ŠTÍTEK: Milán

V Hranicích se uskutečnila motomše
V sobotu 1. června duněly v Hranicích na Masarykově náměstí motory strojů všech možných značek, kubatur i roku výroby. Konala se tady v pořadí již 15. motomše. Tato akce je od svých začátků poděkováním za uplynulou sezonu a vzpomínkou na kamarády motorkáře, kteří tento svět opustili v minulém roce, ať už na cestách nebo mimo ně. Současně je vždy i symbolickým zahájením sezony nové.
62 fotografií

Masarykovo náměstí v Hranicích zaplnily desítky motorek. Podívejte se

Čtenář reportér
Dřevorubecká show v Lanškrouně
/FOTO/ Lanškroun se 8. května stal dějištěm druhého kvalifikačního závodu mezinárodní dřevorubecké soutěže Stihl Timbersports, kde se nejlepší závodníci a závodnice utkali v rámci Czech Cup a Czech Masters. Tento závod představoval další krok na cestě k Mistrovství ČR, přičemž třetí kvalifikace se odehraje v červnu ve Skelné Huti. A jak to dopadlo?
4 fotografie

Pot a třísky. Dřevorubci bojovali v Lanškrouně o body v mezinárodní soutěži

Čtenář reportér
Citroën C3 Aircross
Zatím se jedná pouze o první fotografie zevnějšku auta, i tak lze ale předpokládat, že nová generace modelu C3 Aircross zaujme nejednu početnější rodinu. Vůz totiž mezigeneračně citelně rostl a největší novinkou je, že nabídne sedm míst k sezení. K tomu slibuje střídmou cenovku a k mání bude jako hybrid i elektromobil.
8 fotografií

Citroën C3 Aircross nabobtnal, uveze teď sedm lidí

Autosalon
Ivan Foletti
/ROZHOVOR/ Historik umění Ivan Foletti působí na Masarykově univerzitě v Brně jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Specializuje se na studium historiografie umění Byzance a na studium raně křesťanských památek umění Milána, Říma a Konstantinopole v období pozdní antiky a raného středověku. Je autorem nebo spoluautorem desítek odborných publikací, z nichž zatím poslední s názvem "Ženy u oltáře?" mu vyšla na konci loňského roku.

Historik umění Ivan Foletti: My lidé milujeme příběhy

Čtenář reportér
Mussolini a jeho Černé košile během pochodu na Řím v říjnu 1922
Byla neděle 23. března roku 1919. V zasedací místnosti Industrial Alliance na náměstí Piazza San Sepolcro v centru Milána se sešlo shromáždění říkající si Sansepolcrismo, aby uvedlo v život první fašistickou stranu v Evropě, oficiálně nazvanou Fascio di Combattimento di Milano (Milánské bojové svazky). První politické prohlášení pronesl za tuto stranu muž jménem Benito Mussolini.
9 fotografií

První fašistickou stranu v Evropě založil Mussolini. Itálie k tomu byla ideální

Historie
Skialpinismus: Světový pohár ve Schladmingu.
Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu v roce 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak v roce 2026, kdy budou nejlepší sportovce světa hostit italská města Miláno a Cortina d'Ampezzo. A o účast zabojují i čeští zástupci tohoto stále populárnějšího sportu.

Olympijské sporty se nově rozšíří o skialpinismus. Uspějí v něm i Češi?

Ostatní sporty
Skialpinismus: Světový pohár ve Schladmingu.
Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu v roce 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak v roce 2026, kdy budou nejlepší sportovce světa hostit italská města Miláno a Cortina d'Ampezzo. A o účast zabojují i čeští zástupci tohoto stále populárnějšího sportu.

Olympijské sporty se nově rozšíří o skialpinismus. O účast zabojují i Češi

Zimní sporty
Gabriela Beňačková zazpívá domažlickému publiku spolu s Jakubem Pustinou.
Světová pěvkyně, jedna z největších sopranistek planety v posledním půlstoletí. Gabriela Beňačková. Ověnčená ovacemi z Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně, Vídeňské státní opery či Covent Garden v Londýně – a samozřejmě z Národního divadla v Praze. Se svou jedinečnou kariérou se přijede loučit 29. února do Domažlic.

Gabriela Beňačková se loučí v Domažlicích s jedinečnou světovou kariérou

Domažlicko
Čeští hokejisté nastoupili proti Lotyšsku i s Davidem Pastrňákem, který se hned gólově prosadil.
Hokejisté z NHL se po dvanácti letech a dvou vynechaných turnajích vrátí na olympijské hry, na kterých budou hrát nejen v Miláně 2026, ale i v roce 2030. Dlouhodobou dohodu dnes na Utkání hvězd v Torontu oznámili komisionář NHL Gary Bettman a prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardif. NHL zároveň potvrdila, že v roce 2025 uspořádá turnaj čtyř zemí bez účasti Česka, na němž se představí výběry USA, Kanady, Švédska a Finska složené z hráčů NHL.
12 fotografií

Olympiáda se znovu dočká hráčů z NHL. Chybět nebudou už v Itálii

Hokej
Běžkař, ilustrační foto
Při běžkařském závodě v italských Alpách v neděli zemřel sedmdesátiletý muž z České republiky. Informovala o tom agentura ANSA, na věc upozornila také TV Nova. Pomoc se muži, který podle prvních informací dostal infarkt, snažili poskytnout ostatní závodníci a zdravotníci přivolaní na místo. Smrt českého občana v oblasti Bolzano potvrdil ČTK bez bližších podrobností mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Při běžkařském závodě v Itálii zemřel muž z Česka. Dostal infarkt

Státy EU
Na začátku roku 2020 vážil Milan přes 155 kilo, po třech letech hubnutí s nutriční terapeutkou už to bylo jen necelých 120 kilo.
Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?
7 fotografií

Muž shodil už 36 kilogramů. Pomáhá mu dieta jednodušší, než byste čekali

Zdraví
Muzeum patří mezi deset nejstarších institucí tohoto typu na světě.
Po premiéře v Miláně a uvedení na Pražském hradě se vrací výstava českého skla, porcelánu a keramiky s názvem Made by Fire do Moravské galerie v Brně, z jejíhož popudu vznikla. Návštěvníky láká například na nevšední inscenaci, ve které můžou buď hodit keramickým talířkem o zeď, nebo si jej odnést domů jako suvenýr. Výstavu zahájí galerie u příležitosti oslav sto padesátého výročí Uměleckoprůmyslového muzea.
32 fotografií

VIDEO: Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví velké výročí novou výstavou

Brněnsko
Milánské výstaviště opět přivítalo motorky
Včera otevřela své brány v rámci prvního novinářského dne motocyklová výstava EICMA v italském Milánu. Pro veřejnost pak otevírá od čtvrtka 9. listopadu do neděle 12. listopadu. A i když se na milánské výstaviště nemáte v plánu vydat osobně, podívejte se nejzajímavější motocyklové novinky, co se na ploše zdejších pavilonů objevily.

To nejlepší z motocyklové výstavy EICMA

Automagazín
Ilustrační foto.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Asi 44 procent Pražanů se necítí bezpečně na silnicích ve městě. Ve srovnání s jinými evropskými městy dopadla Praha špatně, hůře jsou na tom ve vnímání dopravní bezpečnosti jen tři města z jihu Evropy. Nejlépe vnímají dopravní bezpečnost obyvatelé v městech severní Evropy. Pražany děsí zejména nepřehledné křižovatky a roste jejich nespokojenost s elektrokoly a elektrokoloběžkami. Ukázal to průzkum společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.
15 fotografií

Průzkum: Téměř polovina Pražanů se na silnicích ve městě necítí bezpečně

Praha
Ukrajinská šavlistka Olha Charlanová.
Velké pozdvižení zavládlo na mistrovství světa v šermu v Miláně kvůli zápasu ukrajinské šavlistky Olhy Charlanové, která porazila Rusku Annu Smirnovovou 15:7. Rodačka z Mykolajivu po výhře odmítla podat své sokyni ruku, zvednutou šavlí navíc znemožnila Rusce to, aby se k ní přiblížila. Charlanová byla za své jednání ze soutěže vyloučena. Podle regulí si musí šermíři po oznámení výsledku utkání potřást rukama. 

Drama na šermířském MS: Ukrajinka po výhře na Rusku mířila šavlí, byla vyřazena

Ostatní sporty
Kdo v Římě nevenčí svého psa, dostane pokutu
Léto 2023 je v plném proudu a mnoho turistů se chystá vyrazit do zahraničí. Vyjet za hranice ale také může znamenat kulturní šok - a v horším případě i střet se zákony. Mnohé z nich mohou být překvapivé až bizarní. A i když se s nějakým podivným zákonem, vyhláškou nebo nařízením nikdy nedostanete do potíží, i tak mohou být dobrým námětem ke konverzaci, až budete vyprávět historky z poslední dovolené - třeba v Itálii, napsal server TheMayor.eu.

Povinný úsměv či zákaz umírat: V italských městech platí bizarní zákony

Státy EU