ŠTÍTEK: Slunce

Uměle vytvořený obrázek družice Gaia pozorující Mléčnou dráhu. Obrázek na pozadí oblohy je sestaven z dat o více než 1,8 miliardy hvězd. Ukazuje jejich celkovou jasnost a barvu podle poledních vydaných dat. Ilustrační foto.
Vesmírná observatoř Gaia objevila zvláštní a nečekaný vesmírný jev. Mise Evropské kosmické agentury (ESA), která začala v roce 2013, se snaží vytvořit co nejpřesnější a nejúplnější mapu Mléčné dráhy. Kromě nečekaných hvězdných vln připomínajících tsunami nejnovější data odhalují také doposud nejpodrobnější informace o téměř dvou miliardách hvězd v naší galaxii.

Observatoř Gaia odhalila v Mléčné dráze nečekaný úkaz. Připomíná tsunami

Vesmír
Martin Písařík
K premiéře prvního muzikálu ze vsi Slunce, seno, jahody se schyluje v pražském Hudebním divadle Karlín. Bláznivou letní komedii z jihočeských Hoštic podle filmu Zdeňka Trošky a Petra Markova z roku 1983 tam první diváci zhlédnou už 16. června. Studenta Šimona Pláničku, který chce vyzkoušet v praxi svůj experiment na téma „dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí“ ztvární Martin Písařík.

Martin Písařík: Příběh Slunce, seno, jahody lépe vymyslet nejde

Divadlo
Michal Ajdinovič (v modrém) trestá strupčického Ondřeje Čvančaru fackou
Tohle byla pořádná divočina, dámy a pánové! Při utkání I. B třídy mezi Duchcovem a Strupčicemi ukázal rozhodčí Martin Plzák během pěti minut čtyři červené karty, tři z nich dokonce v rozmezí necelé půlminuty! Nejvíc horkokrevný byl domácí Michal Ajdinovič, který za tvrdý faul na svého spoluhráče ztrestal Ondřeje Čvančaru fackou. „Trefil mě, ale chlapi si dávají pěstí. Asi ještě není chlap,” smál se strupčický fotbalista. Jeho mužstvo nervózní duel vyhrálo 3:2.
64 fotografií

FOTO A VIDEO: DuchcOFF! Facka jak od Škopkové a tři červené během půl minuty

Kraje
Michal Ajdinovič (v modrém) trestá strupčického Ondřeje Čvančaru fackou
Tohle byla pořádná divočina, dámy a pánové! Při utkání I. B třídy mezi Duchcovem a Strupčicemi ukázal rozhodčí Martin Plzák během pěti minut čtyři červené karty, tři z nich dokonce v rozmezí necelé půlminuty! Nejvíc horkokrevný byl domácí Michal Ajdinovič, který za tvrdý faul na svého spoluhráče ztrestal Ondřeje Čvančaru fackou. „Trefil mě, ale chlapi si dávají pěstí. Asi ještě není chlap,” smál se strupčický fotbalista. Jeho mužstvo nervózní duel vyhrálo 3:2.
64 fotografií

FOTO A VIDEO: Facka jak od Škopkové a tři červené během půl minuty

Kraje
Pradávné asteroidy odhalují počátky sluneční soustavy, ilustrační foto
Představte si dopravní špičku, v níž vozidla všech možných tvarů i velikostí uhánějí obrovskou rychlostí, ale naprosto chaoticky bez dodržování sebemenších pravidel. Srážka střídá srážku, aniž by to provoz jakkoli zpomalilo. Asi tak vypadala na svém počátku sluneční soustava, kde do sebe opakovaně narážely vesmírné skály, balvany i planetesimály. Časovou osu tohoto zmatku nyní prozkoumala nová studie.

Pradávné asteroidy vydaly tajemství o rané sluneční soustavě: Byla plná chaosu

Vesmír
Volně plovoucí, takzvaná nezbedná planeta (rogue planet).
Až Slunce za miliardy let začne zvětšovat svůj objem a rozepne se jako balon, projde poslední fází svého hvězdného vývoje, stádiem rudého obra. Lidstvo, pokud do té doby na už tak rozpálené planetě nějakým způsobem přežije, nebude mít na vybranou. Zemi bude muset opustit, než ji Slunce zcela pohltí. Jak to ale udělá? Podle nové studie to může zkusit i bez kosmických lodí. Stačí si stopnout taxi v podobě toulavé planety.
9 fotografií

Cestovat vesmírem jde i bez kosmické lodi, tvrdí studie. Může to spasit lidstvo

Vesmír
Domov dobré vůle je pro potřebné druhou rodinou už dvaadvacet let.
Domov dobré vůle Slunce v Nouzově, kde pobývají a pracují klienti se speciálními potřebami, si připomněl 22. výročí od svého založení zahradní slavností. Po dlouhé covidové odmlce se tam sešli klienti domova, pracovníci, rodinní příslušníci a další přátelé a patroni zařízení. Vše doprovázela příjemná hudba, nechyběly soutěže pro děti, jarmark a výtečné občerstvení z Kavárny Slunce.
106 fotografií

PODÍVEJTE SE: Domov dobré vůle je pro potřebné druhou rodinou už dvaadvacet let

Kladensko
Ilustrační foto
Zatímco ve čtvrtek ráno na Šumavě mrzlo i ve 2 metrech, např. na Rokytské Slati bylo téměř -4 °C. Po východu Slunce však začaly teploty rychle stoupat. Meteorologové navíc vydali na pátek výstrahu s vysokým stupňem nebezpečí. Severozápad Čech zasáhne večer od západu bouřkový systém na jehož čele by se mohly vyskytnout i velmi silné nárazy větru.
9 fotografií

Počasí jak na houpačce: mráz na Šumavě i teploty přes třicet stupňů a bouřky

Klatovsko
Mechanismus z Antikythéry, bronzové diferenciální ozubené soukolí ze starověku
Před 120 lety, 17. května 1902, si ředitel aténského Národního archeologického muzea Valerios Stais prohlížel úlomky jakéhosi bronzového předmětu, který dva roky předtím objevil ve vraku starověké lodi potopené u ostrova Antikythéra řecký potápěč Elias Stadiakis. Archeolog si s ustrnutím uvědomil, že se nedívá na žádnou bronzovou sochu, ale na pozoruhodně složitý a důmyslný stroj. Starý tisíce let.
8 fotografií

Nejstarší známý počítač světa pochází ze starověku, našel se v potopeném vraku

Objevy
Ke konci roku 2021 otevřela rodina Hoffmannova v Českých Budějovicích kosmetický salon
Péče o tělo i duši je pro rodinu Hoffmannových důležitá. Už několik let tak provozují v českobudějovické ulici U Černé věže praxi čínské medicíny, na konci loňského roku otevřeli navíc v Hroznové ulici i první biodynamický kosmetický salon v České republice. Zákazníky tu rozmazlují produkty značky dieNikolai, která se pyšní nejvyšším stupněm certifikátu Demeter. Biodynamická kosmetika vzniká na základě stejnojmenného zemědělství.
12 fotografií

Biodynamická kosmetika rodinu nadchla. Otevřela si s ní první salon v Česku

Příběhy a rozhovory
Zatmění měsíce.
V pondělí ráno si přivstaňte dřív, než půjdete do práce, radí astronomové. Zájemci o dění nad svými hlavami hlavou vyskočí z postele velmi brzy, aby se zkusili podívat, zda mraky nepřekazí sledování částečného zatmění Měsíce. Jak upozornil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, na příští zatmění – opět částečné – si pak budeme muset počkat půl druhého roku. Uskuteční se 28. října 2023.
6 fotografií

Nadcházející zatmění Měsíce nabídne slabší podívanou. Letos bude ale jediné

Z okolí
Vlašimská hvězdárna zahájila sezonu. První speciální akcí bude v pátek 13. května Den vlašimské hvězdárny.
Den vlašimské hvězdárny se uskuteční v pátek 13. května. Současně se jedná o druhý letošní návštěvní den, kdy se návštěvníci mohou přes hvězdářské dalekohledy zadívat do vesmíru. Návštěvní dny potrvají až do 30. září. Otevírací doba hvězdárny je od května do srpna ve 21 hodin, v září ve 20 hodin. Návštěva mimo uvedený čas je možná po domluvě.
14 fotografií

Z vlašimské hvězdárny je vesmír jako na dlani

Benešovsko
Antarktida. Ilustrační snímek
Pod rychle tekoucím ledovým proudem v západní Antarktidě američtí vědci objevili rozlehlou vrstvu překypující dávnou mořskou vodou. Pod povrchem byla zřejmě uzamčena po tisíce let. Historicky první objev tohoto druhu v oblasti může přetvořit lidské chápání toho, jak mrazivý kontinent reaguje na změnu klimatu, i jaké druhy záhadných organismů se pod ledovými šelfy skrývají.

Tisíce let ji skrýval led. Vědci pod Antarktidou našli vrstvu dávné mořské vody

Objevy
Benefiční koncert k 20. výročí založení Nadačního fondu Slunce pro všechny.
Benefiční koncert v barvách Semaforu uspořádaný ke 20. výročí založení Nadačního fondu Slunce se uskutečnil v úterý večer ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Na podporu klientů se speciálními potřebami a uprchlíků z Ukrajiny tam vystoupili přední čeští umělci. Návštěvníci přispěli vstupným na dobrou věc, vybralo se více než čtvrt milionu korun.
40 fotografií

FOTO: Benefice v barvách Semaforu. Koncert oslavil výročí Nadačního fondu Slunce

Kladensko
Hudebník Tomáš Klus a režisér Jan Svěrák připravují Branický zázrak
Branický zázrak, Marta, Biograf láska, Okno mé lásky či Slunce, seno, jahody. Výčet nových muzikálů, které se brzy objeví na divadelních jevištích, je lákavý. A tematicky neobyčejně pestrý. Některé tituly zmapují život a dílo slavných osobností, jiné nabídnou vhled do obyčejných lidských životů.

Hvězdy i bezdomovci. Výčet nových muzikálů je neobyčejně pestrý

Divadlo
Komunitní setkání lidí prchajících před válkou na Ukrajině.
Město Kunštát a spolek Na slunci uspořádali poslední sobotu v březnu setkání dočasně ubytované komunity, jenž musela opustit svou rodnou zem kvůli zuřící válce. Komunitní setkání lidí z Ukrajiny přilákalo do sálu bývalé Jednoty v Rudce u Kunštátu na pět desítek lidí. Cílem bylo seznámit se a poskytnout podporu, psychickou i materiální. 
13 fotografií

Ukrajinské uprchlíky přijali lidé v Kunštátu vlídně. Dali jim bydlení i práci

Čtenář reportér
Planetka Ryugu.
V roce 2014 vypustila japonská vesmírná agentura JAXA sondu Hajabusa 2 s cílem detailně prozkoumat asteroid Ryugu. K vesmírnému tělesu dorazila v červnu 2018 a více než rok jej studovala z oběžné dráhy. Dokonce vyslala na povrch asteroidu čtyři rovery pro získání vzorků. Ty pak v prosinci roku 2020 přivezla zpátky na zemi. Vědci nyní odhalili, že Ryugu možná není asteroid, nýbrž pozůstatek komety.
4 fotografie

Vědci zřejmě rozluštili záhadu asteroidu Ryugu. Není tím, čím se myslelo

Vesmír
Slunce na dosud nejrozsáhlejším snímku, který pořídila vesmírná sonda Solar Orbiter.
Je to náš zdroj tepla a světla. Pro život na planetě je naprosto nepostradatelné. Závisí na něm podnebí i příliv a odliv, podněcuje tvorbu vitamínu D. Ano, řeč je o Slunci, naší nejbližší hvězdě. Víme o ní už mnoho, nyní se však, díky speciální sondě, můžeme podívat na dosud nejrozsáhlejší snímek celého disku a atmosféry hvězdy.

Fotografie, která bere dech. Sonda pořídila dosud nejrozsáhlejší snímek Slunce

Vesmír