ŠTÍTEK: sjezdovka

V sobotu 29. června odstartoval provoz nového trailového centra Bike Buky.
/VIDEO/ Areál Mladé Buky ve východních Krkonoších otevřel v sobotu nové trailové centrum Bike Buky. Bajkeři se můžou vyřádit na čtyřech kilometrech tratí, které vedou lyžařským střediskem a nabízejí nádherné výhledy na hory. Malé i velké cyklisty dopravuje na start obou tratí na vrcholu sjezdovky 600 metrů dlouhý, speciálně upravený vlek. První den byl zájem obrovský.
52 fotografií

Krkonoše mají nový ráj pro bajkery. Úžasná panoramata, skoky, inspirace Havlem

Krkonoše
To je on, malý a zlobivý vari!
V zoo Schmiding v Krenglbachu se narodil další lemur, vari. “První týdny strávil v porodním boxu, protože tato mláďata jsou v to dobu zcela nesamostatná, skoro jako děti,” říká ošetřovatelka Selina Wienerová. Učí se ale rychle a už podniká první lezecké pokusy – dlouhý ocas mu pomáhá držet rovnováhu.

Od sousedů: Další lemur prohání chovatele zoo

Z okolí
Litvínovský útočník Nicolas Hlava.
/ROZHOVOR/ Má za sebou skvělou sezonu a v současnosti se potí, aby ta následující byla ještě lepší. Litvínovský útočník Nicolas Hlava v pondělí s týmem odstartoval letní přípravu a začal polykat tréninkové dávky kondičního kouče Petra Švehly. S Litvínovem letos Hlava dokráčel na čtvrté místo. V 65 zápasech nastřílel 24 gólů a přidal 21 asistencí. „Je potřeba se na sezonu zase dobře připravit. Je mi jasné, že teď budou očekávání velká,“ uvědomuje si Nicolas Hlava po posledních úspěšných měsících.

Místo sjezdovek bych radši fotbálek. Příprava je ale potřeba, ví Nicolas Hlava

Hokej
Vítěz loňského závodu Vysoká třikrát jinak Lukáš Kopča.
V sobotu 11. května se v Tachově uskuteční čtvrtý ročník běhu Vysoká třikrát jinak. Tento závod je součástí seriálu běhů Rozhledny v pohybu a Běžce Tachovska 2024. Závod je originální kombinací tří kratších běhů, které mají cíl u rozhledny na vrchu Vysoká. I letos bude vypsána kategorie tříčlenných štafet, kdy jeden běžec běží vždy jen jeden úsek z hlavního závodu. Děti běží své závody na okruhu kolem rozhledny.

V Tachově se v sobotu koná běh na vrch Vysoká

Ostatní sporty
Náčelník Horské služby v Orlických horách Josef Hepnar.
/FOTO, VIDEO/ Hodně nezvyklou zimu má za sebou Horská služba v Orlických horách. „Čekali jsme, že zima bude vypadat úplně jinak,“ přiznává její náčelník Josef Hepnar, když komentuje nezvykle deštivou a nakonec krátkou sezonu. V rozhovoru připomíná, že nelze podceňovat ani Orlické hory. Ale také to, že někteří lidé si horskou službu pletou se silniční odtahovkou. „Jsou to většinou takoví ti závodníci z města, kteří sem jezdí na sníh smykovat a pak chtějí vytáhnout z příkopu,“ připomíná poněkud zvláštní očekávání muž, který je u horské služby už 32 let. Jejím náčelníkem v Orlických horách je posledních 9 z nich.
3 fotografie

Pády na lyžích i z řopíku. Takový průběh zimy nepamatuju, říká šéf horské služby

Rychnovsko
Na Černé hoře se dá ještě lyžovat, otevřené jsou sjezdovky Anděl a Sport.
/FOTO/ Ve třech areálech v Krkonoších zůstávají týden před Velikonocemi otevřené sjezdovky. Lidé můžou vyrazit na lyže do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou a na Černou horu. Horská střediska už také připravují speciální velikonoční akce. V Peci pod Sněžkou se chystá zabíjačka, vystoupení cimbálovky, degustace pálenek nebo cvičení jógy, otevřená je bobová dráha s palačinkárnou a o víkendech a svátcích lanová dráha na Sněžku. V Janských Lázních se budou konat příští víkend na Stezce korunami stromů Krkonoše i v lázeňské Kolonádě speciální velikonoční akce.
9 fotografií

V Krkonoších se dá ještě lyžovat, v Peci chystají zabíjačku i degustaci pálenek

Krkonoše
Areál Mladé Buky bojuje s velkou oblevou, zatím ale zůstává v provozu.
/FOTO, VIDEO/ Navzdory pokračujícímu výraznému oteplení jezdí do Krkonoš tisíce lyžařů. Největší skiareály chtějí mít otevřeno ještě měsíc. „Provoz udržíme minimálně do Velikonoc,“ ujistila Vendula Kalenská ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. „Jsme rádi, že lyžaři zatím do Krkonoš míří. Ve městech to tak nevypadá, ale na sjezdovkách je stále dostatečná vrstva sněhu, u nás se lyžuje na téměř 30 km sjezdovek. Máme výhodu vysoké nadmořské výšky a dostatečné zásoby sněhu, které jsme si vytvořili v prosinci a v lednu, kdy byly podmínky příhodné,“ uvedla Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora - Pec.
30 fotografií

Vlekaři v Krkonoších chtějí udržet provoz sjezdovek až do Velikonoc

Krkonoše
Takto aktuálně vypadají sjezdovky ve Skiareálu Klínovec.
Do měst pomalu přichází jaro a obleva uzavřela většinu skiareálů v Ústeckém kraji. Zimní sezona ve Skiareálu Klínovec je ale stále v plném proudu. V provozu jsou stále čtyři lanovky včetně tří nejmodernějších s krycími bublinami a lyžuje se na 14 kilometrech sjezdovek. „Podmínky jsou stále velmi dobré a i o víkendech se lyžuje téměř bez front,“ vyzdvihl manažer areálu Martin Koky.
4 fotografie

Klínovec: Jaro? Jen ve městech, u nás je sníh a lyžuje se naplno, hlásí areál

Chomutovsko
Skiareál Lipno je dál v provozu. Sjezdovka Jezerní už sice padla za oběť vysokým teplotám, na severních svazích se ale stále lyžuje.
Vrchol zimní sezóny teď měly prožívat lyžařské areály, jarní prázdninové turnusy jsou teprve v polovině. Počasí ale řeklo ne a na svazích se to lyžaři zrovna nehemží. Letošní únor pravděpodobně vejde do dějin jako zatím nejteplejší únor v historii měření. Část jihočeských vlekařů nicméně bojuje statečně dál a přehrnují hromady technického sněhu z místa na místo, aby nemuseli zavírat.
28 fotografií

Lipno, Frymburk ani Zadov lyžování nevzdávají. Doufají, že se ještě vrátí mrazy

Českokrumlovsko