ŠTÍTEK: mozek

Panelová diskuze Deníku Rovnost s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem a pozvanými hosty.
Brno /VIDEO/ – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.
62 fotografií

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Z okolí
Vstup do Kavárny ve tmě je zakrytý několika závěsy, aby dovnitř nepronikl ani kousek světla.
Černý závěs a potom už jen tma. Ruka nevidomého průvodce mě vede do ještě větší temnoty, než čekám, a v nitru se mi bijí protichůdné pocity strachu ze tmy a neznáma, ale také vzrušení ze všeho, co se bude dít dál. Postupuji pomalými krůčky následujíc svého průvodce a říkám si, jestli bych já, od narození zvyklý vidět svět okolo, dokázal žít bez jakéhokoliv vjemu barev. Oprava – vjemu pouze té černočerné nicoty.
3 fotografie

REPORTÁŽ: Potmě kávu pít

Hranicko
Národní ústav duševního zdraví v Klecanech u Prahy
Klecany u Prahy - Vědci zdarma testují v Klecanech u Prahy v Národním ústavu duševního zdraví paměť. Odhalí tak Alzheimerovu nemoc, což je nevyléčitelné onemocnění mozku. Včasná diagnóza zvyšuje účinnost léčby. Loni ústav otestoval 250 dobrovolníků, nyní hledá další, kteří pomohou s výzkumem. V pátek o tom informoval mluvčí ústavu Jan Červenka.

Vědci zdarma testují v Klecanech paměť, odhalí Alzheimerovu nemoc

Z okolí
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Další odliv mozků z Čech. Kromě lékařů, kteří již nyní chybí v řadě nemocnic, zřejmě budou ze země do zahraničí odcházet také kvalifikovaní zaměstnanci – inženýři, technici a další důležití odborníci. Kvůli příliš vysokým daním. Přitom zkušené profesionály firmy usilovně a často neúspěšně shánějí již dnes. 
12 fotografií

Analytici: Když ČSSD zvýší daně, lidé budou podvádět

Ekonomika
Velká únorová Polévková smršť na Andělu.
Praha /FOTOGALERIE/ - Na Andělu tento týden koupíte polévku, která bude pomáhat léčit. Gurmánská benefiční akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Vybrané finance půjdou na provoz rehabilitačního centra Ergo Aktiv, které poskytuje podporu lidem se získaným poškozením mozku.
11 fotografií

OBRAZEM: Na Andělu se koná Polívková smršť

Praha
Ilustrační foto.
Sapiosexuál. Toto slovo se teprve před nedávnem přetavilo z pojmu poletujícího internetovým prostorem ve studii, která byla provedena ve skutečném světě. Definuje sexuální orientaci, konkrétně člověka, který je sexuálně přitahován k druhé osobě výhradně kvůli její inteligenci a erudici. Jinými slovy je tedy sapiosexuál někdo, kdo je sexuálně posedlý vysokým IQ.

Mozek je víc než krása? Pro sapiosexuály ano

Svět
Blackout poetry v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově tvořily důchodkyně z kurzu trénování paměti.
Vyškov - Začerněná strana a na ní několik bílých polí. A v nich slova, která dohromady dávají význam naprosto odlišný než obsah původního textu. To je blackout poetry. Vizuální poezie, která vzniká kreativní destrukcí. Představu o ní si můžou nyní udělat lidé v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově na výstavě, která vznikla díky tamnímu kurzu trénování paměti.
6 fotografií

OBRAZEM: Kreativní destrukce. Důchodkyně trénují soustředění vizuální poezií

Volný čas
Plakát Festivalu otrlého diváka.
Praha - Témata jako dělnická třída proti mimozemšťanům, sexuální androidi či amatérské operace mozku čekají na fanoušky pokleslých filmových žánrů během 13. ročníku Festivalu otrlého diváka. Začne v pražském kině Aero v úterý 28. února a potrvá do 5. března. Divákům nabídne 17 celovečerních a pět krátkých snímků, sdělili ve středu organizátoři.

Festival otrlého diváka odstartuje na konci února

Volný čas
Autentický seriál o špičkových doktorech
Jaký je život lidí, kteří tráví většinu času na nemocničním oddělení? Jak při náročné a stresující práci, kdy mají vaše výkony fatální důsledky, „nevyhořet"? Jak člověku říci, že už nemá naději? Odpovědi nejen na tyto otázky nabídne nový dokumentární seriál České televize Doktoři, který přinese neobvykle autentický pohled na práci tří předních českých lékařů – kardiologa Petra Neužila, neurochirurga Vladimíra Beneše a plastického chirurga Bohumila Zálešáka. Doktory budou moci diváci sledovat od 15. února každou středu ve 22.00 hodin na ČT2.

Autentický seriál o špičkových doktorech

Film a televize
Roman Janoušek.
Praha - Skutečnosti vyvozené ze zdravotnických posudků, kterými chtěl lobbista Roman Janoušek znovu otevřít trestní kauzu své dopravní nehody, jsou jen hypotézami. Konstatoval to pražský vrchní soud v usnesení, jímž nevyhověl Janouškově stížnosti proti nepovolení obnovy řízení. V textu, který ČTK nyní získala, senát nezpochybnil krevní sraženinu na mozku odsouzeného ani jeho nadužívaní alkoholu. Zdůraznil ale, že těmito skutečnostmi se soudy zabývaly již dříve.

Janouškovy nové důkazy jsou podle vrchního soudu jen hypotézy

Zločiny a soudy
Zabijačka u Pavelků má svoji tradici
Hranicko – Zabít a pověsit pašíka, přiťuknout si panákem domácí slivovice. V rodině Pavelků z Olšovce na Hranicku, je zabijačka již dlouholetou tradicí. Nejinak tomu bylo i v sobotu 4. února, kdy se u porážení dvou set padesátikilového prasete sešla početná část rodiny a známých. Zabijačka u Pavelků předchází další rodinnou tradici, tou je draní peří, které proběhne od pondělí 6. února do pátku 10. února.
27 fotografií

Zabijačka u Pavelků má svoji tradici

Hranicko
Ilustrační foto
Luanda - V Angole se objevily dva nové případy nákazy virem zika. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), která zároveň potvrdila, že se nemoc v zemi vyskytuje už déle než devět měsíců. Přestože virus už nepředstavuje celosvětovou hrozbu, podle WHO je potřeba proti němu dál bojovat.

Angola hlásí dva nové případy nákazy virem zika

Svět
Na snímku jsou obžalovaní (zleva) - primář interního oddělení Václav Hulínský, lékař Michal Križanovič a lékařka Tamara Malcevová.
Lékaři nymburské nemocnice, kteří jsou obviněni z trestných činů usmrcení z nedbalosti a padělání a vystavení nepravdivých dokumentů, uznali dnes u soudu svá pochybení. Michal Križanovič je obviněn z usmrcení z nedbalosti, stejně tak Václav Hulínský, primář interny. Hulínský je navíc společně s Tamarou Malcevovou obviněn z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů. Za usmrcení z nedbalosti hrozí lékařům jeden rok až šest let vězení.
5 fotografií

Nymburští lékaři u soudu uznali pochybení a falšování dokumentace

Česko
Ilustrační foto.
Nejenom bledá tvář, ale také úbytek energie a špatná pleť signalizují, že by vašemu tělo mohlo chybět železo. Doplňte ho na talíř!

Jídelníček ze železa

Zdraví
Staré řemeslo nezapomněl.
Pasov - Před Hromnicemi (2. února) muselo být v Bavorsku prakticky skončeno vázání březových košťat, vzpomíná Ludwig Pflanzl z Kumpfmühle.

Čas pletení košťat

Z okolí
Co dneska pijeme?
Výrobek s názvem podmáslí dneska už konzument na pultech obchodů jen tak nenajde. Koupit se dá skoro výhradně jen kysané podmáslí, což je jedna z variant podmáslí. Z dříve čiré tekutiny se stal kysaný nápoj. Proč?
4 fotografie

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Česko
PSG Zlín. Ilustrační foto
Brno – Virtuos číslo 81 opět naladil na gólovou notu. Petr Holík, mozek současného hokejového Zlína, se po zranění a drobném útlumu probudil. Dnes se ve vzájemném zápase trefil proti Kometě Brno i počtvrté v sezoně a dalšími dvěma asistencemi přispěl k obratu z 0:1 na konečných 4:2 nad rivalem a posunul tým v tabulce do elitní desítky.

Holík režíroval obrat nad Kometou

Hokej
Roman Janoušek.
Praha - Obnovy soudního řízení v pět let staré kauze úmyslného snažení ženy autem, za což si má odpykat za mřížemi 4,5 roku (avšak již bezmála deset měsíců je na svobodě, protože má ze zdravotních důvodů přerušený trest až do 25. listopadu), se známý pražský lobbista Roman Janoušek nedočká. Mluvčí soudu Jan Fořt v pondělí potvrdil informaci České televize, že při pátečním neveřejném zasedání byla zamítnuta Janouškova stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu. Ten důvody k tomu, aby vyhověl Janouškově žádosti o nové projednání kauzy, neshledal již 11. října.

Dočasně propuštěný vězeň Janoušek ztratil naději na obnovu procesu

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
New York - Mnozí lidé pokládají hudbu za jedno z největších životních potěšení. Jiným ale připadá, že je to… o ničem. Averze vůči hudbě jakéhokoli stylu se může zdát stejná, jako by někdo neměl rád štěňátka, zmrzlinu nebo sluníčko. Ale ne každého nabije energií, když si v rádiu naladí hudební stanici. Ve skutečnosti může neschopnost čerpat potěšení z hudby vycházet z neurologického stavu, který je známý jako muzikální anhedonie.

Nemít rád hudbu je neurologická záležitost

Zdraví
Ilustrační foto
Řím - Je sice pravda, že práce člověka zušlechťuje, ale pokud je jí příliš, platíme za to určitou cenu: výrazně klesne náš kognitivní výkon. Slábne paměť, duševní činnost a schopnost uvažovat, a to s sebou nese i nižší produktivitu práce. Po čtyřicítce to postihuje každého, kdo pracuje více než 25 hodin týdně. Vyplývá to ze studie, na které pracoval tým australských a japonských vědců a jejíž výsledky publikoval Institut aplikovaného ekonomického a sociálního výzkumu v Melbourne.

Po čtyřicítce podle vědců příliš práce škodí

Zdraví