ŠTÍTEK: mozek

Ilustrační foto
Krnov - Nemoc člověku změní život. Nemůže dělat vše, co dosud. Často kvůli tomu přijde i o přátele. Pacienti s Parkinsonovou chorobou z Krnova a okolí ale mají štěstí. Funguje zde klub, díky němuž mohou žít dál aktivním životem.

Parkinsonici slaví svůj den pohybem na Cvilíně

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Objev vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy pomůže lépe porozumět schizofrenii. Při experimentu za využití magnetické rezonance zjistili, jaké oblasti mozku jsou aktivní při prožívání vlastního já. Dnes o tom informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka. První výsledky vědecké studie byly publikovány v prestižním časopise Schizophrenia Bulletin.

Objev vědců pomůže lépe porozumět schizofrenii

Česko
Ilustrační foto
Nigérie bojuje s epidemií zánětu mozkových blan a nemá dostatek finančních prostředků na zajištění rozsáhlé vakcinace. S odkazem na nigerijské úřady o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Nová epidemie si v zemi od prosince vyžádala 328 obětí, během epidemie v roce 2009 přišlo o život 196 osob.

Meningitida v Nigérii má už přes 300 obětí, vakcíny je nedostatek

Svět
Krajský úřad zalilo modré světlo. Kvůli podpoře lidí s autismem.
Orlickoústecko - Na neděli 2. dubna připadá Světový den porozumění autismu. Řada akcí se chystá i na Orlickoústecku. "Můžete se zapojit k osvětě tak, že se modře obléknete, rozsvítíte modré světlo," informovala Zuzana Poláková ze spolku Poruchy autistického spektra (PAS). 

Modře se oblékněte, rozsviťte modré světlo, vyzvalo PAS

Orlicko
Mladá Boleslav - Jablonec 0:0.
Mladá Boleslav – Teprve v poločase hráči obou týmů pochopili, že nudou, jakou předváděli do přestávky, lidi na stadionu i u televizních obrazovek sotva potěší. Po změně stran už fotbalisté Mladé Boleslavi a Jablonce předvedli aspoň průměrný prvoligový výkon. Gól ale nepadl ani na jedné straně.
25 fotografií

Fotbalovou nudu uťala pauza, góly však nepřinesla

Fotbal
Michaela Košťálová
PhDr. Michaela Košťálová (1987) je česká historička a spisovatelka s přesahem k výtvarné tvorbě. Je absolventka pražské UK a autorkou mnoha publikací, které však nepublikuje za cílem statusu vědeckých děl, ale, jako monografické komentáře, skrze které se snaží pro témata zaujmout co nejširší veřejnost.

Michaela Košťálová, historička, spisovatelka

Praha
Investice do očkování není zanedbatelná, ale vyplatí se.
 Vědci přišli s překvapivým zjištěním: poruchu spánku zvanou narkolepsie může způsobit očkování proti chřipce. Na jedné z přednášek, která se konala v rámci Týdne mozku, o tom informoval profesor neurologie Karel Šonka.

Očkování proti chřipce může způsobit narkolepsii

Česko
Spánek, ilustrační foto
Spánek? Na ten jsem dlouho neměla čas, přiznává osmatřicetiletá manažerka Lenka Procházková. Snažila se totiž stihnout úplně všechno – práci si nosila domů, děti dirigovala hlavně přes telefon, k tomu se starala o nemohoucí rodiče. Během pracovního týdne strávila v posteli sotva pět hodin denně. Někdy musely stačit i čtyři hodiny. Dokud nepřišel zvrat.
5 fotografií

Spíme málo. Trpíme proto nadváhou a depresemi

Česko
Soudní síň. Ilustrační foto.
Praha – Jedenáct let si má podle zatím nepravomocného verdiktu odpykat 32letá cizinka původem z Vietnamu, která si k rodičovské dovolené přivydělávala jako chůva – hlídala děti svým krajanům. Tři z nich vrátila rodičům s vážnými zraněními – poprvé v únoru 2015 a následně téhož roku v listopadu a v prosinci – aniž své klienty upozornila, že se odehrálo něco mimořádného. Holčička s poraněním střev nepřežila. Zemřela na Štědrý den, i když ji rodina neprodleně dopravila do nemocnice. Další dívenka zřejmě bude mít doživotní následky v důsledku poškození mozku.

Chůvě zbitých dětí soud vyměřil jedenáct let

Zločiny a soudy
Soud. Ilustrační foto.
Praha - Státní zástupkyně požaduje trest v rozmezí osmi až 12 let vězení pro chůvu Dieu Vu Thi, která podle obžaloby smrtelně zranila jednu z hlídaných holčiček a další způsobila vážné poranění mozku. Dvaatřicetiletá žena z Vietnamu popírá, že by se zraněním dětí svých krajanů měla něco společného. Svědčí proti ní posudky lékařů, podle nichž byly dívky vystaveny aktivnímu, velmi intenzivnímu násilí. Znalci ale zároveň nedokázali objasnit motiv činů, chůva je psychicky zcela v pořádku.

Státní zástupkyně chce pro chůvu za zranění dětí osm až 12 let

Zločiny a soudy
Centrální operační středisko městské policie.
Praha – Centrální operační středisko pražských strážníků, které představuje mozek i srdce činnosti městské policie v metropoli, projde celkovou rekonstrukcí. V úterý pražští radní schválili dodávky technického i systémového vybavení včetně nové projekční stěny kamerového systému či telefonní ústředny. „Opravami projdou také podlahy, stěny, veškerá elektroinstalace a prostory budou vybaveny novým nábytkem včetně speciálních dispečerských stolů, aby měli operátoři co nejlepší komfort pro svou práci," připomněl v úterý ředitel městské policie Eduard Šuster.

Řízení práce strážníků vylepší technika za miliony

Podnikání
Michael Schumacher
Stáj formule 1 Mercedes si rozhněvala minulý týden některé fanoušky bývalého šampiona F1 Michaela Schumachera. Na svých závodních vozech už totiž od sezony, která začíná v neděli, nebude mít logo "KeepFightingMichael" (Nepřestávej bojovat, Michaeli). Tým Mercedesu nicméně vysvětlil, že to neznamená konec ekonomické podpory závodníkovi, který před třemi lety při lyžování utrpěl těžký úraz hlavy.
7 fotografií

Stáj F1 Mercedes pobouřila fanoušky. "Vymazala" vzkaz Schumacherovi

Motorismus
Ilustrační foto.
Nadbytečné informace, které se během dne nahromadily v paměti, zmizí, aby daly prostor novým zkušenostem a optimalizovaly energetickou spotřebu mozku. Ten si "zdřímne" i v bdělém stavu. Vědci to poprvé pozorovali u myší, u nichž se větší část spojení mezi neurony (synapse) během spánku zmenšuje v průměru o 20 procent.

Spánek eliminuje neužitečné vzpomínky

Svět
Lenka Šiková
Lenka Šiková je podnikatelka, zakladatelka, ředitelka a donátorka neziskové organizace CENTRUM HÁJEK z.ú. Organizace pomáhá dětem s tělesným, mentálním nebo kombinovaným postižením prostřednictvím registrovaných sociálních služeb a speciální certifikované rehabilitace.

Lenka Šiková, ředitelka Centra Hájek

Plzeňský kraj
Ilustrační fotografie.
Praha - Čtyřčlennou rodinu z Dejvic, která byla intoxikována oxidem uhelnatým, převáželi v pátek ráno záchranáři do kladenské nemocnice. Tamější barokomora může při léčbě pacientů s těmito otravami výrazně pomoci. Na místě zasahovali i hasiči a policisté. Ti se případem nadále zabývají.

Rodina se otrávila oxidem uhelnatným

Nehody
Ilustrační foto
Orlickoústecko – V rámci celosvětové akce „Týden uvědomění si mozku" (Brain Awareness Week) se veřejnost dozvídá o výsledcích výzkumu mozku pro ně srozumitelnou formou, a to prostřednictvím stovek akcí, kterých se mohou zúčastnit.

Národní týden trénování paměti

Orlicko
Pád muže do kolejiště ve stanici metra Florenc na trase B
Praha – Nefunkční část žluté trasy B metra – a to navíc v době dopravních špiček, kdy Pražané hodně cestují a lidé mají naspěch ještě víc než obvykle. Tuhle situaci přinesly v pátek odpoledne a ve středu po ránu obdobné maléry v přestupní stanici Florenc, kde se zřejmě sebevrah pokoušel zabít skokem pod jedoucí soupravu.
6 fotografií

Stejný sebevrah na Florenci dvakrát zastavil metro

Praha
Stanice metra Florenc. Ilustrační foto.
Nefunkční část žluté trasy B metra – a to navíc v době dopravních špiček, kdy Pražané hodně cestují a lidé mají naspěch ještě víc než obvykle. Tuhle situaci přinesly v pátek odpoledne a ve středu po ránu obdobné maléry v přestupní stanici Florenc, kde se zřejmě sebevrah pokoušel zabít skokem pod jedoucí soupravu.

Stejný sebevrah na Florenci dvakrát zastavil metro

Česko
Ilustrační foto
Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary připravila pro své návštěvníky v rámci Národního týdne trénování paměti velice zajímavý seminář s názvem „Sedm důvodů, proč máte špatnou paměť". Certifikovaná lektorka a trenérka paměti Jitka Tichá v rámci tohoto semináře poradí všem zájemcům, jak pomocí mozkového cvičení a nejrůznějších podpůrných technik paměť zlepšit.

Zapojte se do Národního týdne trénování paměti v knihovně

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - Lidé si mohou tento týden na 141 místech v Česku vyzkoušet trénování paměti. Při příležitosti Národního týdne trénování paměti se uskuteční 351 přednášek, které pořádá Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. Novinářům to v pondělí řekla předsedkyně společnosti Dana Steinová, která se trénování paměti věnuje přes 20 let.

Lidé si mohou tento týden vyzkoušet trénování paměti

Praha
Ilustrační foto.
Spolkli obyčejnou pilulku na sennou rýmu a začaly se dít věci. Osmiletý školák najednou viděl viset postel ze stropu dolů a stůl přibitý ke zdi. Dalšímu chlapci začaly utíkat věci před očima. Postavy létaly volně v prostoru. To jsou jen některé příběhy dětí, které užily léky na alergies obsahem levocetirizinu. Zaznamenal je Státní ústav pro kontrolu léčiv v rámci hlášení nežádoucích účinků.
9 fotografií

Děti měly halucinace. Stačilo spolknout lék na alergii

Česko