ŠTÍTEK: objev

Archeologové našli v Plaňanech pět hrobů
Plaňany – Práce na vytouženém obchvatu městyse Plaňany jsou v plném proudu. „Na obchvatu v současné době probíhají archeologické práce,“ řekl starosta městyse Martin S. Charvát s tím, že v příštím týdnu by mělo dojít k jednání se Středočeským krajem o dalším rozsahu těchto prací.

Archeologové našli v Plaňanech pět hrobů

Kolínsko
Vyzvedávání pokladu ze země bylo v režii profesionálních archeologů.
Mladoboleslavsko - Archeologové hovoří o unikátním nálezu, přestože objevený kov není zlato ani stříbro. Případů, kdy se poklad podaří vyjmout ze země bez jakéhokoliv nešetrného zásahu, je totiž minimum. Nález z konce srpna jim tak poví mnohé o době, ve které byly hřivny do země uloženy. Jedná se o období kolem roku 2000 před naším letopočtem.  
2 fotografie

Poklad čekal na archeology čtyři tisíce let!

Boleslavsko
Gladiator Race 2017.
Jaroměř, Josefov - Oheň, bahno i silný proud řeky. Celkem třicet dva náročných překážek na osmikilometrové trati, vedoucí tajemnými zákoutími pevnosti Josefov a jejího okolí, se stalo o víkendu velkou sportovní výzvou.
36 fotografií

Objev v sobě gladiátora!

Náchodsko
Vzácné rostliny na Toužimsku
/VIDEO/ V jednom z rybníčků u městečka Toužim na Karlovarsku se členům Českého svazu ochránců přírody podařilo najít vzácnou řasu lesklenku vlasatou. Výskyt této na vhodné prostředí velice citlivé řasy považují za důkaz ideálních podmínek v této lokalitě. Potěšily je i další objevy botanicky cenných a ohrožených druhů, mezi jinými masožravky.
6 fotografií

Lesklenka vlasatá a růžkatec bradavčitý. Toužimsko hlásí objev vzácných rostlin

Česko
Mimořádný soubor dat zřejmě nabídne nález, který objevili archeologové během stavebních prací v ulici Vackova, kde provádějí archeologický dohled. Zkoumáním se přiblíží obraz života obyvatel Kopidlna a místního přírodního prostředí v době středověku.
Kopidlno - Když kopat, tak zlehka! Pod povrchem ulic a silnic, které volají po rekonstrukci se může vyskytovat naleziště cenných střípků historie. Proto na každou stavbu, jejíž součástí jsou výkopové práce, dohlíží archeologové.

Oprava silnic odkrývá život ve středověku

Jičínsko
Přerovským archeologům se podařilo zachytit v Tovačově doklady nejstaršího osídlení města - kromě dvou zahloubených pravěkých jam našli také artefakty z období středověku a novověku.
Cenné doklady dávné minulosti Tovačova se podařilo odkrýt při záchranném výzkumu v blízkosti kostela sv. Václava přerovským archeologům. Potvrzují nepřetržité osídlení této části města, a to od období pravěku až po současnost. K unikátům patří nejen kostěné nástroje ze starší doby železné, ale i zlomky keramiky a kachlů z období pozdního středověku.
18 fotografií

Nálezy v Tovačově potvrzují nejstarší osídlení

Přerovsko
Pavel Bělobrádek
Nová metoda hodnocení vědy, kterou letos v únoru schválila vláda, by měla vědce motivovat k úhradě nákladů spojených se získáním zahraničních patentů na nové objevy a vynálezy. Při rozdělování peněz bude nová metodika zohledňovat schopnost institucí prosadit se v mezinárodní konkurenci. Uvedl to dnes vicepremiér pro výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
7 fotografií

Bělobrádek: Nová metodika motivuje vědce k zahraničním patentům

Česko
Odkrývání pravěkého sídliště v Předmostí
Archeologové, kteří v těchto dnech provádějí v rámci výzkumu na trase dálnice D1 bádání v lokalitě v Předmostí, už znají stáří a pohlaví nově nalezené kostry. Byla pochována ve skrčené poloze a v jámě byly spolu s ní nalezeny i ostatky druhé kostry. Tu badatelé vyzvednou ze země příští týden.
14 fotografií

Badatelé našli v Předmostí vedle koster i nádoby

Přerovsko
Plazmový zdroj pro opracování ploch.
Brno – Vyrábět papír či sklo a méně při tom poškozovat planetu mohou lidé díky objevu brněnských vědců. Jeho princip stojí na úpravě látek pomocí plazmy. Na novince pracuje brněnské Regionální centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy CEPLANT Masarykovy univerzity spolu s vědci z Francie, Holandska či Německa.

Plazma místo chemie. Sklo či papír upraví díky vědcům z Brna ekologičtěji

Brněnsko
Unikátní objev archeologů.
Kostelec nad Orlicí - Archeologové objevili při rekonstrukci ulice Františka Zoubka v Kostelci nad Orlicí sídliště z počátků doby železné (900 před Kristem).

Unikátní objev archeologů

Rychnovsko