ŠTÍTEK: Slunce

Užijte si májové dny v Aquapalace Praha.
Ať je venku zataženo, prší nebo svítí slunce, v Aquapalace Praha zažijete během celého měsíce května plno zábavy, adrenalinových jízd na tobogánech či v Divoké řece. Čeká na vás spousta dobrodružství, vodních radovánek a také doprovodný program, koncerty nebo křest nového nahrávacího studia.

Májové slavnosti v Aquapalace Praha pro celou rodinu

Volný čas
Den Země nabídl návštěvníkům pestrý program.
/VIDEO/ Poznávat zvířata nebo stromy, vyzkoušet si řezání pilkou nebo postavit věž ze dřeva. Taková lákadla nabídli pořadatelé Dne země ve Znojmě. Konal se minulý týden v areálu v blízkosti Louckého kláštera a řeky Dyje. Akci plnou zábavy a vzdělání pořádaly Městské lesy Znojmo pod záštitou města Znojma. Informoval o tom v tiskové zprávě tiskový mluvčí znojemské radnice Pavel Kovařík.  
32 fotografií

Den Země 2024 ve Znojmě. U Louckého kláštera účastníci oslavovali přírodu

Znojemsko
Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.
Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.
7 fotografií

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Vesmír
Ovocné stromy v ohrožení. Ráno na Blanensku bude mrazivé
Obyvatelé jižní Moravy se v pátek probudí do mrazivého rána. Teploty podle meteorologů klesnou až na mínus tři stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal varování před nízkými teplotami, které mohou mít negativní dopad na vegetaci.

Ovocné stromy v ohrožení. Ráno na Blanensku bude mrazivé

Blanensko
Východ Slunce na Králickém Sněžníku
Když si ráno přivstaneš, hory tě odmění. Těmito slovy se Horský resort Dolní Morava pochlubil na svých facebookových stránkách působivými snímky ranního východu Slunce na nejvyšším vrcholu Pardubického kraje, Králickém Sněžníku. Je to nádhera, podívejte se. Snímky naši redakci inspirovaly k vyhlášení fotosoutěže Orlického deníku na téma Nejkrásnější východ Slunce na Orlickoústecku. Posílejte fotky.
6 fotografií

FOTOSOUTĚŽ ORLICKÉHO DENÍKU: Když si ráno přivstaneš, jitřenka tě odmění

Orlicko
Smažený sýr. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
6 fotografií

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

Blanensko
Zvířetníkové světlo je krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna, ale který je dnes kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný.
Když se na přelomu března a dubna zahledíte krátce po soumraku na noční oblohu, možná si všimnete zvláštního světelného kuželu zářícího na západním obzoru. Je to zvířetníkové světlo, krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna. Dnes je ale kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný. Co je zvířetníkové světlo? A kdy a kde můžeme zvířetníkové nebo také zodiakální světlo spatřit?

Noční oblohu už brzy prozáří zvířetníkové světlo: Kdy a odkud je uvidíme

Vesmír
Polární záře zachycená na Aljašce.
Mluví se o ní jako o jednom z vůbec nejkrásnějších úkazů, které lze spatřit na obloze. Kdo chce polární záři vidět na vlastní oči, bude k tomu mít v letošním roce velmi dobrou příležitost. Podmínky pro její vznik totiž jsou v roce 2024 ideální. A existuje dokonce šance, že se objeví nad hlavami lidí i v tuzemsku. 

Letos budou skvělé příležitosti vidět polární záři. A to i v Česku

Vesmír
Sluneční náměstí v Praze a jeho významné symboly současnosti.
Sluneční náměstí v Praze a jeho významné symboly současnosti. Toto náměstí na Praze 5, v okolí stanice metra Hůrka, je velmi důležité, protože se poslední dobou Slunce projevuje velmi častými anomáliemi a v létě je stále větší teplo. Sluneční náměstí je navíc pokryto dlaždicemi, ze kterých ve slunných letních dnech sálá obrovské horko.
19 fotografií

Aktuální události ve světě čísla 27

Čtenář reportér
Na Nový rok v podvečer se nad centrem Plzně rozzářil tradiční novoroční ohňostroj.
/ČERNÁ A BÍLÁ/ Odborníci, média i sociální sítě je ostře kritizují. Češi ale petardy milují. Ukázal to i začátek roku 2024. Lidé slavili soukromými ohňostroji bez ohledu na domácí miláčky či životní prostředí. V anketě Deníku ovšem téměř tři čtvrtiny odpovídajících hlasují pro zákaz. Úvodní článek s hlasy veřejnosti i odborníků jsme přinesli 5. ledna.

Měl by být zákaz prodeje zábavní pyrotechniky? Přinášíme argumenty pro i proti

Černá a bílá