ŠTÍTEK: mozek

Ilustrační foto
Co mohou rodiče udělat, jestliže zjistí, že jejich dcera propadla anorexii, a jak to mohou poznat? A mohou rodiče zabránit tomu, aby se jejich dcera stala anorektičkou? Na tyto otázky odpovídá v italském deníku Corriere della Sera profesor Stefano Erzegovesi, nutriční poradce a psychiatr, šéf Centra pro poruchy příjmu potravy při nemocnici San Raffaele v Miláně.

Anorexie vyžaduje velké nasazení rodičů

Zdraví
Ilustrační foto
Plzeň – Možná to je slepá ulička bez světel. Taky to ale může být průlom, který konečně pohne s tou zatracenou nemocí. Vědci v plzeňském biomedicínském centru už rok zkoumají spouštěcí mechanismus Alzheimerovy choroby. V současné době sledují oblasti klíčové pro paměťové funkce v mozku.

Vědci v Plzni se snaží zachytit nástup zákeřného Alzheimera

Plzeňsko
Výstava fotografií Jiřího Juráska. Ilustrační foto.
Fotoaparát nemusí být jen prostředkem k zachycení pomíjivých okamžiků či krásných scén. Může být také kompenzační pomůckou. Jiřímu Juráskovi fotografování pomohlo vyrovnat se s vážnou nemocí. Ve svých čtyřiceti letech onemocněl Parkinsonovou chorobou.

Parkinson klub Krnov pořádá výstavu fotografií

Volný čas
František Koukolík.
Praha - Neuropatolog, spisovatel a publicista František Koukolík, který 22. listopadu oslaví 75. narozeniny, se věnuje zejména popularizaci svého oboru, se značným přesahem do společenských otázek. Vydal okolo padesáti časopiseckých vědeckých publikací a řadu monografií o vztahu poškození mozku a duševních funkcí.

Lékař a publicista František Koukolík oslaví 75. narozeniny

Praha
Ilustrační foto.
Jestliže milujete tanec, neznamená to jen, že můžete spalovat kalorie. Pohyb za zvuků hudby nepomáhá jen vašemu tělu, aby zůstalo zdravé a pružné, ale i vašemu mozku. Podobně je tomu, když hodiny cvičíte na klavír nebo na kytaru či housle. Kdo tančí, rozvíjí různé části mozku. Hudba ale zůstává určujícím faktorem při obou činnostech, byť pokaždé jiným způsobem.

Hudba a tanec trénují mozek

Zdraví
František Koukolík.
Praha - Zkoumání vztahu mozku a chování lidí zasvětil neuropatolog František Koukolík svoji kariéru. Překvapilo ho, jak vysoký podíl neúplných psychopatů v populaci je. Kromě svého působení na Oddělení patologie a molekulární medicíny Fakultní Thomayerovy nemocnice přednáší medikům, učitelům, vede kurzy pro kouče a píše knihy, které mají vědecké objevy přiblížit laikům. Za popularizaci vědy získal Koukolík, který v těchto dnech oslaví 75. narozeniny, mnohá ocenění. Nejvíce si ale cení toho, že jeho jméno dostala planetka. Řekl to v rozhovoru.

Nejvíce si cením toho, že mé jméno nese planetka, říká František Koukolík

Praha
Ilustrační foto
Pokud se člověk chce v noci dobře vyspat, pak by si měl přestat neustále hrát s mobilních telefonem, varují vědci. Nová americká studie totiž zjistila, že delší čas strávený pohledem na displej mobilu, zvláště pak v době, kdy je čas jít spát, je spojen s narušením spánkových vzorců. To mimo jiné znamená, že trvá déle, než se dotyčnému podaří usnout.

Kdo se chce dobře vyspat, ať častěji odkládá mobil

Zdraví
Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Ženeva - Virus zika už nepředstavuje celosvětovou zdravotní hrozbu. Boj proti němu ale musí dál pokračovat. Oznámil to dnes krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO). Celosvětový stav nouze kvůli viru zika, který byl vyhlášen před devíti měsíci, tak pozbyl platnosti.

Zika už nepředstavuje celosvětovou hrozbu, boj ale pokračuje

Svět
Ilustrační foto.
New York - Všichni nejspíš znáte typické znaky chůze s chytrým mobilním telefonem v ruce. Buď tak sami chodíte, anebo vás nesmírně otravují ti, kdo bez "chytráčka" v ruce neudělají doslova ani krok, napsal zpravodajský server The Guardian.

Telefonní chůze - další fáze lidské evoluce?

Svět
Pacient se během několika minut ocitne na radiologickém pracovišti, kde mu tým provede výpočetní tomografii mozku. Potvrdí si diagnózu mozkové příhody.
Region – Že něco není v pořádku, upozornila Rostislava Málka jeho dcera. „Říkala mi, že se divně tvářím a já se opravdu nemohl usmát, jinak jsem nic zvláštního necítil," vzpomíná senior z Vizovic. Jeho dcera ale viděla, že otci není dobře a pro jistotu ho odvezla k lékaři, který diagnostikoval cévní mozkovou příhodu.

Rozhoduje čas. U mrtvice jen minuty

Zlínsko
Lidský mozek. Ilustrační foto.
Londýn - Ochrnutí lidé by mohli znovu začít chodit díky mozkovým implantátům, které přemění myšlenku v elektrický impuls. Vědci zatím nové zařízení úspěšně otestovali na opicích a věří, že by mohlo fungovat i u lidí, píše deník The Daily Telegraph.

Mozkové implantáty jsou nadějí pro ochrnuté

Svět
Marek Svatoš v dresu Colorada Avalanche.
Denver - Příčina úmrtí bývalého slovenského hokejisty Marka Svatoše, který zemřel v sobotu v Denveru ve věku 34 let, zůstává neznámá i po pitvě. Úřad koronera v Douglas Coutny proto čeká na výsledky dalších testů včetně toxikologie. Podle patoložky Jill Romannové se znalci zaměří i na vyšetření tkáně, a pokud výsledky testů ukážou na možné poškození mozku, bude zřejmě potřeba i posudek neuropatologa.

Příčina úmrtí hokejisty Svatoše je i po pitvě stále nejasná

Hokej
Alzeimer poradna působí v Senior Pointu ve žďárské poliklinice. Na snímku je poradkyně Marcela Rýpalová při konzultaci.
Žďár nad Sázavou - Bezmála čtyři desítky lidí vyhledaly během uplynulého půl roku Alzheimer poradnu. Ta funguje od letošního dubna v Senior Pointu ve žďárské poliklinice a zajímá se o ni stále více nemocných a lidí pečujících o blízké s demencí.

Lidem s alzheimerem pomáhají ve Žďáře už půl roku

Žďársko
Ilustrační foto
S vážným zraněním hlavy musel být v pondělí v noci hospitalizován sedmnáctiletý mladík, který v Ostravě-Třebovicích spadl z přibližně desetimetrové výšky.

Mladík spadl ze střechy garáže

Nehody
Mladíci se u soudu zpovídají z výtržnictví.
Domažlice - Čtyři mladíci, z nichž jeden v době incidentu pracoval u Domažlické městské policie, jsou za výtržnictví ohroženi dvouletým vězením.

Rvačka skončila u soudu

Zločiny a soudy
III. kladrubské neurorehabilitační  interdisciplinární sympozium s mezinárodní účastí.
Kladruby - Ve vyhlášeném Rehabilitačním ústavu Kladruby, hostí ve čtvrtek 3. a pátek 4. listopadu v pořadí třetí kladrubské neurorehabilitační interdisciplinární sympozium. V tělocvičně ústavu vznikly už první den konání sympozia expozice jednotlivých výrobců rehabilitačních a především robotických pomůcek. Při workshopu se tam prezentují jak firmy tuzemské, tak ty ze zahraničí. 
24 fotografií

FOTO a VIDEO: III. kladrubské neurorehabilitační interdisciplinární sympozium

Podnikání
Pavel Hudeček u Krajského soudu v Brně.
Brno – Zproštěn obžaloby. Tak skončilo úterní jednání u Krajského soudu v Brně s osmadvacetiletým Pavlem Hudečkem, který byl obžalovaný z ublížení na zdraví z nedbalosti. Koncem roku 2013 vezl opilého švagra domů do Olešnice na Blanensku. Když zamkl auto a chystal se odjet, příbuzný se chytil kliky a utíkal s autem. „Nevydržel běžet dál než šestadvacet metrů. Potom upadl. Kvůli zranění mozku na místě zemřel," popsal případ předseda senátu Michal Zámečník.

Smrt švagra při běhu za autem: soud řidiče znovu zprostil obžaloby

Zločiny a soudy
Mick Schumacher.
Monza - Syn sedminásobného šampiona F1 Michaela Schumachera Mick útočí na celkový triumf v italské formuli 4. V prvním ze tří finálových závodů na okruhu v Monze sedmnáctiletý německý jezdec v barvách Prema Powerteamu suverénně zvítězil, připsal si páté letošní prvenství a na průběžném druhém místě se přiblížil vedoucímu Argentinci Marcosi Siebertovi.

Syn Michaela Schumachera Mick útočí na triumf ve formuli 4

Motorismus
Jeden z výstupů na Sněžku patřil také malé Lilien Klimkové.
Východní Čechy, Pec pod Sněžkou - Výstup na Sněžku, který uspořádal Nadační fond KlaPeto pro Lilienku Klimkovou (na snímku), která se narodila bez obou ručiček v ramenou, vynesl rekordních 863 000 korun. Kromě Lilienky tak KlaPeto obdaruje dalších 14 těžce zdravotně postižených dětí.

Charitativní výstup pomůže Lilience a dalším čtrnácti dětem

Z okolí
Jablka. Ilustrační foto.
Praha - Oslavte podzim na festivalu moštu a cideru a ochutnejte jablka od dvaceti českých ovocnářů a výrobců sladkých nápojů. Přivezou to nejlepší a nejzdravější, co v naší krajině po staletí pěstujeme. Těšte se také na džemy, chutney, koláče a záviny. Pro děti je připravená hravá dílna s výrobou vlněných zvířátek a živě zahraje kapela Typical Stereo.
Náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3, 
22. 10., od 8 hodin
11 fotografií

SERVIS: Náměstí Jiřího z Poděbrad ovládnou Jablečné slavnosti

Praha