ŠTÍTEK: objev

Ve Vrchlabí se chystá přestavba v centru města na náměstí Míru.
Výjimečný nález se podařil archeologům v čele s Ondřejem Tůmou z Muzea Podkrkonoší v Trutnově. Během výzkumu, který provádí kvůli rozsáhlé rekonstrukci náměstí Míru ve Vrchlabí, odhalili zděné základy gotického kostelíka. Jde o nejstarší stavbu v dějinách města. Její stáří může zasahovat do doby před první písemnou zmínku o Vrchlabí z roku 1359. 
10 fotografií

Objev století pro Vrchlabí? Archeologové vykopali kostel, nejstarší stavbu města

Magazín
Hranická kapela Hra’n’ice hraje nyní ve složení Ben Slimáček, Albert Jeřábek, Tim Slimáček, Vladan Grmolec a Lucie Vymětalíková.
/POSLECHNĚTE SI/ Mladá hranická kapela Hra'n'ice má šanci zvítězit v soutěži Rádia Haná o největší hudební objev. Odborná porota zařadila místní hudebníky do finálové trojky, z níž teď fanoušci vyberou vítěznou kapelu, která získá exkluzivní promo v hodnodě 200 tisíc korun.

Kapela Hra'n'ice se může stát objevem rádia

Hranicko
Filip Hronek (vpravo), uprostřed David Pastrňák a vlevo David Krejčí
Z juniorské soutěže až na mistrovství světa. To vše během dvou sezon. A další turbulentní změny mohou přijít v létě. Obránce Filip Hronek o ně rozhodně chce bojovat. Na dohled je totiž šance zahrát si NHL. Svůj talent naplno ukazuje na šampionátu, kde se profiluje jako jeden z důležitých ofenzivních beků. Parádní práce od dvacetiletého zelenáče.
5 fotografií

Filip Hronek. Defenzivní objev, který v boji nezná přítele

MS v hokeji 2018
Na snímku Martin Erat a Erik Hrna.
Brno – Finále, v němž se poměří dva ambiciózní kluby. Hokejisté brněnské Komety zatím v play-off prohráli pouhé jedno utkání a obhajují titul. Třinec se nadřel víc, ale přes Pardubice a Hradec králové se prodral po třech letech opět do finále. „Sem už se dostanou mužstva, která si to zaslouží. Třinec si dvě série vybojoval, má spoustu zkušených hráčů, prezentoval se v určitých duelech ofenzivní sílou, ale i skvěle bránil,“ prohlásil asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Finálový soupeř Komety? Třinec je bodově vyváženější než Plzeň a s objevy

Hokej
Lidový pokrm hladká Ančka.
Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  
4 fotografie

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Za jídlem
Ilustrační foto
Brno /INFOGRAFIKA/ – Od malička měl těžkou alergii na včelí bodnutí, několik měsíců kvůli tomu dokonce student brněnské techniky strávil v kómatu. Poté si Svätopluk Blažej uvědomil, že už se nechce spoléhat na náhodu. Začal pracovat na náramku, který může zachraňovat životy. Podobně svými objevy zlepšují život lidem i další studenti či absolventi školy.

Nejnovější objevy brněnské techniky. Svými nápady pomáhají lidem už za studia

Brněnsko
Montáž cyklověže v Břeclavi. Náklady na výstavbu jsou téměř patnáct milionů, více než deset milionů pokryje dotace.
Břeclav, Hodonín – S trochou představivosti může připomínat základ pro ježka v kleci. Ve skutečnosti ji však místo nadšenců foglarovek využijí cyklisté. Po tuhých mrazech se dělníci v Břeclavi vrátili k budování cyklověže, která vzniká u dopravního terminálu. Vedení města za ní zaplatí skoro patnáct milionů korun, víc než dvě třetiny sumy pokryje díky dotaci. Stejná stavba má základy i v sousedním Hodoníně.
16 fotografií

Břeclavský ježek v kleci: nová cyklověž roste, názory na ni se ale rozchází

Břeclavsko
Ilustrační foto
Pardubice – Dokázali byste ukrást předmět z prostoru zabezpečeného laserovými závorami, anebo naprogramovat ozobota? Oba tyto úkoly a mnoho dalších čeká v úterý na návštěvníky pardubického zámku. V 16 hodin tam začíná Noc mladých výzkumníků. Až do půlnoci mohou zájemci na interaktivních stanovištích objevovat nejrůznější záhady a ptát se vědců na podstatu světa a jevů, které nás obklopují.

Noc na pardubickém zámku bude plná záhad a objevů

Pardubicko
Ilustrační foto. Hudební skupina Kryštof.
Pardubice/Praha – V úterý večer se v pražském Foru Karlín udílejí hudební Ceny Anděl 2017. O vítězích tohoto nejstaršího českého odborného hudebního ocenění rozhoduje Česká hudební akademie. Jejím členem je již dvacet dva let i Pardubák Jiří Petr a nebude chybět ani na úterním slavnostním ceremoniálu, který je možné sledovat od 20.55 hodin v přímém přenosu na ČT1.

V úterý večer rozdají hudební Ceny Anděl, hlasoval i Pardubák

Pardubicko
Nálezy ze germánského sídliště u Kozojídek.
Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - Už víc než tisíc let před vznikem Kozojídek na Hodonínsku se na území vesnice pásly kozy. Dokládají to nejnovější nálezy archeologů z Masarykova muzea. Ti datovali objevy do doby římské, kdy na Moravě žily především germánské kmeny. „Dozorovali jsme při výkopových pracích na síťování stavebních parcel pro nové rodinné domy. Při nich nastalo narušení několika sídlištních objektů s keramikou z doby římské,“ upozornil vedoucí výzkumu Jaromír Šmerda.
4 fotografie

Střepy a kosti. Archeologické výkopy na jihu Moravy odhalily staré Germány

Hodonínsko
Vladimír Mádle
Na českého drogového dealera Vladimíra Mádleho v sedmdesátitisícovém anglickém městě Wakefield zřejmě jen tak nezapomenou. Policie loni našla v jeho bytě výrobnu pervitinu a amatérskou bombu. Její objev tehdy přivodil velké manévry zahrnující evakuaci okolních domů. Bombu dokonce přijela likvidovat speciální armádní jednotka. Britský soud nyní Čecha poslal na 13 let do vězení.
6 fotografií

Evakuace a zásah speciální jednotky: Čech vyvolal v Británii policejní manévry

Krimi
Ilustrační foto
Pardubice – V pátek se od 19 hodin uskuteční v sále Domu dětí a mládeže Alfa na Dukle přednáška, ve které lektor Jan Mocek zavede posluchače k samotným hranicícm sluneční soustavy, k ledovým obrům Uranu a Neptunu.

S lektorem se vypraví za ledovými obry

Pardubicko
Kosterní pozůstatky někdejších majitelů jilemnického panství Valdštejnů objevili archeologové z Muzea Českého ráje v Turnově. V úterý byly při pietním aktu uloženy na místo nálezu v zahradním domku zámeckého parku.
Jilemnice - Antropology prozkoumané kosterní pozůstatky šlechticů, kteří vládli na jilemnickém panství ve 14. století za dob Valdštejnů, byly po zádušní mši uloženy na místo objevu.

Objev století posunul dějiny Jilemnice

Krkonoše
Socha George Washingtona
Knihovníkům ze státu New York se podařil kuriózní objev. Po otevření vzácného almanachu z roku 1793 na ně vypadl chomáč vybledlých vlasů. Z ručně psaných poznámek pak vyčetli, že vlasy patřily prvnímu prezidentovi Spojených států amerických Georgi Washingtonovi.

V knize z konce 18. století byly nalezeny vlasy George Washingtona

Svět