ŠTÍTEK: objev

ilustrační foto
My i naše životní prostředí jsme tvořeni miliony chemických sloučenin a každý den jsme s řadou z nich také konfrontováni. Některé jsou dílem přírody, jiné pochází z chemických laboratoří. Ty sice na první pohled umí neuvěřitelné divy, ovšem důsledky jejich používání mohou být mnohdy zlé. Pro člověka i přírodu.
5 fotografií

Nejen tvrdá chemie umyje

Domácnost
Učitelka Helena Uhříková z 5. B  základní školy ve Fryštáku. Písemky z českého jazyka.
„Někdy už zvažuji, že nebudu používat červenou. Dětem se to nelíbí. Ale když si mají samy dělat opravu, tak hledají, co mají špatně. Tápou. A proto červená je jasnější,“ usmívá se nad písemkami svých malých svěřenců třídní učitelka Helena Uhříková. Děti z 5. B základní školy ve Fryštáku psaly pololetní písemku z českého jazyka. Blíží se konec prvního pololetí.
12 fotografií

Znáte „přecedu“ nebo „já sem“?

Zlínsko
Cena Neuron
Peníze spojené s Cenami Neuron za vědu budou moci od letošního roku využít jejich laureáti na jakékoli účely, nejen na další výzkum. Nově se ceny budou rozdělovat mezi méně lidí, zato ale budou spojené s finanční odměnou i v kategoriích, kde dosud ocenění vědci získávali jen skleněnou sošku. Změny oznámil v dnešní tiskové zprávě Nadační fond Neuron, který ceny uděluje.

Ceny Neuron za vědu se změní, peníze půjdou přímo vědcům

Praha
Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Naskočil si a levou rukou přesně zamířil. Tak se dá popsat typická akce pravé spojky českých házenkářů Stanislava Kašpárka v prvním poločase úvodního duelu proti Španělům na Euru v Chorvatsku. V jedenadvaceti letech hraje pravidelně maďarskou ligu a v sobotu nasázel dvojnásobným mistrům světa pět gólů.

Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek

Ostatní sporty
Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek
Varaždín /OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ – Naskočil si a levou rukou přesně zamířil. Tak se dá popsat typická akce pravé spojky českých házenkářů Stanislava Kašpárka v prvním poločase úvodního duelu proti Španělům na Euru v Chorvatsku. V jedenadvaceti letech hraje pravidelně maďarskou ligu a v sobotu nasázel dvojnásobným mistrům světa pět gólů. Jde o největší talent české házené. „Spíš si to nepřipouštím. Kdyby ano, tak se zblázním,“ smál se hráč celku Balatonfuredi.

Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek

Ostatní sporty
Tisková konference na Sněmu Akademie věd ČR 12. prosince v Praze. Na snímku předsedkyně Eva Zažímalová.
Vědci z Akademie věd ČR (AV ČR) letos získali dva prestižní granty Evropské rady pro výzkum, v biologii a v ekonomii. Další badatelé se podíleli na světově významných objevech, například na vysvětlení původu kosmického záření nebo na vyvinutí metody, která umožní přenos léčiv velmi odolných typů rakoviny. Letošní úspěchy vědců dnes shrnula na zasedání Akademického sněmu předsedkyně této instituce Eva Zažímalová. Zmínila se také o rozpočtu, který se má v roce 2018 zvýšit o 550 milionů korun na více než 5,6 miliardy.
16 fotografií

Akademii věd se zvýší rozpočet, podílela se na světových objevech

Podnikání
Ilustrační foto
Plaňany – Bylo možno očekávat, že se něco najde – a nakonec se našlo více, než se čekalo. Takové jsou zprávy z archeologického průzkumu na staveništi budoucího obchvatu západní části městyse Plaňany na Kolínsku. Tamější nálezy a objevy již od konce předminulého století ukazují, že osídlení oblasti má opravdu velmi dávné kořeny: od pravěku. Archeologové tak velmi pozorně sledovali už přípravné práce. A od konce léta je jasné, že narazili na skutečný poklad.

Na výjimečném nalezišti pod budoucí silnicí nezastaví archeology ani zima

Z okolí
Národní muzeum v Praze.
Národní muzeum plánuje rok po svém otevření uspořádat výstavu Sluneční králové věnovanou objevům českých egyptologů v egyptském Abúsíru. Na její uskutečnění žádá ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vládu o 43 miliony korun. Výstava má v roce 2019 mapovat dějiny jedné z nejstarších civilizací světa od 3. do 1. tisíciletí před naším letopočtem i půl století práce největší české vědecké expedice v zahraničí.
39 fotografií

Výstava o výzkumech v Egyptě má stát 43 mil., projedná ji vláda

Volný čas