvýšit riziko onemocnění agresivní formou rakoviny kůže. I horské sluníčko má totiž sílu a může naši pokožku nevratně poškodit. Jak spálení zabránit, jak poznat rakovinu kůže a jak předejít výskytu zhoubného melanomu?

Na horách v zimě: Jak se chránit před sluncem kvůli agresivní formě rakoviny

Zdraví
Psí packy v zimě potřebují zvýšenou péči
Psi procházky milují a neodradí je ani fakt, že venku udeřily tuhé mrazy. Ve většině případů se s poklesem teploty vyrovnají dobře a ve sněhu hravě dovádějí. Ale jejich tlapky mohou vlivem nízkých teplot utrpět značná poranění a pes se dokonce může jejich olizováním i otrávit. Proč psům mazat tlapky, jak se v zimě o psí packy starat a jak psovi tlapky ošetřit?
4 fotografie

Jak se v mrazech starat o psí tlapky? Při nesprávné péči hrozí omrzliny i otrava

Zvířecí deník a chovatelství
Suchý vzduch, mráz i vítr pokožku obličeje vysušuje.
Pokožka našeho obličeje vyžaduje v zimě odlišnou péči. Ne každý to však ví, čímž si zadělává na řadu problémů. Na rozdíl od léta je například největší chybou nanášet hydratační či opalovací krém před odchodem z domova. Co na obličej v zimě namazat, jak pleť chránit a jak o ni pečovat poradil Deníku uznávaný dermatolog a český lékař Petr Arenberger.
5 fotografií

5 chyb v péči o pleť, které ženy v zimě dělají. Lékař Arenberger radí, jak na to

Ženy