ŠTÍTEK: válečné loďstvo

Ruský tanker, ilustrační foto
Námořní dron zasáhl v noci na sobotu ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Informovaly o tom například agentury Ukrinform a TASS. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU a námořnictvo. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil.

Tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu zasáhl námořní dron

Státy mimo EU
Ponorka 212A
Historickou domovskou oblastí německých ponorkových operací je Baltské moře, které je pozoruhodně mělké a stísněné. Pro západní Německo byl hlavní úkol během studené války velmi jednoduchý, šlo o předsunutou obranu, takže úkolem ponorky by bylo napadat jakékoli protivníkovy, především obojživelné síly směřující na západ. Moderní ponorkové loďstvo má země i dnes.

Už nejen v Baltu. Německé ponorkové smečky jsou moderní a efektivní

Věda a technika
Ivan Fedotov
V zemi, kde včera znamená zítra, vznikají bizarní příběhy. I ty hokejové. Vzpomínáte si ještě na brankáře sborné Ivana Fedotova, který se chystal na angažmá NHL, ale následně byl zadržen ruskými bezpečnostními složkami za údajné vyhýbání se vojenské službě? Držitel stříbrné olympijské medaile z Pekingu a šampion KHL v dresu CSKA Moskva má za sebou rok nucené služby vlasti. Jak ho prožil a co ho čeká dál?

Od Putina dostal za vyučenou. Gólman Fedotov místo NHL strávil rok u námořnictva

Hokej
Válkou zmítané území na ukrajinském Donbasu
Jednu z důležitých sítí proruské propagandy na sociálních médiích spravovala dnes už bývalá poddůstojnice amerického válečného námořnictva Sarah Bilsová, zjistil deník Wall Street Journal. V podcastech žena mluvila s ruským přízvukem a prodávala suvenýry s emblémy Wagnerovců. Tvrdila, že je z Donbasu, žije na západním pobřeží Spojených států a pochází z New Jersey. Přitom se zapojovala do šíření kremelské propagandy a sehrála důležitou roli i v šíření tajných dokumentů Pentagonu. Jejími aktivitami se nyní zabývá FBI.

Kauza bobtná: Ukradená data Pentagonu roznesla Děvuška z Donbasu

Svět
Předměty získané z vraků lodí Georgiana a Mary Bowers, spočívajících na sobě nedaleko charlestonského pobřeží. Zlatý poklad se ale nikdy najít nepodařilo
Válečný křižník Georgiana měl bojovat v americké občanské válce na straně Konfederace jižanských států jako ten nejvýkonnější a nejmocnější křižník, jaký kdy byl pro konfederační námořnictvo postaven. Místo toho šel ke dnu hned při své první plavbě, aniž by kdy vystřelil. K jeho potopení došlo ve čtvrtek 19. března 1863, přičemž loď na den přesně o 102 let později objevil osmnáctiletý potápěč. Poklad se však nikdy nenašel.

Křižník Georgiana: Ke dnu šel při první plavbě. Poklad z něj se hledá dodnes

Svět
Základní 3D vizualizace nové letadlové lodi francouzského námořnictva, o jejímž názvu ještě nebylo rozhodnuto. Na první pohled je vidět moderní koncepce s jedním malým velmi vzadu posunutým ostrůvkem
Francie je tradiční námořní mocnost už od dob raného středověku. Zatímco dlouhá staletí byly pány oceánů bitevní lodě, tedy co největší plavidla s co největší kanónovou výzbrojí, od 2. světové války je nejdůležitější součástí námořnictev světa letadlová loď. Mít velkou moderní letadlovou loď je znakem velmoci. Nejnovější přírůstek do své flotily chystá Francie. Její nová letadlová loď bude v mnoha ohledech přelomová.
5 fotografií

Francouzi budují letadlovou loď budoucnosti. V mnoha ohledech bude přelomová

Věda a technika
Enigma při použití v roce 1943
Právě před 80 lety, dne 30. října 1942, se dva britští námořníci utopili při snaze získat z německé ponorky šifrovací klíč Enigma. Posmrtně sice byli za svou statečnost vyznamenáni, ale kvůli potřebě utajení zůstala jejich klíčová role, kterou sehráli v druhé světové válce, veřejnosti neznámá. A překvapivě zůstala přísně střeženým tajemstvím i desítky let po válce. 
10 fotografií

Hrozivá mise k získání šifry Enigma: Hrdinský čin tří námořníků se roky tajil

Svět
Dálkové řízení dronu během bojů na Severodoněcku 8. června 2022.
Dnešní útok ukrajinských dronů na Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol byl největším od začátku takzvané speciální vojenské operace na Ukrajině, jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu. Uvedl to Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev. Ministerstvo obrany v Moskvě vydalo v této souvislosti prohlášení o "teroristickém" útoku na ruské lodě, z nichž jedna utrpěla podle něj lehčí škody.

Ukrajina podle Moskvy zaútočila na flotilu v Sevastopolu a poškodila jednu loď

Státy mimo EU
Britská jaderná ponorka Conqueror (uprostřed) po boku ponorky Warspite  (vlevo) a ve společnosti ponorky Valiant (vzadu) se ukázala veřejnosti při příležitosti námořních dnů v Devonportu 26. srpna 2006
Útok na Kerčský most, po němž následovalo bestiální ruské ostřelování civilních cílů v ukrajinských městech, vyvolal mimo jiné dohady o tom, zda v Černém moři neoperují spojenecké ponorky. I když jde skutečně pouze o spekulace, v ne tak vzdálené historii k jedné utajované ponorkové akci proti tehdejšímu sovětskému námořnictvu skutečně došlo. Britská ponorka mu ukradla jeho nejmodernější sonar.
7 fotografií

Odvážná krádež pod vodou. Drzá operace britské ponorky vstoupila do dějin

Svět
Policejní kordon před tokijskou rezidencí zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho
Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Velitel policie v Naře řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
5 fotografií

Atentát na expremiéra Abeho: Došlo k bezpečnostnímu selhání, přiznal šéf policie

Svět
Ivan Fedotov.
Podepsal v NHL, jenže ve vteřině se mu americký sen rozplynul. A vlastně se mu zhroutil celý život. Ruský hokejový brankář Ivan Fedotov se za velkou louži hned tak nepodívá. Hokejovou výstroj musel vyměnit za maskáče. Pětadvacetiletý reprezentant, kterého vojenská eskorta před pár dny sbalila přímo před arénou v Petrohradě, narukoval do ruského námořnictva. Do celého případu se teď vložila ruská hokejová federace.

Ruského gólmana chtěli otrávit. Teď je mladý sportovec na základně námořnictva

Hokej
Vizualizace UFO. Pentagon hlásí až 400 setkání.
Existuje mimozemská civilizace, nebo ne? A jaké jsou důkazy? I na tyto otázky se snažili odpovídat nejvyšší představitelé Pentagonu americkému sněmovnímu výboru. Úterní kongres odhalil, že nyní existuje téměř čtyři sta zpráv od vojenského personálu o možných setkáních s UFO. Toto číslo je překvapivé a znamená velmi výrazný nárůst. Americká zpravodajská komunita totiž loni vydala pouhých 144 podobných zpráv. 

Pentagon odtajnil informace o UFO: Hlásí čtyři sta setkání, vše prověřuje

Vesmír
Ruská válečná loď Moskva na snímku ze 7. září 2014.
Potopení vlajkové lodi ruského námořnictva Moskva v Černém moři vyvolalo pobavený úsměv na tváři nejednoho Američana. Ať už toto plavidlo zničili Ukrajinci, anebo - což je méně pravděpodobné - se potopilo kvůli nebojovému výbuchu munice na palubě, výsledek je ponížením a zároveň neúspěchem pro válečné úsilí ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud fandíte obráncům Ukrajiny, je těžké z toho nemít jisté zadostiučinění, napsal zpravodajský server The Week.
4 fotografie

Potopení ruské Moskvy může být pro námořnictvo USA špatné znamení, píše The Week

Státy mimo EU
Ruský křižník Moskva se potopil.
Posádka potopeného ruského raketového křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu. Agentura TASS v sobotu v podvečer napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dál pracovat v řadách námořnictva. Kyjev uvádí, že vlajkovou loď ruské Černomořské flotily v týdnu zasáhl dvěma protilodními střelami a podle ukrajinské pobřežní stráže se posádka následně zřejmě utopila.
4 fotografie

Posádka potopené Moskvy je živá a zdravá, tvrdí šéf ruského námořnictva

Státy mimo EU
Loď ruského námořnictva
Symbolem ukrajinského odporu proti ruské okupaci se v prvních dnech stal příběh 13 ukrajinských pohraničníků střežících Hadí ostrov v Černém moři. Na výzvu ruského námořnictva, aby se vzdali, odpověděli: „Ruská válečná lodi, jdi se vycpat!“, za což měli podle původních zpráv zaplatit životem. V pondělí uvedlo ukrajinské námořnictvo, že se dozvědělo, že vojáci z Hadího ostrova jsou naživu, ale v zajetí. Spojení s nimi nemá.
3 fotografie

Obrana ostrova se vzdala, tvrdí ruská televize. Na záběrech ukázala herce

Státy mimo EU
Batyskaf Trieste při spouštění do moře. Toto výzkumné ponorné plavidlo pro hloubkové potápění bylo vyrobeno v Itálii
Nejvzdálenější kouty planety i nejvyšší vrcholky hor již byly v roce 1960 člověkem navštíveny. Lidé na ně vstoupili, zaznamenali svůj krok a dokázali se opět vrátit domů, aby o něm podali svědectví. Zbývaly jen dvě mety, při jejich dosažení by si mohl člověk říci, že dál se dosud nikdo nedostal. Jedním byla stratosféra a pak nekonečný vesmír. Tím druhým nejhlubší místo na Zemi. Dno Mariánského příkopu.
7 fotografií

Poprvé na nejhlubší místo. Cesta do Mariánského příkopu přinesla drama i záhadu

Svět
Jaderná ponorka USS Nevada zakotvila v přístavu Guam
Jde o jednu z nejmocnějších a nejsilnějších zbraní amerického námořnictva. Jaderná ponorka USS Nevada (SSBN 733) o víkendu doplula do strategické námořní základny Guam, která je součástí stejnojmenného ostrova spadajícího mezi ostrovní území Spojených států amerických. Podle analytiků jasný signál spojencům i nepřátelům v situaci, kdy roste v oblasti Indo-Pacifiku napětí.
4 fotografie

Nejmocnější zbraň námořnictva USA se ukázala. Ponorka je zabijákem s tajemstvím

Svět
Putování jižní Anglií.
/FOTO/ Tato kulka zabila admirála Nelsona ve vítězné bitvě Angličanů s francouzsko-španělským loďstvem u mysu Trafalgar v roce 1805 ukazujíce ji ve své dlani, říká nám průvodce po lodi HMS Viktory v anglickém přístavu Portsmouth… V Plymouthu zase stojíme u schodů, vedoucích kdysi r. 1620 k lodi Mayflower, s níž odplouvali tenkrát do neznáma bez možnosti návratu katolíci první osadníci USA. V místech světové historie jsme se tak stali i její součástí…Ale postupně.
29 fotografií

Putování jižní Anglií: Loď admirála Nelsona a kulka, která ho zabila

Čtenář reportér
Britský torpédoborec HMS Duncan
Plavidlo ruské pohraniční stráže dnes vypálilo výstražné výstřely kvůli plavbě britského torpédoborce Defender u břehů Krymu, oznámila státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. To britské záhy reagovalo vyjádřením, že kvůli lodi královského námořnictva žádné výstřely nepadly. Popřelo i ruské tvrzení, že do předpokládané trasy plavby britské lodi byly svrženy bomby.

Napětí u Krymu: Rusové vypálili výstrahu na britskou loď, Londýn to popírá

Svět
Lodě íránské armády se blíží k přístavu Čáhbahár v Ománském zálivu
Prezident Spojených států Donald Trump nařídil americkému námořnictvu, aby zahájilo palbu a zničilo veškeré íránské lodě, které by obtěžovaly americká plavidla. Napsal to dnes na sociální síti twitter. Jeho výrok přišel týden poté, co se 11 lodí íránských revolučních gard podle Washingtonu přiblížilo k plavidlům amerického námořnictva v mezinárodních vodách na severu Perského zálivu. Mluvčí íránské armády podle agentury Reuters v reakci uvedl, že by se USA měly soustředit spíše na ochranu svých ozbrojených sil před koronavirem.
12 fotografií

Palte! Trump nařídil zničení íránských lodí obtěžujících plavidla USA

Svět
Loď ruského námořnictva (vlevo) se přiblížila ve čtvrtek v Arabském moři až na 60 metrů k americkému torpédoborci Farragut
Loď ruského námořnictva se přiblížila ve čtvrtek v Arabském moři až na 60 metrů k americkému torpédoborci. Oznámili to dnes zástupci americké páté flotily, která má velitelství v Bahrajnu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americké plavidlo porušilo mezinárodní námořní pravidla. Podle amerického námořnictva se ruské plavidlo přibližovalo k americkému torpédoborci Farragut a americká loď byla nucena vydat varovný signál a požádat ruskou posádku, aby změnila kurz.

Ruská loď se v Arabském moři přiblížila k americké. Hrozila srážka

Svět
Bitva u Midway
Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války.

Tip na 19. listopadu: Bitva u Midway

Volný čas
Letoun New Orleans na "technické prohlídce" v Alahabádu
Takovou slávu polní letiště Sand Point Field v americkém Seattlu snad ještě nezažilo. Sirény troubily a davy řičely nadšením. Psalo se datum 28. září 1924 a na letišti právě přistávali piloti Armádní letecké služby Spojených států amerických, známí jako "vzdušní Magellanové". Jejich dosednutím na zem byl úspěšně završen první oblet celé Zeměkoule v historii.
16 fotografií

Vzdušní dobrodruzi: Bouře, boláky, hlad. Osm letců si před 95 lety prošlo peklem

Svět
Záběry UFO pořízené piloty amerického námořnictva
Americké námořnictvo vůbec poprvé v historii potvrdilo pravost záběrů, které zobrazují neidentifikovaný létající objekt (UFO). Video, které v roce 2015 zachytil pilot bojového letounu Boeing F/A – 18 Super Hornet, se v minulosti objevilo na sociálních sítích i v médiích a oživilo debaty o mimozemských plavidlech. Podle Pentagonu nebylo video určeno ke zveřejnění.
18 fotografií

Uniklé záběry UFO jsou pravé, potvrdilo námořnictvo USA. Lidé je neměli spatřit

Věda a technika
Zřejmě ochočená běluha severní, která se objevila u pobřeží Norska, vyvolala v zemi spekulace, že kytovec unikl z ruského vojenského zařízení.
Rybáři lovící ve vodách poblíž malé norské vesnice oznámili, že narazili na běluhu severní, která měla na sobě zvláštní postroj, nejevila známky strachu a začala se aktivně zajímat o rybářské lodě. Podle norských námořních odborníků může jít o velrybu, kterou vycvičilo ruské námořnictvo v rámci programu využívajícího podvodní savce jako vojenský nástroj.
7 fotografií

Rybáři chytili velrybu s postrojem. Norsko se bojí, že jde o ruskou zbraň

Věda a technika
Umělecká představa fungování laserového děla HELIOS na palubě amerického torpédoborce.
/VIDEO/ Americké námořnictvo zveřejnilo plán, podle něhož do dvou let nainstaluje prototyp nového laserového děla na raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke. Laserové dělo HELIOS o výkonu 60 kilowattů přitom bude zcela integrováno do systému protivzdušné obrany Aegis. Neznamená to, že by klasické palné zbraně a rakety měly hned skončit v muzeu, ale budoucnost již klepe na dveře.

Války budoucnosti. Americké námořnictvo vybaví torpédoborec laserovým dělem

Věda a technika
Letoun Suchoj Su-27
/VIDEO/ Ruská stíhačka Su-27P se nad Baltským mořem nebezpečně přiblížila ke stroji Severoatlantické aliance (NATO), který v mezinárodním vzdušném prostoru držel hlídku. Podle videa, které se objevilo na sociálních sítích, se ruský letoun snažil agresivním manévrem vytlačit americkou stíhačku F-15. Přesný datum incidentu není znám.  

Nebezpečný manévr? Ruská stíhačka nad Baltem vytlačovala americký letoun

Svět