ŠTÍTEK: objev

Obraz Spasitel světa v aukční síni Christie´s
/VIDEO/ Jedno z posledních pláten umělce Leonarda da Vinciho se ve středu večer v New Yorku vydražilo za rekordních 450,3 miliony dolarů (9,8 miliardy korun). Obraz Ježíše Krista pojmenovaný Spasitel světa je považován za největší umělecký objev století, jeho nález vyvolal doslova senzaci. Včerejší dražba ho katapultovala na místo nejdražšího obrazu světa vydraženého v aukci. 
6 fotografií

Nejdražší vydražený obraz: da Vinciho Spasitele prodali za téměř 10 miliard

Svět
Obchvat. Ilustrační foto.
Plaňany – Zpoždění stavby obchvatu asi o tři měsíce. To předpokládá starosta městyse Plaňany Martin S. Charvát. Ačkoli na počátku šlo všechno podle plánu, nyní po téměř půl roce od předání stavby je jasné, že vše nebude úplně ideální. V současné době zhotovitelská firma pracuje hlavně v Pražské ulici.

Stavba obchvatu se zpozdí pravděpodobně o tři měsíce

Kolínsko
Náhodný poklad.
Havlíčkův Brod – Manželé z Chotěbořska, kteří ve svém domě loni náhodou objevili poklad čítající 776 stříbrných mincí, dostanou za svou poctivost větší odměnu, než jaká by jim náležela podle zákona. Kraj Vysočina jim vyplatí rovných 47 tisíc korun, což je 15 procent odhadované finanční hodnoty nálezu. Podle zákona mají nálezci právo na desetinu ceny nálezu.

Poctiví nálezci dostanou za odevzdání pokladu 47 tisíc

Havlíčkobrodsko
Clam-Gallasův palác v Praze.
Dosud neznámé a nepublikované snímky z přelomu 19. a 20. století ukazuje výstava, která je ode dneška přístupná v pražském Clam-Gallasově paláci. Fotografie jsou ze sbírky archivu hlavního města a identifikovat je pomohl nedávný objev inventářů negativů ateliéru H. Eckert, nalezených při stěhování sbírky do budovy archivu na Chodově.
6 fotografií

Výstava ukazuje snímky Prahy z přelomu 19. a 20. století

Volný čas
 Bronislav Ludmila
O udělení Ceny města rozhodlo zastupitelstvo na svém jednání 12. října. Ocenění dostane hudebník, pedagog a kulturní činovník Bronislav Ludmila a také Jaroslav Sedláček, který se angažoval nejen v oblasti rozvoje města, ale i ve sportu. Slavnostní předání proběhne ve středu 15. listopadu od 16 hodin ve Velké zasedací místnosti Městského úřadu.
6 fotografií

Cenu města obdrží Jaroslav Sedláček a Bronislav Ludmila

Hranicko
Ivan Hoffman
Aktuální zpráva o pokračujícím poklesu výkupních cen plastů je informací, kvůli které bychom asi měli panikařit. Vypovídá o tom, že se plastů produkuje výrazně víc, než se jich recykluje. Tím pádem přibývá plastového odpadu, který zamořuje přírodu.

Den Ivana Hoffmana: Máme problém

Hoffmanův deník
Fotbalisté Přerova. Ilustrační foto
Po demolici Dubicka si fotbalisté Přerova vybrali pořádnou porci smůly na půdě Dolan. V nedělním utkání 11. kola krajského přeboru nastřelili v prvním poločase hned čtyřikrát břevno, nevyužili ani další možnosti a museli se spokojit s bezbrankovou remízou. Alespoň bod navíc si zajistili po závěrečných pokutových kopech.

Po gólových hodech půst. Viktorka nastřelila v Dolanech čtyřikrát břevno

Fotbal
Slavnostní otevření hvězdárny v Litomyšli.
Litomyšl – Vychová astronomický kroužek nového Zdeňka Kopala? Možná ano. Každopádně v nově otevřené hvězdárně bude mít možnost objevovat vesmír každý. Je osazena dalekohledem, který měl k dispozici při svých prvních objevech i výše zmíněný významný litomyšlský rodák, jenž je dodnes celosvětově uznávanou kapacitou v oblasti astrofyziky.
5 fotografií

Hvězdárna umožní vědecká pozorování

Svitavsko
Bohdanečský kostel skrývá unikát.
Kutnohorsko - Když před časem začala vznikat publikace o dějinách Bohdanečska, netušili mnozí, kam až tato iniciativa povede a že na jejím konci bude unikát republikového měřítka.

Bohdanečský kostel skrývá unikát

Kutnohorsko
Rotunda sv. Václava.
Národní památkový ústav (NPÚ) v úterý ocenil významné loňské počiny v oblasti památkové péče. Ve všech čtyřech kategoriích porota ocenila zásahy a péči spojené se sakrálními stavbami. Cenu Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) dostaly obnova kostela v Úštěku, objev roubené konstrukce v kapli v Odrách, záchrana kostela v Horním Maršově a zpřístupnění rotundy sv. Václava v Praze.
7 fotografií

Památkáři ocenili záchranu a obnovu kostelů a kaplí

Praha
Ilustrační fotografie.
Všestary - První podzimní tematický víkend ve všestarském archeoparku právě přichází. Po oba víkendové dny se může veřejnost seznámit s tím, jaký význam hrál pro naše dávné předky objev bronzu, tedy slitiny mědi a cínu.

Všestarský archeopark poodhalí tajemství bronzu

Hradecko
Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Vzrušující průlom v boji proti HIV. Tak označila novou protilátku Mezinárodní společnost pro AIDS. Nový způsob léčby dokáže napadnout 99 procent viru HIV v těle, oslabit ho a zabránit infekci. Protilátky, která se dosud používají, dokáží zlikvidovat „pouze“ 90 procent viru. Vyplývá to z vysledků výzkumu prováděného na opicích. S testováním na lidských pacientech se počítá od příštího roku.
12 fotografií

Nadějný objev. Nová protilátka dokáže viru HIV zasadit téměř smrtící úder

Zdraví
Sonda Cassini, v pozadí měsíc Enceladus
/VIDEO/ Americká vesmírná sonda Cassini dnes po dvaceti letech ukončila svou výzkumnou misi. Cassini zkoumala planetu Saturn a její četné měsíce. Na svém kontě má mnoho průlomových objevů, které vědce z NASA i Evropské kosmické agentury překvapily. Sonda již vyčerpala své zásoby paliva a byla by tak nadále neovladatelná. Svou misi tak zakončila destruktivním letem do Saturnových oblaků.
7 fotografií

NASA se po 20 letech loučí se sondou Cassini. Shořela v atmosféře Saturnu

Svět