ŠTÍTEK: Slunce

Desetimetrové modely Slunce, Měsíce, Marsu a Země vystavují na Kraví hoře v Brně
/VIDEO, FOTO/ Prohlédnout, ale i dotknout se Slunce, Měsíce, Země či Marsu mohou nyní návštěvníci na brněnské Kraví hoře. Čtyři obří nafukovací modely vesmírných těles nazvané Lunalón, Terralóna, Marsmeloun a Heliosféra vystavuje v parku brněnské planetárium v rámci oblíbeného Festivalu planet. Za krásné fotografie a tip na výlet děkujeme Šimonovi Tomkovi.
23 fotografií

Spatříte modely Slunce, Měsíce, Marsu a Země. Přesvědčí vás úžasný tip na výlet

Čtenář reportér
Den a noc na Jizerce.
/FOTO/ Nerušené pohledy k tisícům hvězd. Každoroční akce Den a noc na Jizerce proběhla v sobotu 6. srpna v Muzeu Jizerských hor a jeho okolí a program odstartoval Martin Gembec z iQlandie se svojí přednáškou o aktuálním výzkumu Marsu. V roli přednášejícího ho pak vystřídal Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky, který hravou formou vysvětlil dětem i dospělým problém světelného znečištění.
13 fotografií

V hlavní roli dalekohledy. Den a noc na Jizerce nezkazila ani vysoká oblačnost

Liberecko
Adéla Gondíková a Jiří Langmajer letos prožívají první společné prázdniny.
Adéla Gondíková prozradila časopisu Story svou letitou touhu. Ráda by se stala cvičenkou a sní o tom, že se svým chotěm po boku vystoupí s tisíci dalšími na Všesokolském sletu. Jednotný a pevný postoj k této akci však zatím partneři nesdílejí. Ke shodě možná dojde během prvních společných manželských letních prázdnin, které si Adéla s Jiřím Langmajerem letos dopřávají.   

Vstoupí kvůli ní Jiří Langmajer do Sokola? Adéla Gondíková chce cvičit na sletu

Společnost
Srovnání jasnosti a ostrosti snímků ze Spitzerova (vlevo) a Webbova vesmírného dalekohledu.
Vesmírný teleskop Jamese Webba měl být podle prvotních plánů instalován již v roce 2007. Jenže pak se mnohokrát předělávaly jeho návrhy, aby mohl být co největší, ale zároveň co nejlehčí. A hlavně aby neselhal. Výsledek, byť o patnáct let později, stojí za to. Snímky, které posílá, jsou ohromující. Odborníci se těší na přelomové objevy v kosmu.
21 fotografií

Webbův teleskop úspěšně odkrývá hlubiny vesmíru. Vědci čekají přelomové objevy

Vesmír
Zátěžový test centrální trubice proběhl úspěšně
Existují ve vesmíru planety podobné Zemi? Odpovědět na otázku se pokusí čeští vědci, kteří se podílejí na astronomické misi Plato Evropské kosmické agentury. Inženýři brněnské společnosti OHB Czechspace ve spolupráci s týmem Vysokého učení technického v Brně provedli v červenci významný zátěžový test. Ověřovali, zda hlavní nosná část sondy vydrží extrémní tlakovou zátěž.
6 fotografií

Vědci budou ve vesmíru hledat druhou Zemi. První úspěšný test byl v Brně

Brněnsko
Erupce na Slunci v uměleckém ztvárnění, vizualizace Toma Bridgmana
Ústav pro pokročilé koncepty NASA je známý tím, že podporuje podivné nápady v oblasti vesmírného průzkumu. Od svého znovuobnovení v roce 2011 už podpořil v rámci svého třífázového programu širokou škálu projektů. Jen tři se ale dostaly tak daleko, že získaly finanční granty i ze třetí fáze. Jedním z této trojice je projekt nového typu dalekohledu zkoumajícího přítomnost života na exoplanetách.
20 fotografií

NASA má nový ambiciózní plán, jak hledat známky života na vzdálených planetách

Vesmír
Kravín. Ilustrační foto.
Student Šimon Plánička z komedie Slunce, seno, jahody má konkurenci. Plánička krávám při dojení pouštěl hudbu, čímž zvyšoval produkci mléka. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zašli ještě dál. Navrhli systém, v němž krávy do dojírny místo člověka vozí řetízkový pás. Výsledky má ohromující. A aby odkazů na české filmy nebylo málo, systém testovali v zemědělském družstvu, které se objevilo v kultovní české komedii Vesničko má středisková. Farmáři metodu hodnotí pozitivně.
8 fotografií

Slunce, seno po Brněnsku: krávy na dojení vozí jezdící podlaha

Brněnsko
Z farmy Šimona Pláničky. Předseda vítá hosty...
Je to pár dní, co by herec Miroslav Zounar oslavil své devadesátiny (nar. 15. 6. 1932, zemř. 28. 3. 1998). Pocházel z Osečnice na Rychnovsku a studoval rychnovské gymnázium. Už tehdy se věnoval recitaci a hrál ochotnické divadlo. Do srdcí mnoha diváků se později zapsal především rolí předsedy JZD Hoštice Josefa Rádla v Troškově komediální trilogii Slunce, seno… Pojďte se s námi podívat do jeho rodné Osečnice i do jihočeských Hoštic.
45 fotografií

FOTO,VIDEO: Můj tip: Za předsedou Rádlem z Osečnice za sluncem a senem do Hoštic

Rychnovsko
Z farmy Šimona Pláničky. Předseda vítá hosty...
Je to pár dní, co by herec Miroslav Zounar oslavil své devadesátiny (nar. 15. 6. 1932, zemř. 28. 3. 1998). Pocházel z Osečnice na Rychnovsku a studoval rychnovské gymnázium. Už tehdy se věnoval recitaci a hrál ochotnické divadlo. Do srdcí mnoha diváků se později zapsal především rolí předsedy JZD Hoštice Josefa Rádla v Troškově komediální trilogii Slunce, seno… Pojďte se s námi podívat do jihočeských Hoštic.
46 fotografií

Můj tip: Za předsedou Rádlem z Osečnice za sluncem a senem do Hoštic

Rychnovsko
Ilustrační foto
První prázdninový měsíc nám opět nabídne zajímavou „planetární show“. Ke Slunci nejbližší Merkur, který už se nám definitivně ztratí v záři Slunce, sice pozorovatelný nebude, po většinu noci (s výjimkou večerních hodin) ale bude dobře viditelný plynný obr Satur, jehož prstence ale bez dalekohledu nevidíme.

Na noční obloze pokračuje planetární show

Hradecko
Planety Uran a Neptun jsou složením velmi podobné, odlišuje je však vzhled. Vědci přišli na to, proč jsou tyto „dvojčata sluneční soustavy“ různě zbarvená.
Neptun a Uran jsou si natolik podobní, že jim vědci často přezdívají planetární dvojčata. Tyto ledové obry však dělí jeden velký rozdíl. Jejich barva. Nová pozorování vesmírných a pozemních teleskopů konečně odhalila, co za rozdílem v barevném tónu stojí. NASA nyní po více než třech dekádách zvažuje novou misi k Uranu, aby odhalila další fascinující fakta o plynných obrech.
6 fotografií

Proč je Neptun modřejší než Uran? Záhadu vyřešily teleskopy, NASA chystá misi

Vesmír
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/28. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. V novém díle na čtenáře čeká odpověď na otázku: Proč se někdy Měsíc zdá být oranžový či červený?

Proč se někdy Měsíc zdá být oranžový?

Věda
Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce.
/FOTO/ Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce. Podle ředitele brněnské hvězdárny a planetária Jiřího Duška model nejdůležitějšího tělesa v celém vesmíru. Jeho název je Heliosféra. Na Kraví horu se na ni lidé mohou podívat od pondělí 11. července do neděle 17. července nebo od čtvrtka 4. srpna do čtvrtka 11. srpna. „Je téměř jisté, že Heliosféra bude posledním obřím modelem, který předvedeme lidem,” komentoval nejnovější přírůstek Dušek.
15 fotografií

U hvězdárny v Brně zazáří obří Slunce, podívejte se, jak v noci svítí

Brněnsko
Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce.
/FOTO/ Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce. Podle ředitele brněnské hvězdárny a planetária Jiřího Duška model nejdůležitějšího tělesa v celém vesmíru. Jeho název je Heliosféra. Na Kraví horu se na ni lidé mohou podívat od pondělí 11. července do neděle 17. července nebo od čtvrtka 4. srpna do čtvrtka 11. srpna. „Je téměř jisté, že Heliosféra bude posledním obřím modelem, který předvedeme lidem,” komentoval nejnovější přírůstek Dušek.
15 fotografií

Na Kraví hoře zazáří Slunce. Čtvrtý obrovský model Brno osvítí i v noci

Regiony
Archeoskanzen Modrá žil Nocí Slunce a Ohně
Slunovraty patřily vždy k největším oslavám měnící se přírody. „Protože i my lidé jsme nedílnou součástí přírody, jsou to tedy i naše oslavy. Jejich začlenění do životů nám může pomoci se zastavit a ujasnit si směr, kam dál,“ řekl Jaroslav Křivánek, jednatel Občanského sdružení Velkomoravané.
41 fotografií

Archeoskanzen Modrá ožil Nocí Slunce a Ohně

Slovácko