ŠTÍTEK: mozek

Alexander Van der Bellen.
Příští rakouský prezident Alexander Van der Bellen bude inaugurován 26. ledna. Už předtím ale oslaví v úterý 18. ledna své 73. narozeniny. Je to moc, nebo málo na tak exponovanou funkci?

Evropa žije v éře čiperných seniorů

Svět
Ilustrační foto
Praha - Pražský městský soud začal projednávat případ chůvy Dieu Vu Thi, která podle obžaloby postupně zranila tři svěřené děti. Jedno z dětí zemřelo, druhé má závažné následky. Příbuzní dětí se domáhají odškodného 15,5 milionu korun, další milion chce pojišťovna. Žena dnes k věci odmítla vypovídat, protože požádala o výměnu tlumočnice. Hovořila pouze o svých osobních poměrech, přičemž vyšlo najevo, že děti hlídala načerno v době mateřské dovolené.

Rodiče zraněných dětí chtějí po obžalované chůvě přes 15 milionů

Česko
Alzheimerova choroba.
Jižní Morava - Nevědí, co dělali před pár minutami nebo co snídali, pamatují si však jména přátel z dávné minulosti. To jsou podle lékařů první příznaky Alzheimerovy choroby, která je nejčastější příčinou vzniku demence. Jihomoravanů, kteří nemocí trpí, přibývá.

Lidí s Alzheimerovou chorobou na jižní Moravě přibývá

Zdraví
Soudní síň. Ilustrační foto.
Praha - Pražský městský soud začne příští týden projednávat případ chůvy, která podle obžaloby postupně zranila tři svěřené děti. Jedno z batolat v souvislosti se zraněním zemřelo, další zřejmě bude mít závažné trvalé následky. V případě prokázání viny hrozí ženě až 16 let vězení. Vyplývá to z obžaloby.

Soud projedná případ chůvy, která údajně ublížila třem dětem

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Praha - Každé třicáté dítě, které se v Česku narodí, nemá české občanství. Téměř každé sté děvče či chlapec, který přišel loni v České republice na svět, má vietnamské rodiče. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Od roku 1995 do konce loňska se v Česku narodilo celkem 2,15 milionu dětí. Téměř 40.500 z nich byli cizinci a cizinky, nejčastěji měli vietnamské, ukrajinské a slovenské občanství.

Každé třicáté dítě, které se v Česku narodí, nemá české občanství

Česko
Mick Schumacher.
Lipsko - Syn sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera Mick bude v příštím roce startovat v seriálu formule 3. Přestup z juniorské F4 po dvou letech považuje sedmnáctiletý talent za další krok k cíli napodobit jednou otce, závodit v královské automobilové třídě F1 a stát se v ní mistrem světa.

Schumacherův syn usedne v příští sezoně do formule 3

Motorismus
Ilustrační foto.
Sydney – Ty pocity nejspíš důvěrně znáte – speciálně v tomto ročním období. Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnosti, který se nedaří zahnat žádným „zaručeným" prostředkem.

Z kterého alkoholu budete nejspíš mít kocovinu?

Svět
Anna Holmlundová.
Bolzano - Elitní švédská skikrosařka Anna Holmlundová je po operaci hlavy v umělém spánku. Dvojnásobná vítězka Světového poháru upadla na tréninku před závodem Světového poháru v Innichenu a nyní je pod dohledem lékařů v nemocnici v Bolzanu. Podle švédských médií měla menší krvácení do mozku.

Skikrosařka Holmlundová je po operaci hlavy v kómatu

Zimní sporty
PETR ZÁPOTOCKÝ se svým statečným pětiletým synem Tobiášem.
Kladno – V budově ředitelství Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje v Kladně se v minulých dnech uskutečnilo velmi emotivní setkání zachráněného pacienta s týmem záchranářů. Za vším stojí dramatický příběh, který se odehrál 21. srpna letošního roku v obci Horoušany nedaleko Prahy.

Pětačtyřicet minut si tykal se smrtí

Kladensko
PETR ZÁPOTOCKÝ se svým statečným pětiletým synem Tobiášem.
Kladno - V budově ředitelství Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje v Kladně se v minulých dnech uskutečnilo velmi emotivní setkání zachráněného pacienta s týmem záchranářů. Za vším stojí dramatický příběh, který se odehrál 21. srpna letošního roku v obci Horoušany nedaleko Prahy.

Dramatický příběh: pětačtyřicet minut si tykal se smrtí

Regiony
Ice Arena v Letňanech. Ilustrační foto.
Praha – Evakuaci zažilo v sobotu odpoledne poté, co se na ledě zranilo dítě, 230 lidí přítomných na zimním stadionu Ice Arena v pražských Letňanech. Zasahovali tam hasiči a policisté přivolaní záchrannou službou, které ohlásila únik oxidu uhelnatého (CO). Jako zdroj jeho zvýšené koncentrace odhalili hasiči spaliny z motoru rolby na úpravu ledu. U nikoho z evakuovaných se neprojevily příznaky intoxikace.

Záchranáři odhalili zamoření zimního stadionu. Náhodou!

Požáry
Mladíci se u soudu zpovídají z výtržnictví.
Domažlice – Nečekaný zvrat mělo soudní líčení domažlického soudu s Jaroslavem K., Reném Š., Zdenkem K. a Lukášem Ú. obžalovaných za to, že vloni v prosinci po odchodu z diskotéky zbili před Dubinou v Domažlicích osmadvacetiletého muže. Ten po rvačce skončil v nemocnici se zlomeným kotníkem, zhmožděním lebky a komocí mozku.

Soud potrestal čtyři výtržníky

Zločiny a soudy
Soud. Ilustrační foto.
Praha - Návrh na obnovu řízení recidivisty Petra Mokriše, který si odpykává 16 let za ublížení na zdraví se smrtelným následkem, ve čtvrtek zamítl pražský městský soud. Muž, který mimo jiné v minulosti zavraždil mladou novinářku, je nyní ve vězení za to, že v opilecké hádce zbil muže, který později v nemocnici zemřel. Mokriš už byl odsouzen několikrát, ve věznicích byl pak v desítkách případů kázeňsky potrestán za opakovanou intoxikaci léky, za vyhrožování dozorcům nebo za násilí vůči spoluvězňům.

Soud zamítl obnovu řízení recidivisty, jenž dříve zabil novinářku

Zločiny a soudy
Miloš Zeman.
Lisabon - Evropa musí najít odvahu chránit své vnější hranice a místo bezhlavého přijímání migrantů těmto lidem pomáhat přímo na jejich území. Po dnešní schůzce se svým portugalským protějškem Marcelem de Sousou to řekl prezident Miloš Zeman. Oba politici spolu mluvili o Evropské unii i o migrační krizi a shodli se, že je nutné unii reformovat. Podle Zemana by změny mohly iniciovat právě menší země unie, jako je Česká republika a Portugalsko.

Zeman: Evropa musí najít odvahu chránit si své hranice

Česko
Zdeněk Laube.
Praha - Česká pošta vypsala výběrové řízení na funkci vedoucího odboru inspekce. Odbor inspekce má na starosti záležitosti spojené s ochranou České pošty před trestnou činností. Potvrdil to mluvčí podniku Matyáš Vitík. Podle Lidových novin se na místo, které v září opustil Jiří Brázda, přihlásilo pět uchyzečů, mezi nimi i bývalý náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, uvedl server lidovky.cz.

Pošta vypsala tendr na vedoucího inspekce, hlásí se prý i Laube

Ekonomika
Tvorba Lenky Sedlákové je jedinečná  a vtipná, co kus to originál.
Dobrá – Šmírující ptáci, lampička, co vypadá jako mozek, zvláštní keramické mísy. Keramiku a šperky ze své malé dílny představila v pátek večer v kulturním sále hasičské zbrojnice v Dobré u Přibyslavi keramička Lenka Sedláková z Jitkova na Chotěbořsku.

Lenka Sedláková: Tvorba pro mě znamená svobodu

Havlíčkobrodsko
Takto reagoval Bedřich Koch, trenér Bránova, na neuznanou branku...// SK Hřebeč - Sokol Bránov 3:2 (2:1) , utkání I.B. tř sk.A., 3.k., hráno 4.9.2010
Rakovník – O nadcházejícím víkendu se měl rozběhnout již 19. ročník dlouhodobé halové fotbalové ligy Viola Cup. Nestane se tak, organizátoři nesehnali dostatek zájemců. Turnaj ale svou oponu nezatahuje úplně. Konat se bude během jediného lednového víkendu.

Viola Cup? Bojujeme dál, nevzdává se Koch

Fotbal
Martin Balhar
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Martina Balhara, jenž si má odpykat 19 let ve vězení za brutální loupežnou vraždu poštovní úřednice ve Skřipově na Opavsku. Ženu podle pravomocného rozsudku přepadl v roce 2013. Z trezoru si poté odnesl téměř 200.000 korun.

Nejvyšší soud potvrdil 19 let za vraždu pošťačky

Zločiny a soudy
Výlitek mozkovny neandrtálského člověka, nejspíše ženy, ve čtvrtek za dohledu těžkooděnců z Útvaru rychlého nasazení doputoval z Národního muzea v Praze do brněnského Pavilonu Anthropos při příležitosti zahájení výstavy Vítejte u neandrtálců.
Brno – Spadla do minerálního vřídla a kvůli vysoké teplotě se takřka uvařila. Měkké tkáně včetně mozku se vytratily a do lebky v oblasti mozku natekla tekutina, která ztuhla a zkameněla. 105 tisíc let starý výlitek mozkovny, který po smrti neandrtálce zbyl, pak spolu s částmi kostí náhodou našli těžaři v roce 2016 v Gánovcích na Slovensku. Výlitek mozkovny neandrtálského člověka, nejspíše ženy, ve čtvrtek za dohledu těžkooděnců z Útvaru rychlého nasazení doputoval z Národního muzea v Praze do brněnského Pavilonu Anthropos při příležitosti zahájení výstavy Vítejte u neandrtálců.
31 fotografií

Výstava poprvé ukazuje unikátní výlitek mozkovny neandrtálce. Jediný na světě

Brněnsko
Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Dallas - Úřady amerického státu Texas oznámily v pondělí první případ nákazy virem zika, jejímž původcem byli zřejmě místní komáři. Texas je po Floridě druhý stát USA s lokálním přenosem nákazy viru, který se spojuje s defekty mozku u novorozenců.

Texas jako druhý stát USA zaznamenal nákazu virem zika

Svět
Soud s Radúzem Šafránkem.
Brno – Rozsudek v kauze březnové brutální vraždy čtyřiadvacetileté Kateřiny v brněnském arboretu padne v úterý hodinu po poledni na Krajském soudě v Brně. O verdiktu bude Deník Rovnost aktuálně informovat. Obžalovaný je bývalý přítel oběti Radúz Šafránek, který dívku podle obžaloby pětadvacetkrát bodl.

Vražda v arboretu: verdikt zazní dnes, obžalovanému hrozí 25 let

Zločiny a soudy