ŠTÍTEK: věda

Pavel Bělobrádek
/ANKETA/ Návrh zákona o výzkumu, který má vytvořit lepší podmínky pro financování a koordinaci výzkumu a zřídit k tomu samostatné ministerstvo, míří na vládu. Měla by ho projednat ještě na podzim, řekl dnes jeho předkladatel, místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek. Další osud návrhu bude záležet na nové vládě, podle Bělobrádka je ale změna v této oblasti v každém případě nutná.
7 fotografií

Bělobrádek chce nové ministerstvo pro vědu. Ve vládě ale nejspíš narazí

Česko
Každý, kdo rád vaří, ví, že nejlepší ryba ta čerstvá. Jak ji ale skladovat, aby se vám doma před svou úpravou nezkazila? Skladování chlazených ryb v domácích podmínkách není žádná věda. Nejlepší variantou je koupit chlazenou rybu v ten samý den, kdy si na ní hodláte pochutnat, často to ale nejde a musíme ji uschovat na další den. Máme pro vás návod, jak na to.  

Jak uchovat ryby čerstvé? Víme jak na to?

Reklama
Hodonínské házenkářky se pilně připravují na premiérovou sezonu v MOL Lize. V úterním zápase nestačily na maďarský celek Mosonmagyaróvári KC SE. Porážce nezabránila ani Alžběta Tóthová (na snímku).
Hodonín – Letní příprava jde do finiše. Hodonínské házenkářky mají za sebou další ostrý test před startem MOL Ligy. Úterní duel ukázal, že nováček nejvyšší soutěže má na čem pracovat. Svěřenkyně trenéra Reného Gärtnera totiž doma prohrály s maďarským týmem Mosonmagyaróvári KC SE 21:30. „Zápas nemůžeme hodnotit dobře. Byly jsme bez pohybu a střely na bránu nám neletěly. Prostě jsme měly den blbec,“ přiznává hodonínská spojka Nikola Kalinová.

Příprava na ligu? Hodonínské házenkářky podlehly Maďarkám

Ostatní sporty
Premiér Bohuslav Sobotka a jeho jordánský protějšek Hání Mulki
Česko s Jordánskem u příležitosti návštěvy jordánského premiéra Háního Mulkiho v Praze podepsaly dohodu o spolupráci při mírovém využití jaderné energie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky dohoda umožní lepší spolupráci v oblasti vědy a výzkumu a usnadní přístup českých firem k výstavbě jaderných reaktorů, která se chystá v Jordánsku. 

Sobotka podepsal jadernou dohodu s Jordánskem

Česko
Letní výstava humoristy Pavla Kantorka.
Praha - V Malešickém parku dnes začne retrospektivní výstava jednoho z nejoblíbenějších autorů kreslených vtipů Pavla Kantorka. V České republice je znám především pamětníkům let šedesátých, kdy patřil k nejpopulárnějším karikaturistům. Od roku 1968 žil v kanadském exilu, kde počátkem srpna zemřel ve věku 75 let. Před svou smrtí působil jako profesor inženýrství a aplikovaných věd na univerzitě v Torontu.
12 fotografií

V Malešickém parku začíná výstava Kantorkových kreslených vtipů

Volný čas
Třiadvacetiletá spojka Diana Poláchová (na snímku) je novou posilou hodonínských interligových házenkářek.
Hodonín – Fotbalisté třetiligového Hodonína se opírají o výkony zkušeného záložníka Tomáše Polácha, házenkářky ze stejného města zase budou v nové sezoně spoléhat na levou spojku totožného příjmení. Interligový nováček v letní přestávce získal zajímavou posilou. Kvalitu slováckého celku zvýšila Diana Poláchová.

Házenkářka Poláchová chytila druhou mízu. Bude hrát za Hodonín

Ostatní sporty
Ivan Hoffman
Do cíle své údajně poslední stovky doběhl Usain Bolt třetí. Viděl to v Londýně plný stadion na vlastní oči a celý svět v televizi. Zda bude navždy bronzový v historických tabulkách, ale jisté není. Může být dodatečně zlatý anebo také bez medaile.

Den Ivana Hoffmana: Poslední stovka

Hoffmanův deník
Pavel Bělobrádek
Nová metoda hodnocení vědy, kterou letos v únoru schválila vláda, by měla vědce motivovat k úhradě nákladů spojených se získáním zahraničních patentů na nové objevy a vynálezy. Při rozdělování peněz bude nová metodika zohledňovat schopnost institucí prosadit se v mezinárodní konkurenci. Uvedl to dnes vicepremiér pro výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
7 fotografií

Bělobrádek: Nová metodika motivuje vědce k zahraničním patentům

Česko
Michaela Marksová.
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová může poslat krajům 822 milionů korun z nevyčerpané rezervy úřadu práce na zvýšení platů v sociálních službách. Je to její rozhodnutí, řekl dnes po jednání s předsedkyní Asociace krajů ČR Janou Vildumetzovou ministr financí Ivan Pilný. Marksová ale koncem července po diskusi s Pilným uvedla, že peníze, které nevyčerpal úřad práce, by měly zůstat na úřadu práce.
29 fotografií

Marksová může poslat 822 milionů z úřadů práce na sociální služby, říká Pilný

Česko
Ilustrační foto
„Úhlavním nepřítelem kvality českého piva je obyčejný kyslík. Při styku s ním totiž pivo oxiduje a mění svou chuť. Jak minimalizovat styk piva se vzduchem je po desetiletí pro pivovarníky velký hlavolam,“ tvrdí sládek Gambrinusu Pavel Zítek.

Připravit pivo, aby chutnalo jak má, je věda i umění

Liberecko
Mutěnický trenér Petr Zemánek dává v letní přípravě šanci i šikovným dorostencům. Na snímku je Patrik Lamáček.
Mutěnice – Zase prohráli, ale svým výkonem proti dalšímu třetiligovému soupeři rozhodně nezklamali. Fotbalisté Mutěnic sehráli s brněnskou Líšní slušnou partii, po brance Krejčíře ve druhé půli ale padli 0:1. „Prohráli jsme, ale oproti předcházejícím dvěma zápasům jsme podali daleko lepší výkon. S velmi kvalitním soupeřem jsme hráli zodpovědně. Hlavně první poločas z naší strany snesl dobré měřítko. Diváci viděli vyrovnaný fotbal. Líšni jsme byli rovnocenným soupeřem,“ prohlásil mutěnický trenér Petr Zemánek.

Mutěnice těsně podlehly Líšni. Zápas rozhodl Krejčíř

Fotbal
Ministerstvo zahraničních věcí. Ilustrační foto.
Ministerstvo zahraničí opakuje výběrové řízení na místo generálního ředitele sítě Českých center. Uzávěrka přihlášek do prvního vyhlášeného konkurzu byla na konci května, nový šéf sítě čítající 22 poboček z něj nevzešel. Tento týden ministerstvo zahraničí na svém webu zveřejnilo nový inzerát. Předchozí ředitel Jiří Závěšický byl odvolán na začátku dubna kvůli neshodám ohledně obsazení místa ředitele Českého centra v Paříži.

Ministerstvo znovu vyhlásilo konkurz na ředitele Českých center

Praha
Národní technické muzeum. Ilustrační foto.
V Čelákovicích u Prahy se začne stavět další depozitární hala, která bude sloužit sbírkovým předmětům Národního technického muzea. Ty v ní budou po dokončení v roce 2021 uloženy a rovněž konzervovány a digitálně evidovány. Na stavbu haly stát získal peníze z Integrovaného regionálního operačního programu, celkem bude stát 118 milionů. 

Národní technické muzeum získá další depozitář za 118 milionů

Ekonomika
Národní technické muzeum. Ilustrační foto.
Praha - V Čelákovicích u Prahy se začne stavět další depozitární hala, která bude sloužit sbírkovým předmětům Národního technického muzea (NTM). Po dokončení v roce 2021 v ní budou uloženy, budou se v ní také konzervovat a digitálně evidovat. Na stavbu haly stát získal peníze z Integrovaného regionálního operačního programu, celkem bude stát 118 milionů. Spolu s vedením muzea stavbu symbolicky zahájí v pátek dopoledne ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), sdělila ve středu mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Národní technické muzeum získá další depozitář za 118 milionů korun

Praha
Trenér Roman Sedláček
/ROZHOVOR/ Po třech letech zpět v Holici. Kouč Roman Sedláček se před nedávnem vrátil do olomouckého třetiligového klubu, ke kterému má i podle svých slov velmi blízko. Naposledy zde byl jako asistent trenéra, poté působil u mládeže Sigmy a v MSFL na lavičce Mohelnice. Nyní se chce postavit výzvě zabránit opakujícím se starostem HFK o udržení ve třetí nejvyšší české soutěži.

Nový kouč Holice Sedláček: Chci klub pozvednout. Hráči neměli morálku

Fotbal
Návštěvnost na akcích v žebrácké hvězdárně rok od roku stoupá a kapacita současných prostor je nedostačující.
Žebrák /FOTOGALERIE/ - O hvězdárnu v Žebráku je velký zájem. Návštěvnost rok od roku stoupá a kapacita současných prostor je nedostačující. Město proto ve spolupráci se zástupci hvězdárny nechalo vypracovat projekt na stavbu nového multifunkčního centra.
5 fotografií

Nová hvězdárna bude připomínat dalekohled

Berounsko
Nová moderní interaktivní expozice bučovického zámku Moravský šlechtic v labyrintu světa se věnuje moravské renesanční aristokracii.
Bučovice /REPORTÁŽ/ – Co na plat, že mám dvě dcery? Syn mi dopřán nebyl. A jeden můj předek rozhodl, k čertu s ním, že veškerý náš majetek připadne mnichům Minoritům v momentě, kdy vydechne poslední mužský člen našeho rodu naposledy. Tedy já. To tak, aby mé krásné dcery přišly o všechno! Kdo by je chtěl bez věna? Tak zní část monologu Jana Šembery z Boskovic ve filmu, který můžou od pátku sledovat návštěvníci bučovického zámku. Vedení památky zpřístupnilo novou, rok a půl připravovanou stálou interaktivní expozici Moravský aristokrat v labyrintu světa.
16 fotografií

Moravský aristokrat láká do labyrintu. Na bučovickém zámku

Volný čas