ŠTÍTEK: objev

Ponorka A.R.A. San Juan
V Atlantském oceánu byla nalezena rok pohřešovaná argentinská ponorka A.R.A. San Juan. Plavidlo se nachází asi 800 metrů pod mořem v argentinské části Patagonie u poloostrova Valdés, informovala agentura AP s odvoláním na argentinské námořnictvo. Posádka ponorky nejspíše zahynula při výbuchu, ke kterému došlu na palubě ponorky 15. listopadu 2017.  
5 fotografií

Pátrači objevili argentinskou ponorku San Juan. Zmizela před rokem

Svět
Diaklub oslavil den diabetu tradičně sportem.
Nová Paka - Od roku 2007 se tradičně slaví Den diabetu i v Nové Pace. Z původní party nadšenců, kteří nevěděli do čeho jsou se postupem času vytvořilo regionální centrum dětí s diabetem vyhledávané desítkami rodin nejen z našeho regionu.
6 fotografií

Děti oslavily Den diabetu sportem

Jičínsko
Chrám svatého Mikuláše
Při rekonstrukci Svatomikulášské městské zvonice na pražském Malostranském náměstí objevili dělníci barokní točité schodiště do podzemních prostor. Kam chodba vede a jakému účelu sloužila by mohlo být známo v dalších týdnech. Uvedla to Adéla Petříčková z Muzea hlavního města Prahy, které má zvonici ve správě. První o objevu informoval server iRozhlas.cz. Zvonice byla postavena v 18. století.
4 fotografie

Ve zvonici bylo objeveno barokní točité schodiště. Vede do podzemí

Praha
Vědecká pracoviště a laboratoře českobudějovického Biologického centra.
Po celé zemi se v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR (AV ČR) ode dneška konají přednášky, prohlídky laboratoří, filmová promítání či výstavy. Celkem jde o 627 akcí v 50 městech. Tématem festivalu je Století české vědy. Slavnostního zahájení v Knihovně AV ČR se dopoledne zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO). Vstup na všechny akce je bezplatný, u většiny je ale třeba rezervace. Kompletní program je na webu www.tydenvedy.cz.
5 fotografií

Festival Akademie věd představí století české vědy. Připomene významné objevy

Ostatní
Profesor Selman Waksman a jeho žák Albert Schatz, objevitelé léku na tuberkulózu streptomycinu
Vykašlávání krve, horečka, úbytek na váze, dušnost, smrt. Tuberkulóza (TBC) je jednou z nejnebezpečnějších chorob lidské historie, proti které dlouhou dobu neexistovala účinná léčba. Zvrat přinesl přesně před 75 lety tým profesora Selmana Waksmana. Tomu se mu podařilo izolovat antibiotikum, které se pod názvem streptomycin proslavilo jako vůbec první lék proti zákeřné nemoci.
7 fotografií

První lék na tuberkulózu slaví výročí. Před 75 lety se zrodil streptomycin

Zdraví
Zápas 2. kola skupiny K Evropské ligy mezi týmy FK Jablonec a FK Dynamo Kyjev se odehrál 4. října na stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou. Na snímku zleva David Hovorka a Mykola Shaparenko.
Jablonec nad Nisou – Slušně zaplněné ochozy s početným táborem ukrajinských fandů a šokující úvod, ve kterém během pár minut se zdálo, že favorit s jabloneckým týmem snadno zamete. Takové chyby se jen tak nevidí, David Lischka je objevem podzimu, dokonce je náhradníkem české fotbalové reprezentace, ale na těch 14 minut s Dynamem Kyjev bude asi vzpomínat celý život.

Byl to báječný večer na Střelnici, komentuje zápas Jablonce s Kyjevem Hrabák

Fotbal
Zámecká kaple v Návarově
Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za významný počin v památkové péči. Cena Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) se udílí ve čtyřech kategoriích, památkáři vyzdvihli také objev hradby středověkého opevnění pod domem v Praze a vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů.
4 fotografie

Dědictví pro budoucnost. O památky nejlépe pečují v Třebešicích či Návarově

Česko
Jiří Grygar.
Havlíčkův Brod – V pondělí 17. září se v Havlíčkově Brodě zaměří na vesmír. Okrašlovací spolek Budoucnost si pro zájemce připravil přednášku a následnou besedu na téma Nejnovější astronomické objevy. Přednášet bude známý astrofyzik a popularizátor astronomie Jiří Grygar.

Známý astrofyzik přiblíží nové astronomické objevy

Havlíčkobrodsko
Festival United Islands of Prague
/VIDEO/ O víkendu 22.-23. června se v pražském Karlíně odehraje 15. ročník multižánrového open air festivalu United Islands of Prague. Na 90 000 metrech čtverečních a více než patnácti podiích spolu s Davidem Kollerem, Buty a Vypsanou Fixou vystoupí 100 zahraničních vycházejících hvězd a nových česko-slovenských objevů. Divákům se představí i nejlepší interpreti ze soutěže Objevy United Islands, která se letos uskutečnila poprvé. Hlavní zahraniční hvězdou letos budou britští rockeři Arcane Roots. Vstup na celý festival bude tradičně zdarma.

S Deníkem na festival

Energie
Při rozšiřování polní cesty ve Slatině objevili dělníci osm pravěkých hrobů.
Dělníci, kteří v obci Slatina na Kladensku kousek před odbočkou na Zvoleněves pracovali na rozšíření polní cesty, se nestačili divit. Pod nánosem zeminy narazili na osm pravěkých hrobů s lidskými ostatky. Objev, který se opravdu nevidí každý den, okamžitě oznámili archeologům. Srdce vědců zaplesala. Hroby totiž ukrývaly lidské kostry v polohách v jakých se pohřbívalo v dobách nejméně 2500 až 2200 před naším letopočtem.
20 fotografií

Dělníci rozšiřovali polní cestu, při tom narazili na vzácné pravěké hroby

Magazín