ŠTÍTEK: věda

Pavel Bělobrádek.
Peníze na vědu a výzkum ze státního rozpočtu v příštích letech porostou, zvýšit se ale musí i financování ze soukromého sektoru, řekl místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek. Po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace také uvedl, že vládou schválený návrh pro příští rok považuje za úspěch. V roce 2018 má jít do vědy a výzkumu 35,6 miliardy korun, v dalším roce 37 miliard a v roce 2020 pak 37,5 miliardy. Návrh rozpočtu bude ještě projednávat Sněmovna.
15 fotografií

Bělobrádek: Věda a výzkum potřebují víc peněz ze soukromé sféry

Česko
Ilustrační foto
Mladá Boleslav - Přes dva miliony korun si ještě v letošním roce mezi sebe rozdělí pět mladoboleslavských škol, které se v letních měsících zapojily do projektu rozvoje technického vzdělávání. Peníze poskytne společnost Škoda Auto, a to na základě dlouhodobě nastavené spolupráce mezi městem a automobilkou. 

Do škol letos putují dva miliony

Boleslavsko
Unikátní bronzový kotel musel k lékařům.
Pardubice /VIDEO/ - Archeologický nález, který skončil v nemocnici. Více než dva tisíce let stará bronzová nádoba, kterou minulý měsíc našel náhodný nálezce na zatím tajeném místě v lese na Pardubicku, musela k lékařům, konkrétně na radiodiagnostické oddělení Parduické nemocnice.
11 fotografií

Unikátní bronzový kotel musel k lékařům

Pardubicko
Lídryně jihomoravské kandidátky hnutí ANO 2011 pro volby do poslanecké sněmovny Taťána Malá.
Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ – Taťána Malá je lídryní jihomoravské kandidátky hnutí ANO 2011 pro volby do poslanecké sněmovny. V pondělí hodinu odpovídala na dotazy čtenářů webu Deníku Rovnost. Dozvěděli se, že politička miluje kuře na paprice a doma má malý zvěřinec. A jak chce podpořit dopravní stavby v kraji? „Je to hlavně zjednodušení legislativy, prosazení zákona o liniových stavbách a v neposlední řadě zlepšení komunikace se spolky, které těmto stavbám brání," tvrdí Malá.

Nadávat na gauči nefunguje, proto jsem se zvedla, říká lídryně ANO Malá

Energie
Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova (UK) dnes jako první vysoká škola v Česku požádala Národní akreditační úřad (NAÚ) o udělení institucionální akreditace, které od roku 2019 zavádí loňská novela vysokoškolského zákona. Největší a nejstarší univerzita v ČR ji chce získat pro 23 oblastí, v nichž vzdělává své studenty na všech svých 17 fakultách. Univerzita do těchto oblastí zařadila všechny studijní programy, které nyní nabízí. Národní akreditační úřad by o žádosti o institucionální akreditaci měl rozhodnout zřejmě během března 2018, řekl jeho předseda Stanislav Labík po slavnostním převzetí žádosti od rektora Tomáše Zimy.

Univerzita Karlova dnes požádala o institucionální akreditaci

Praha
„Charakter týmu se ukáže v okamžicích, kdy se nedaří,“ říká trenér Plamenů Michal Konečný.
Žďár nad Sázavou – Po úvodní vítězné pětizápasové sérii druholigoví hokejisté Žďáru minulý týden dvakrát padli, navíc přišli o více než roční domácí neporazitelnost. „Není třeba z toho dělat velkou vědu, nikdo nemůže pořád vyhrávat,“ zůstává v klidu kouč Plamenů Michal Konečný.

Konečný: Také prohry k hokeji patří

Hokej
Zámek v Brandýse nad Labem.
Brandýs nad Labem – Jak se do Národního muzea v Praze dostaly unikátní sbírky Ludvíka Salvátora Toskánského? I o tom bude řeč na zámku v Brandýse nad Labem, kde se od pátku do neděle uskuteční konference uspořádaná při příležitosti 170. výročí narození tohoto vědce a cestovatele, významného nejenom pro svou dobu.

Brandýs si připomene výjimečného vzdělance z doby na sklonku monarchie

Z okolí
Noc vědců na Univerzitě Hradec Králové.
Hradec Králové - Jaké to je být na univerzitě v noci? To si vyzkoušeli ti, kteří v pátek přišli na Noc vědců na hradeckou univerzitu. Připraven pro ně byl speciální program věnovaný mobilitě, který přiblížil vědu v zajímavém, veselém i hravém tónu.

Univerzita otevřela dveře v noci

Hradecko
Na půdě slánského gymnázia bylo v rámci akce k vidění mnoho zajímavých pokusů.
Slaný - K letošní Noci vědců se připojilo tradičně také slánské Gymnázium Václava Beneše Třebízského se svým týmem Laborky.cz. Školu tentokrát navštívil, kromě spřátelené školy z Bruntálu, jeden z předních českých popularizátorů vědy a odborník na vesmír Jiří Grygar. Zúčastnění se mohli projít stezkou mladého vědce, dozvěděli se také mnohé o živé i neživé přírodě a zažili různé zajímavé pokusy na vlastní oči. Nechyběla ani továrna Laborek.cz, stejně jako motýlárium, včely a brouci. Příchozí se také mohli podívat na svět hledáčkem fotoaparátu a zažít noční led light show.
32 fotografií

OBRAZEM: Vědci se v pátek v noci sešli také ve Slaném

Kladensko
V Chebu se odehrál další ročník Vědy před radnicí. Kvůli špatnému počasí se museli žáci i učitelé přemístit do Kulturního domu Svoboda.
Cheb – Atraktivní pokusy s tekutým dusíkem, podrobné zkoumání rostlin pod mikroskopem, luštění překvapivých optických klamů anebo hraní na speciální zvonkohry. Nejen to bylo možné si vyzkoušet při 10. ročníku festivalu zábavné vědy v podání studentů a profesorů Gymnázia Cheb s názvem Věda před radnicí.
39 fotografií

FOTO: I věda může být zábavná

Chebsko
Studentky zdravotnické školy v Nymburce si zkusily volit nanečisto.
Nymburk /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Studentské volby jsou předzvěstí každých velkých voleb už řadu let. Připojují se k nim desítky středních škol. Na Nymbursku si je poprvé vyzkoušeli před lety gymnazisté. Letos se konají na dvou poděbradských středních školách – hotelové a zemědělské. A také na Střední zdravotnické škole v Nymburce, kam jsme zavítali.
19 fotografií

Studentky zdrávky si zkouší volit nanečisto

Nymbursko
Lukáš Palatinus.
Cenu Akademie věd ČR za vynikající vědecké výsledky převzal dnes fyzik Lukáš Palatinus s týmem z Fyzikálního ústavu. Palatinus s kolegy vyvinul metodu, jak určit krystalovou strukturu i u krystalů s velikostí pouhých několika desítek nanometrů. Článek o této metodě otiskl letos v lednu prestižní časopis Science a byl to první takový text z českého prostředí, na který časopis poutal i na titulní straně. V rozhovoru s ČTK Palatinus řekl, že nová metoda je především nástrojem pro další badatele zkoumající látky, v nichž se vyskytují nanokrystaly. Patří mezi ně i řada léčiv.

Oceněný fyzik vyvinul metodu, jak zkoumat i velmi malé krystaly

Praha
Ilustrační foto
Hradec Králové - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové si v rámci takzvaného Týdne knihoven, který nese podtitul Zločin v knihovně, připravila pro veřejnost ve středu od 18 hodin program pod vedením specialisty na forenzní genetiku Daniela Vaňka.

Na co kam: Kriminalisté odhalí tajemství DNA

Volný čas
Ilustrační foto
Hradec Králové - Hradecká pedagogická fakulta začala spolupracovat s policií. Na začátku týdne podepsali její děkan František Vaníček a šéf krajského ředitelství policie David Fulka memorandum.

Fakulta a policie chtějí spolupráci

Hradecko
Věda před radnicí v Chebu 2015.
Cheb - Jubilejní 10. ročník festivalu zábavné vědy v podání žáků a učitelů zdejšího gymnázia s názvem Věda před radnicí se na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad uskuteční ve dnech 4. až 6. října.

Věda před radnicí

Chebsko