ŠTÍTEK: věda

Pavel Bělobrádek
Ministerstvo financí porušuje zákon, když v návrhu rozpočtu snížilo částku pro vědu a výzkum, kterou předtím schválila vláda. Novinářům to dnes po jednání vládní rady pro vědu výzkum a inovace (RVVI) řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle něj rada trvá na dodržení původní sumy. Ministerstvo financí ČTK sdělilo, že postupuje podle rozhodnutí kabinetu o limitech rozpočtu na příští rok, dřívějšímu vládnímu usnesení o vyšší sumě pro vědu tak nemůže vyhovět.
7 fotografií

Bělobrádek se rozčílil na ministerstvo financí. Kvůli nižšímu rozpočtu na vědu

Česko
Ilustrační foto.
Mnoho řidičů, a pohříchu i některé pneuservisy, stále zastávají myšlenku, že v horku je třeba v pneumatikách významně upustit vzduch, aby nedošlo k nadměrnému zvýšení tlaku a následnému defektu. Jde o zbytečně rozšířený mýtus, který nemá s realitou nic společného. Jediným ukazatelem nahuštění by stále měl být výhradně údaj předepsaný výrobcem vozu.
7 fotografií

Pneumatiky v horku: Upouštění vzduchu je zbytečné

Ekonomika
Mumifikované ostatky budou zkoumat lékaři v nemocnici.
Chodov – Mumifikované ostatky z plankenheimské rodinné hrobky v kostele svatého Vavřince v Chodově budou zkoumat lékaři z krajské nemocnice. Stane se tak na žádost samotného města, které chce za pomoci vyšetření na počítačovém tomografu ostatky identifikovat.

Mumifikované ostatky budou zkoumat lékaři v nemocnici

Sokolovsko
Pavel Bělobrádek a Ofir Akunis na společném jednání o česko-izraelské spolupráci
Česko a Izrael chtějí posílit vědeckou spolupráci ve vyspělých technologických oborech, jako je robotika nebo kybernetika. Více se zaměří ale i na podporu spolupráce v humanitních vědách. Dnes to po společném jednání řekli vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a jeho izraelský protějšek Ofir Akunis. Oba kladně hodnotili činnost české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která na českém velvyslanectví v Tel Avivu působí od roku 2015.
4 fotografie

Spolupráce Česka a Izraele bude spočívat v technologiích, i humanitních oborech

Česko
Jedna ze zastávek týmu cyklo-běžců byla i v Českých Budějovicích ve čtvrtek 22. 6.
České Budějovice - Cyklo-běh, největší kampaň proti drogám spojená se sportem, upozorňuje na zanedbanou oblast protidrogového vzdělávání, bojuje proti neznalosti, naivitě a hlavně za snížení jejich užívání ve společnosti.
9 fotografií

Cyklo-během proti drogám!

Českobudějovicko
Víno. Ilustrační foto.
Praha -  Stoprocentně ověřená rada, jak poznat kvalitní víno, neexistuje. Alespoň to tvrdí majitel e-shopu winehouse.cz a zároveň someliér Daniel Maštera. „Základem je ale určitě kupovat lahve od prověřených vinařů, nebo značku, se kterou máme zkušenost a víme, že nám vyhovuje," říká.

Someliér: Pražská vína jsou na stejně vysoké úrovni jako moravská

Praha
Akce Hrajeme si i hlavou v Hradci Králové.
Hradec Králové - Obří bubliny, ohňová kouzla nebo model černé díry mohli ve čtvrtek vidět všichni příznivci přírodních věd na jubilejním 10. ročníku „Hrajeme si i hlavou".

V univerzitním kampusu ožila věda

Hradecko
Premiér Bohuslav Sobotka uvedl 21. června do úřadu nového ministra školství Stanislava Štecha.
Ministr školství Stanislav Štech vidí jako jednu ze svých priorit sporné dotace na sport. Už v pátek by chtěl sportovním svazům představit konkrétní opatření. Policie podezřívá bývalou náměstkyni Valachové Simonu Kratochvílovou a někdejšího ředitele odboru ministerstva Zdeňka Břízu, že se domlouvali na rozdělování sportovních dotací s tehdejším šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou.
10 fotografií

Nový ministr Štech se zaměří na učitele a dotace

Česko
Eugen Brikcius.
Praha - Vysoké rakouské vyznamenání dostal ve středu v Praze český básník, prozaik, dramatik a publicista Eugen Brikcius. Čestný kříž za vědu a umění první třídy mu předal rakouský velvyslanec Alexander Grubmayr. Ve středu to řekla manželka vyznamenaného Zuzana Brikciusová. V jeho případě byly oceněny jeho zásluhy v oblasti literatury a výtvarného umění. Brikcius žil v Rakousku po emigraci z bývalého Československa.

Eugen Brikcius dostal rakouské vyznamenání

Praha
Eugen Brikcius.
Vysoké rakouské vyznamenání dostal ve středu v Praze český básník, prozaik, dramatik a publicista Eugen Brikcius. Čestný kříž za vědu a umění první třídy mu předal rakouský velvyslanec Alexander Grubmayr. Brikcius žil v Rakousku po emigraci z bývalého Československa.
7 fotografií

Eugen Brikcius obdržel rakouské vyznamenání

Česko
Ilustrační foto.
Jihlava – Důraz na komunikaci, schopnost efektivně a rychle se učit, kreativita nebo emoční inteligence. Na tom staví projekt nové ScioŠkoly, který budou moci děti poprvé okusit už od letošního září. V novém školním roce nahradí tento koncept v Jihlavských terasách v Havlíčkově ulici dosavadní základní školu Meruzalka.

ScioŠkola v Jihlavě nahradí Meruzalku

Jihlavsko
Fotografická výstava mapující životní příběhy zajímavých lidí z Miroslavi zaplní tamní zámek v polovině července.
Miroslav /FOTOGALERIE/ – Řezbář, vědec, podnikatel, rekordmanka ve skládání puzzle nebo tým hasiček. Lidé různých profesí, kteří zdánlivě mají společného jen to, že pochází z Miroslavi na Znojemsku. Nyní se s jejich příběhy seznámí prostřednictvím fotografické výstavy i návštěvníci miroslavského zámku.
4 fotografie

Zámek v Miroslavi ožije příběhy místních lidí

Znojemsko
Budova ČVUT.
Praha - Studenti středních škol začnou v neděli v rámci Týdne vědy na Jaderce bádat na jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Škola tak chce podpořit milovníky fyziky, matematiky, chemie a informatiky, kteří uvažují o studiu na technických a přírodovědných oborech vysoké školy. Pro zaregistrované účastníky je do pátku 23. června připraven program zajímavých přednášek a exkurzí.
4 fotografie

Na ČVUT začíná Týden vědy na Jaderce pro vybrané středoškoláky

Praha
V Třeboni se představí také taneční skupina Red Rose Tribe.
Třeboň - Vůbec poprvé se v Třeboni v sobotu odehraje sousedská slavnost, kterou odboru kultury již dlouho dopředu připravoval s místními spolky, kroužky, podnikateli.

Přijďte zažít Třeboň jinak

Volný čas
Ilustrační foto
Lanškroun - Ve čtvrtek začala v Základní škole Dobrovského dvoudenní akce Věda u školy, letos je zaměřena na astronomii, robotiku, mechaniku a chemii.

Škola žije vědou a technikou

Orlicko
Slavnostní setkání v rámci 10 let existence Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové v archeoparku pravěku ve Všestarech.
Hradec Králové - Letos poprvé se na akademické půdě Univerzity Hradec Králové uskuteční příměstský tábor. Chytré léto s FFildou si děti užijí od 21. do 25. srpna. Závěr prázdnin jim tak může zpestřit zábavný program zaměřený na společenské vědy a historii.

Děti zažijí Chytré léto s Filozofickou fakultou UHK

Hradecko
 Pražská muzejní noc.
Praha – Největší zájem byl stejně jako v uplynulých letech o prohlídku kbelského leteckého muzea, k hojně navštíveným institucím se v sobotu večer zařadily také Národní technické muzeum, Muzeum Policie ČR a botanická zahrada. Takový byl již 14. ročník Pražské muzejní noci, která si rok od roku získává větší popularitu.
19 fotografií

Program muzejní noci přilákal davy zájemců

Praha
Mirka Novak.
Pardubický kraj, Litomyšl /ROZHOVOR/ - To, že je Litomyšl městem hudby, dokazují koncerty a festivaly. Možná i právě proto se ve městě v sobotu uskutečnil ojedinělý hlasový workshop Kouzelný hlas s jednou z nejlepších českých "hlasových lektorek" a zpěvačkou Mirkou Novak. Účastníci celodenního workshopu se seznámili s interpretací jazzu, swingu, gospelu nebo blues.

Pravý učitel nedělá z hudby vědu

Z okolí
nosorožec dvourohý
Dvůr Králové - Ještě před padesáti lety běhalo po světě přes dva tisíce nosorožců severních bílých. Dnes jsou na světě poslední tři zvířata. Pytláci tento poddruh, jehož zástupci váží až dvě tuny, prakticky vyhubili. Toužili po rohovině, o níž si zejména asijští zákazníci na černém trhu mysleli, že má léčivé účinky.

Bílí nosorožci vymřou. Zachránit je může jen věda

Krkonoše
Autobus pro návštěvníky Pražské muzejní noci.
Praha - Zadarmo prohlídky expozic doplňované i rozmanitým programem – a zadarmo i cesta. To v sobotu večer v metropoli nabízí program již 14. Pražské muzejní noci. Devětačtyřicet institucí nabízí bezplatnou návštěvu (či za výjimečné vstupné v podobě symbolické jedné koruny) v 79 objektech.

Návštěvníky muzejní noci pěkně převezou. A zadarmo!

Volný čas
Wikov 7-28 Sport
Dopravní fakulta ČVUT připravila expozici desítek českých závodních vozů z bližší či vzdálenější historie. Obdivujte umění českých techniků, karosářů a designérů. Vystaveny zde budou automobily konstruované pro závody jak na okruzích, tak rallyové, historické i z posledních let.
5 fotografií

Přijďte si prohlédnout české vozy velkých cen

Ostatní
Vystavovatelé připravily aktivity i pro ty nejmenší návštěvníky Veletrhu vědy
Praha - Novinky a zajímavosti ze světa přírodních, technických a humanitních vědních oborů ukáže zábavnou a interaktivní formou Veletrh vědy. Na největší populárně naučné akci tohoto druhu v Česku se ode dneška do soboty představí na výstavišti v pražských Letňanech více než 80 vystavovatelů - vědecká pracoviště Akademie věd, firmy, univerzity i science centra.

Začíná Veletrh vědy, zábavnou formou představí novinky z výzkumu

Praha
Slavnostní předání diplomů studentům s výborným výsledkem z matematiky v Senátu
Patří matematika k předmětům, z nichž by všichni středoškoláci měli skládat maturitu? A je důvod se jí bát? Většina dětí školou povinných by asi odpověděla na první otázku záporně a na druhou kladně. Absolventi gymnázií, kteří včera převzali v Senátu diplom, by odpověděli opačně. Nepovinnou maturitní zkoušku totiž skládali z matematiky plus, která po roce 2013 nahradila zrušenou obtížnější úroveň. Deset chlapců a jedna dívka náročnější test zvládli na plný počet bodů či o jeden méně.
8 fotografií

Matematiku plus si vybralo na dva tisíce dětí, univerzitu mají v kapse

Česko
Přehlídka Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017. Svá díla kolemjdoucím představuje třináct autorů z České republiky i zahraničí.
Brno - Hodiny na Malinovského náměstí, jejichž správný chod určují kolemjdoucí. Pokud ale čas neurčí, nastane bezčasí odkazující k myšlence, že čas je iluze. Anebo vzedmutá terénní vlna na Římském náměstí, která není důsledkem stavebních prací, ale dílem slovenského umělce Martina Kochana. Tyto a další objekty si mohou lidé prohlédnout v centru Brna, kde začal šestý ročník přehlídky Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017.
19 fotografií

Otok na chodníku nebo čas na přání. Centrum Brna zdobí nové sochy

Brněnsko
Doprava v Praze. Ilustrační foto.
Praha - Memorandum o spolupráci v dopravě podepsalo už pět městských částí. K Praze 1, 2, 3 a 9 se začátkem června přidala i desátá městská část. Strany se tak zavázaly ke spolupráci při řešení dopravy v širším centru, výměně praktických zkušeností a je koordinaci jednotlivých dílčích postupů.

KRÁTCE: K dopravnímu memorandu se přidala další městská část

Praha
Odborník na forenzní mikroskopii Marek Kotrlý.
Brno – Elektronová mikroskopie, rentgenová difrakce nebo řezy iontovým svazkem. Pro někoho jsou to nepředstavitelné pojmy, pro odborníka na forenzní mikroskopii Marka Kotrlého metody, kterými pomohl kriminalistům usvědčit už téměř dva a půl tisíce zločinců. „Rádi bychom tuhle vědu zpopularizovali, snažíme se tedy lidem ukázat metody, které používáme. Není to nic tajného," vysvětluje.

Pomáhá usvědčovat zločince: Umíme vše, co lidé vidí v televizních kriminálkách

Brněnsko