ŠTÍTEK: střední Evropa

U Hostivařské přehrady za letního počasí, ilustrační foto.
V Česku se o víkendu oteplí. Zejména v sobotu se teploty dostanou výrazně nad tropických 30 stupňů Celsia, největší horko má být na jihu Moravy. V neděli se zatáhne a přijdou bouřky, které mohou být místy i silné. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Česko čekají o víkendu tropické teploty. V neděli přijdou bouřky

Česko
Hlavní postavy společnosti CS_BETON: otec Josef Matějka, dcera Petra Čopová a syn Marek Matějka.
Za vším hledej ženu, říká se. Platí to i o vzniku společnosti CS-Beton, která sídlí ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku. Ve třech pobočkách má přes pět set zaměstnanců a vyrábí betonové prvky pro zahradní architekturu a dopravní infrastrukturu. Produkty firmy najdete u rodinných domků, na parkovištích nákupních center, na dálnicích i letištích po celé střední Evropě.

V začátcích nám nezbývaly peníze ani na žití, vzpomíná „betonový král“

Příběhy a rozhovory
Prodejna a ateliér plný výrobků manželů Barbory a Jana Šedových.
Spojuje je láska k řemeslu, která pomohla zrodu jejich společné značky. Zvonař a hrnčířka, Jan a Barbora Šedovi, otevřeli v červnu Ateliér Zvonaře a Hrnčířky v brněnském Jundrově. Rozšířili tím své působení. Už čtrnáct let společně vedou ateliér také v Deštném v Orlických horách. Prostory v Optátově ulici plné keramických a porcelánových hrníčků spolu se zvonky různých velikostí působí útulně, jakoby se člověk ocitl v pohádce.

Zvonaře a hrnčířku spojila láska k řemeslu. Nově své umění představují v Brně

Brněnsko
Kamenné památky a zejména menhiry a megality patří k místům záhadné energetické síly. Najdete je například u obce Klobuky, kde na poli stojí tři a půl metru vysoký Zkamenělý pastýř.
/SERIÁL LÉTO S DENÍK.CZ/ Česko je krajinou hradů, zámků a dalších památek, kde se to podle pověstí jen hemží strašidly, duchy a záhadami. Jenže tajemná místa, která za sebou mají pohnuté a třeba rovnou hrůzostrašné dějiny, se skrývají i jinde. K jejich nalezení obvykle poslouží znalost názvů a pomístních jmen. Záhy často vyplyne, že se tajemná místa nachází tam, kde bychom je nečekali. Dnes na nich můžou stát třeba i hotely či fotbalové stadiony. Deník přináší přehled, jak přijít záhadám na kloub.

Tajemná místa v Česku: Víme, jak je najít, kdy se tam vydat i na co si dát pozor

Doma
Seslička poduškovitá
Jihomoravská Pálava vydala další svoje tajemství. Našli zde unikátní houbu, o které se dosud myslelo, že roste pouze v lesích na západě Severní Ameriky. Milovická stráň je tak teprve druhé místo na světe, kde objevili houbu sesličku poduškovitou. Zasloužil se o to amatérský mykolog Slavomír Valda. O nálezu informoval server Novinky.

Senzační objev na Pálavě. Našli tam americkou houbu, neměla růst jinde

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Varováním před silnými bouřkami s lijáky a kroupami, které platí ve středních Čechách až do pátečního večera, výstrahy meteorologů před extrémním počasí nekončí. Sobota má být i na Kladensku tropická s teplotami až třiatřicet stupňů a v neděli počasí ještě přiloží pod kotel a teploty zamíří k až pětatřiceti stupňům. Vedro k padnutí pak povede k dalším bouřkám.

Kladensko čeká tropický víkend. V neděli až pětatřicet a pak zase pořádné bouřky

Kladensko
Ilustrační foto.
Varováním před silnými bouřkami s lijáky a kroupami, které platí ve středních Čechách až do pátečního večera, výstrahy meteorologů před extrémním počasí nekončí. Sobota má být i na Mělnicku tropická s teplotami až třiatřicet stupňů a v neděli počasí ještě přiloží pod kotel a teploty zamíří k až pětatřiceti stupňům. Vedro k padnutí pak povede k dalším bouřkám. Deník nabízí před horkým víkendem i přehled otevírací doby koupališť a ceny vstupného. 

Mělnicko čeká tropický víkend. V neděli až pětatřicet a pak zase pořádné bouřky

Mělnicko
Archeologové před stavbou dálnice D6 na Podbořansku odhalují dávnou historii.
/FOTO/ Hrobové jámy z pozdní doby kamenné, zemědělské objekty ze starší doby železné nebo dřevěný vodovod směřující do zaniklého pivovaru v Ležkách. To a mnohé další objevili archeologové při rozsáhlém průzkumu, který předchází výstavbě dálnice Praha – Karlovy Vary mezi jesenickou křižovatkou a Lubencem na Podbořansku. První část průzkumu, nedaleko Lubence, končí v těchto dnech, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavbu dvanáctikilometrové části D6 slavnostně zahájí ve středu 3. července.
8 fotografií

Hrobové jámy, dřevěný vodovod. Trasa dálnice vydává svědectví o dávném osídlení

Žatecko a Lounsko
Situace u Vrbčan v 16.00 27. června 2024
/FOTO, VIDEO/ Bouřková sezona pokračuje! Meteorologové ve čtvrtek dopoledne varovali před nebezpečím bouřek a pro celou Českou republiku včetně Kolínska vydali výstrahu. Ta hovořila o vysokém stupni nebezpečí. Předpověď se nakonec vyplnila. Bouřková výstraha platí dál, ačkoliv už v nižší stupni. Na celý víkend pak meteorologové hlásí tropická vedra.
4 fotografie

Výstrahy pokračují: Kolínsko čeká tropický víkend, můžou přijít i bouřky

Kolínsko