ŠTÍTEK: mozek

Revize plynového kotle. Ilustrační foto.
Nehlídejte si jen samotné spotřebiče, ale také to, kam ústí. S tímhle upozorněním se ve středu obrátilo na veřejnost Společenstvo kominíků České republiky. Reagovalo na aktuální pražskou sérii deseti otrav uživatelů plynových ohřívačů vody typu karma oxidem uhelnatým, která by mohla pokračovat, pokud velmi teplé počasí vydrží. 
6 fotografií

Smrt ve vzduchu může prozradit orosené zrcadlo

Česko
Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.
Praha – Koupelnové karmy mohou nosit smrt. Před nebezpečím, které v horkých dnech mohou představovat plynové ohřívače vody, jejichž spalinové cesty jsou rozpálené sluncem a zplodiny hoření plynu se mohou dostat do místnosti, varovali v úterý večer pražští záchranáři. Během 24 hodin pomáhali hned šesti lidem s příznaky otravy oxidem uhelnatým. A nebyl to konec! Během noci na středu se počet případů vyšplhal na desítku, když přibyly další čtyři.

Záchranáři hlásí desítku otrav oxidem uhelnatým

Nehody
Ilustrační foto
Hrušová - Smutná zpráva přišla z královéhradecké fakultní nemocnice, kde byl hospitalizován čtyřicetiletý cyklista, který ve čtvrtek 20. července v podvečer havaroval na „pětatřicítce“ v Hrušové.

Cyklista podlehl zraněním

Nehody
Ze závodů Daniela Polmana.
Nová Paka – Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.

Jednou za rok zběhnu jako zatoulaný pes

Jičínsko
Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku.
Brno /REPORTÁŽ/ – Ve stínu sedí na gymnastických balónech, sedacích pytlech nebo prostě v trávě děti a společně s rodiči sledují dění na blízkém pódiu. O kousek dál, taktéž ve stínu, jsou postavené stánky, které lemují cestu vedoucí po obvodu zahrady Augustiniánského opatství v Brně. Právě v ní se v sobotu odpoledne koná část festivalu Mendel knows.
23 fotografií

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Brněnsko
Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku.
/REPORTÁŽ/ Ve stínu sedí na gymnastických balónech, sedacích pytlech nebo prostě v trávě děti a společně s rodiči sledují dění na blízkém pódiu. O kousek dál, taktéž ve stínu, jsou postavené stánky, které lemují cestu vedoucí po obvodu zahrady Augustiniánského opatství v Brně. Právě v ní se v sobotu odpoledne koná část festivalu Mendel knows.
23 fotografií

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Regiony
Alligators Brno vs. Brno Sígrs. Ilustrační foto.
Brno – Vstupenku do první ligy už mají v ruce, ale hlavní výzva je být nejlepší tým ve městě. Hráči amerického fotbalu Alligators Brno a Brno Sígrs se utkají o trofej pro vítěze druhé ligy. Díky účasti ve finále si zajistili místo v první lize a v neděli od šesti hodin večer je čeká duel v Bitters Silver Bowlu s přídomkem České asociace amerického fotbalu – Těžkej špíl o štatl. „Náš cíl byl postup do první ligy, ale priorita je vyhrát derby,“ hlásí quarterback Sígrů Filip Ondrášek.

Finálové derby druhé ligy. Aligátoři chtějí Sígrům sebrat kralování v Brně

Ostatní sporty
Klinický logoped Nemocnice Písek Tomáš Kubík
V online rozhovoru odpovídá Tomáš Kubík, klinický logoped Nemocnice Písek. Zabývá se především logopedií u dospělých pacientů, nejčastěji po cévních mozkových příhodách, mozkových traumatech, u pacientů s nádorovým onemocněním mozku a neurodegenerativními onemocněními.

Ptejte se klinického logopeda Nemocnice Písek Tomáše Kubíka

Písecko
Šifruj. Třiadvacetiletý student Jan Matějka z Havlíčkova Brodu vytvořil šifrovací hry s názvem Šifruj.cz. Hru Projdem Brodem si lidé mohou zahrát v centru města.
Havlíčkův Brod – Procházka po Havlíčkově Brodě nabízí turistům i svým obyvatelům hodně. Krásné historické stavby, muzea, zajímavá místa. Každý ale neví, že může zahrnovat i luštění tajných kódů. Kdo by si rád vyzkoušel nevšední zážitek, má možnost zapojit se do šifrovacích her s názvem Šifruj.cz.

Procházku Brodem lidem zpestří luštění tajných kódů

Havlíčkobrodsko
Strážníky karlovarské městské policie překvapil v úterý černý výlep plakátů
Karlovy Vary – V úterý pozornost strážníků zaujal masivní černý výlep plakátů zvoucí na akci Goodfest, jež má v září proběhnout na Sokolském vrchu. Pořadatelé akce již o situaci ví a berou zodpovědnost na sebe a říkají: „Šlo o nedorozumění. Koho jsme poškodili, ať se nám ozve."

„Za výlep plakátů bereme zodpovědnost,“ říká pořadatel

Volný čas
Pražský hrad 31. května v Praze. Královská zahrada.
Dobrý den! Četl jsem článek ve včerejším Deníku (23.6.) Národní zájem. V první řadě hlavním národním zájmem by mělo a musí být, aby i ti nejobyčejnější čeští občané z i té tzv. nejnižší sorty lidí se měli v této republice opravdu tak dobře, aby nemuseli za prací do zahraničí a byli opravdu hrdí na to, že jsou Češi a žije se jim ve své vlasti skvěle!

/ČTENÁŘI PÍŠÍ/ Martin Golík: Pracující lid

Komentáře
Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.
Příbram - Po týdnu vám přinášíme další návody pro vaši zahradu a zahrádku od pěstitele Petra Kumšty.

Rady do zahrady

Příbramsko
Pavel Bucha z Nelahozevsi
Mělnicko – Je to jako pohádka, která nekončí! Z obyčejného klubu fungujícího na okresní bázi se Pavel Bucha dostal až do Slavie Praha, kde předváděl vynikající výkony v mládežnických kategoriích. To mu nestačilo - před několika dny poprvé nakoukl do hlavního mužstva českého velkoklubu.

Mezi nejlepšími! Kluk z Mělnicka už trénuje s áčkem Slavie

Fotbal
Ilustrační snímek
Sokolovsko – Na Sokolovsku se s příchodem teplého počasí naplno rozjela sezóna sportování. Lidé vyráží na kola nebo brusle. Policejní preventisté proto radí, jak se při sportování správně chovat, aby se předešlo třeba i vážným zraněním.

Zraněním při sportování lze rozhodně předejít

Sokolovsko
Lokalita Na Výsluní v Bělé pod Bezdězem. Na snímcích ulice, ve které se střílelo a dvojice domů na konci (v bílém k vraždě došlo, šedý obývá útočník).
Nymbursko - Celou republikou minulý týden otřásla tragédie v Bělé pod Bezdězem. Dlouholeté sousedské spory tam skočily smrtí tří lidí. Padesátiletý muž legálně drženou zbraní zastřelil svého čtyřicetiletého souseda a jeho matku, následně zbraň otočil proti sobě. Střelec byl ještě s těžkým zraněním hlavy a mozku transportován do Fakultní vojenské nemocnice v Praze, kde svým zraněním druhý den podlehl.
17 fotografií

Rozhádaní sousedé často volají městskou policii

Nymbursko
Lokalita Na Výsluní v Bělé pod Bezdězem. Na snímcích ulice, ve které se střílelo a dvojice domů na konci (v bílém k vraždě došlo, šedý obývá útočník).
Boleslavsko - Celou republikou minulý týden otřásla tragédie v Bělé pod Bezdězem. Dlouholeté sousedské spory tam skočily smrtí tří lidí. Padesátiletý muž legálně drženou zbraní zastřelil svého čtyřicetiletého souseda a jeho matku, následně zbraň otočil proti sobě. Střelec byl ještě s těžkým zraněním hlavy a mozku transportován do Fakultní vojenské nemocnice v Praze, kde svým zraněním druhý den podlehl.
17 fotografií

Rozhádaní sousedé často volají městskou policii

Boleslavsko
Lokalita Na Výsluní v Bělé pod Bezdězem. Na snímcích ulice, ve které se střílelo a dvojice domů na konci (v bílém k vraždě došlo, šedý obývá útočník).
Mělnicko - Celou republikou minulý týden otřásla tragédie v Bělé pod Bezdězem. Dlouholeté sousedské spory tam skočily smrtí tří lidí. Padesátiletý muž legálně drženou zbraní zastřelil svého čtyřicetiletého souseda a jeho matku, následně zbraň otočil proti sobě. Střelec byl ještě s těžkým zraněním hlavy a mozku transportován do Fakultní vojenské nemocnice v Praze, kde svým zraněním druhý den podlehl.
17 fotografií

Rozhádaní sousedé často volají městskou policii

Mělnicko
Ivan Hoffman
Americký student, kterého Severní Korea propustila z vězení s poškozeným mozkem, zemřel. Kdo snad měl pocit, že svět Severní Koreji křivdí, když ji označuje za totalitní zemi, je ze svých iluzí vyléčen. Anebo mu není pomoci. Příběh Otto Warmbiera totiž svou absurdností jasně ilustruje zločinný charakter severokorejského režimu.

Den Ivana Hoffmana: Smrtící názorná agitace

Hoffmanův deník
Akce Černobílý svět v příbramském divadle a okolí.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Černá páska přes oči a těm, co nemají se zrakem problémy, se rázem změní svět. Všechny starosti jdou stranou a jediné, co člověku běží hlavou, je dojít s pomocí slepecké hůlky a doprovodu do cíle bez pádu. Daří se. Mění se vnímání, ruka šátrá v prostoru, uši slyší hlasy lidí z klubu, je zvláštní nevidět, kdo všechno tu právě tráví nedělní čas.
35 fotografií

Nejhorší je vyjít schody s páskou přes oči, ukázala akce nevidomých

Volný čas
Bělá pod Bezdězem.
Bělá pd Bezdězem /ROZHOVOR/ - Dlouholeté a vleklé sousedské spory skončily v úterý večer v Bělé pod Bezdězem tragédií. Padesátiletý muž si po rvačce se svým sousedem došel do garáže pro dvě legálně držené zbraně a následně svého čtyřicetiletého souseda a jeho matku zastřelil. Poté zbraň obrátil proti sobě. V kritickém stavu byl vrtulníkem přepraven do Vojenské ústřední nemocnice Praha, kde těžkým zraněním hlavy a mozku ve středu krátce po poledni podlehl. Případ otřásl celou republikou. Renata Nekolová z mladoboleslavského Centra psychologie a Linky důvěry SOS předpokládá, že muž jednal v afektu.
17 fotografií

Lidé stále považují návštěvu psychologa za slabost či ostudu

Boleslavsko
Jaromír Maceška.
Ahoj, milý Jaromíre, chci ti napsat, že surový hlas Oldy Říhy ze skupiny Katapult se mi v posledních hodinách zaryl do mozku mnohokrát. Zpívá o tom, jak se v letu na ulici potkají dva dávní známí. A jak si v tom letu slíbí, že se někdy příště sejdou. I když vědí, že to asi nevyjde. Právě teď toho mají hodně a zastavit se nemohou. Tys tuhle písničku na rádiu Jizera pouštěl mnohokrát. 

Dopis do nebe aneb neříkejme Někdy příště

Názory z regionu