ŠTÍTEK: nouzový stav

Záchranáři v zaplaveném ruském Orsku
V ruské Orenburské oblasti, která se potýká s povodněmi, zůstává k pondělnímu ránu zaplaveno 10168 obytných domů, evakuováno bylo 6127 lidí, včetně 1478 dětí, napsala agentura Interfax s odvoláním na oblastní úřady. Záplavy mají podle předpovědi hydrometeorologického ústavu kulminovat ve středu. Aktuálně je nejhorší situace v Orsku, druhém největším městě oblasti, ale povodeň má silný dopad i na oblastní metropoli Orenburg. V Ťumenské oblasti na západní Sibiři úřady kvůli hrozbě povodní vyhlásily nouzový stav, v sousední Kurganské oblasti se v rozvodněné řece utopil člověk. Všechny tři regiony spadají do Uralského federálního okruhu.
6 fotografií

V ruské oblasti je zaplaveno na deset tisíc domů. Voda má kulminovat ve středu

Svět
Lidé prchají do bezpečí jen několik okamžiků poté, co byl zastřelen prezidentský kandidát Fernando Villavicencio
V Ekvádoru zastřelili ve středu večer místního času kandidáta prezidentských voleb, které se v této zemi konají 20. srpna. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na 60 dní výjimečný stav, který už od minulého měsíce platil ve třech oblastech země kvůli vlně násilí, jež zemi sužuje dlouhodobě. Fernando Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen v metropoli Quito, když odjížděl z volebního mítinku. Prezident Lasso také řekl, že prezidentské a parlamentní volby se uskuteční v daném termínu, zpřísněna budou ale bezpečnostní opatření.

V Ekvádoru zabili jednoho z kandidátů na prezidenta. V zemi platí výjimečný stav

Svět
Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.
V šesti dalších oblastech řeckého ostrova Rhodos byl ve středu kvůli rozsáhlým požárům vyhlášen nouzový stav. Platí tak už po celém ostrově, uvedla agentura AMNA. Na Rhodu hoří již devátý den. O rozšíření stavu nouze rozhodl šéf civilní ochrany Vasilis Papageorgiu. S požáry bojují i další řecké ostrovy a část pevniny. Vyhlášení stavu nouze pro celý Rhodos je podle CK jen administrativní krok pro získání peněz z krizových fondů. Turistů se to nedotkne, sdělily. Úřady či konzulární tým v Řecku oslovilo 23 Čechů s žádostí o náhradní doklad.
15 fotografií

Oheň se šíří. Stav nouze kvůli požárům nově platí pro celý řecký ostrov Rhodos

Státy EU
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Pandemický zákon platí dál beze změn, Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh 57 poslanců opozičních hnutí ANO a SPD na zrušení několika jeho částí. Novela rozšířila a upřesnila některé nástroje v boji proti šíření koronaviru. Opozice kritizovala v prvé řadě proceduru přijetí zákona, ale také některé konkrétní body novely. Soud se problematikou zabýval zhruba půl roku, nakonec nenašel důvod k zásahu. Rozhodl jednomyslně. 
19 fotografií

Pandemický zákon platí beze změn. Ústavní soud zamítl návrh opozice

Česko
Dav demonstrantů před sídlem srílanského premiéra v Kolombu, 13. července 2022.
Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa ve středu rezignuje. Podle agentury AFP to uvedl předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena, který s prezidentem telefonicky hovořil. Prezident ho ujistil, že mu ještě dnes odešle rezignační dopis. V Kolombu se mezitím protestujícím podařilo prolomit policejní kordon a obsadit sídlo premiéra.

Prezident Srí Lanky Radžapaksa ve středu rezignuje, uvedl šéf parlamentu

Svět
Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny
Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny po ruské invazi potrvá do konce června. Sněmovna dala vládě Petra Fialy (ODS) souhlas s jeho prodloužením o dalších 30 dnů. Hlasování předcházela skoro šestihodinová debata poslanců. Dolní komora schválila pokračování nouzového stavu zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozice žádost kabinetu až na jednoho z poslanců ANO nepodpořili.
70 fotografií

Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu. Potrvá do konce června

Česko
Vláda na archivním snímku zasedala 20. dubna 2022 na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy. Ministr vnitra Vít Rakušan (vlevo) a premiér Petr Fiala.
Vláda schválila žádost o prodloužení nouzového stavu, vyhlášeného kvůli migrační vlně z Ukrajiny, o 30 dnů. Novinářům to po úterním mimořádném jednání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vládní návrh nyní posoudí Sněmovna. Předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ČTK sdělila, že mimořádnou schůzi k vládní žádosti svolá na čtvrtečních 15:00. Bez prodloužení by nouzový stav skončil 31. května.

Vláda poslala návrh na prodloužení nouzového stavu o 30 dnů Sněmovně

Česko
Respirátory zůstávají povinné už jen ve zdravotnických zařízeních. Tato povinnost skončí společně se zrušením pandemické pohotovosti.
Sněmovna dnes schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka už po dnešní půlnoci končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení dolní komory bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.

Konec povinných respirátorů. Poslanci schválili zrušení pandemické pohotovosti

Česko
Velikonoční nákupy. Ilustrační snímek
Zavřeno. Oznámení, které na Velikonoční pondělí zastaví nakupující u dveří obchodů. Většina provozovatelů možnost prodeje ve státní svátek nevyužije, ačkoliv jim to umožňuje platný nouzový stav. Zřejmě jedinou výjimkou na jižní Moravě tak zůstane otevřené obchodní Centrum Freeport na hraničním přechodu Hatě na Znojemsku. Naopak většina řetězců zachová běžnou otvírací dobu na Velký pátek a o víkendu. 
8 fotografií

Paradox nouzového stavu. Obchody mohou mít otevřeno i na Velikonoční pondělí

Ekonomika
Ilustrační foto.
Zavřeno. Oznámení, které na Velikonoční pondělí zastaví nakupující u dveří obchodů. Podle informací Deníku Rovnost většina provozovatelů možnost prodeje ve státní svátek nevyužije, ačkoliv jim to umožňuje platný nouzový stav. Zřejmě jedinou výjimkou na jižní Moravě tak zůstane otevřené obchodní Centrum Freeport na hraničním přechodu Hatě na Znojemsku.

Paradox nouzového stavu: Freeport na Hatích otevře i o "zakázaných" Velikonocích

Znojemsko
Premiér Petr Fiala (ODS)
Vláda ve středu prodloužila nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny do 31. května. Šlo o formální krok, v úterý k tomu získala souhlas Sněmovny. Stav nouze je podle vlády nadále nutný ke zvládání přílivu Ukrajinců utíkajících z vlasti napadené ruskými vojsky. Informaci o rozhodnutí vlády potvrdil mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Vláda kvůli uprchlíkům z Ukrajiny prodloužila stav nouze. Potrvá do konce května

Česko
Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, 29. března 2022 v Praze. Ministr vnitra Vít Rakušan.
Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny po ruské invazi do této země potrvá do konce května. Vláda Petra Fialy (ODS) jej bude moci o téměř dva měsíce prodloužit, dnes získala potřebný souhlas Sněmovny. Dolní komora prodloužení nouzového stavu schválila hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozičních ANO a SPD žádost kabinetu nepodpořili. O návrhu hnutí ANO na prodloužení stavu nouze o 30 dnů, tedy do začátku května, už dolní komora nehlasovala. Poslanecká debata trvala zhruba devět hodin.

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu. Debata trvala devět hodin

Česko
Premiér Petr Fiala (ODS) před začátkem mimořádného zasedání tripartity kvůli dopadům války na Ukrajině na ekonomiku, 17. března 2022 v Praze.
Vláda dnes schválila kvůli přílivu ukrajinských uprchlíků návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května, tedy zhruba o dva měsíce. Po jednání kabinetu to uvedl premiér Petr Fiala (ODS), žádost podle něj odpovídá diskusi o tom, na jak dlouho bude instrument třeba. Kabinet zatím vyhlásil nouzový stav 4. března na 30 dnů. Jeho prodloužení podléhá souhlasu Sněmovny.

Vláda navrhne Sněmovně prodloužit nouzový stav do konce května

Česko
Kongresové centrum Praha, metropolitní asistenční centrum na pomoc Ukrajině, 15. 3. 2022.
Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu ke zvládání přílivu uprchlíků. V diskusním pořadu televize CNN Prima News to řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je nouzový stav v současné situaci nutný. Kabinet nouzový stav vyhlásil na 30. dnů 4. března. Rakušan dnes zopakoval, že v Česku je nyní kolem 270 tisíc válečných utečenců. Ministerstvo vnitra udělilo přes 200 tisíc víz ke strpění.
37 fotografií

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Kvůli pomoci uprchlíkům

Česko
Jana Černochová a Petr Fiala
Vláda kvůli přívalu uprchlíků z Ukrajiny rozhodla o zavedení nouzového stavu, který bude platit od pátku. Nouzový stav se údajně nijak nedotkne českých občanů. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) také rozhodl o navýšení rozpočtu ministerstva obrany o miliardu korun. Nakoupí za ně pro české vojáky ruční zbraně. Vládní kroky jsou reakcí na ruskou invazi na Ukrajině.
144 fotografií

V Česku kvůli Ukrajině začne nouzový stav. Vláda pošle miliardu navíc na obranu

Česko
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil 10. února 2022 v Praze na tiskové konferenci senátorského klubu TOP 09 před schůzí Senátu k vládní novele pandemického zákona.
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že Sněmovna senátní veto novely pandemického zákona přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na 14 dní o nouzový stav. Před novináři v pátek zopakoval, že je potřeba pro zachování opatření ve zdravotnických zařízeních a pobytových sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory. Válek také připustil, že vláda i on schvalování novely v Senátu podcenili.
31 fotografií

Válek: Pokud Sněmovna nepřehlasuje veto pandemické novely, bude nouzový stav

Česko
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Téměř dva roky provozuje Alena Krupková se svým přítelem Oldřichem Vlasákem z Benešova nad Ploučnicí internetový obchod s přízemi a potřebami pro pletení. Loni se rozhodla k, v dnešní covidové době neobvyklému, zásadnímu kroku. Vystoupila z virtuálního prostředí do toho reálného a v Benešově nad Ploučnicí si na náměstí otevřela prodejnu plnou nejrůznějších přízí, jehlic, zipů, ale také hotových pletených výrobků.
15 fotografií

K prodeji přízí ji dovedl nouzový stav, nyní si v Benešově otevřela i obchod

Děčínsko
Násilné demonstrace v Kazachstánu.
/VIDEO/ Kazachstánem zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), levnější alternativy k benzínu. V celé zemi byl dnes vyhlášen výjimečný stav, informovaly ruské tiskové agentury. Prezident Kasym-Žomart Tokajev pod tlakem demonstrací odvolal vládu a prohlásil, že přebírá funkci předsedy bezpečnostní rady. Oznámil také, že požádal státy postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, aby mu pomohly potlačit nepokoje v jeho zemi. České ministerstvo zahraničí vydalo upozornění pro cesty do této středoasijské země.
40 fotografií

Při nepokojích v Kazachstánu umírali lidé. V zemi platí výjimečný stav

Svět
Ilustrační snímek
O dnešní půlnoci skončí v Česku nouzový stav, který platil kvůli epidemii koronaviru od 26. listopadu. Restaurace, bary, diskotéky, kasina a obdobné provozovny tedy nebudou muset od Štěpána zavírat ve 22:00. Přestane také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla, že poslance o prodloužení nouzového stavu nepožádá a se šířením nákazy hodlá bojovat s pomocí pandemického zákona.
25 fotografií

Nouzový stav končí. Nadále ale budou platit jiná proticovidová omezení

Česko
Václav Havránek
Druhé svátky s přívlastkem covidové jsou zde. Rozpačité loňské období začalo v říjnu a pokračovalo přes Vánoce do února letošního roku. Nouzový stav provázelo množství zákazů a omezení včetně příslibu, že bude líp.

Nouzový stav skončí. Ale co bude dál?

Názory z regionu
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Vědci z Učené společnosti ČR žádají vládu o prodloužení nouzového stavu a s ním spojených protiepidemických opatření. Obávají se růstu epidemie covidu-19 kvůli variantě omikron. Napsali to v otevřeném dopisu premiérovi Petrovi Fialovi (ODS), který má ČTK k dispozici. Fiala v minulých dnech uvedl, že jeho kabinet nebude žádat o prodloužení nouzového stavu vyhlášeného předchozí vládou Andreje Babiše (ANO).
25 fotografií

Vědci žádají prodloužení nouzového stavu, obávají se omikronu

Česko
Tisková konference po prvním zasedání vlády premiéra Petra Fialy, 17. prosince 2021 v Praze. Na snímku zprava ministr zdravotnictví a místopředseda vlády Vlastimil Válek (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Nově jmenovaná vláda Petra Fialy (ODS) zahájila ve Strakově akademii své první zasedání po pátečním jmenování prezidentem Milošem Zemanem. Rozhodla o tom, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. Fialu předtím na úřadu vlády přivítal teď již bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Novému ministerskému předsedovi předal dopis po vzoru amerických prezidentů a klíč od korunovačních klenotů.
14 fotografií

Nová vláda poprvé zasedala. Nouzový stav neprodloužíme, oznámil Fiala

Česko
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Nouzový stav zavedený kvůli epidemii koronaviru by se měl podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prodloužit nejméně do začátku příštího roku. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. Před odchodem z ministerstva poslal do připomínkového řízení novelu pandemického zákona, kterou projednával i s týmem svého nástupce Vlastimila Válka (TOP 09), který resort převezme v pátek. Doporučil mu nadále maximální obezřetnost a zachování opatření, i vzhledem k šíření varianty omikron.
25 fotografií

Vojtěch nabádá k obezřetnosti. Nouzový stav by se měl prodloužit, domnívá se

Česko
Švandovo divadlo na Smíchově ve středu večer hraje Lady Macbeth z Újezdu.
Vánoce se blíží, zpestřete si tradiční shon a adventní šílenství. Podívejte se níže na pár našich tipů na středu, která rozpůlí poslední měsíc letošního roku. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Tipy na středu 15. prosince

Volný čas
Přes šest tisíc korun šlo z Prachatic na Moravu postiženou tornádem. Za peníze se nakoupily stromy hrušně, který byly vysazeny v obci Hrušky.
Městský úřad Prachatice a jeho zaměstnanci se již několik let zapojují do dobrovolnických aktivit v rámci firemního dobrovolnictví. Individuálně se zaměstnanci úřadu, jako dobrovolníci, zapojili do přípravy koncertů a hudebních vystoupení, organizace výstav v sociálních zařízeních v době nouzového stavu, pomoci při výuce na tabletech, výroby plakátů, psaní projektů…

Firemní dobrovolníci z Prachatic pomohli Moravě a pekli i štrúdl pro zdravotníky

Čtenář reportér
V Chrudimi se strom v neděli rozsvítí, ale děti vystoupí v přímém přenosu jako vstupní doprovodný program.
První adventní neděli poznamená nouzový stav, který ve čtvrtek v podvečer oznámila vláda v demisi. V Pardubickém kraji už ale předtím pořadatelé tušili, že vývoj nákazy covidem-19 není dobrý, a proto raději slavnostní rozsvícení vánočních stromů zrušili nebo zásadně omezili. Divácky atraktivní doprovodné programy se na většině míst ruší. Vánoční punč si musí vypít lidé doma, protože požívání alkoholu na veřejných místech od pátku není dovoleno.
2 fotografie

S punčem se rozlučme: Rozsvícení stromů v okrese zrušili už před nouzovým stavem

Chrudimsko
Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) se nevydá cestou kolegy z Ostravy Ivo Vondráka (ANO). Ten na sociálních sítích zveřejnil seznam pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19, aby přesvědčil lidi k očkování. „K dnešnímu ránu máme 283 hospitalizovaných, 145 je neočkovaných. Na JIP je 41 osob, z nich je většina neočkovaných. Jejich seznam se zveřejňovat nechystáme,“ řekla v úterý 23. listopadu hejtmanka Deníku.
12 fotografií

Nutit zdravotníky k boji s covidem kraj nemíní. Chce je přesvědčit a zaplatit

Z okolí
Adam Vojtěch a Andrej Babiš
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl serveru iDnes.cz sdělil, že důvodem je situace v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) doufá v to, že ministerstvo zdravotnictví nechce nouzový stav proto, aby mohli medici místo studia pomáhat v nemocnících. Podle dosluhujícího ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není nouzový stav zatím potřeba.
34 fotografií

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu. Zatím není potřeba, uvedl Hamáček

Česko
Migranti zadržení v Litvě na hranici s Běloruskem v nově vybudovaném uprchlickém středisku na bývalé vojenské základně Rudninkai.
Litva v úterý vyhlásila výjimečný stav u hranic s Běloruskem, kde se na běloruské straně shromáždily stovky migrantů. Ty tam během noci přepravili od bělorusko-polské hranice běloruští pohraničníci, uvedl litevský zpravodajský portál Delfi. Vyhlášení výjimečného stavu navrhla litevská vláda a zákonodárci tento krok vzápětí schválili. Platit začne o půlnoci místního času (23:00 SEČ) a má trvat měsíc.
6 fotografií

Stovky migrantů. Litva vyhlásila výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Státy EU
Písničkář a rapper Xindl X
Písničkář pohybující se na hranici folkrocku a rapu právě vydal sedmé studiové album Terapie. Jedenáct nových písní, které vznikly během nouzového stavu, patří k tomu nejzajímavějšímu, co kdy vytvořil. Ondřej Ládek alias Xindl X je na aktuální desce nebývale otevřený a osobní, což můžeme slyšet i v pilotním singlu Lovec perel, věnovaném zpěvákově manželce. Hudebně velmi pestrou nahrávku pokřtí Xindl X 25. listopadu na svém dosud největším koncertě v pražské hale O2 Universum.
14 fotografií

Xindl X: Nikdy jsem o sobě moc nepsal. Ale teď mi to párkrát ujelo

Hudba