ŠTÍTEK: věda

Přednáška na letní škole pro mladé fyziky, chemiky a biology.
Nekoř - Týden prázdnin na přednáškách, workshopech a v laboratoři? Středoškoláci se zájmem o přírodní vědy přijeli na letní školu, kde se věnovali novým vědeckým poznatkům ve formě dostupné všem studentům.

Jak si v létě užívat vědu

Orlicko
Ilustrační foto.
Kutná Hora – Odmítnutí mnohamilionové dotace na projekt nazvaný „Vybudování infrastruktury pro výuku klíčových kompetencí v oblasti technických a řemeslných oborů, přírodních věd, jazyků a schopnosti práce s digitálními technologiemi na základních školách v Kutné Hoře" bude mít ještě dohru.

Odmítnutí dotace bude mít dohru, rodiče žádají vyšetřování

Kutnohorsko
Fosílie mláděte hada Xiaophis myanmarensis uchovaná v jantaru.
Před 99 miliony let v období křídy se na tropickém ostrově v Indickém oceánu vylíhl drobný had. Mládě dlouhé pouhých deset centimetrů však nemělo předurčený dlouhý život, protože uvízlo v pryskyřici vytékající ze stromu. Z toho se po milionech let stal kus jantaru. Ten se jak ostrov driftoval na sever a stal součástí pevniny, dostal až na území dnešního Myanmaru. Zde byl také objeven. 

O stonožku nejde. Kus jantaru skrýval nejstarší známou fosílii mláděte hada

Věda a technika
Fero Fenič
Ceny Společnosti pro vědy a umění (SVU) dnes v Praze dostali režisér a producent Fero Fenič, houslista Václav Hudeček nebo ilustrátor a spisovatel Petr Sís. Společnost, jež vznikla před 60 lety v USA, ocenila jejich práci, jíž pomáhají šíření dobrého jména české kultury i vědy v zahraničí. Ocenění se dnes předávala v Senátu, a začal tak třídenní devětadvacátý světový kongres Společnosti pro vědy a umění.
4 fotografie

Fenič, Sís nebo Hudeček. Společnost pro vědy a umění ocenila české osobnosti

Česko
Karolinum, Univerzita Karlova v Praze
Univerzita Karlova (UK) založila jako první vysoká škola v Česku stoprocentně vlastněnou dceřinou společnost pro přenos vědeckých poznatků do praxe. Jejím hlavním úkolem bude zakládání a podpora takzvaných spin-off společností, které mohou využívat výsledky výzkumu ke svému podnikání. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekli zástupci univerzity.
7 fotografií

Věda v praxi. Univerzita Karlova podpoří spolupráci vědců a firem

Ekonomika
Vladimír Kořen
/ROZHOVOR/ Televizní diváci znají Vladimíra Kořena jako seriózního muže, který jim přibližuje tajemství vědy a přírody, ale také jako šaška, který neváhá na vlastní kůži vyzkoušet třeba běh po banánových slupkách. V Říčanech se s ním tamní obyvatelé navíc setkávají jako se starostou. Když ale v našem rozhovoru přišla řeč na politiku, Vladimír skoro posmutněl, otázky týkající se práce pro televizi a jeho zálib pak u něj spolehlivě vyvolaly nadšení…
6 fotografií

Vladimír Kořen: Účelové lži, které jsou motivované nedobrem, mi ubližují

Ostatní
Ilustrační foto
Pardubice - Po stopách vědy a techniky se můžete vydat ve čtvrtek v centru Pardubic. Od 9 do 17 hodin se na Pernštýnském náměstí koná Vědecko-technický jarmark, pořádá ho Univerzita Pardubice a její partneři v rámci jarní části městských slavností Zrcadlo umění.

Centrum Pardubic bude ve čtvrtek patřit vědě a technice

Pardubicko
Ilustrační foto
Na Veletrhu vědy v pražských Letňanech se letos představí rekordní počet vystavovatelů. Mezi 100 expozicemi od více než osmdesátky institucí bude i 40 pracovišť Akademie věd (AV ČR), která veletrh pořádá. Akce začíná 7. června a potrvá tři dny. Největší zájem čekají pořadatelé o stánek virtuální reality, který nabídne pohled do středověkého tržiště či do laboratoře proslulého chemika a objevitele antivirotik Antonína Holého.

Veletrh vědy láká na středověk i laboratoř chemika Holého

Praha
Moderátor a publicista se v Kavárně Chotěboř představil jako vtipný a pohotový vypravěč. „Jsem hudební antitalent,“ prozradil na sebe.
Chotěboř - Vladimír Kořen je nejenom výborný moderátor, ale působí také jako starosta Říčan, kde se svou rodinou bydlí. Spíš než jako politika jej však lidi znají jako badatele, který se snaží propojit svět vědy a přírody v oblíbeném soutěžním pořadu Zázraky přírody. Společně se slovenským hercem Marošem Kramárem, spolumoderátorem, tady testují i hranice lidských možností.
3 fotografie

Moderátor Vladimír Kořen: V Marošovi jsem našel životního přítele

Havlíčkobrodsko
Memorandum o spolupráci podepsali v úterý hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěch Petráček.
Střední Čechy – Přinést do regionu více technologií, ale současně i větší zájem o technické obory. To je smyslem spolupráce, na níž se středočeské hejtmanství domluvilo s vedením Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V úterý odpoledne byla dohoda stvrzena. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a rektor Vojtěch Petráček podepsali memorandum o spolupráci.
6 fotografií

Na venkov pokrok a do škol vědu, slibuje kraji ČVUT

Z okolí
Beltain na nižborském zámku.
Střední Čechy – Příznivce dob minulých, a to konkrétně epochy předcházející období, než se začala psát historie, zve Ústav archeologické památkové péče středních Čech v sobotu na zámek Nižbor na Berounsku. Tamější Informační centrum keltské kultury, nacházející se v blízkosti stradonického oppida, se odpoledne stane dějištěm oslav keltského svátku Beltain.
11 fotografií

Sobota bude patřit Keltům i vědě o Keltech

Berounsko
Sídlo Akademie věd České republiky.
Zástupci Akademie věd (AV ČR) nesouhlasí se snížením peněz na vědu příští rok, se kterým počítá aktuální návrh vládní rady pro výzkum. Jde o 36 miliard korun, což je o miliardu méně, než ve střednědobém výhledu slíbila minulá vláda. Akademie chce proti aktuálnímu návrhu pro příští rok navíc 82 milionů korun. 

Akademie věd nesouhlasí se škrty v rozpočtu na příští rok

Podnikání
Ilustrační foto
České Budějovice - Ve středu na Výstavišti České Budějovice uskuteční první ročník jedinečné akce, která přináší podnikům, široké laické i odborné veřejnosti novinky a zajímavosti týkající se vědy, výzkumu a inovací v jihočeském regionu.

Jihočeský den vědy zaujme odborníky i laiky

Českobudějovicko
Andrej Babiš.
Česká středoškolská unie a studenti vysokoškolských oborů v otevřeném dopise vyzvali premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby jeho vláda revokovala usnesení o zavedení slevy ve vlacích a autobusech pro seniory a studenty. Obávají se totiž, že to bude znamenat škrty 400 milionů korun v rozpočtu ministerstva školství, které je podle nich dramaticky podfinancované.
15 fotografií

Nechceme levnou jízdu za horším vzděláním, vzkazují studenti Babišovi

Česko
Ilustrační foto
Humpolec – Poslední vědecké dostaveníčko mají před sebou zájemci o odborné přednášky v Humpolci. Právě na čtvrtek 5. dubna je zde totiž naplánovaná závěrečná část letošního cyklu Vědy v muzeu, která tentokrát nese název Velký smog londýnský – od Donory po Peking.

Věda v muzeu se dostává do svého finále

Pelhřimovsko
Ilustrační foto
Pardubice – Univerzita Pardubice se zapojí do akce Česko svítí modře na podporu Světového dne porozumění autismu, který připadá na 2. duben. V noci z pondělí na úterý bude zářit budova univerzitní auly modře, modrá je barvou komunikace a právě ta je pro autisty jednou z nejzávažnějších bariér.

Modrá na podporu autistům: Na tričkách i na univerzitní aule

Pardubicko
Ilustrační foto.
Pardubice – Modernější odborné zázemí pro výuku přírodních věd, fyziky, chemie či matematiky a informatiky bude mít osm základních škol (ZŠ) v Pardubicích. Rekonstrukce odborných učeben čeká ZŠ Bratranců Veverkových, Závodu míru, Npor. Eliáše, Ohrazenice, Družstevní, Spořilov, Studánka a Staňkova.

Odborné učebny budou mít lepší vybavení

Pardubicko
Předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan (vlevo) a premiér v demisi Andrej Babiš.
/FOTOGALERIE/ Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) jednal dnes na úřadu vlády s předsedu americké Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem o ekonomické, obchodní a vědecké spolupráci, zejména o možných komplikacích způsobených jednostranným uvalením cel na dovoz hliníku a oceli do USA. Babiš v souvislosti se stým výročím vzniku Československa, ke kterému přispěly i Spojené státy, uvedl, že blížící se oslavy budou dobrým impulsem pro další prohloubení česko-americké spolupráce.
4 fotografie

Babiš přijal třetího muže USA Ryana. Téma jednání: obchod, věda i výročí

Česko
Ilustrační foto.
Karlovarský kraj - V uplynulých dnech chodili lidé už venku v tričku. Od konce minulého týdne se zase oblékají do roláků a zimních bund. Nejen do Karlovarského kraje dorazila studená fronta ze severní polokoule a začala po několika slunečných dnech ovlivňovat počasí u nás. Mnoho zahrádkářů nejen v kraji se tak začalo bát o svoji úrodu.

Mrzne až praští. Ovoce to však neohrozí

Chebsko
Jindřichohradecké opory Radim Koutný (vlevo) a Tomáš Beránek.
Jindřichův Hradec – Druhé místo po podzimu s tříbodovou ztrátou na vedoucí Želeč. To je téměř ideální výchozí pozice pro jarní stíhací jízdu jindřichohradeckých fotbalistů, kteří potvrdili předsezonní prognózy, že budou patřit k favoritům krajského přeboru.

Žádný alibismus. Hradečtí fotbalisté cílí na postup

Fotbal
Školáci z Nížkova obešli v budově školy celkem osm stanovišť, kde se seznamovali s jednotlivými povoláními. K vidění byla práce pekaře, kuchařky, švadleny, vojáka, včelaře, truhláře, řezníka a paznehtáře.
Nížkov – Co obnáší práce pekaře, kuchařky, švadleny, řezníka, truhláře, vojáka, včelaře nebo takzvaného paznehtáře mohly ve čtvrtek odpoledne zjistit děti ze základní školy v Nížkově na Žďársku. Program, který je každý rok zaměřen na jiné téma, byl spojen i se zábavným večerem s diskotékou a následným přenocováním ve škole. V pátek pak školáci s vyučujícími probírali a zpracovávali informace, jež minulý den nabyli.
46 fotografií

OBRAZEM: Děti vybíraly své budoucí povolání, pak nocovaly ve škole

Žďársko