ŠTÍTEK: mozek

Krajský soud Liberec.
Liberec - Zapeklitou kauzu ukončil liberecký krajský soud. Tribunál musel rozhodovat o vině či nevině mladíka, jenž loni v červnu zabil při potyčce muže, který mu vyhrožoval. Čtyřiadvacetiletý Filip R. nakonec vyvázl s tříletou podmínkou na pět let.

Nechtěl zabít, za smrt dostal podmínku

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Problém se sluchem má u nás každý třetí senior. Přesto patří Česko v porovnání s Evropou k trpaslíkům v počtu implantací kochleárních aparátů. Za rok se u nás uskuteční jen kolem stovky operací. Podle Jiřího Skřivana, přednosty ORL 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol, jsou hlavními důvody neinformovanost nejen pacientů, ale i praktických lékařů a obava z operace.

Jiří Skřivan: Každý třetí senior má problém se sluchem. Operací je v Česku málo

Česko
STUDÁNKA ZDOLALA BÍLÝ KOSTEL. V duelu béček byli domácí produktivnější. Na snímku je ležící Marcel Hošek a vlevo Jiří Pojsl, v černém Tomáš Sedlmajer z Kostela.
Liberec – Céčko Frýdlantu „porušuje" své stanovy v tom, že nenastupují pouze borci nad 40 let nebo nad 100 kg. To se jim vymstilo v Krásném Lese, kde jej v duelu o první příčku sestřelil hattrickem Martin Stejskal. Škoda, že nebyl přítomen delegovaný rozhodčí. Na to se ptala stovka diváků, kteří si dávali bramboráky v podání firmy Stanislava Vebra.

Krásný Les sestřelil s nulou Frýdlant 
a neporažený vede, Hejnice daly 11!

Fotbal
Masáže. Ilustrační foto
Pardubice - Festival zaměřený na zdraví, krásu 
a pohyb se koná již v pátek od 13 do 19 hodin 
a v sobotu od 9.30 do 18 hodin v kongresovém sále pardubického Paláce.

Festival zdraví, krásy a pohybu

Pardubicko
Ilustrační foto
Miami – Úřady v americkém státě Florida objevily novou lokalitu, kde se šíří virus zika přenášený místními komáry. V jedné ze čtvrtí velkoměsta Miami bylo v posledních dnech zaznamenáno pět případů nákazy. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámil úřad guvernéra Ricka Scotta.

Na Floridě objevili novou lokalitu, kde se šíří virus zika

Svět
Ilustrační foto.
Bratislava - Odpojil čtyřiadvacetiletého syna žijícího s těžce poškozeným mozkem od přístroje. Slovenský soud mu tento týden vyměřil osm měsíců a 22 dnů. Pouze za zabití.

Eutanazie 
boří další hranice

Svět
Polívková smršť v Praze na Andělu: tomatovou polévku ze Sezio restaurantu servíroval duchovní otec koncertního projektu Sinatrology Jan Smigmator.
Praha /FOTOGALERIE/ - Čtyři dny, 1700 prodaných polévek. Skoro pokaždé co se navařilo, to se snědlo. Další ročník charitativního prodeje polévek Polívková smršť skončil. Za čtyři dny se ve stánku na pražském Andělu prodalo 1700 polévek a vybralo se celkem 91 300 korun.
6 fotografií

Polívková smršť byla smrští

Praha
Britský europoslanec Steven Woolfe.
Štrasburk - Britský europoslanec Steven Woolfe, který byl za dosud nejasných okolností při hádce během setkání europoslanců Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) zraněn do hlavy, musel být hospitalizován, ale jeho zdravotní stav se zdá být uspokojivý. Z nemocnice 49letý kandidát na nového šéfa UKIP vzkázal, že se nepotvrdila obava z krevní sraženiny v mozku a že se již cítí dobře. Šéf europoslanců UKIP Nigel Farage řekl, že incident strana vyšetří, neobrátí se ale na policii.

Europoslanec britské UKIP po hádce s kolegy skončil v nemocnici

Svět
Prezident Miloš Zeman.
Praha - Muž, kterého minulý týden omilostnil prezident Miloš Zeman, byl v uplynulých letech třikrát odsouzen, a to za křivé obvinění, sprejerství a pokus o krádež. Po cévní mozkové příhodě je částečně ochrnutý a kvůli poškození mozku ho postihla vedle duševní poruchy i epilepsie. Podle lékařů se neobejde bez péče dalších lidí. Vyplývá to z přípisu ministerstva spravedlnosti.

Omilostněného muže třikrát potrestaly soudy, je vážně nemocný

Česko
Prezident Miloš Zeman.
Praha - Muž, kterého minulý týden omilostnil prezident Miloš Zeman, byl v uplynulých letech třikrát odsouzen, a to za křivé obvinění, sprejerství a pokus o krádež. Po cévní mozkové příhodě je částečně ochrnutý a kvůli poškození mozku ho postihla vedle duševní poruchy i epilepsie. Podle lékařů se neobejde bez péče dalších lidí. Vyplývá to z přípisu ministerstva spravedlnosti.

Omilostněného muže třikrát potrestaly soudy, je vážně nemocný

Zločiny a soudy
Jan Eliáš u Krajského soudu v Brně.
Brno – Případem vraždy prostitutky v Brně, za kterou si má Jan Eliáš odpykat 13 let ve vězení, se musí znovu zabývat Nejvyšší soud (NS). Koncem září obdržel dovolání, vyplývá z justiční databáze. V minulosti NS Eliášovi vyhověl a kvůli nejasnostem v důkazech nařídil nové projednání kauzy. Napodruhé ovšem obžalovaný dostal totožný trest.

Vraždou prostitutky v Brně se musí znovu zabývat Nejvyšší soud

Zločiny a soudy
Řecký biolog Michail Kotsyfakis.
Praha – Pokud si Česko podle řeckého biologa neudrží mladé vědce, dopadne podobně jako Řecko, odkud v posledních letech „vědecké mozky" odcházejí, míní řecký biolog Michail Kotsyfakis. Pracovní podmínky v ČR jsou sice podle něj nyní lepší než v Řecku, ale platy českých vědců v základním výzkumu vůbec neodrážejí jejich mnohaleté vzdělání, a to i přesto, že věda je v ČR vážená profese, řekl v rozhovoru pro redakci.

Řecký biolog: Platy v českém výzkumu mladé vědce neudrží

Česko
Čtrnáctiletého chlapce, který ve středu střílel u základní školy v Jižní Karolíně, obžalovali z vraždy a z pokusu o tři další.
Washington – Šestiletý chlapec, kterého ve středu v americké škole postřelil čtrnáctiletý útočník, v sobotu svým zraněním podlehl. Informovala o tom agentura AP. Střelec podle policie nejprve zabil vlastního otce, poté odjel do školy, kde postřelil dvě děti a jednu učitelku. Prokuratura ho v pátek obžalovala z vraždy a z trojnásobného pokusu o vraždu.

Šestiletý chlapec poraněný střelcem na americké škole zemřel

Svět
Ilustrační foto
Glasgow - Britský boxer Mike Towell zemřel na následky poranění mozku, která utrpěl ve čtvrtečním utkání v Glasgow. Dale Evans z Walesu poslal pětadvacetiletého Skota dvakrát k zemi, než rozhodčí v pátém kole zápas ukončil. Towell byl převezen do nemocnice, ale boj o život o den později prohrál.

Tragédie v boxu. Brit Towell zemřel po k.o. v ringu

Ostatní sporty
Šimon Peres
Tel Aviv/Jeruzalém - Ve věku 93 let dnes zemřel bývalý izraelský prezident Šimon Peres. Státník prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý se jeho stav prudce zhoršil, lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku. Peresovi dnes vzdávají hold politici z celého světa. Na páteční pohřeb by měl dorazit mimo jiné americký prezident Barack Obama či britský princ Charles. Izraelská diplomacie původně informovala rovněž o účastni papeže Františka, Vatikán to ale popřel.

Zemřel Šimon Peres, na páteční pohřeb má dorazit Obama

Svět
Miloš Zeman
Praha – Prezident Miloš Zeman dnes udělil milost, která znamená zastavení trestního stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Obviněný kvůli poškození mozku po cévní mozkové příhodě a duševní poruše není schopen chápat smysl trestního řízení, které je nyní přerušeno. Žádost o milost podala státní zástupkyně, která v této fázi nemůže trestní řízení podle zákona zastavit. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jde o třetí milost, kterou Zeman ve svém funkčním období udělil.

Zeman udělil třetí milost, opět ze zdravotních důvodů

Česko
Šimon Peres
Jeruzalém - Stav bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese se dramaticky zhoršil a je kritický. Lékaři vyzvali Peresovy blízké příbuzné, aby mu do nemocnice přišli dát poslední sbohem, informovala izraelská média. Peres, jemuž je 93 let, prodělal před čtrnácti dny mrtvici. Dosud jeho stav lékaři označovali za vážný, avšak stabilizovaný.

Stav bývalého izraelského prezidenta Perese je kritický

Svět
Dopravní policie. Ilustrační foto.
Praha – Možná budete koukat, až vás v příštích dnech zastaví silniční kontrola. Policisté totiž v pondělí spustili kampaň, v jejímž rámci se nezaměřují jen na dodržování pravidel silničního provozu, kontrolu dokladů, prověrky technického stavu vozidel či ověřování, zda řidiči neusedli za volantem pod vlivem alkoholu nebo drog. Rozjíždí se osvětová kampaň Bezpečně za volantem 2016 – péče o zrak. Společně s policisty proto vyrážejí do terénu také zástupci oddělení BESIP ministerstva dopravy – a především specialisté reprezentující Mezinárodní sdružení optiků.

Při policejních kontrolách dojde i na měření zraku

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Břicho nikdy v minulosti nevyvolávalo takový zájem veřejnosti a vědců, jako právě teď. Fascinuje psychology i vědecké kruhy. Jaký vztah máme ke svému břichu ve společnosti, kde vládne nadměrná spotřeba a následná detoxikace?

Břicho je epicentrem našich emocí

Zdraví
Ilustrační foto
Únik moči není ryze ženským problémem, postihuje i třetinu mužů. Nejčastěji trápí muže nad 65 let, může se ale vyskytnout ve všech věkových kategoriích. V Česku je inkontinence problémem 150.000 mužů. Pouze necelá třetina pacientů vyhledá pomoc do jednoho měsíce od počátku problémů, přitom stanovení diagnózy pacienta zatěžuje minimálně. Léčebných metod je řada, od tablet po operaci. Vyplývá to z informací Urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Únik moči netrápí jen ženy, postihuje třetinu starších mužů

Zdraví
Ilustrační foto
Praha - Na léčbu pacientů s Alzheimerovou chorobou vydají pojišťovny ročně zřejmě více než miliardu korun a tyto výdaje v posledních letech stoupají. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která zastupuje asi 60 procent pojištěnců, loni vyplatila na péči za tyto pacienty 891,1 milionu korun. To je meziroční růst o pětinu, tedy zhruba o 148 milionů korun. V přepočtu na jednoho pacienta VZP vynaložila loni zhruba 24.850 korun.

Na léčbu pacientů s Alzheimerem dají pojišťovny více než miliardu

Česko
Ilustrační fotografie.
Královéhradecko, Kostelec nad Orlicí /OD SOUSEDŮ/ - Jeho stav je stabilizovaný. To je asi nejdůležitější zvěst ze zpráv o nehodě, která se udála ve čtvrtek kolem půl osmé večer v Kostelci nad Orlicí.

Opilce srazil vlak, musel na operaci s mozkem

Nehody
Ilustrační foto.
Brusel - Psychiatrická klinika v belgickém městě Duffel získala z Británie kuriózní sbírku - asi 3000 konzervovaných lidských mozků. Podle ředitele jejího výzkumu jde o největší sbírku mozků psychiatrických pacientů na světě. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP. Mozky zesnulých shromažďoval přes čtyřicet let britský lékař, v Londýně už ale na ně neměli místo, a tak je nabídli zahraničním klinikám.

Belgická klinika získala z Británie sbírku 3000 lidských mozků

Svět
Magnetická rezonance. Ilustrační foto.
Zlín – Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně má druhou magnetickou rezonanci. Vyšetření tak bude pro pacienty mnohem dostupnější, sdělila dnes mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Přístroj za 27 milionů korun je umístěn v přístavbě budovy 24 v oddělení zobrazovacích metod, které je součástí Komplexního onkologického centra (KOC).

Zlínská nemocnice má druhou magnetickou rezonanci, je dostupnější

Zlínsko
Lékařka Martina Slámová (na snímku) předvedla návštěvníkům, kteří si nenechali ujít slavnostní otevření magnetické rezonance, své pracoviště.
Nové Město na Moravě - Druhé pracoviště magnetické rezonance na Vysočině bylo otevřeno v novoměstské nemocnici. Přístroj, který umožňuje kvalitnější diagnostiku, bude sloužit i pacientům z jiných zdravotnických zařízení.

Město už má magnetickou rezonanci

Žďársko