ŠTÍTEK: věda

Házená ženy CZE Czech Republik - ISL Iceland
V prvním poločase ještě nebyla tak výrazná. Jednadvacetileté házenkáře Markétě Jeřábkové to proti urputné obraně Islandu tolik nešlo. Po přestávce se však úderná spojka rozstřílela a byla jednou z tahounek domácí ofenzívy. I díky opoře Mostu česká ženská reprezentace ve Zlíně zvládla vstup do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy a po výsledku 30:23 se raduje ze zisku prvních dvou bodů.
35 fotografií

Islanďanky nás překvapily svojí agresivitou, říká křídelnice Malá

Ostatní sporty
Známý hodonínský sportovec Karel Mecl  v Jihomoravské triatlonové lize obsadil v kategorii nad padesát let třetí místo.
Hodonín – Patří mezi nejznámější fanoušky pražské Slavie na Hodonínsku. Svoji oddanost k tradičnímu fotbalovému klubu prokazuje na většině atletických závodů, kde startuje. Amatérský vytrvalec Karel Mecl ale sbírá úspěchy i jako triatlonista. Nadšený sportovec letos v Jihomoravské lize obsadil v kategorii nad padesát let třetí místo. „To je taková odměna za těch třicet let, co triatlon dělám,“ říká Karel Mecl. 

Slávista Mecl absolvoval první triatlonový závod na vypůjčeném kole

Ostatní sporty
Jiří Grygar.
Litomyšl – Setkání příznivců astronomie a první pozorování hvězd v objektu nové hvězdářské pozorovatelny, která je postavena na zahradě Domova dětí a mládeže v areálu 2. mateřské školy, se uskuteční dnes od 19.30 hodin.

Hvězdárnu otevře astronom Grygar

Svitavsko
Cena Vize 97. Ilustrační foto.
Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 letos dostane americký teoretický fyzik Nathaniel David Mermin. ČTK to v úterý za organizátory ceny sdělila Eva Gajdošová. Mermin se kromě fyziky nízkých teplot či pevných látek zabývá filozofickými otázkami kvantové mechaniky a speciální relativity.

Cenu Nadace Vize 97 dostane americký teoretický fyzik Mermin

Praha
Ilustrační foto.
Plzeňsko - Poslední rok před nástupem do školy musejí děti absolvovat v mateřince. Součástí novinky, jež platí od září, jsou také omluvenky. Zatímco dříve rodičům stačilo, aby učitelce ráno zavolali, teď musejí nepřítomnost potomka dokládat zpravidla písemně.

Omluvenky pro děti do školky? Rodiče si zvykají

Plzeňsko
Hodonínské házenkářky prohrály ve 4. kole MOL ligy s pražskou Slavií 20:28 a po postupu do nejvyšší ženské soutěže dál čekají na první výhru.
Hodonín /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Hodonínské házenkářky dál zůstávají v nejvyšší ženské soutěži bez bodu. Nováček MOL ligy po třech venkovních porážkách neuspěl ani před vlastním publikem proti pražské Slavii. Svěřenkyně trenéra Reného Gärtnera při domácí premiéře podlehly jednomu z aspirantů na český titul 20:28 a dál čekají na první výhru. V tabulce jsou předposlední.
22 fotografií

Házenkářky Hodonína v domácí premiéře podlehly Slavii o osm gólů

Ostatní sporty
Diskuzní kavárna Domeček
Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Jak vybrat ten správný kroužek? To se dozvíte v Diskuzní kavárně. Koná se ve středu od 10 hodin v Mateřském centru Domeček v Hradci Králové. Diskuzi povede psycholožka Stáňa Bydžovská.

Tipy Deníku: Diskuzní kavárna

Volný čas
Budova Informačního centra TUL. Ilustrační foto
Liberec – Zatímco v minulosti se s nižším zájmem studentů potýkaly zejména náročné technické obory Technické univerzity, v posledních letech už se úbytek uchazečů dotýká i exponovaných oborů včetně těch ekonomických.

Univerzitě ubývají studenti

Liberecko
Tomáš Jablonský.
Brno – Uspíšil návrat do sestavy, protože rozsáhlá marodka a poslední místo v tabulce vyžadovaly mobilizaci veškerých dostupných sil Zbrojovky. Jenže brněnský fotbalista Tomáš Jablonský musel i ve svém druhém startu v aktuálním ročníku spolknout porážku. Nastoupil při úvodní prohře 1:3 s Baníkem Ostrava a z duelu si odnesl zlomený palec na noze. Opět naskočil až v sedmém kole doma proti Liberci, jemuž Jihomoravané podlehli 1:2. „Návrat se nevydařil, prohráli jsme, takže špatné,“ litoval třicetiletý zadák.

Přišla skoba do hlavy, řekl o druhém gólu Liberce brněnský zadák Jablonský

Fotbal
Ontarijský ministr pro výzkum, inovace a vědu Reza Moridi navštívil Prahu
/ROZHOVOR/ V kanadském Ontariu je jedna z nejnižších daní z příjmu právnických osob v celé severní Americe. Navíc, když děláte výzkum a inovace v Ontariu, tak za něj dostanete zpátky až 60 procent investic. Ne nadarmo je kanadská provincie americkou jedničkou pro přímé zahraniční investice dokonce i před Kalifornií. O tom, jak se dělá byznys v Kanadě jsme si povídali s ontarijským ministrem pro výzkum, inovace a vědu Rezou Moridim, který tento týden navštívil Prahu. 
3 fotografie

Ministr z Kanady: České firmy mohou přes Ontario proniknout na americký trh

Ekonomika
Fyzik, pedagog a popularizátor vědy Ivan Štoll.
V úterý zemřel fyzik, pedagog a popularizátor vědy Ivan Štoll. Byl autorem řady učebnic, letos vyšla Klasická teoretická fyzika, jejímž je spoluautorem. Významně se také podílel na televizním cyklu Praha jeviště vědy. Štoll se dožil 81 let. O jeho úmrtí dnes informoval jeho syn Martin Štoll.

Zemřel fyzik Ivan Štoll, známý popularizátor vědy

Česko
Ilustrační foto.
Novoměstsko – Zvýšená cena másla vede k tomu, že se lidé na Novoměstsku pokouší začít s jeho výrobou v domácích podmínkách. Tak, jak tomu bývalo kdysi.

Výroba másla je i není věda

Žďársko
Cestovatelský festival Nadivoko 2016.
Mrákotín – Jak se žije v největším slumu v Africe? Co všechno se dá sníst? Kam všude se dá, nebo nedá dojet na handbajku? Jak vypadá cesta kolem světa stopem, s báglem na zádech a s minimem peněz? Co obnáší cestování na kole napříč zeměkoulí? Jak hydrobiolog, fotograf a popularizátor vědy Petr Jan Juračka natáčel s drony na K2 v Himalájích a co z toho vzniklo?
15 fotografií

Na cestu kolem světa bude stačit jediný víkend. Na festivalu Nadivoko

Jindřichohradecko
Cestovatelský festival Nadivoko 2016.
Mrákotín – Jak se žije v největším slumu v Africe? Co všechno se dá sníst? Kam všude se dá, nebo nedá dojet na handbajku? Jak vypadá cesta kolem světa stopem, s báglem na zádech a s minimem peněz? Co obnáší cestování na kole napříč zeměkoulí? Jak hydrobiolog, fotograf a popularizátor vědy Petr Jan Juračka natáčel s drony na K2 v Himalájích a co z toho vzniklo?
15 fotografií

Na cestu kolem světa bude stačit jediný víkend. Na festivalu Nadivoko

Volný čas
V brněnském Vida! Science centru.
Brno – Podívat se na netradiční pokusy v brněnském Vida centru nebo objevovat tajemství hvězdné oblohy v brněnské hvězdárně mohou od prvního dne školy všichni jihomoravští prvňáci zdarma. Instituce jim jako součást projektu Prvňáčci v říši vědy věnují volné vstupenky.

Prvňáčci v říši vědy. Dostanou lístky zdarma

Brněnsko
Výborně obsazené sportovní klání v hlavním městě republiky přivítalo vedle tradičních účastníků z Itálie a Holandska poprvé i tým   z Kanady. Pro české hráčky to znamenalo výbornou příležitost zahrát si proti skvělým soupeřkám a zakusit i jiný než evropsk
Dvůr Králové - Pořádný debakl schytali hokejisté HC Rodos dva týdny před startem II. ligy. Nováček celostátní soutěže vyrazil ke svému druhému přípravnému utkání do Kolína a domácí parta svěřence trenéra Ivana Houdy vůbec nešetřila. Za záda brankářů Veselého a Krejčího nasázela deset branek.

Facka, která (ne)bolí. V pátek Rodos přivítá Vrchlabí

Hokej
Uničov (v červeném) Ilustrační foto
Po třech kolech jeden bod? To nebyl ideální vstup do sezony, ale teď si Uničov spravil chuť. V Otrokovicích si připsal první vítězství. A hned bylo drtivé, když se třikrát prosadil Jeřábek, dvakrát Krč a tečku za výsledkem udělal dorostenec Šléška. Uničov veze domů výsledek 6:1.

Uničov je zpátky! Pomohl probuzený Krč a hattrick Jeřábka

Fotbal