ŠTÍTEK: věda

František Koukolík.
Neuropatolog a spisovatel František Koukolík bude dnes slavnostně pasován na Rytíře českého lékařského stavu. O zkoumání mozku a vlivu jeho poškození na duševní funkce vydal řadu monografií a kolem 50 publikací ve vědeckých časopisech. Ocenění od roku 1996 uděluje Česká lékařská komora. Šestasedmdesátiletý Koukolík ho převezme dnes večer v budově břevnovského kláštera.

Lékař Koukolík bude pasován na Rytíře českého lékařského stavu

Praha
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Střední Čechy – Investičních příležitostí je více než dost; vlastně přímo spousta. S tímhle poselstvím vysílají své zástupce Středočeský kraj i některé radnice na prestižní veletrh investičních příležitostí MIPIM, který se od úterka do pátku uskuteční ve francouzském Cannes.

Investory chce kraj ve Francii lákat jako bohatá nevěsta

Z okolí
Pardubice hostí talentované vědce.
Pardubice - Model elektronické udírny, projekty zaměřené na třídění odpadu, nebezpečí internetu a sociálních sítí i uvolňování aktivních látek z nanovlákenných materiálů. To vše bylo ve čtvrtek k vidění v pardubickém Ideonu na soutěži Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. 
11 fotografií

Pardubice hostí talentované vědce

Pardubicko
Rektor UK Tomáš Zima.
Univerzita Karlova (UK) se v nadcházejících letech chce zaměřit na svou modernizaci. Její vedení připravuje různé změny a novinky, které by měly školu více přiblížit prestižním světovým univerzitám a hlavně vzdělávání a vědě 21. století. Rozšířit by se měla například možnost distančního studia či využívání různých simulačních center. V rozhovoru s ČTK to řekl staronový rektor školy Tomáš Zima. Jeho druhé funkční období začalo 1. února, do úřadu byl opět slavnostně uveden tento týden.
6 fotografií

Staronový rektor Zima plánuje modernizaci Univerzity Karlovy

Praha
Ilustrační foto.
Pardubice, Lanškroun - Univerzita Pardubice pozvala na veřejnou besedu na téma Věda a víra, které se zúčastní trojice významných hostů v čele se známým farářem Zbigniewem Czendlikem z Lanškrouna.

AVX spolupracuje s univerzitou

Orlicko
Vědecká laboratoř a koncertní sály. Dvě zdánlivě nesourodá prostředí jsou dobře známá Tereze Pařilové (na snímku). Je úspěšná informatička a vědkyně, zároveň vystudovala hru na harfu. Narodila se v Boskovicích, ale třicet let žila v Březové nad Svitavou,
Brno, Blanensko – Vědecká laboratoř a koncertní sály. Dvě zdánlivě nesourodá prostředí jsou dobře známá Tereze Pařilové. Je úspěšná informatička a vědkyně, zároveň vystudovala hru na harfu. Narodila se v Boskovicích, ale třicet let žila v Březové nad Svitavou, kam se stále ráda vrací. Za svůj výzkum nedávno získala prestižní Cenu Wernera von Siemense.

Harfu a filharmonii vyměnila za laboratoř. Za vědu nyní získala i cenu

Blanensko
Ilustrační foto
Lysá nad Labem /ROZHOVOR/ – Fotbalisté Slovanu Lysá nad Labem jsou nováčkem I.A třídy. Jako nováček si ale nepočínají, v tabulce jsou v polovině sezony na páté příčce. Trenér Václav Sosnovský může mít před jarem klid. „Získali jsme čtyřiadvacet bodů, takže jsem spokojen. Před začátkem jsem věřil, že je v našich silách získat dvacet až dvacet dva bodů. To se nám podařilo, můžeme brát podzim jako úspěšný,“ usmívá se kouč Lysé.

Sosnovský: Vytvořili jsme dobrou partu, která táhla za jeden provaz

Fotbal
Ve druhém dílu knihy Stíny nad Krušnými horami má dvě povídky i kraslický začínající autor Milan Hloušek.
Karlovarský kraj – Podporovat místní regionální autory, pozvat čtenáře, aby poznávali krásy Podkrušnohoří s nádechem tajemna, a současně přiblížit německým autorům ty české a naopak. To jsou hlavní cíle projektu Stíny nad Krušnými horami Nadace St. Joachim. I když, jak říká jedna z organizátorek, o knížce by se nemělo mluvit jako o projektu.

Příběhy s nádechem tajemna. Vítejte v Krušných horách

Sokolovsko
Erik Kimmel
Apeldoorn /OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ – V současné době rozhodují o sportovních výkonech i nejmenší detaily. V přípravě, výživě, materiálním vybavení. Stejně tak v dráhové cyklistice. Ke zlepšení pomáhá českým reprezentantům už rok a půl také kondiční trenér Erik Kimmel. „Starám se o silovou přípravu. Řešíme, aby posilovna měla smysl pro cyklistický trénink,“ líčí.

Kimmel dráhařům vymýšlí cviky, které kopírují jízdu na kole

Ostatní sporty
Petr Sklenička.
Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) by v následujících letech chtěla nabídnout studentům více možností studia zakončeného diplomem ze dvou univerzit i exkluzivní doktorandská stipendia. V rozhovoru s ČTK to řekl její nový rektor Petr Sklenička, který se funkce ujal 1. února.

Rektor: ČZU plánuje víc dvojitých diplomů i exkluzivní stipendia

Praha
Ilustrační foto.
Pasov – Loni požádali provozovatelé v Bavorsku o povolení jen čtyř dalších větrných elektráren o celkovém výkonu 13 350 KW. Předloni jich ještě chtěli postavit 47 se 141 300 KW, píše PNP.

Proudu z vrtulí u sousedů nepřibývá

Z okolí
Výstava Zkamenělý život.
Ve čtvrtek 22. února se veřejnosti poprvé otevře nová výstavní síň Muzea Těšínska v Orlové. Ta byla z dosavadního sídla v tamním Domě dětí a mládeže přestěhována do areálu Gymnázia a Obchodní akademie Orlová na Polní ulici.
9 fotografií

Výstavní síň v novém

Karvinsko
1. brněnská čokoládovna, která funguje v Modřicích
Modřicek /FOTOGALERIE, ANKETA/ - Čokoládu miloval od dětství. Přestože pak vystudoval strojní inženýrství, nezanevřel na ni. Loni na podzim otevřel Jan Odložil v Modřicích 1. brněnskou čokoládovnu. Vyrobil už nejroztodivnější příchuti, třeba čokoládu s jehličím, bramborami nebo škvarky.
25 fotografií

Čokoláda s bramborami? I tu už vyrobili

Podnikání
Fotbalisté Nového Strašecí prohráli v prvním přípravném duelu s Březovou 3:7.
Nové Strašecí /FOTOGALERIE/ – Tak tohle se nepovedlo. Novostrašečtí fotbalisté po dvou odvolaných duelech kvůli marodce konečně vyběhli na umělý trávník a sehráli svůj první přípravný duel proti divizní Březové. Po hororové první půli, kterou prohráli 0:5, nakonec padli při letošní premiéře 3:7.
26 fotografií

Bubáci na úvod schytali od Březové sedmičku

Fotbal
Mezi nejlepšími fanoušky na okresních fotbalových stadionech byli rozhodčími také jmenováni ti Nespečtí.
Benešovsko – Na podzim jsme oslovili kluby, aby vybraly nejlepší okresní rozhodčí. Vznikla desítka nejlepších, kterým jsme položili šest otázek. Každou středu, od začátku ledna, si je jednotlivé rozebíráme na základě jejich odpovědí. Šestá a poslední: Kdo má nejnepříjemnější a nejlepší fanoušky. 

V Olbramovicích dělají pěknou atmosféru děti

Fotbal
Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Ilustrační foto.
V Praze začíná Týden dánské literatury. Přijíždí na něj slavný spisovatel Peter Hoeg, autor románu Cit slečny Smily pro sníh, který dnes bude svým čtenářům podepisovat své knihy. Týden nabídne i filmové projekce, gastronomický pořad, literární salon či poetický večer s básníkem Knudem Steffenem Nielsenem. Hoeg do Česka přijede vůbec poprvé.

Do Prahy přijíždí slavný dánský spisovatel Peter Hoeg

Volný čas
Ilustrační snímek.
Vyškovsko, Blanensko – Střediska v regionu spustila zápisy na letní a příměstské tábory. Zájem je velký, míst tak rychle ubývá. Nebezpečná džungle plná hmyzu, divokých zvířat a podivných rostlin. Na první z letních táborů vyškovského střediska Maják nazvaného Jumanji zbývá posledních devět míst. Na koho se nedostane, může si vybrat z dalších nabídek. Rodiče však nesmí příliš váhat.

Na letní tábor děti láká věda i detektivka. Místa rychle mizí

Blanensko
Ilustrační foto.
Třebíčsko – Někdo vidí za fyzikou jen hrůzostrašné vzorečky. A jiní zajímavou vědu, díky níž jezdíme, lítáme, svítíme, telefonujeme, programujeme, zkrátka zpříjemňujeme a ulehčujeme si život. Soutěž „Vím proč“ již pátým rokem láká žáky základních a středních škol z celé České republiky, aby se na fyziku podívali tím druhým pohledem.

Za tři minuty 200 tisíc. Soutěž „Vím proč“ je tu

Třebíčsko
Vědkyně Helena Fulková
Vědkyně Helena Fulková, které se před několika lety podařilo jako první Češce naklonovat myši, nedávno uspěla v další oblasti. V Japonsku, kde je nyní na dlouhodobé stáži, vytvořila geneticky modifikované křečky. Sdělil to její otec Josef Fulka z Výzkumného ústavu živočišné výroby Akademie věd ČR, který je také odborníkem na klonování. Fulková patří do týmu Petra Svobody z Ústavu molekulární genetiky.

Úspěch české vědy: Fulkové se podařilo vytvořit geneticky modifikované křečky

Česko
Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovník
Rakovník – Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku se stalo 19. ledna fakultní školou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na slavnostním setkání představitelů spolupracujících škol s Přírodovědeckou fakultou, propůjčil děkan Jiří Zima rakovnickému gymnáziu titul Fakultní škola Přírodovědecké fakulty.

Rakovnické gymnázium se stalo fakultní školou

Rakovnicko
Jiří Drahoš u druhého kola prezidentských voleb
/FOTOGALERIE/ Prezidentský kandidát Jiří Drahoš s manželkou Evou odevzdali dnes odpoledne hlasy ve druhém kole prezidentských voleb. Drahoš po volebním aktu požádal všechny, komu záleží na budoucnosti země, aby šli také volit. Přál by si, aby účast byla alespoň stejná jako v prvním kole, tedy přibližně 62 procent.
10 fotografií

Drahoš už odhlasoval. Doufá ve velkou volební účast

Česko
Ekonom Tomáš Sedláček..
/ROZHOVOR/ Ekonom Tomáš Sedláček je mužem mnoha zájmů, debatér, esejista, optimista a srdcař. Momentálně se vedle svého oboru hodně věnuje teologii a logice. Vtipně podotýká, že slavní mistři logiky nekončili úplně dobře, protože jejich mozky tu zátěž nevydržely, ale "u nás, kde zároveň platí, že jedna je i není jedna, by se museli zbláznit asi za hodinu".
16 fotografií

Tomáš Sedláček: Volit Babiše? To je chování ovce se stockholmským syndromem

Magazín