Chuť a vůně čerstvě utržených rajčat, speciálně těch z vlastní úrody nebo z dobrého trhu, je úžasná a nezaměnitelná. Pokud už teď tušíte, že vaše zahrada letos vydá nadprůměrnou úrodu rajčat, je dobré znát pár osvědčených způsobů, jak ji proměnit v kvalitní zásobu na zimu. Podívejte se, jak udělat italské sugo, španělské tomate frito, jak rajčata sušit nebo jak se dělá passata. Věděli jste, že vařená rajčata jsou dokonce zdravější než ta syrová?
10 fotografií
Za jídlemJedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
Zdraví„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.
ZdravíTři malé děti z Plzeňska jedly často jen jednou denně, a to třeba jen instantní polévku s chlebem, či špagety s kečupem. Měly hlad. Když byly rodině odebrány, vážil desetiletý chlapec jen 18 kilogramů, přičemž měl mít bezmála dvojnásobek. Kromě toho žili nezletilí v nehygienických podmínkách v bytě plném koček a jejich výkalů, od nichž zapáchali, měli absence ve škole a jedno z nich bylo otčímem nepřiměřeně trestáno.
RegionyKdyž byli rodině z Plzeňska odebráni chlapci, chodil se jeden z nich u pěstounky tak často dívat do lednice, zda je tam jídlo, že to dvířka nevydržela.
KrimiNenáročný, univerzální, nenahraditelný, léčivý. Takový je libeček, který roste v květináči za městským oknem stejně dobře jako kolem venkovských domů. Dodá pravý říz polévkám a omáčkám, s přehledem nahradí kupované maggi koření a jako odvar nebo čaj prospěje lidem s rozhozeným zažíváním i s močovými kameny. Léčitelé na něj přísahají už stovky let.
6 fotografií
ZahrádkařeníKrémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.
Za jídlemV Litvínově se konala Polívková olympiáda, kde čtyři týmy soutěžily v umění vaření polévek. Největší oblibu si získala čočková polévka od Klubu 132.
25 fotografií
MosteckoKdo se kdy snažil shodit pár kilo, nemohl ji minout. Tukožroutská polévka sice byla hitem už v 90. letech, ale její sláva mezi dietami nikdy nepohasla. Na dietu, která obnáší téměř výhradně pojídání zeleninové polévky, jedni přísahají, druzí se jí děsí. Ani odborníci nejsou zajedno. Jak polévka funguje a opravdu „žere tuky"?
5 fotografií
Zdravý životPopenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat.
ZdravíKrásné slunečné počasí a rozmanité vůně přilákaly v sobotu 13. dubna do Palackého sadů davy lidí. Návštěvníci prvního polévkového festivalu v Písku měli možnost ochutnat nejrůznější pochutiny od polévek, přes sendviče, koláče, závitky či saláty až po sladké dezerty.
19 fotografií
PíseckoO víkendu se rozšíří nabídka píseckých festivalů zaměřených na jídlo a pití o jednu novinku. V sobotu 13. dubna zaplní Palackého sady první ročník Píseckého polévkového festivalu.
PíseckoSmažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.
8 fotografií
Pelhřimovsko/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
8 fotografií
BrněnskoI když nad ním mnozí šéfkuchaři ohrnují nos, česká klasika v podobě smaženého sýra je stále velmi žádanou v restauracích a ty ho tak i přes moderní trendy v kuchyních nevyřadily ze svých nabídek. Rozdíl není pak jen v ceně, ale pochopitelně i v druhu sýra. Obecně totiž platí, že čím více tučný sýr je, tím je ten smažený lepší.
KarlovarskoKvětáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Za jídlemNa luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.
Za jídlemLoni šedesát tisíc korun, letos bezmála osmdesát. Klaplo to, občané Českého Krumlova, za pomoci návštěvníků z Česka i ciziny, překonali loňský rekord. Téměř desítka restaurací a školáci navařili bez nároku na odměnu dvanáct druhů polévek, které si jednotlivci či zaměstnanci místních podniků, úřadů nebo škol mohli objednat předem a nechat si je dovézt, anebo si zašli v pondělí 26. února na náměstí Svornosti ke stánku.
10 fotografií
ČeskokrumlovskoKulajda, gulášovka, indická z červené čočky, japonský ramen nebo mexická fazolačka. I letos provoní centrální náměstí v Českém Krumlově vůně mnoha druhů polévek, které pomáhají. Mistři kuchaři z podniků z Krumlova a okolí je vaří zdarma. A letos se do příprav zapojí i dvě základní školy: krumlovská Linecká a Větřní.
23 fotografií
Českokrumlovsko/FOTO, VIDEO/ Polévka je grunt. Kdo ji nejí, dostane plný talíř. S originálním nápadem na polévkové dny přišla základní škola ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Cílem je citlivým způsobem přesvědčit školáky, že zdravé jídlo může chutnat a že polévka k obědu patří.
23 fotografií
Havlíčkobrodsko/ANKETA/ Oblíbená akce v podobě masopustu opět nechybí v únorovém programu města. Již v sobotu, ovládne prostějovské Masarykovo náměstí lidová veselice. Pověsí se prasátko, tančit budou maškary a chybět nebude ani polévka za kačku.
78 fotografií
ProstějovskoDvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.
Státy EUKdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?
TachovskoSnad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
5 fotografií
Za jídlem/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit na Štědrý den před obědem? V Boskovicích na Blanensku mají jasnou volbu. Už bezmála třicet let se stovky lidí schází na náměstí před radnicí na charitativní akci Polévka pro chudé i bohaté.
43 fotografií
Blanensko200 porcí polévky a 40 litrů svařeného vína se dnes dopoledne servírovalo ve stánku před náchodskou radnicí. Do role výdejců se převtělili starosta a místostarostové Náchoda, kteří v zástěře a kuchařské čepici při nabírání náchodské vánoční polévky přáli obyvatelům města klidné Vánoce.
15 fotografií
NáchodskoKdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Blanensku. Pozveme například na tradiční akci v Boskovicích, kde se bude rozlévat polévka pro chudé i bohaté. V Blansku se zase bude rozdávat Betlémské světlo.
42 fotografií
Volný časRybí, gulášová a hrstková… Přijďte si vybrat, zvou na středu 20. prosince Sociální služby města Kroměříže. Na Velkém náměstí se v Kroměříži pod vánočním stromem uskuteční tradiční podávání vánoční polévky.
Volný čas/FOTO/ Obec Moravský Žižkov vyhlásila druhý ročník soutěže ve vaření polévek, která se konala první prosincovou sobotu. Ve sněhové vánici přítomní postavili kotle, stany a mohli jít tvořit. Ve sklepním areálu Agrární se také servírovala bramborová polévka. Všude to hezky vonělo, takže ani velká sněhová nadílka nikomu nezkazila dobrou náladu.
32 fotografií
Čtenář reportérTradice se mají dodržovat. To ví i Komunitní centrum Kontakt, které ve spolupráci s městem Liberec uspořádalo první prosincový den tradiční rozlévání dýňové polévky.
25 fotografií
LibereckoNa vítkovském náměstí Jana Zajíce bude v sobotu 2. prosince od 14 hodin hodně živo. Návštěvníky potěší Vánoční slavnosti, k chuti jim přijde polévka a zúčastní se rozsvícení vánočního stromu.
8 fotografií
Opavsko„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.
Z okolíHouževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
5 fotografií
ZdravíHusa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
13 fotografií
Za jídlem/VIDEO, FOTO/ Blížící se zima ohrožuje nejvíce lidi bez domova. V republice se nejčastěji vyskytují právě v hlavním městě, a to i kvůli možnostem sehnání jídla, peněz a množství poskytovaných služeb. Zmapovali jsme, jaký je běžný den terénního pracovníka, který se o lidi bez domova stará, ale i některé příběhy lidí a důvody, které je na ulici přivedly.
64 fotografií
PrahaHistoricky první ročník Festivalu polévek v Kozolupech nedaleko Plzně předčil veškerá očekávání, lidé byli nadšeni a organizátorkám z Českého svazu žen Kozolupy tak spadl velký kámen ze srdce. Účastníci měli možnost ochutnat šestnáct druhů polévek, kdy výdejní stanoviště byla rozeseta po celé obci. Degustace tak byla spojena s příjemnou procházkou, neb akci přálo po celé sobotní odpoledne i počasí.
90 fotografií
PlzeňskoJestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
4 fotografie
Volný časMáte už plán na tento víkend? Pokud ne, podívejte se na pár našich tipů a třeba si vyberete! Festivaly, divadla, koncerty… Výběr je jen na vás.
30 fotografií
CestujemeČepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.
18 fotografií
KrkonošeOsmý ročník soutěže o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka v sobotu vyhrál podruhé v historii Krmelec u Kraví hory. Jeho krémová česnečka s chlebovými krutony, sypaná slanou granolou získala s výraznou převahou nejvíce hlasů od diváků, kteří při procházce po boudách v Malé Úpě hodnotili celkem 12 polévek navařených místními kuchaři. O akci byl obrovský zájem, všech 500 hlasovacích lístků bylo okamžitě vyprodáno.
80 fotografií
KrkonošeJak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
5 fotografií
Domácnost/FOTO/ Víno, kvalitní rumy, ale drahý guláš. I tak by se daly popsat největší taháky Brněnských podniků. V Jihomoravském kraji se gastronomii daří lépe než jinde. Brno dokonce v mnoha ohledech poráží Prahu. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet zařízení z tuzemské gastro scény.
5 fotografií
Z okolíV sobotu 7. října se maloúpští kuchtíci utkají v tradiční soutěži o nejlepší krkonošskou polévku na 8. ročníku Maloúpské vařečky. Můžete tak ochutnat tradiční kyselo, ale i jiné druhy krkonošských nebo horských polévek, letos soutěží 12 kuchařů.
Čtenář reportérChceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?
ZdravíStovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.
10 fotografií
Čtenář reportérStovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.
10 fotografií
Čtenář reportér/FOTOGALERIE/ Časy, kdy jsme jsme za oběd i s polévkou platili do stovky, jsou nenávratně pryč. Stále se ale na Mělníku najdou podniky, kde se dá v poledne dobře najíst a nevracet se zpátky do práce s prázdnou peněženkou. Deník vám nabízí několik tipů.
15 fotografií