ŠTÍTEK: objev

Nejstarší fosilie s vejcem v útrobách a zároveň nový druh pravěkého ptáka - avimaia schweitzerae
Archeologům z čínského Pekingu se podařil historický objev. Vůbec poprvé v historii se jim odkryli fosilii ptáka s nesneseným vejcem v útrobách. Zvíře o velikosti vrabce, které žilo v oblasti severozápadní Číny před zrhuba 110 miliony lety, zřejmě zabila choroba rozmnožovacího ústrojí. Jedná se navíc o zcela nový druh živočicha, o jehož existenci neměli vědci až doposud tušení.
5 fotografií

Vejce zabíjelo. Vědci objevili nejstarší ptačí fosilii s poruchou reprodukce

Věda a technika
Hutia-konga, nejbližší příbuzný nového živočišného druhu, objeveného na Kajmanských ostrovech
Objevy nových druhů hmyzu či mořských živočichů jsou poměrně běžným jevem. Oproti tomu nové druhy savců nebývají odhaleny každý den. O to vzácnější je nález kosterních pozůstatků na Kajmanských ostrovech. Ty dokazují, že se tudy před stovkami let procházely hned tři dosud neznámé druhy hlodavců, jejichž příbuzní dodnes žijí převážně na 250 kilometrů vzdálené Kubě. Vyhynulé tvory ve svých poznámkách popsal slavný mořeplavec Francis Drake.
5 fotografií

Vyhynulý unikát. Vědci našli na Kajmanských ostrovech kosti neznámých hlodavců

Věda a technika
Ostrorep americký.
/VIDEO/ Patřili k prvním obyvatelům světových moří a za stovky milionů let se téměř nezměnili. Přesto však primitivní vodní členovci ostrorepi, kteří se vzdáleně podobají krabům, stále nepřestávají překvapovat. Podle nové studie ve skutečnosti patří mezi pavoukovce a jsou tak blízkými příbuznými pavouků, štírů nebo například roztočů.
13 fotografií

Překvapivý objev. Žijící fosílie ostrorepi jsou ve skutečnosti příbuzní pavouků

Věda a technika
Kromě několika obličejů a řady nápisů objevili archeologové na stěně lomu vyrytý penis
Starověký kamenný lom v britském hrabství Cumbria poskytl archeologům unikátní pohled na „graffiti“ staré více než 1800 let. Římští dělníci, kteří okolo roku 207 těžili v oblasti kámen na výstavbu slavného Hadriánova valu, vyryli do skály nápisy, obličeje, ale také kresbu pánského přirození, které v té době podle vědců sloužilo jako symbol štěstí. Historickou lokalitu, kterou ohrožuje eroze, má uchovat pro budoucí generace technologie 3D skenování.
5 fotografií

Unikátní objev archeologů. Římský kamenolom zdobila rytina pánského přirození

Věda a technika
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Freska s výjevem z mýtu o Narcisovi (Narkissos)
Italským archeologům se podařil na místě, kde se nacházelo starověké město Pompeje, další unikátní objev. V troskách jedné ze zdejších budov odkryli fresku, která zobrazuje hrdinu z řecké mytologie Narkissa, známého u nás spíše jako Narcis. Jméno mladíka, který se podle legendy zamiloval do vlastního odrazu na vodní hladině, se dodnes používá jako označení pro samolibého člověka.
5 fotografií

Pompeje vydaly další poklad. Archeologové objevili fresku mytologického Narcise

Věda a technika
Prostějovští jeskyňáři slaví padesát let spolku.Vedoucí prostějovských jeskyňářů Miroslav Vaněk.
/VELKÁ FOTOGALERIE/ Padesát let, je v životě člověka úctyhodná meta. Půlstoletí existence skupiny Speleo Prostějov je zanedbatelný věk, v kontrastu s tím, co vlastně jeskyňáři dělají. Při odkrývání tajů podzemí, totiž navštěvují místa, která jsou stará i miliony let. Pro prostějovské jeskyňáře to platí dvojnásob, protože jsou podepsáni pod celosvětově uznávanými objevy v oblasti Javoříčka.
35 fotografií

Prostějovští jeskyňáři slaví kulaté jubileum

Prostějovsko
Sopku Krásný vrch lze nalézt v obci Hroznětín.
Významný objev učinili vědci z České geologické služby. Nedaleko Karlových Varů objevili a popsali další vyhaslou sopku. Její jméno je Krásný vrch a lze ji nalézt v obci Hroznětín. Je stará necelých dvacet milionů let a na jejím úpatí byl i lom na těžbu kamene. Horníci sice věděli, že se jedná o sopečné horniny, ale až nyní se povedlo dokázat, že jde o relikt malé sopky.
10 fotografií

Unikátní objev na Karlovarsku. Vědci nalezli sopku starou téměř 20 milionů let

Cestujeme
Chodba samoty v Amatérské jeskyni.
Jižní Morava – Po ročním kopání se před nimi objevil třicet metrů dlouhý jeskynní dóm. S obrovskými krápníky celý stříbrně zářil. Dnes je tomu přesně padesát let, co Jan Vít a dalších sedm amatérských speleologů poprvé spatřili unikátní podzemní prostory v Moravském krasu.
7 fotografií

Dóm s krápníky. Našli krásu i smrt

Z okolí
VYHASLÁ SOPKA Krásný vrch u Hroznětína je zatím veřejnosti nepřístupná.
Karlovarský kraj - Krásný vrch je malý vulkán nedaleko Hroznětína u Karlových Varů. Jeho stáří je necelých dvacet milionů let.

Vědci našli novou sopku

Chebsko
Třída 3. B, benešovského gymnázia, která reagovala na adresu v balonku.
Benešov - Na střechu domu jednoho ze studentů benešovského gymnázia zavál balonek, na němž byla zavěšena kartička se zprávou od novomanželů z bavorského Geisenfeldu, ve které vyzývali nálezce, aby připsal místo dopadu a poslal ji zpět na uvedenou adresu. Neváhal a svůj objev přinesl na hodinu němčiny.

Bavorská veselka aneb jak studenti gymnázia k cukrovinkám přišli

Benešovsko
FK Jablonec.
Jablonec n. N. - Jeden z nejlepších fotbalistů podzimní části slovenské ligy a slovenský reprezentant do 21 let Andrej Fábry posílil Jablonec. Talentovaný záložník přestoupil do severočeského klubu z Nitry a v sobotu s novým týmem zahájí přípravu. Podle webu jabloneckého klubu se ještě dolaďují poslední detaily víceleté smlouvy.

Slovenský objev Fábry posílil fotbalisty Jablonce

FORTUNA:LIGA
Schodiště Bono Publico v Hradci Králové.
Hradec Králové – Archeologům se v minulých týdnech podařili zasadit další střípek do mozaiky hradecké historie. Při rekonstrukci schodiště Bono publico se jim podařilo nalézt pozůstatky opevnění, které zdejší návrší chránilo před 5 tisíci lety.

Bono publico dodalo další střípek do hradecké historie

Hradecko
Umělecká představa planetky 2018 VG18.
/VIDEO/ Má poněkud fádní dočasné oficiální jméno 2018 VG18. Přesto je planetka, kterou v listopadu objevili američtí astronomové, výjimečná. A nejedná se pouze o její nápadné růžové zbarvení. Jde totiž o nejvzdálenější známý objekt naší sluneční soustavy. Od Slunce je třiapůlkrát dále než Pluto. Objev tento týden zveřejnil americký Carnegie Institution for Science.
4 fotografie

Malý růžový svět v temnotě. Nejvzdálenější objekt sluneční soustavy se ukazuje

Věda a technika
Marek Řeháček.
Jablonec n. N. – Nová kniha publicisty Marka Řeháčka právě přichází na knižní trh. Pod názvem Jablonecké maličkosti čtenáři najdou sbírku zajímavých příběhů, často doplněných o nové poznatky, objevy či vzpomínky pamětníků. Slavnostní křest knížky za přítomnosti autora proběhne 12. prosince od 18 hodin v sále jablonecké ZUŠ.

Nová kniha Marka Řeháčka zavede do zapomenutých míst Jablonce

Volný čas