ŠTÍTEK: mozek

Mrtvice nebolí, ale zabíjí. Na snímku je operace mozkového bypassu.
České Budějovice/ROZHOVOR/ - Do českobudějovické nemocnice bychom měli při podezření na mrtvici spěchat hned ze dvou dobrých důvodů. Jednak platí, že šance na vyléčení po mrtvici je přímo úměrná rychlosti, se kterou pomoc vyhledáme, jednak máme v Budějovicích velmi zkušený tým neurologů, radiologů a neurochirurgů. Jeho členem je i uznávaný neurochirurg Jiří Fiedler.

Spěchají, aby nás nedoběhla nemoc, která nebolí, ale zabíjí

Českobudějovicko
Ilustrační foto
Kralupy – Čtyři násilníci zmlátili do bezvědomí mladíka na pěší stezce u Zákolanského potoka v kralupské městské části Cukrovar. Napadený se zřejmě vracel se svým kamarádem z jedné z kralupských restaurací, když narazil na čtyři agresory. Proč k útoku došlo, zatím není jasné. Podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové je celá záležitost zatím v šetření policie.

Čtyři útočníci zbili mladíka do bezvědomí

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Brno – Jako každé ráno jsem pospíchala do práce. Při obouvání jsem si ještě stačila pomyslet, že je mi nějak divně, pak jsem se svezla k zemi. Ještě nějakou dobu poté jsem měla úplně nehybnou pravou část těla. Tak popisuje den, kdy dostala mrtvici, dvacetiletá Věra. Odhalit cévní mozkovou příhodu rychleji a přesněji teď dopomůže metoda mladého výzkumníka z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Ondřeje Volného. Dostal za ni prestižní cenu.

Revoluční metoda: mrtvici odhalí i nezkušený lékař

Z okolí
Jarmila Onderková
Jarmile skončila služba na dětském oddělení nemocnice v Kutné Hoře a mířila na sraz s kamarády. Tam už ale nedojela. Ráno ji našel traktorista, byla totiž zaklíněná v autě a bojovala o život. Od té doby je odkázána na invalidní vozík. Ani dnes po dvaceti osmi letech se totiž poraněná mícha nedá „opravit“.
5 fotografií

Stačilo by mi vyskočit z vozíku a proběhnout se

Zdraví
Protonové centrum 19. května v Praze.
Pražské protonové centrum léčilo za téměř pět let fungování bezmála 1600 pacientů s rakovinou prostaty. Informovalo o tom dnes v tiskové zprávě. Nejvíc bylo klientů Vojenské zdravotní pojišťovny, která chce ale smlouvu s centrem do budoucna změnit. Léčba ozařováním fotony je podle jejího vedení stejně účinná. Novinářům to řekl ředitel pojišťovny Josef Diessl. Rakovinou prostaty ročně onemocní více než 7000 Čechů.
16 fotografií

Protonové centrum léčilo 1600 pacientů s rakovinou prostaty

Praha
Zpěvák Marilyn Manson.
Další napjatě očekávaný koncert se uskuteční v neděli 19. listopadu v pražské Tipsport areně. Přijede sem zmalovaný rocker Marilyn Manson. Ten své fanoušky nedávno vyděsil a nebylo jisté, zda vůbec v Praze vystoupí, protože se při koncertu v New Yorku zranil.

Marilyn Manson představí novou desku

Volný čas
eleuterokok ostnitý
Tělo bez energie, splín, únava, ospalost to jsou příznaky, se kterými se potýká řada lidí právě v době, kdy se zkracuje den a slunečního světla je pomálu. Zkuste proti tomu vědomě zasáhnout vhodnými bylinkami, které tělu dodají energii.

Životabudiče pro zkracující se dny

Zdraví
Neurologická jednotka intenzivní péče FN Olomouc, kde jsou léčeni pacienti postižení cévní mozkovou příhodou
Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, zasáhne ročně 35 tisíc Čechů. Stává se tak hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. Světový den mrtvice, který je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Světovou organizací pro mrtvici (WSO) vyhlášen na 29. října, si proto klade za cíl zvýšit povědomí o tomto zákeřném onemocnění.  
5 fotografií

U mrtvice je nejzásadnější čas

Zdraví
Nemocnice Na Homolce v Praze.
Leksellův gama nůž v pražské Nemocnici Na Homolce léčil za 25 let v Česku už 18.534 lidí, dnes přibude pět dalších. Novinářům to řekl primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie nemocnice Roman Liščák. Přístroj, který umí velmi přesně ozářit například nádory v mozku, byl instalován 26. října 1992. Na počátku byla sbírka pro Konto Míša se samolepkami s medvídkem.

V Česku bylo léčeno gama nožem za 25 let přes 18.500 lidí

Praha
Burgerování s Markétkou.
Slatiňany, Horka – Děti, které trpí zdravotním postižením, potřebují pomoc nás všech. Uhradit všechny náklady, které jsou potřeba k uspokojivému chodu rodiny, je finančně velmi náročné. I když existují sociální dávky a z části lze kompenzační pomůcky hradit prostřednictvím zdravotní pojišťovny, stále zůstává velká zátěž na samotných rodinách. Postižených dětí žije v našem bezprostředním okolí hodně a my všichni jim můžeme pomoci.
2 fotografie

Pomáhat může každý, stačí k tomu dobrá vůle

Chrudimsko
Pomáhat může každý, míní motorkáři
Slatiňany, Horka – Děti, které trpí zdravotním postižením, potřebují pomoc nás všech. Uhradit všechny náklady, které jsou potřeba k uspokojivému chodu rodiny, je finančně velmi náročné. I když existují sociální dávky a z části lze kompenzační pomůcky hradit prostřednictvím zdravotní pojišťovny, stále zůstává velká zátěž na samotných rodinách. Postižených dětí žije v našem bezprostředním okolí hodně a my všichni jim můžeme pomoci.
11 fotografií

Pomáhat může každý, míní motorkáři

Chrudimsko
Burgery pomohou postižené Markétce
Horka u Chrasti – V září otiskl Chrudimský deník článek o malé Markétce z Horky, která má těžké postižení mozku a jejíž rodině pomáhá nadace Dobrý anděl. V Horce shodou okolností žije i Jiří Burkoň, kterému noviny ukázala jeho maminka.

Burgery pomohou postižené Markétce

Chrudimsko
Monitor ohlídá nepravidelnost dechu dítěte a způstí alarm.
Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí získalo dětské oddělení Jesenické nemocnice. Celkem devět nových monitorů dechu Babysense v celkové hodnotě téměř sedmadvacet tisíc korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka.

Miminka v jesenické nemocnici pohlídají nové přístroje

Šumpersko
Ilustrační foto.
Stonařov - Už více než čtrnáct dní je zřízen transparentní účet, který má pomoci stonařovské rodině, kterou postihla obrovská tragédie. Na něm je k dnešnímu dni už více než 200 tisíc korun. Rodina Romana Wittka se dostala do zoufalé situace.

Stonařov zasáhla obrovská vlna solidarity

Jihlavsko