ŠTÍTEK: mozek

Ilustrační foto
Rvalo mi to srdce, vzpomíná na období před dvěma lety Magdaléna Čížková. Její dcera Markétka byla dlouho vysněným dítětem, které dělalo rodině jen radost. Zvládala první slova, vesele ukazovala předměty, rozpoznávala zvířátka. Jenomže pak přišel zlom. „Najednou jako by nám oslepla a ohluchla,“ popisuje maminka.
9 fotografií

Autistů přibývá. Terapii musí rodiče platit sami

Zdraví
Ilustrační foto.
Náklady na péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou i jejich počty každoročně rostou. Loni na ni vydaly tři největší zdravotní pojišťovny, které pokrývají společně asi 80 procent obyvatel, přes 1,2 miliardy korun. Toto onemocnění mělo mezi jejich pacienty téměř 46 tisíc lidí, za tři roky jich přibylo o více než pětinu. Vyplývá to z dat pojišťoven. 
9 fotografií

Pacienti s Alzheimerem si loni vyžádali přes 1,2 miliardy korun

Zdraví
Ilustrační foto.
Stonařov - Rodina Romana Wittka ze Stonařova se dostala do situace, kterou by nechtěl nikdo zažít. Před několika týdny mu zemřela manželka, která podlehla zhoubnému nádoru mozku. Zůstal tak se svými dcerami, Izabelou a Vanesou sám. Aby toho nebylo málo, tak jeho mladší dcera Izabela, které jsou čtyři roky, se už rok léčí s akutní leukémií. Městys Stonařov se proto rozhodl, že rodině zřídí transparentní účet, na který budou moci lidé přispívat libovolnou částkou.

Stonařovští pomáhají. Rodina přišla o maminku

Jihlavsko
Účastníci semináře o mozkové mrtvici se ve čtvrtek zapojili do kampaně Čas je mozek.
Tábor – O nejdůležitějším lidském stroji ví všechno, minimálně velmi hodně. Když s ním mluvíte, máte pocit, že přesně sleduje cestičky, kudy kráčí každé vaše vyřčené slovo k jeho centru sluchu.
11 fotografií

Běželi pro zdravý mozek

Táborsko
Ilustrační foto
Léta proudily žilami českých pacientů, u nichž měli lékaři podezření na roztroušenou sklerózu nebo onemocnění jater. Nyní musejí kontrastní látky z nemocnic zmizet. Alespoň ty, které obsahují jedovaté gadolinium. Evropská léková agentura totiž zveřejnila výsledky studií, podle kterých mohou lidem tyto injekční roztoky škodit.
23 fotografií

Žilní roztok může být škodlivý. Musí zmizet z nemocnic

Zdraví
Zbrojovka Brno - Bohemians 1905
Brno – Odkud začít… Že je na tom fotbalová Zbrojovka kulantně řečeno zle, není třeba ani psát. Z úvodních tří kol vytěžila jediný bod, což znamená nejhorší start do sezony za posledních šest let. Stejně zahájili Brňané jen druholigový ročník 2011/2012, sezonu dřív odstartovali třemi prohrami a sestoupili. „Mám velkou starost. Brno jede do Olomouce, potom doma Sparta. Jestli se teď nezvedne, v dalších zápasech už to bude boj o záchranu,“ obává se kapitán mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Rostislav Václavíček.
22 fotografií

Soužení Zbrojovky: tým hraje bez mozku i druhé vlny

Fotbal
„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“ říkává známá foodblogerka
Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Z okolí
Ilustrační foto
Brno – U Čecha se projeví Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba jinak, než třeba u Angličana. Kvůli řeči, která u každého národa využívá trochu jiná spojení v mozku. Zda je tato teorie pravdivá, nyní zkoumají vědci z institutu Ceitec brněnské Masarykovy univerzity.

Vědci z Brna zkoumají, zda řeč souvisí s nemocemi

Brněnsko
Přednosta ústecké neurochirurgické kliniky profesor Martin Sameš.
Ústecko  – Na konci července  se v japonském Sapporu na ostrově Hokkaido konal prestižní "Sappro Live Microneurosurgery Course". Na tento intenzivní, velmi žádaný a sledovaný kurz se sjelo 110 neurochirurgů z 19 zemí světa a čtyř kontinentů.

Ústečtí neurochirurgové byli v japonském Sapporu

Ústecko
Nepřecvičujte leváka, můžete tím napáchat více škody než užitku.
Mezinárodní den leváků každoročně slavený od 13. srpna 1976 je příležitostí, jak upozornit většinovou pravorukou společnost, že v populaci se pohybuje 10 až 13 procent lidí, kteří upřednostňují svou levou ruku. Jedná se spíše o muže než ženy.
4 fotografie

Máte doma leváka? Rozhodně ho nepřeučujte

Zdraví
Nepřecvičujte leváka, můžete tím napáchat více škody než užitku.
Ostrava - Mezinárodní den leváků každoročně slavený od 13. srpna 1976 je příležitostí, jak upozornit většinovou pravorukou společnost, že v populaci se pohybuje 10 až 13 procent lidí, kteří upřednostňují svou levou ruku a kterým to v pravostranně orientované společnosti může přinášet řadu obtíží. Jedná se spíše o muže než ženy,
4 fotografie

Máte doma leváka? Rozhodně ho nepřeučujte!

Ostravsko