ŠTÍTEK: mozek

Operace. Ilustrační snímek
Červnový rozsudek brněnského městského soudu, podle něhož měla Fakultní nemocnice Brno zaplatit rodině odškodné 10,5 milionu korun za operaci mandlí, po níž zůstal chlapec s poškozeným mozkem, není pravomocný. Nemocnice i rodiče dítěte podali odvolání, řekla mluvčí soudu Petra Hovorková. Spor tak bude řešit krajský soud.

Spor o odškodné za operaci mandlí míří k odvolacímu soudu

Zdraví
Ilustrační foto
České Budějovice – Jihočeští kriminalisté zadrželi gang podezřelý z pokusu vylákat z českobudějo­vického bankovního domu téměř 27 milionů korun. Na akci se podílela jihočeská zásahová jednotka. Jak sdělil krajský policejní mluvčí Jiří Matzner, při razii zadrželi šest lidí z osmi, kteří se na údajném podvodu podíleli. Hrozí jim až deset let vězení.

Gang podvodníků chtěl připravit banku o téměř 27 milionů korun

Zločiny a soudy
Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.
Brno – Červnový rozsudek brněnského městského soudu, podle něhož měla Fakultní nemocnice Brno zaplatit rodině odškodné 10,5 milionu korun za operaci mandlí, po níž zůstal chlapec s poškozeným mozkem, není pravomocný. Nemocnice i rodiče dítěte podali odvolání, sdělila v pondělí mluvčí soudu Petra Hovorková. Spor tak bude řešit krajský soud.

Spor o odškodné za operaci mandlí míří k odvolacímu soudu

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Bangkok – V centru thajské metropole Bangkok bylo potvrzeno 21 nových případů nákazy virem zika. Mezi nakaženými osobami byla i těhotná žena, která už bez komplikací porodila. Oznámilo to dnes thajské ministerstvo zdravotnictví, podle něhož se všechny osoby nakazily v místě. Stanice CNN uvedla, že na letišti byla zpřísněna opatření a všichni přijíždějící cestující procházejí skenerem, který měří jejich teplotu.

V thajském Bangkoku ohlásili 21 nových případů nákazy virem zika

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Více než 2000 odborníků na epilepsii se v hlavním městě zúčastní Evropského epileptologického kongresu, který začíná dnes a potrvá do 15. září. Budou diskutovat o nových poznatcích v léčbě onemocnění, kterým trpí šest milionů Evropanů. Na organizaci kongresu se podílí Česká liga proti epilepsii.

V Praze bude jednat 2000 odborníků na epilepsii

Praha
Ilustrační foto
Chrudimsko – Ochuzují se dnešní rodičky o tajemství ukrývané devět měsíců v jejich lůně? Přicházejí o krásné překvapení, kterým se těšily jejich matky a babičky? Vladimíra Hrbáčková, která léta pracovala na porodním sále, dnešní ženy nechápe. Tím, že dopředu znají pohlaví dítěte, se podle ní ochuzují o nejkouzelnější okamžiky.

Ženy chtějí vědět pohlaví dítěte. Jsou zvědavé a chtějí ho oslovovat jménem

Česko
Ilustrační foto.
Ženeva – Nákaza virem zika v těhotenství je nejpravděpodobnější příčinou vrozených mozkových abnormalit včetně zakrnění mozku, známého jako mikrocefalie. Virus také nejspíš spouští vzácný Guillain-Barrého syndrom (GBS), který se projevuje obrnou svalstva. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), která tak potvrdila svá dřívější podezření.

Virus zika nejspíš způsobuje zakrnění mozku dětí, potvrdila WHO

Zdraví
Trenér německých vodních slalomářů Stefan Henze.
Rio de Janeiro - Řidič taxíku, v němž při olympijských hrách v Riu de Janeiro utrpěl smrtelná zranění pětatřicetiletý trenér německých vodních slalomářů Stefan Henze, byl obžalován ze zabití z nedbalosti. Policie v závěrečné zprávě z vyšetřování konstatovala, že řidič nedodržel dopravní předpisy a nevěnoval se řádně řízení.

Smrt trenéra slalomářů Henzeho? Taxikář se bude zodpovídat před soudem

Ostatní sporty
Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Ženeva – Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zpřísnila své doporučení pro cestovatele, kteří se vrací z oblastí zasažených virem zika. Ženy i muži by podle ní měli provozovat pouze chráněný pohlavní styk nebo zcela abstinovat po dobu až šesti měsíců po návratu domů.

Kvůli viru zika by se měli lidé chránit při sexu až půl roku

Svět
Trénování paměti.
Luštění křížovek, sudoku, hlavolamů, rébusů, hraní pexesa nebo cvičení, k němuž je zapotřebí jen obyčejná tužka 
s papírem. Takto si pacienti českotěšínské nemocnice trénují paměť, a snaží se tak uchovat si mentální schopnosti na dobré úrovni do pozdního věku.

Pomáhají pacientům 
s trénováním paměti

Karvinsko
Z festivalu Jičín - město pohádky.
Jičín – Cirkus v pohádkovém Jičíně rozhodně bude, ale zcela v jiném pojetí, než jsme zvyklí. Stal se totiž námětem letošního pohádkového festivalu, který už ťuká na dveře a malým i velkým se otevře během středečního odpoledne.

Pohádkový cirkus v Jičíně začne

Volný čas
Ilustrační foto.
Ženeva, Singapur - Virus zika se dál šíří a postupuje do dalších zemí, vědci jej prozatím zcela nepochopili, takže zůstává celosvětovou zdravotní hrozbou. Oznámil to dnes krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO), který kvůli viru prodloužil celosvětový stav nouze. Dalších 38 nových případů nákazy virem zika oznámil Singapur, uvedla dnes agentura Reuters.

WHO prodloužila kvůli zice stav nouze, virus se dál šíří

Svět
Islam Karimov
Taškent - Zdravotní stav uzbeckého prezidenta Islama Karimova se velmi zhoršil a lékaři jej hodnotí jako kritický. Uvedla to dnes vláda nejlidnatější postsovětské země ve Střední Asii, která se po čtvrtstoletí vlády autokratického prezidenta chystá na první předání moci od získání nezávislosti. Podle tří diplomatických zdrojů agentury Reuters ale Karimov už zemřel a regionální agentura Fergana od čtvrtka tvrdí, že dnes bude oznámeno Karimovovo úmrtí a v sobotu pak bude vůdce pohřben.

Stav Karimova je dle uzbecké vlády kritický, sílí zvěsti o skonu

Svět
Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Miami (USA) - Ve Spojených státech byla vůbec poprvé prokázána přítomnost viru zika u místních komárů. Vědci jej objevili u několika skupin tohoto hmyzu v Miami na Floridě, odkud bylo v minulých týdnech hlášeno několik desítek lidí nakažených tímto virem. Podle expertů je částečně na vině pěstování exotických bromélií, uvedla agentura AP.

V USA byli objeveni první komáři přenášející virus zika

Svět
Islam Karimov
Taškent - Mladší dcera uzbeckého prezidenta Islama Karimova dnes naznačila, že její otec, který v sobotu utrpěl krvácení do mozku, stále žije. O jeho úmrtí v pondělí bez upřesnění zdroje informoval uzbecký zpravodajský server Fergana. Zpráva ale nebyla oficiálně potvrzena. V uzbecké televizi dnes moderátoři četli tradiční prezidentovo poselství k výročí nezávislosti země, zdůrazňující správnost dosavadní cesty. Podle úřadů se šéf státu zotavuje v nemocnici. Taškent mezitím zrušil slavnostní koncert, plánovaný na dnešek, a čtvrteční ohňostroj.

Karimova dcera naznačila, že uzbecký prezident stále žije

Svět
Islam Karimov
Taškent - Uzbecký prezident Islam Karimov podle tvrzení místní tiskové agentury Fergana v pondělí zemřel. Úřady se ale zatím k této zprávě nevyjádřily a oficiálně stále platí pondělní informace dcery hlavy státu, že Karimov utrpěl v sobotu krvácení do mozku a je v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Lokální agentura hlásí smrt uzbeckého prezidenta, úřady mlčí

Svět
Islam Karimov
Taškent - Uzbecký prezident Islam Karimov, kterému je 78 let, utrpěl krvácení do mozku. Jeho stav je stabilizovaný, jaké jsou jeho vyhlídky, ale zatím není jasné. Na sociální síti instagram o tom dnes informovala Karimovova dcera. V médiích se již vynořily spekulace o možných nástupcích.

Uzbecký prezident utrpěl krvácení do mozku, vyhlídky jsou nejasné

Svět
Ilustrační foto.
Singapur - V Singapuru bylo potvrzeno 41 případů místní nákazy virem zika. Informovala o tom dnes televizní stanice Channel News Asia. Podle singapurského ministerstva zdravotnictví je 34 infikovaných už zcela vyléčeno, zatímco sedm zbylých, kteří ještě mohou nákazu šířit, zůstává v péči nemocnice.

V Singapuru potvrdili 41 případů místní nákazy virem zika

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Přes půl miliardy korun ročně dá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za léčení úrazů dětí, přes sto milionů Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Výdaje všech sedmi zdravotních pojišťoven se blíží miliardě, zjistila ČTK. V preventivních programech mají i prevenci úrazů, jde o příspěvky na helmy, rozdávání reflexních pásek a vest či instruktážní videa. VZP loni spustila projekt VZPoura úrazům pro děti bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou.

Výdaje pojišťoven na léčbu dětských úrazů se blíží ročně miliardě

Česko
Ilustrační foto
Washington - Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal v pátek závazné doporučení, aby se na případnou přítomnost viru zika kontrolovala veškerá dárcovská krev v zemi. Ředitel úřadu Peter Marks to zdůvodnil tím, že už panuje příliš velká nejistota nad tím, jak se virus v USA rozšířil.

V USA mají testovat dárcovskou krev na virus zika

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Přes půl miliardy korun ročně dá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za léčení úrazů dětí, přes sto milionů Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Výdaje všech sedmi zdravotních pojišťoven se blíží miliardě, zjistila média. V preventivních programech mají i prevenci úrazů, jde o příspěvky na helmy, rozdávání reflexních pásek a vest či instruktážní videa. VZP loni spustila projekt VZPoura úrazům pro děti bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou.

Výdaje pojišťoven na léčbu dětských úrazů se blíží ročně miliardě

Praha
Ilustrační foto
Řím – Alzheimerova choroba má dvě tváře: na jedné straně ničí paměť, na druhé ale rozvíjí kreativitu. Potvrzuje to australská studie, která ukázala, že oblasti mozku spojené s uměleckou tvořivostí nemoc šetří. A dokonce v některých případech fungují tyto oblasti ještě lépe, jako by vyvažovaly ztrátu schopnosti vzpomínat a vyjadřovat se. Plodem tohoto mechanismu může být například Bolero francouzského skladatele Maurice Ravela, napsal italský list La Repubblica.

Alzheimer podle vědců rozvíjí kreativitu

Zdraví
Ilustrační foto.
Řím – V podstatě to je otázka chemie. Především estrogenů a testosteronu, pak dopaminu, noradrenalinu a serotoninu a nakonec oxytocinu a vazopresinu. To jsou hormony a neurotransmitery, které řídí celý složitý proces touhy, počínaje sexuálním vzrušením při prvním dostaveníčku, po zamilovanost, která se pak rozvíjí ve vzájemný cit a náklonnost, které dávají vztahu stabilitu. Jsou to látky, které způsobují tlukot srdce a vůbec vyvolávají v mozku a v celém organismu známky milostného vzplanutí, napsal italský list La Repubblica.

Test slin ukáže, jak se partneři k sobě hodí

Zdraví
Soud. Ilustrační foto.
Olomouc, Zlín – Šestnáct let stráví za mřížemi sedmačtyřicetiletý Petr Hráček z obce Brusné na Kroměřížsku za vraždu své třiačtyřicetileté manželky. Vrchní soud v Olomouci v úterý potvrdil rozsudek zlínského krajského soudu. Ten je tak pravomocný.

Vraždu manželky přiznal. Odsedí si šestnáct let

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Řím - Období, z něhož si nic nepamatujeme, je ve skutečnosti pro kapacitu naší paměti rozhodující. Právě tehdy se mozek cvičí díky vyprávění, říkankám, ilustracím a stále novým místům a tvářím. Vše je téměř hotovo již v době, kdy dítě začíná navštěvovat mateřskou školu. První fáze života je totiž klíčová pro růst mozku, který brzy po narození klade jeden stavební kámen na druhý. A činí to tím rychleji, čím více stimulů získává a čím více nových zkušeností prožívá, píše italský deník La Repubblica.

Rané dětství je pro paměť rozhodující

Svět
Dvě třetiny ze zhruba 30 druhů potištěných skleniček, které testovalo ekologické sdružení Arnika, obsahovaly vysoké koncentrace nebezpečného olova a kadmia.
Praha – Dvě třetiny ze zhruba 30 druhů potištěných skleniček, které testovalo ekologické sdružení Arnika, obsahovaly vysoké koncentrace nebezpečného olova a kadmia. Oproti nedávno testovanému porcelánovému nádobí se ve skleněných potiscích našly až dvojnásobné hodnoty olova. Těžké kovy byly podle Arniky v barvách i na skleničkách pro děti.

Skleničky s potiskem. Většina je jedovatá

Česko