ŠTÍTEK: Slunce

Tradiční pečení pro dobrou věc spojené s Vánočním bazarem v Centru služeb Slunce všem v Unhošti.
Tradiční pečení pro dobrou věc spojené s Vánočním bazarem se uskutečnilo tento týden v Centru služeb Slunce všem v Unhošti. Pod záštitou města Unhošť se tak letos mohla za dodržení všech hygienických opatření konat charitativní akce určená na podporu klientů se speciálními potřebami, Nadačního fondu Slunce pro všechny, dětí z Dětského domova v Unhošti i místních seniorů.
79 fotografií

OBRAZEM: Tradiční pečení a Vánoční bazar v Unhošti pomohly potřebným

Kladensko
Hvězdárna v Úpici.
Slunce, planety, Měsíc, hvězdy, noční oblohu a zvláštní nebeské úkazy pozorují už 62 let astronomové i návštěvníci na hvězdárně v Úpici. Ta se dočká vylepšení. Královéhradecký kraj jako její zřizovatel tam plánuje vybudovat moderní návštěvnické a odborné astronomické centrum na pozorování Slunce. Vznikne rekonstrukcí Slunečního domu, v němž se v minulosti koncentrovaly téměř všechny odborné aktivity hvězdárny. Úpice má ve vesmíru i svoji planetku, která se nachází mezi Marsem a Jupiterem.
13 fotografií

Úpickou hvězdárnu čeká vylepšení v podobě moderního astronomického centra

Krkonoše
Ředitelka nadačního fondu Slunce pro všechny Blanka Dvořáková a zástupce klubu Kanonýři Kladno Andrea Kuthanová.
Florbaloví Kanonýři Kladno opět podpořili Nadační fond Slunce pro všechny. Během mikulášského utkání šel výtěžek z dobrovolného vstupného na dobrou věc. Zároveň bylo možné si během odpoledne zakoupit naše kalendáře a přispět do kasičky veřejné sbírky. Děkujeme všem sportovcům a příznivcům za podporu a za krásný dar 10 tisíc korun, který od zástupkyně Kanonýrů Andrey Kuthanové převzala ředitelka fondu Blanka Dvořáková.

Kladenští florbalisté vybrali 10 tisíc korun pro nadační fond Slunce pro všechny

Čtenář reportér
Znázornění astroidu Itokawa
Ze Slunce pochází skoro vše, co známe, tak proč ne i voda, že? Mezinárodní tým vědců přišel s odvážnou hypotézou o původu pozemské vody. Zveřejnil ji v nejnovějším vydání odborného magazínu Nature Astronomy. Poslední hypotéza o původu vody v pozemských oceánech se opírá o studii mikroskopických prachových částic, které nasbírala japonská vesmírná sonda Hajabusa na asteroidu Itokawa a dopravila je v roce 2010 zpět na Zemi.
5 fotografií

Překvapení z asteroidu Itokawa. Voda v oceánech pochází ze Slunce

Věda a technika
Přestože Měsíc má svou atmosféru, ta se skládá převážně z vodíku, neonu a argonu. Není to ten druh plynné směsi, která by mohla udržet naživu savce závislé na dýchání kyslíku jako jsou lidé.
Čínský rover Yutu-2 zaznamenal při průzkumu kráteru Von Kármán na odvrácené straně Měsíce podivné těleso. Jeho kamery zachytily na velmi neostrém snímku jakýsi krychlový výčnělek, který se tyčí na obzoru v jinak celkem nevýrazné měsíční krajině. Vedoucí programu Our Space Čínského národního úřadu pro vesmír se o něm na sociální síti Weixin vyjádřili jako o "tajemné chatrči". 
6 fotografií

Čínské vozítko našlo na odvrácené straně Měsíce záhadnou kostku

Věda a technika
Pouta, zatýkání - Ilustrační foto
Ani náznak lítosti neprojevil před soudem sedmatřicetiletý Daniel Wedl, který letos v březnu v Jihlavě brutálně ubodal o osm let mladšího muže. Krajský soud v Brně ho za to poslal do vězení na sedmnáct a půl roku. Po odpykání trestu by měl navíc skončit v detenčním ústavu. Podle znalců jde o mimořádně nebezpečného jedince.

Byla to svině, řekl vrah o oběti. Činu v Jihlavě násilník nelitoval

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
V prosinci bude večer nad jihozápadem stále velmi nápadná Venuše, dne 4. prosince v 15 hodin navíc dosáhne její jasnost letošní maximální hodnoty. Nad jihozápadním obzorem v průběhu večera stále budeme moci pozorovat planetu Saturn, zatímco vysoko nad jihozápadem se bude vyjímat Jupiter. V závěru měsíce se večer nad jihozápadem objeví také nejmenší planeta Merkur. Naproti tomu Mars bude pozorovatelný ráno nad jihovýchodem.

Předvánoční oblohu ozáří "padající hvězdy" Geminidy i planeta Venuše

Hradecko
Planety mimo Sluneční soustavu skrývají mnohá tajemství…
Lidstvo stále ještě nezná všechna tajemství planet a dalších těles ve Sluneční soustavě. Jak je ale stále zřejmější, to, co se nachází mimo ni, je zahaleno ještě větším tajemstvím, než se dosud myslelo. Tamní planety jsou podle všeho složeny z podivných hornin, pro které lidé na Zemi budou muset vymyslet nové názvy, ukazuje nově zveřejněná studie.
5 fotografií

Tajemno za hranicemi naší soustavy: Vědce zaujaly planety s podivným složením

Věda a technika
Létající draci jsou podzimní kratochvílí, která snad nikdy neomrzí.
Letošní podzim nadělil spoustu slunečných a větrných dní. Takové počasí přímo láká k tomu, nechat chvíli za hlavou každodenní starosti a vyrazit na čerstvý vzduch. Zkracující se dny navíc nabízí čím dál dřívější západy slunce, které ve spojení s pouštěním draků dodávají chladným dnům tu správnou atmosféru. Za dračí podívanou a výhledy na okolí Jam děkujeme Haně Peňázové.
14 fotografií

Když draci vzdávají hold Slunci. Nechte se nadchnout pro podzimní radovánky

Čtenář reportér
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/10. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. První desítku zvídavých otázek a odpovědí završuje vysvětlení dotazu: Jak končí padající hvězdy?

Jak končí padající hvězdy?

Věda
Polární záře z území Česka v noci z 30. na 31. října 2021 pozorovatelná nebyla. Na snímku je pohled z Pece pod Sněžkou na hřeben Sněžky
Polární záře z území Česka v noci na dnešek pozorovatelná nebyla. Ačkoliv odborníci připouštěli, že by mohl úkaz nastat z neděle na pondělí, Česká astronomická společnost (ČAS) v podvečer na facebooku uvedla, že ho od nás nakonec lidé nespatří. Odborníci předpovídali možnost pozorování záře v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

Negativní scénář se naplnil. Polární záře v Česku viditelná nebyla

Česko
Polární záře. Ilustrační snímek
Z území Česka a Slovenska možná lidé ze soboty na neděli spatří polární záře. ČTK to sdělil astronom Petr Horálek ze Slezské univerzity v Opavě s odkazem na informace amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Úkaz by se mohl objevit už po setmění, podmínky pro pozorování budou dobré. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

Z Česka budou možná viditelné polární záře. Podmínky pro pozorování jsou dobré

Česko
Tereza a Matyáš Ramba
Ona se proslavila jako herečka pod dívčím jménem Voříšková, on je uznávaný tanečník a akrobat. „Chtěli jsme hlavně začít dělat něco společně,“ objasnili nám manželé hned na začátku, proč se společně pustili do vlastní oděvní značky. Řeč ale byla třeba i o tom, že s blížící se druhou mateřskou plánuje Tereza hereckou pauzu. Rozhovor vyšel v časopise Glanc.
6 fotografií

Tereza a Matyáš Ramba: Stačí nám málo, za kvalitu si ale chceme připlatit

Příběhy pro planetu
Tým Prima SHOW s Agátou Hanychovou
Svůj jedenáctý televizní kanál spustí 25. října televize Prima. Pod názvem Prima SHOW se v programovém schématu zaměří na žánr reality show. Přinese druhou sérii české show LIKE HOUSE 2 s Agátou Hanychovou v čele nové party influencerů a představí premiérový denní formát Královny butiků, který je mixem napětí, soutěžení, nákupů, stylingu a módních tipů předního českého stylisty Filipa Vaňka. Nebudou chybět ani ty nejlepší zahraniční show – Krásky a šprti, Ostrov pokušení, Výměna manželek USA nebo Slunce, sex a rodiče v patách.

Nový kanál Prima SHOW nabídne Agátu Hanychovou i Královny butiků

Film a televize
Sovy a dravce ukázala sokolnice ze Šluknovského výběžku. Na snímku je výr velký, který slyší na jméno Doris.
Na takzvaných obloucích zaražených do země sedí několik dravců a sov. Někteří ptáci pospávají, jiní sledují kruh lidí, který je zvědavě sleduje. Káně Harrisova vyráží dotčené ostré zvuky. „To je Pan Pipin,“ říká chlácholivě sokolnice, když si ho bere na ruku a ukazuje přítomným hrdý profil tohoto dravce z čeledi jestřábovitých. Pojmenované má všechny své svěřence, například mohutného výra velkého oslovuje elegantním Doris.
39 fotografií

Svět zrychlil. Je fajn, že zoopark zůstane, jaký je, chválili lidé na Dni zvířat

Chomutovsko