ŠTÍTEK: Slunce

Tradiční vánoční tabule.
/ROZHOVOR/ Štědrý den a tradice s ním spojené v dnešní době prožívá každá rodina po svém. Z dob minulých se však zachovala celá řada zvyků, které jsou dodnes neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Folklorista a předseda spolku Jičínská beseda Pavel Kracík v rozhovoru přibližuje, jak vnímali svátky naši předkové ve východních Čechách, jaké zvyky byly pro region specifické a co z nich zbylo.
10 fotografií

Dříve lidé více vnímali magii Vánoc, říká folklorista a archeolog Pavel Kracík

Jičínsko
Kateřina Perknerová
Zeman potřebuje někoho, koho by i jako důchodce mohl mentorovat a v kom by měl ochránce pro hradní partu.

Zemanův favorit

Komentáře
Stav vyhořelého domu ve Skalici u České Lípy, sobota 17. prosince 2022 ráno.
Ohořelé zbytky domu, které rychle sevřel mráz, detailně prozkoumávají vyšetřovatelé, aby zjistili proč hořelo. Požár staršího stavení ve Skalici u České Lípy z páteční noci zpacifikovali hasiči až v sobotu 17. prosince, v hodině „mezi psem a vlkem“. Jak usuzovali již na počátku záchranné akce, že dům je odsouzen ke zkáze, potvrdila i ranní skutečnost. V ruinách pátrají vyšetřovatelé hasičů a policie.
7 fotografií

Hrozné nadělení před Vánocemi, zoufají si Skaličtí. Obec lidem z domu nabízí byt

Požáry
Ve středu 21. prosince ve 22 hodin 49 minut vstoupí Slunce do znamení Kozoroha, čímž začne astronomická zima (zimní slunovrat). V uvedený okamžik bude zemská osa na naší severní polokouli nejvíce odkloněna od Slunce. Čeká nás nejdelší noc a nejkratší den.
Ve středu 21. prosince ve 22 hodin 49 minut vstoupí Slunce do znamení Kozoroha, čímž začne astronomická zima (zimní slunovrat). V uvedený okamžik bude zemská osa na naší severní polokouli nejvíce odkloněna od Slunce. Čeká nás nejdelší noc a nejkratší den. Za zajímavý příspěvek děkujeme panu Radoslavu Patočkovi. 

Zimní slunovrat, bleší převalení a slepičí krok

Čtenář reportér
Rozhlednu zahalil ledový příkrov, mráz kouzlí na Havranu
Desetistupňový mráz, mírný vítr a sníh umí vykouzlit v Českém lese na ocelové rozhledně překrásné tvary ledového příkrovu. Na vrcholu Havran je v současné době přes deset centimetrů sněhu a podle meteorologů zřejmě ještě nějaký připadne, a navíc má několik dní mrznout. Tedy ideální podmínky, kdy krásy na Havranu jen tak neroztají. Podívejte se, jak se rozhledna dokáže i zahalit záře zapadajícího Slunce.
41 fotografií

OBRAZEM: Rozhlednu zahalil ledový příkrov, mráz kouzlí na Havranu

Tachovsko
Pozorování měsíce v úplňku je vždy krásnou podívanou.
Vesmír. Všichni jsme jeho součástí, a přesto se zdá být tak vzdálený. Ačkoli lidi fascinuje od nepaměti, pohled na oblohu stále nabízí více otázek než odpovědí. Jen jedna věc je naprosto jistá – i kdybyste si nastudovali všechny informace, které o vesmíru lidstvo nashromáždilo, stále mu nebudete dokonale rozumět. I bez toho si však můžete naplno vychutnat pohled na oblohu. V roce 2023 tam spatříte hned několik zajímavých jevů. Ve většině případů dokonce i bez dalekohledu.
22 fotografií

Vesmírné divadlo 2023: Lidé uvidí Venuši i magický trojúhelník, přiletí kometa

Vesmír
Profesor Dr. Luciano Rezzolla bude přednášet v Opavě.
Černé díry zůstávají jedním z nejvíce fascinujících objektů, předpovězených Einsteinovou teorií gravitace. Slezská univerzita bude v pondělí 12. prosince poctěna návštěvou prof. Dr. Luciana Rezzolly, vedoucího oddělení relativistické astrofyziky na Ústavu teoretické fyziky Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu.

V univerzitní aule bude přednášet vzácný host. Je až z Itálie

Opavsko
Ilustrační foto
Třem desítkám škol, muzeí či knihovny v majetku Středočeského kraje má dodávat energii Slunce. Ve čtvrtek 8. prosince krajští radní odkývli, že kraj bude chystat rozsáhlou instalaci fotovoltaických elektráren na budovách ve svém majetku. Tedy – zatím míní projekty připravovat, včetně posouzení vhodnosti jednotlivých objektů pro instalaci solárních panelů a propočtů návratnosti investice, a vyhlížet možnost získat dotace.

Sluneční paprsky dodají energii do krajských škol, knihoven a muzeí

Z okolí
Chichén Itzá v Mexiku - Kukulkánova pyramida.
Vydejte se s námi za starobylými ruinami, připomínajícími nejdůležitější a nejposvátnější místa, která na poloostrově Yucatán obývali staří Mayové. Bůh Slunce a nebes tu střeží i jeden ze sedmi divů světa, který se po zaniklé civilizaci dodnes zachoval. Studna obětí připomíná dobu, kdy se bohu deště přinášely krvavé lidské oběti a prohrát při oblíbené mayské míčové hře Tlachtli znamenalo smrt pro celý poražený tým.
10 fotografií

Chichén Itzá. Div světa nám zanechali na poloostrově Yucatán Mayové

Do světa
Na ilustračním obrázku modul InSight nad planetou Mars
Jasně oranžový Mars bude nejjasnějším tělesem na prosincové noční obloze. V noci na čtvrtek se v letošním roce nejvíce přiblíží Zemi, a na několik týdnů tak vzniknou nejvhodnější podmínky pro jeho pozorování. Týden poté pak bude Mars v opozici se Sluncem, z pohledu pozorovatele na Zemi bude tedy přímo naproti Slunci. Opozice těchto těles nastává zhruba jednou za dva roky. Ve stejný den navíc planetu Mars zakryje Měsíc, což bude možné pozorovat i bez dalekohledu.
18 fotografií

Mars se přiblíží Zemi. Nejlepší podmínky na pozorování budou v noci na čtvrtek

Vesmír
Astronomové intenzivně pátrají po tajemství vesmíru. Nově jim pomáhá hlavně Webbův teleskop.. Ilustrační foto
Zdá se, že vesmírný dalekohled Jamese Webba pokračuje ve stírání hranic toho, co je v pozorování vesmíru možné a co ne. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v dosud nejnovějším prohlášení uvedl, že teleskop nachází dosud skryté rané galaxie, a to včetně jedné, která se zformovala pouhých 350 milionů let po velkém třesku.

Webbův teleskop našel možná nejstarší galaxii. Snímky uchvátily vědce

Vesmír
Jak by mohl vypadat nalezený meteorit. V tomto případě se jedná o meteorit Žďár nad Sázavou o hmotnosti 40 gramů v nálezové pozici.
Pátrejte na Vysočině. To radí nadšencům pro nebeské úkazy a „hvězdné kamení“ astronomové z hvězdárny v Ondřejově na Praze-východ. K jejím specializacím patří i zkoumání bolidů, velmi jasných meteorů, jimž se projevují kosmické částice vstupující do atmosféry Země. Většinou zazáří a zmizí, nezůstane po nich ani památky - a z větších těles zbudou pozůstatky, které jako meteority dopadnou na zemský povrch.
3 fotografie

Deset deka čerstvého meteoritu? Hledejte u Třeště, radí astronomové z Ondřejova

Z okolí
Ján Zákopčaník v době, kdy odcházel z České televize.
Meteorolog Ján Zákopčaník byl jednou z nejvýraznějších postav televizních relací o počasí. Jeho osobité moderování a hlavně pozdrav: „Hezký večer a slunce v duši“ mu získaly neuvěřitelné množství fanoušků a další přibyli po jeho nedobrovolném účinkování v pořadu Česká soda. Přestože z obrazovek zmizel už před 17 lety, rčení o tom, že sejde z očí, sejde z mysli, se u něj nenaplnilo. Jeho příznivci na něj nezapomněli, a když se letos v červnu objevila zpráva, že zemřel, hodně lidí rozesmutnila.
5 fotografií

Svérázný meteorolog Ján Zákopčaník měl slunce v duši. A pár stínů v životě

Společnost
The Brave Brain.
Zpřístupnit digitální prostor i lidem, kteří jsou zrakově handicapovaní. Právě o to se snaží bezbariérové herní studio Kikiriki Games. Pomoci jim můžete i vy, pokud se zapojíte do vytváření kvízových otázek do nové vědomostní mobilní hry The Brave Brain. Vaše nápady se tak mohou dostat k lidem z celého světa a navíc na vás čekají odměny.

Zapojte se do tvorby nové mobilní hry. Pomůžete tak nevidomým

Počítače a mobily
Model Jupiter.
Bylo ráno 12. října 2022, třídy 3.A a 3.B ZŠ Šafaříkova ve Valašském Meziříčí vyráží na hvězdárnu ve Valašském Meziříčí. Projekt pořádaný městem Valašské Meziříčí a hvězdárnou s názvem ”Města ve světle informací” nabízí žákům model Jupitera s odborným výkladem (přednáška v sále, pozorování modelu s výkladem, praktické pozorování oblohy v kopuli hvězdárny). 
5 fotografií

Školáci z Šafařky vyrazili na hvězdárnu. Viděli i obří model Jupitera

Čtenář reportér
Podzimní počasí na Šumavě
Nezvykle teplé počasí bude v neděli zejména na českých horách. Teploty se budou pohybovat až o 15 stupňů nad normálem běžným pro tuto roční dobu. Na některých místech Šumavy může být dokonce až 25 stupňů Celsia, což je považováno za letní teplotu. Na svém facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pátek i ve čtvrtek padly na několika místech teplotní rekordy.

Až o 15 stupňů více než je běžné. O víkendu bude na horách nezvykle teplo

Česko
Zatmění Slunce sledovala přímo na jindřichohradecké hvězdárně asi dvacítka zájemců.
Úterní oblohu zpestřilo částečné zatmění Slunce. Měsíc krátce po poledni zakryl průměr slunečního disku z více než 40 procent. Žádný úbytek denního světla ale patrný nebyl, Slunce totiž částečné zakrytí přesvítilo. Nebeské divadlo ale mohli pozorovat návštěvníci hvězdáren. O neobvyklou podívanou byl zájem také v jindřichohradecké Hvězdárně a planetáriu Františka Nušla.
10 fotografií

OBRAZEM: Úchvatné zatmění Slunce z jindřichohradecké hvězdárny. Podívejte se

Jindřichohradecko
Pozorování částečného zatmění Slunce v úterý 25. října 2022 u Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně.
Stovky lidí v úterý 25. října z pražských hvězdáren v Ďáblicích a na Petříně, ale také u fontán před pražským Výstavištěm pozorovaly výrazné částečné zatmění Slunce. Počasí nakonec přálo, řekli zástupci hvězdáren. Měsíc po poledni zakryl sluneční disk z více než 40 procent. Další částečné zatmění Slunce nastane v březnu roku 2025.
32 fotografií

Obrazem: Částečné zatmění Slunce sledovaly z pražských hvězdáren stovky lidí

Praha
Částečné zatmění Slunce.
/ONLINE PŘENOS/ Mimořádný úkaz, který přichází jen párkrát za život. Kolem úterního poledne bude na obloze viditelné částečné zatmění Slunce. Měsíc při něm zakryje necelou polovinu průměru slunečního disku. „Celý úkaz potrvá více jak dvě hodiny a pozorovat jej bude možné přes bezpečný filtr pouhýma očima,“ informoval Tomáš Holenda z přírodovědného centra a planetária na Nuselské v Havlíčkově Brodě.
5 fotografií

Nebeská podívaná na Vysočině: částečné zatmění Slunce můžete sledovat online

Havlíčkobrodsko
Při loňském zatmění zakryl Měsíc Slunce jen ze 17 procent.  Nyní to bude více než dvojnásobně.
Po roce a čtyřech měsících se k nám vrací zajímavý vesmírný úkaz - zatmění Slunce. Nastane příští úterý 25.října a bude v Česku viditelné v celém svém  průběhu. Pokud jej chcete vidět, udělejte si čas dopoledne mezi čtvrt na dvanáct až půl druhou odpoledne.

V úterý se Slunce zatmí, luna si ho kus ukousne

Čtenář reportér
Loňské zatmění 10. června provázela místy silná oblačnost.
Po roce a čtyřech měsících se k nám vrací zajímavý vesmírný úkaz - zatmění Slunce. Nastane příští úterý 25.října a bude v Česku viditelné v celém svém  průběhu. Pokud jej chcete vidět, udělejte si čas dopoledne mezi čtvrt na dvanáct až půl druhou odpoledne.

V úterý se Slunce zatmí, luna si ho kus ukousne

Čtenář reportér
Při loňském zatmění zakryl Měsíc Slunce jen ze 17 procent.  Nyní to bude více než dvojnásobně.
Po roce a čtyřech měsících se k nám vrací zajímavý vesmírný úkaz - zatmění Slunce. Nastane příští úterý 25.října a bude v Česku viditelné v celém svém  průběhu. Pokud jej chcete vidět, udělejte si čas dopoledne mezi čtvrt na dvanáct až půl druhou odpoledne.

V úterý se Slunce zatmí, luna si ho kus ukousne

Čtenář reportér