ŠTÍTEK: věda

Veletrh Gaudeamus. Ilustrační foto.
V kongresovém centru v pražských Letňanech dnes začíná třídenní veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha. Představí se na něm 213 univerzit, fakult a dalších vzdělávacích institucí, včetně 16 zahraničních vysokých škol. Zájemci o studium se budou moct seznámit s více než 5000 studijními obory. Veletrh se otevře dnes a ve středu od 08:00 do 16:00 a ve čtvrtek od 08:00 do 15:00.

Gaudeamus seznámí zájemce o studium na VŠ s 5000 obory

Praha
Cena Neuron
Peníze spojené s Cenami Neuron za vědu budou moci od letošního roku využít jejich laureáti na jakékoli účely, nejen na další výzkum. Nově se ceny budou rozdělovat mezi méně lidí, zato ale budou spojené s finanční odměnou i v kategoriích, kde dosud ocenění vědci získávali jen skleněnou sošku. Změny oznámil v dnešní tiskové zprávě Nadační fond Neuron, který ceny uděluje.

Ceny Neuron za vědu se změní, peníze půjdou přímo vědcům

Praha
Ekonom Tomáš Sedláček..
/ROZHOVOR/ Ekonom Tomáš Sedláček je mužem mnoha zájmů, debatér, esejista, optimista a srdcař. Momentálně se vedle svého oboru hodně věnuje teologii a logice. Vtipně podotýká, že slavní mistři logiky nekončili úplně dobře, protože jejich mozky tu zátěž nevydržely, ale "u nás, kde zároveň platí, že jedna je i není jedna, by se museli zbláznit asi za hodinu". 
16 fotografií

Tomáš Sedláček: Volit Babiše? To je chování ovce se stockholmským syndromem

Česko
Soutěž pro děti základních škol a gymnázií v klubu domu dětí a mládeže. 47. ročník na téma Československo, první republika 1918 až 1938.
Rakovník - Klub Domu dětí a mládeže Rakovník, se ve středu ráno stal dějištěm už sedmačtyřicátého ročníku dějepisné olympiády. Letos byla zaměřena na historii Československa, vzhledem k blížícím se oslavám stého výročí svého vzniku.

Děti v dějepisné olympiádě bojovaly o další postup

Rakovnicko
Ilustrační foto
Trhový Štěpánov – Čtyř moderních učeben se díky půdní vestavbě a dalším stavebním úpravám dočká Základní škola v Trhovém Štěpánově na Benešovsku. Vybudovat nové vzdělávací zázemí určené pro mimoškolní činnost umožní 17milionová dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Peníze v rámci Integrovaného regionálního operačního programu rozděluje ministerstvo pro místní rozvoj.

Dotační miliony umožní vybudovat učebny pro volný čas

Benešovsko
Ilustrační foto.
Brno – Uchazečům o studium otevře v příštích dvou týdnech své dveře všech devět fakult Masarykovy univerzity v Brně. Program zahájí lékařská fakulta už ve středu. Kromě prezentací nabízených oborů nebo informací o přijímacím řízení si letos některé fakulty připravily i speciální doprovodný program. Například na ekonomicko-správní fakultě se uchazeči budou moci zúčastnit ekonomického experimentu.

Ekonomický experiment i gymnastika. Fakulty otevřou dveře uchazečům

Brněnsko
Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) budou v druhé polovině března poprvé přísahat na vlastní žezlo. ČTK to dnes sdělil proděkan fakulty Filib Láb. Sochař Otmar Oliva výrobu žezla dokončil a zástupci fakulty ho ve čtvrtek představí na slavnostním setkání v Karolinu. Další dva týdny si lidé budou moct insignie fakulty prohlédnout na výstavě v Křížové chodbě Karolina.

Studenti FSV UK budou od března přísahat na vlastní žezlo

Praha
Tradiční setkání řeholníků, řeholnic a zasvěcených osob s pražským biskupem Karlem Herbstem
V České republice stále klesají počty řeholníků. Podle břevnovského arciopata Prokopa Siostrzonka důvodem může být to, že mladí lidé mají širokou nabídku možností a těžko se rozhodují. "Vidíme, že váhají, zda vstoupit do manželství, váhají tedy i s rozhodnutím pro zasvěcený život," řekl ČTK. Mužských řeholníků je v ČR 669, sester je skoro dvakrát více, 1138. Nejstarší mužský klášter v českých zemích je ten v Praze na Břevnově, od jeho založení 14. ledna uplyne 1025 let.
27 fotografií

Mladé lidi přitahují kontemplativní řády, řeholníků stále ubývá

Praha
Dagmar Rosíková
Ve věku 92 let zemřela v pondělí 8. ledna operetní zpěvačka Dagmar Rosíková, která téměř půl století působila v pražském Hudebním divadle Karlín. V roce 2013 získala Rosíková prestižní cenu Thálie za celoživotní mistrovství ve svém oboru. V roce 2005 obdržela od Herecké asociace cenu Senior Prix.

Ve věku 92 let zemřela operetní zpěvačka Dagmar Rosíková

Hudba
Posilovna Pure Jatomi Fitness Ostrava.
Mělnicko – Nový kalendářní rok může pro spoustu lidí znamenat začátek nové aktivity, do které často po vánočních svátcích spadá i pravidelné navštívení posiloven. Ty zpravidla v lednu praskají ve švech. Jak je ale pro majitele fitness center smutným faktem – zájem o zdokonalení fyzických možností s blížícím se jarem upadá.

Fitness trenér Holeček: Lidé nejsou trpěliví, výsledky chtějí hned

Ostatní sporty
Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
V doktorandských studiích na Univerzitě Karlově (UK) by v budoucnu měly spolupracovat různé obory podobného zaměření. Vedení školy nyní připravuje koncepci, která by měla vést ke sjednocení podobných studijních programů pro doktorandy. Univerzita chce zároveň zhodnotit kvalitu studentů, ti horší z ní zřejmě budou muset odejít. ČTK to řekl rektor Tomáš Zima.
10 fotografií

Univerzita Karlova připravuje nový koncept doktorských studií

Praha
Útočník hokejistů Aukro Berani Zlín Zdeněk Okál (vpravo) s Janem Starým z Pardubic
Bacha, loupežník pálí ostrými. A náramně se u toho baví. Dřív rozdával především rány a hity, teď budí pozornost svými trefami. Hokejový útočník Aukro Berani Zlín Zdeněk Okál v Mladé Boleslavi překonal desátou brankou sezony své extraligové maximum v produktivitě ze sezony 2014/2015, kde nasbíral 20 kanadských bodů. Nyní jich má jednadvacet (10+11).

Asi je to moje životní sezona, užívá si střelec Okál

Hokej
Ilustrační foto
Zhruba tři stovky odborníků z 29 ústavů Akademie věd (AV ČR) podepsaly dopis vedení, ve kterému upozorňují na nevýhodnou pozici mladých žen ve výzkumu. Jsou podle nich konkurenceschopné mužům jen do chvíle, než mají děti. Poté jejich šance získat granty radikálně klesají. Stejně znevýhodněné jsou při získávání kmenových pozic na vědeckých pracovištích.

Ženy s dětmi jsou ve vědě znevýhodněny, nelíbí se akademikům

Česko
Ilustrační foto.
Zhruba tři stovky odborníků z 29 ústavů Akademie věd (AV ČR) podepsaly dopis vedení, ve kterému upozorňují na nevýhodnou pozici mladých žen ve výzkumu. Jsou podle nich konkurenceschopné mužům jen do chvíle, než mají děti. Poté jejich šance získat granty radikálně klesají. Stejně znevýhodněné jsou při získávání kmenových pozic na vědeckých pracovištích.

Vědecké prostředí v Česku ženám nepřeje, upozornila výzva

Praha
Vojtěch Dolejšek.
Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Studovat by chtěl botaniku a chemii

Z okolí
Ilustrační foto.
Ubrouskem vytírám ještě před umytím horkou vodou mastný máselník a nerada házím ubrousek do koše. Kdybych byla v rodném domě, hodila bych mastný ubrousek do kamen, do těch krásných krbových Kabourek se slídovým okénkem v dvířkách, kde by ubrousek tak úžasně hořel a vydal svůj užitek, realizoval by se, on i tuk v něm obsažený, ve vydání úžasného radostného světla, tepla a jasu, potěšil by celý dům. Na vteřinu či dvě by vyšlehl jásot, a pak by ještě chvilku žhnuly jiskřičky už zčernalé tučné papírové hmoty, láskyplně a přirozeně se měnící v požehnaný popel, který pak dostane Země, aby zas měla z čeho žít.

Pozvání k (vánočnímu) ohníčku...

Názory z regionu
Základní škola. Ilustrační foto.
V průběhu prosince byla vyhodnocena výzva „Infrastruktura základních škol“, kterou vyhlásil Integrovaný regionální operační systém. Schváleno bylo 65 projektů, které tak dostanou z Evropského fondu pro regionální rozvoj dotace v celkové výši 950 milionů korun. Do výzvy Ministerstva pro místní rozvoj bylo zaregistrováno 183 projektů.

Základní školy získají z Evropského fondu 950 milionů na modernizaci učeben

Ekonomika
Ilustrační foto.
Pardubice – Poslední letošní kavárenský seminář z cyklu Kavárna Universitas, pořádaného doktorandy Univerzity Pardubice v Klubu 29, se bude věnovat tištěným či nanášeným funkčním vrstvám, strukturám a zařízením.

Pozvánka: Materiálový tisk v Klubu 29

Pardubicko
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Označení D-STIR je zatím srozumitelné jen zasvěceným – do budoucna by se ale mohlo stát synonymem pokroku přicházejícího do středních Čech. Skrývá se za ním odpovědné hledání nových řešení díky propojení technického přístupu se společenskovědním. A snad ještě více bychom měli slyšet o RI2Integrate, což označuje snahy o regionální umístění vysoce kvalitních výzkumných infrastruktur.

Americké finty mají vědcům pomáhat řešit problémy regionu

Z okolí
Drahomíra Vihanová
O své práci měla Drahomíra Vihanová vždy jasno. „V dokumentu se nemá nic inscenovat,“ prohlásila před rokem na jihlavském festivalu dokumentů. S převahou svých 86 let zároveň dodala, že už „je na druhém břehu“ a chápe, že její postoj je pro dnešní tvůrce překonaný. V pondělí režisérka, jež šla za svými tématy vždy se stejnou urputností jako Věra Chytilová, zemřela.
4 fotografie

Zemřela Drahomíra Vihanová, žena s filmy do nevhodné doby

Film a televize
Geopark Český ráj.
Jičín - Geopark Český ráj získá od Jičína dotaci na provoz ve výši 50 tisíc korun. Geopark Český ráj zahrnuje území o rozloze zhruba 750 kilometrů čtverečních, které se rozprostírá na území tří krajů: Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského. Spadá do něj na 200 obcí.

Jičín vloží do geoparku 50 tisíc

Jičínsko
Cena Neuron
Ocenění sedmi vědeckým osobnostem předá dnes večer Nadační fond Neuron. Ceny Neuron za přínos světové vědě se udílejí v sedmi oborech. Kromě toho pořadatelé představí vítěze letošní soutěže Neuron Impuls, v níž mohou mladí vědci do 40 let žádat o podporu pro své projekty.

Sedm vědců dnes převezme Ceny Neuron za světový přínos

Praha
Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity – Karel Škubník (vlevo) a Jiří Damborský.
Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.

Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity

Brněnsko
Laureáti ceny Česká hlava. Zleva Karel Škubník, Vít Saidl, Petr Soomer.
Ocenění Česká hlava, které se uděluje za vědu, výzkum a inovace, získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů. Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů. Národní cenu vlády získal archeolog Petr Sommer, který se zabývá středověkem a církevní archeologií. Jména oceněných vyhlásili pořadatelé na dnešní tiskové konferenci.

Ceny Česká hlava vyzdvihly výzkum včel, magnetů a úpravy proteinů

Praha