ŠTÍTEK: věda

Drahocenný vánoční doklad.
Linec – 177 let se věřilo krásné, ale falešné legendě, že nejznámější vánoční píseň na světě, Tichá noc, vznikla krátce před premiérovým uvedením na Štědrý večer 1818 v Oberndorfu během několika málo hodin, píší OÖN.

Sousedé opravili datum vzniku Tiché noci

Z okolí
Ilustrační foto.
Jihlava, Zlín – Tentokrát jihlavské „pravidlo“ sedmi statečných nezabralo. Okleštěná sestava basketbalistů BC Vysočina tahala ve Zlíně za kratší koneca domácím nestačila. Výsledkem byla jasná výhra hostitelů takřka o čtyřicet bodů, z níž si ale trenér Petr Pešout hlavu neláme.

Basketbalisté BC Vysočina ve Zlíně prohráli

Ostatní sporty
Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel přezval na dnešním slavnostním galavečeru v Praze hlavní Národní cenu vlády při předávání ocenění Česká hlava. Ceny dostali také další čtyři lidé. Uspěly algoritmus pro rozpoznání písmen počítačem v obraze, prostředky proti virům způsobujícím vážná onemocnění nebo počítačový program pro výpočet stavebních konstrukcí.
6 fotografií

Rostlinný genetik Doležel převzal cenu Česká hlava. Oceněni byli i další

Česko
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel
/ROZHOVOR/ Sedmnáct ročníků a 30 milionů korun odměn, to je stručná bilance ocenění Česká hlava, které je věnováno nejlepším mozkům v oblasti vědy a techniky. Projekt vznikl z iniciativy spisovatele Arnošta Lustiga a biochemika Antonína Holého s cílem vytvořit projekt na podporu české inteligence. Jejím letošním držitelem se stal rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.
6 fotografií

Skoncujeme s hladem na světě, věří nositel ceny Česká hlava Jaroslav Doležel

Česko
Ze tří domácích utkání v řadě získali hokejisté Žďáru (v černých dresech) šest bodů.
Žďár nad Sázavou – Domácí trip byl úspěšný jen ze dvou třetin. Druholigoví hokejisté Žďáru hráli během sedmi dnů třikrát doma. S prvními dvěma zápasy musela panovat spokojenost, Plameny totiž nejprve zdolaly českobudějovický David Servis 6:3, o čtyři dny později pak krajský rival z Pelhřimova odjel z Bouchalek s porážkou 6:2.

Domácí trip přinesl šest bodů

Hokej
Ilustrační foto
Střední Čechy – Pětadvacet míst ve středních Čechách, kde se dělá špičková věda, rozhodně stojí za pozornost. Ať už se jedná o vysokoškolská pracoviště či výzkumná centra, mezi nimiž nechybějí ani ústavy Akademie věd ČR. Věnují se rozmanitým oborům – převážně technickým (a to zdaleka nikoli pouze v návaznosti na automobilový průmysl), zemědělským či přírodovědným; zaměřují se ale také třeba na oblasti duševního zdraví, zabezpečení před chemickými nebo biologickými hrozbami, biomedicíny – a dokonce i na materiálový průzkum výtvarných děl.

Kde se žije dobrodružstvím vědy?

Z okolí
Nová interaktivní výstava v konventu žďárského zámku zahrnuje na pět desítek exponátů určených k vyzkoušení, vyřešení nebo k soutěžení.
Žďár nad Sázavou /FOTO, VIDEO/ – Zábavu i vzdělávání v sobě spojuje výstava, která se nyní návštěvníkům nově otevřela ve žďárském zámku. Interaktivní expozice s názvem Poznávej se! je pokračováním úspěšné výstavy Hry a klamy zábavně, za kterou stojí naučné science centrum iQPARK v Liberci, jež popularizuje svět vědy a techniky hravou formou.
40 fotografií

Nová žďárská výstava nabízí zábavu i poučení

Volný čas
Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Přenosný ultrazvuk nové generace, který se vejde do příruční brašny a je jen o málo větší, než mobilní telefon, je špičkové zařízení, jež dokáže bleskově odhalit problém a urychlit přednemocniční péči zdravotníkům v terénu a do pár minut stanovit příčinu bezvědomí nebo zástavu oběhu. K dispozici ho mají středočeští záchranáři nyní v devíti sanitkách.
14 fotografií

Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty

Z okolí
Na interaktivních stáncích mohli vidět mnoho technických, chemických a fyzikálních pokusů.
Karlovy Vary – Do Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, což je největší vědecký festival v České republice, který zahrnuje přednášky, výstavy, dny otevřených dveří a promítání dokumentárních filmů, to vše k propagaci vědy co nejširší veřejnosti, se zapojila také Krajská knihovna Karlovy Vary.
6 fotografií

Věda a technika v krajské knihovně

Karlovarsko
Herec Jaromír Hanzlík získává cenu.
Nejvyšších poct podnikatelské veřejnosti se letos dočkalo za účasti více než 400 podnikatelů, představitelů státní správy a osobností veřejného života celkem 14 osobností z řad podnikatelů, manažerů, lékařů, sportovců i vědeckého a uměleckého světa. Mezi laureáty je mimo jiné rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima nebo hokejista Jaromír Jágr. 
13 fotografií

Jaromír Hanzlík či rektor Tomáš Zima. Podnikatelé ocenili významné osobnosti

Společnost
Jiří Drahoš (vlevo) a Marek Hilšer.
Bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Pavel Fischer povedou senátní výbory. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš (za STAN) se dnes stal předsedou výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Diplomat Fischer, který není členem žádné senátorské frakce, ale kandidoval do Senátu s podporou tří nejsilnějších klubů, bude předsedat výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.
8 fotografií

Senátní výbory mají nové předsedy. Drahoš povede školský a Fischer zahraniční

Česko
Vědecká pracoviště a laboratoře českobudějovického Biologického centra.
Po celé zemi se v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR (AV ČR) ode dneška konají přednášky, prohlídky laboratoří, filmová promítání či výstavy. Celkem jde o 627 akcí v 50 městech. Tématem festivalu je Století české vědy. Slavnostního zahájení v Knihovně AV ČR se dopoledne zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO). Vstup na všechny akce je bezplatný, u většiny je ale třeba rezervace. Kompletní program je na webu www.tydenvedy.cz.
5 fotografií

Festival Akademie věd představí století české vědy. Připomene významné objevy

Ostatní
Noc vědců. Ilustrační foto
Pardubice - Na více než třiceti místech v České republice se v pátek večer otevřou dveře vědě. Nejinak tomu bude na Univerzitě Pardubice, kde mohou zájemci navštívit Noc vědců, která letos ponese podtitul Sto let české vědy.

Univerzita láká na páteční Noc vědců

Pardubicko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Od mala je učitelé při matematice či chemii zesměšňují, dívky pak raději míří na humanitní obory. To podle odborníků může za malý počet žen ve vědě a technice. Přilákat dívky k těmto oborům chtějí brněnské vysoké školy. Podpořit ženy ve vědeckých oborech plánuje Masarykova univerzita. Jako jedna z prvních u nás dá půl milionu navíc výzkumům, do nichž se vrátí vědkyně po rodičovské.

Málo žen ve vědě? Pomůže grant, hlídání pro děti i kampaň

Z okolí
Dny vědy a techniky v Plzni
Plzeň - Dny vědy a techniky Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni tentokrát od pátku 14. do soboty 15. září nabídnou pod věží plzeňské katedrály a před Západočeským muzeem k vidění celkem dvaatřicet expozic.

ZČU opět organizuje Dny vědy a techniky

Plzeňsko
Ilustrační foto
Systém podpory výzkumu, vývoje a inovací v České republice nevytváří vždy ideální podmínky, aby vznikaly výsledky uplatnitelné v praxi, a nepřispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti země. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Navzdory rostoucímu množství peněz provází výzkum dlouhodobé problémy, které se nedaří řešit. Je to například málo nově registrovaných patentů nebo slabá spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem.
11 fotografií

Výdaje na vědu rostou, v inovacích ale ČR na Evropu ztrácí, tvrdí NKÚ

Česko