ŠTÍTEK: Slunce

Umělecká představa mezihvězdného tělesa 'Oumuamua
Vědcům se podařilo vysvětlit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Ve studii zveřejněné v časopise Nature došli k závěru, že jeho pohyb ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle které může být Oumuamua důkazem o existenci mimozemské civilizace, ale nová hypotéza nepřesvědčila, napsal deník The Times.

Vědci vysvětlili dráhu tajemného vesmírného objektu. Teorie o UFO ale stále žije

Vesmír
Festival zdraví a esoteriky.
Sokolovna v Týně nad Vltavou se v sobotu 18. a v neděli 19. března zahalila do tajemného hávu pozitivních energií, léčivých bylinek, magických obrazů, vůní svíček, porad s bylinkáři, kartáři, čtení z ruky, focení aury či šamanské očisty. A také víry či důvěry ve vliv všech těchto aspektů na lidské tělo i duši. Konal se zde 7. ročník Festivalu zdraví a esoteriky.
15 fotografií

VIDEO: Tajemné energie a péče o zdraví ovládly sokolovnu v Týně

Českobudějovicko
Chloubou Alternátoru je projekční koule, kterou vyvinuly agentury NOAA a NASA. V Evropě jich je jen třináct.
/FOTO/ Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč na více než půl roku zavře své brány. Třebíčské science-centrum láká zejména na unikátní projekční kouli dodanou z NASA, která dokáže věrně zobrazovat aktuální stav oblačnosti kdekoli na Zemi, snímky planet či Slunce. V následujících měsících však celá budova projde velkou rekonstrukcí. Projekční kouli přesunou, návštěvníci se dočkají nové expozice.
5 fotografií

Třebíčský Alternátor čeká velká rekonstrukce, zavře na dlouhé měsíce

Třebíčsko
Pardubické Polabiny kvetou.
Letos Slunce prochází rovníkem 20. března ve 22.24 hodin a tímto okamžikem začne jaro. Ale jaro je všude kolem nás už nyní. Stačí se pozorně podívat kolem sebe v přírodě. Jaké jarní květy potěšily vás? Uvítáme i vaše fotografie, posílat je můžete na e-mail pardubicky@denik.cz. Za krásné fotografie z pardubických Polabin děkujeme paní Haně Bedzírové. 
14 fotografií

OBRAZEM: Barevné jarní květy zkrášlují Pardubice i okolí

Čtenář reportér
Řízek s bramboroovu kaší. Ilustrační snímek.
Klasika na obědové menu? Smažený vepřový řízek s bramborem nebo salátem. Pokrm, který nemůže chybět v týdenní nabídce prakticky žádné restaurace v regionu. Doba, kdy tam ale za něj strávníci zaplatili i s polévkou do stovky je dávno ta tam. Dnes musejí z peněženky vytáhnout o několik desítek korun navíc. Část lidí se proto snaží šetřit a polední menu v hospodách vynechává nebo jí doma.

Řízek a salát? Nestárnoucí klasika. V Boskovicích oběd lidé pořídí za 120 korun

Blanensko
Málo světla a chladné počasí dokážou s psychikou pěkně zatočit
Předjaří by se klidně mohlo jmenovat „čas intenzivního čekání na návrat slunce“. Tma a chlad si už s naší psychikou pohrály až až, takže všichni pracujeme z posledních sil, jsme unavení, podráždění, bez energie. A abychom si dodali naději na lepší a hlavně sluncem projasněné zítřky, ukončujeme naši konverzaci vždy konstatováním: už aby tu bylo jaro!
5 fotografií

Lidé strádají kvůli nedostatku slunce. Těchto pět tipů vám vrátí dobrou náladu

Zdraví
Ilustrační snímek
Na severu Čech byla v neděli pozdě večer k vidění vzácná polární záře. Vznikla v důsledku geomagnetické bouře, kterou způsobily erupce na Slunci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a astronoma Petra Horálka by v noci na úterý mohla být záře ještě výraznější. Vědci ale upozorňují, že prognózy výskytu polární záře jsou v těchto zeměpisných šířkách velmi nejisté.

V Česku byla vidět polární záře. Lidé mají šanci ji znovu pozorovat

Česko
Pohled na Zemi z povrchu Měsíce. Ilustrační snímek
Představte si svět, ve kterém globální oteplování znatelně zpomalilo. Fosilní paliva už se používají minimálně. Většinu věcí vyžadující energii nabíjí dostupné a obnovitelné zdroje. A na Měsíci stojí kanóny, které do vesmíru vystřelují měsíční prach, aby částečně blokoval sluneční záření. Takto si Zemi v budoucnosti představuje skupina amerických astrofyziků, kteří provedli kuriózní studii.

Jak zpomalit globální oteplování? Vědci chtějí kolem Země vytvořit prachový štít

Vesmír
Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun
Kam kráčíš člověče, pateticky zvaný homo sapiens sapiens? Jsi si opravdu jistý přídomkem „rozumný“, i když sám sebe v průběhu dějin bez ustání odsuzuješ k tomu, abys shořel jako pták Fénix a následně vystoupal z popela ponížení, v němž končíš kvůli své chamtivosti?

Člověk jako nepoučitelný tvůrce zla

Názory z regionu
Ze slavnostního předávání Cen Slunce a benefičního Koncertu v barvách Semaforu v Kulturním domě ve Stochově.
Nadační fond Slunce pro všechny společně s městem Stochov uspořádaly v úterý večer 7. února benefiční Koncert v barvách Semaforu v Kulturním domě ve Stochově. Slavnostní setkání se uskutečnilo u příležitosti předávání Cen Slunce, které jsou udělovány partnerům a mecenášům Slunce za neobvyklé počiny a dlouhodobou podporu klientů se speciálními potřebami.
89 fotografií

Video, foto: Koncert v barvách Semaforu zněl Stochovem a zářily Ceny Slunce

Volný čas
Herečka Klára Suchá propůjčila hlas české audioverzi románu, jehož autorem je nejznámější britský spisovatel japonského původu sir Kazuo Ishiguro.
Nejznámější britský spisovatel japonského původu sir Kazuo Ishiguro se v novince s názvem Klára a Slunce opět vrací ke kritice elitářství. Ústy naivní robotky vypráví posmutnělou dystopickou pohádku o lidském světě, odkázaném na energii božského Slunce, v jehož proměnlivém světle se dospělí nejednou jeví dětinštější než děti a roboti lidštější než lidé. Svůj hlas české audioverzi románu vydané pod u OneHotBook propůjčila herečka Činoherního studia v Ústí nad Labem Klára Suchá.

Něžný příběh o robotce, Slunci a lidské duši napsal nositel Nobelovy ceny

Čtenář reportér
Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.
Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Vesmír
Po nebi letí relativně jasná kometa, kterou zájemci mohou pozorovat i ze ždánického Hvězdária.
Po nebi letí relativně jasná kometa, jen lehce pod hranicí viditelnosti očima. Pokud byste chtěli tuto vlasatici spatřit na vlastní oči, ideální podmínky nastávají právě v těchto dnech. Ždánická hvězdárna bude mimořádně otevřená ve středu 25. ledna v 18:00 hodin, nebo během pravidelného veřejného večerního pozorování v pátek 27. ledna v 18:00 hodin.
3 fotografie

Ždánická hvězdárna láká: Zahlédněte kometu, kterou viděli naposledy neandrtálci

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Astronomové a odborníci na noční oblohu avizovali, že by od poloviny ledna až do začátku února měla být viditelná jasně zelená kometa. Ta nese název C/2022 E3 ZTF a vrátila se po neuvěřitelných 50 tisících letech. Samostatný výzkumný pracovník a vedoucí Observatoře Kleť, astronom Miloš Tichý, který založil web komety.cz, však uvedl, že její pozorování nebude úplně růžové.
10 fotografií

Kometa pravděpodobně vidět vůbec nebude, potvrdil astronom Miloš Tichý

Českobudějovicko
Kometa. Ilustrační foto.
Lidé mohou během roku sledovat doslova nespočet komet, většina z nich však jen tiše přijde a odejde. Ne každá si zaslouží opěvování jako nedávno objevená kometa, která se na české obloze ukáže v plné kráse 13. ledna. Je to chvíle, kdy se nejvíce přiblíží Slunci a bude to poprvé po 50 tisících let, kdy svůj jas znovu ukáže lidem na Zemi.

Na obloze se objeví zelená kometa, naposledy ji mohli pozorovat neandrtálci

Vesmír
Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Dost míst v kasematech brněnského hradu Špilberk pro zkorumpované politiky podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha. Slunce a Měsíc jako planety podle prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Nebo také naříkání na stáří od Jaromíra Jágra pár týdnů před tím, než si znovu obul brusle a ukázal svůj um na ledě. Rok 2022 byl bohatý na trefné, kontroverzní i vtipné citáty českých i světových osobností a Deník přináší výběr těch nejzajímavějších.

Obézní Jágr a Pražáci obírající místní o buřty. Osobnosti v citátech provokovaly

Česko
Ježíškův strom splněných přání podporuje lidi v nouzi, i ty, kteří už nemají příbuzné.
Tradice stromu splněných přání, kterou dlouhé roky organizuje město Kladno a díky které najdou děti z dětských domovů dárky pod stromečkem takové, jaké si přály, se zalíbila i dalším subjektům a po vzoru Kladna ji uplatňují několik let například také ve Slaném. V duchu krásného zvyku vytvořil svoji vlastní i kladenský Central, který ji nazval Ježíškův strom splněných přání.
22 fotografií

Obrazem: Ježíškův strom splněných přání podporuje lidi v nouzi

Kladensko
Tradiční vánoční tabule
Štědrý den a tradice s ním spojené v dnešní době prožívá každá rodina po svém. Z dob minulých se však zachovala celá řada zvyků, které jsou dodnes neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Folklorista a předseda spolku Jičínská beseda Pavel Kracík v rozhovoru přibližuje, jak vnímali svádky naši předkové ve východních Čechách, jaké zvyky byly pro region specifické a co z nich zbylo.
10 fotografií

Chaos, stres a shon? Dříve lidé více vnímali magii Vánoc, říká folklorista

Regiony