ŠTÍTEK: mozek

Jaromír Maceška.
Ahoj, milý Jaromíre, chci ti napsat, že surový hlas Oldy Říhy ze skupiny Katapult se mi v posledních hodinách zaryl do mozku mnohokrát. Zpívá o tom, jak se v letu na ulici potkají dva dávní známí. A jak si v tom letu slíbí, že se někdy příště sejdou. I když vědí, že to asi nevyjde. Právě teď toho mají hodně a zastavit se nemohou. Tys tuhle písničku na rádiu Jizera pouštěl mnohokrát. 

Dopis do nebe aneb neříkejme Někdy příště

Názory z regionu
Michal Schreier (u míče)
Střed záložní formace Břidličné by si bez Michala Schreiera v současnosti šlo představit jen stěží. Odchovanec opavského fotbalu plní funkci mozku břidličenské hry a na hřišti pobyl plných devadesát minut i v posledním zápase proti Dětmarovicím, v němž jeho mužstvo doma prohrálo nejtěsnějším možným rozdílem.

Michal Schreier: Jsem takový fotbalový myslitel

Fotbal
Chebský soud projednával smrt plavce.
Cheb – Dva roky starou nehodu, která skončila smrtí plavce, projednával v pondělí Okresní soud v Chebu. Z usmrcení z nedbalosti je obžalovaný policista, který loď řídil.

Soud projednával smrt plavce

Zločiny a soudy
Výrobce a ladič cimbálů z Frýdecko-Místecka Vladimír Holiš ladí cimbály na meziříčský Cimbálfest od samotného začátku festivalu. Přiznává, že práce je to náročná fyzicky, psychicky i časově.
V mládí začínal jako horník, láska k cimbálu jej ale od této profese odvedla jiným směrem. Šedesátiletý výrobce a ladič cimbálů Vladimír Holiš z Frýdecko-Místecka ladí cimbály na meziříčský Cimbálfest od samotného začátku festivalu. Zbavovat cimbály falešných tónů jezdí také na konzervatoře i hudební školy do různých koutů republiky a pravidelně si jej zvou i za hranice.

Holiš: U jednoho cimbálu překonám deset tun tahu

Volný čas
Ilustrační foto
Vojkovice - Vojkovické děti budou slavit svůj svátek na místním hřišti první červnovou sobotu. Začátek je hodinu po poledni. Po soutěžích čeká děti patnáct minut po patnácté hodině řádění v hasičské pěně. Těšit se mohou i na kreativní koutek.

KRÁTCE: Děti čeká řádění v pěně

Mělnicko
Přerovská nemocnice se zaměří na osvětu mozkové mrtvice
V průměru třicet Čechů zemře denně v důsledku mozkové příhody, dalších šedesát tisíc pacientů ročně je v souvislosti s tímto onemocněním hospitalizováno. Přesto je povědomí lidí o mozkové příhodě stále velice nízké. Jak lidem postiženým zákeřným onemocněním pomoci, a jak vůbec rozpoznat prvotní příznaky chce v úterý 16. května přiblížit přerovská nemocnice.

Přerovská nemocnice vás zve na osvětu mozkové mrtvice

Přerovsko
Ilustrační foto.
Litoměřicko – Pětiletý Ondřej z Bohušovic nad Ohří se narodil jako oboustranně neslyšící. Poprvé byl operován ve dvou letech.„Podstoupil operaci, při které mu do hlavy voperovali kochleární implantát a do ucha zavedli elektrody a následně dostal druhou část implantátu – řečový procesor," popisuje chlapcova matka Pavla Daňková.

Neslyšící chlapec potřeboval nový zvukový procesor, přispěla nadace

Litoměřicko
V oddílu boxu TJ Bižuterie  trénují od osmiletých boxerských nadějí až po muže.
Jablonec nad Nisou – „V České národní lize je jablonecký oddíl boxu první. K nejlepším patří Adam Filip, který má za sebou přes čtyřicet zápasů. V reprezentaci máme už dvanáctiletého Daniela Daníčka, který vyhrál většinu z více jak pětačtyřiceti zápasů. Ten také bude Jablonec reprezentovat na mistrovství republiky v Karviné. Myslím, že si vedeme docela dobře," vyjmenoval úspěchy členů oddílu hlavní trenér Adam Daníček.
9 fotografií

Výhra v boxu bolí, ale stojí za to, říká trenér Daníček

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Centrum trénování paměti je jedinečné v celém kraji a pomáhá lidem po úrazech hlavy či s neurologickým postižením mozku. Klienty jsou lidé všech věkových kategorií mladí motorkáři po těžkých úrazech, policisté zranění při výkonu služby i senioři po cévní mozkové příhodě.

Lidská paměť potřebuje určité stimuly

Ostravsko
Pacientům zejména po cévní mozkové příhodě pomáhá v českolipské nemocnici klinická logopedka Jana Vacková.
Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Mluvit, číst, psát, polykat. Dovednosti, kterým většina nevěnuje ani myšlenku, nebývají pro lidi po cévní mozkové příhodě samozřejmostí. Právě jim i řadě dalších pacientů pomáhá v českolipské nemocnici klinická logopedka Jana Vacková.

Porucha polykání je stále podceňovaná diagnóza

Českolipsko
Ilustrační foto.
Jihlava – Jihlavský SeniorPoint si připravil další aktivity pro seniory. Už ve středu 19. dubna si mohou zájemci potrénovat paměť s lektorkou Marcelou Rýpalovou z Alzheimer poradny Vysočiny.

Senioři potrénují paměť s lektorkou

Jihlavsko
Pardubice - Svitavy, druhý zápas čtvrtfinále
Pardubice - Nemá rád superlativy na adresu své osoby. Jenže chtě nechtě se s tím musí smířit. Pardubický kapitán RADEK NEČAS by totiž mohl mít před svým jménem titul Nej… Minimálně ze dvou důvodů. Obhájil post nejlepšího bránícího hráče Kooperativy NBL a je nejzkušenějším borcem čtvrtfinálové série mezi Pardubicemi a Svitavami. A v obou utkáních byl také nejvytíženějším domácím plejerem.

Nečas: Miluji basket a jsem soutěživý typ

Ostatní sporty
Poskytnutí první pomoci.
Praha – V boji o život muže, kterého přímo na chodníku postihla zástava srdce, zvítězili zdravotníci i díky přispění svědků – a také hlídky strážníků z Prahy 14. O úterním maléru, k němuž došlo ráno ve Vlčkově ulici, informoval ve čtvrtek Jan Čihák z centrály městské policie.

Muže se zástavou srdce pomáhali oživit svědci

Praha