ŠTÍTEK: Slunce

V Pohledci se rozloučili se zimou.
V Pohledci nemají klasický masopustní rej s maskami, ale do rozmanitých a hlavně veselých masek se již skoro čtyřicet let oblékají proto, aby se rozloučili se zimou a přivítali jaro. Na tuto akci za nimi přijede i Krakonoš, který má od své sojky „práskačky" nahlášené prohřešky lidí z Pohledce a vtipně je zveršované přednese všem naslouchajícím.
12 fotografií

FOTO: Slunce, seno, Krakonoš. Pohledečtí se rozloučili se zimou. Podívejte se

Čtenář reportér
Kulturní dům v Horním Jiřetíně, kde se konal seminář o fotovoltaice.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Město Horní Jiřetín rozšíří výrobu energie ze Slunce. Fotovoltaické elektrárny hodlá vybudovat na dalších místech, aby pokrylo spotřebu elektřiny ve svých budovách a ušetřilo. Už teď si pomáhá vlastní lokální distribuční sítí propojující důležité městské objekty, včetně bytů. Do budoucna radnice plánuje vznik první komunity výrobců-spotřebitelů pro ekonomicky výhodné sdílení energie z většího bezemisního zdroje. „Opravdu to má velký smysl,“ řekl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který se snaží inspirovat další malá města a obce čelící zdražování.
16 fotografií

Horní Jiřetín vyrobí víc zelené energie a posílí vlastní přenosovou síť

Mostecko
Tesla Roadster.
Před čtyřmi lety odstartovala z amerického státu Florida nejvýkonnější nosná raketa na světě, Falcon Heavy, soukromé společnosti SpaceX. Do vesmíru odnesla netradiční těleso - osobní vůz Tesla miliardáře a majitele obou zmíněných společností, Elona Muska. Vůz se stále pohybuje po sluneční soustavě. Dokonce je možné sledovat, kde se nachází.

Kde je nyní? Muskova Tesla již čtyři roky poletuje sluneční soustavou

Věda a technika
Sněžka je největším turistickým magnetem.
Krkonošský národní park navštívily v loňském roce rekordní davy turistů. V hlavním turistickém období, od července do října, zamířil do vrcholových partií hor jeden milion lidí. To je nejvíce od doby, kdy Správa KRNAP monitoruje návštěvnost. Stoupla opět návštěvnost Sněžky, kde se v srpnu denně pohybovalo až deset tisíc lidí. Naproti tomu Lanová dráha Sněžka zaznamenala v loňském roce výrazný úbytek cestujících, měla jich zhruba o třetinu méně než v roce 2018.
29 fotografií

Milion turistů. Krkonoše zaznamenaly rekordní návštěvnost, zájem o lanovku klesá

Cestujeme
Hospoda U Javoru.
Není v Česku slavnější hospody. V trilogii režiséra Zdeňka Trošky ze života jedné obyčejné jihočeské vesnice Slunce, seno… byla dějištěm nezapomenutelných scén. A i když první díl triologie šel do kin už v září 1984, stále do Hoštic nedaleko Volyně jezdí návštěvníci, kteří chtějí vidět, kde se nešťastná Miluna nalévala kořalkou kvůli nenaplněné lásce k zemědělskému mechanikovi Vencovi.
5 fotografií

Zahrála si v Slunce, seno. Slavná hospoda píše další kapitolu své existence

Regiony
Hospoda U Javoru. Jejím novým majitelem je Petr Zíka (vlevo).
Není v Česku slavnější hospoda. V trilogii režiséra Zdeňka Trošky ze života jedné obyčejné jihočeské vesnice Slunce, seno… byla dějištěm nezapomenutelných scén. A i když první díl Slunce, seno, jahody přišel do kin už v září 1984, stále do Hoštic nedaleko Volyně jezdí návštěvníci, kteří chtějí vidět, kde se nešťastná Miluna nalévala kořalkou kvůli nenaplněné lásce k zemědělskému mechanikovi Vencovi.
5 fotografií

Slavná hospoda z trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno začíná nový život

Strakonicko
Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou
Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Věda a technika
Žádná jiná obec s třemi tisíci obyvateli se zřejmě nemůže chlubit vlastním planetáriem. Ždánice na Hodonínsku ano. Tamním obyvatelům se splnil sen, když po téměř třiceti letech chátrání opravili a zprovoznili budovu, kterou navštěvovaly i významné osobnos
Ždánická hvězdárna a planetárium Oldřicha Kotíka odvolává avizovanou lednovou přednášku Jiřího Grygara s názvem „ŽEŇ OBJEVŮ“ a též únorovou přednášku Zdeňka Mikuláška s názvem „DALŠÍ ZÁLUDNÉ OTÁZKY Z ASTRONOMIE“. Láká však na přednášku Pavla Suchana a taktéž na pozorování Slunce a hvězdné oblohy. Děkujeme panu Trutnovskému za dnešní příspěvek.
5 fotografií

Ždánická hvězdárna ruší přednášky. Láká však na Uran i trpasličí planetu Ceres

Čtenář reportér
Jihočeská univerzita investuje do moderních technologií šetrných k životnímu prostředí.
Uspořit energie a zároveň se chovat šetrně k životnímu prostředí. Tento cíl má řada investic, které v poslední době učinila Jihočeská univerzita. Na fotovoltaické panely získala dotaci 15 milionů korun, nechala si vyvrtat i vlastní studny. A v kampusu školy chce mít i chytré lavičky, které umožní nabití mobilních telefonů a notebooků pomocí energie ze Slunce.

Univerzita pořídila fotovoltaiku a vyvrtala studny. Chce i dobíjecí lavičky

Českobudějovicko
Jakub Hron.
/FOTO/ Po léta prý zapichoval do bláta kolíky, na základě toho spočítal jeho průměrnou vrstvu v Čechách a podle toho si nechal zhotovit náležitě tlusté podrážky. Zklamán nedokonalostí českého jazyka se snažil ji obohatit svými novotvary: bažák (student), zpyták (profesor), lepšišťan (optimista), horšišťan (pesimista), bezvládišťan (anarchista), měravna (geometrie), čujba (myšlení), libomudravna (filozofie). Štrůdl nazýval svinstvo jablečné, jako závin, který se svinuje, gauč byl pro něj hovník. Profesor na hradeckém gymnáziu Jakub Hron Metánovský (4. 6. 1840 - 29. 4. 1921) pronikal během svého života do mnoha oborů a byl neobyčejně plodným vynálezcem, sic poněkud extravagantním a podobným dojmem působily jeho objevy. Kromě toho byl básníkem, teoretickým fyzikem, filologem, psychologem, logikem, etikem, filosofem, průkopníkem multimedialismu… Jeho krev jakoby kolovala v žilách českého velikána Járy Cimrmana, ale na rozdíl od něj byl postavou skutečnou, svými současníky nepochopenou.
10 fotografií

Další Cimrmanův předobraz, zpyták i věčný bažák Jakub Hron byl odvážný pokusník

Rychnovsko
Martin Jungling a jeho kolega Tomáš Marek (v pozadí) mají plné ruce práce – o soláry je nyní obrovský zájem
Martin Jungling se už čtyři roky zabývá instalací fotovoltaických elektráren ve středních Čechách. „Zatím jsme jich instalovali asi šedesát, to znamená dohromady zhruba patnáct set jednotlivých panelů. V současnosti zájem o solární elektrárny narůstá přímo raketovým tempem, máme plné ruce práce,“ říká pro přední český společenský magazín Květy.

Záchrana od Slunce? Zájem o solární elektrárny narůstá raketovým tempem

Věda a technika