ŠTÍTEK: věda

Ministerstvo školství. Ilustrační foto.
Jedna žena a pět mužů dnes převzali ceny ministerstva školství za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu. Ceny získali rovněž mimořádně úspěšní studenti vysokých škol. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Senátu za účasti končícího ministra Stanislava Štecha (za ČSSD). Mezi oceněnými je vedle expertky na imunologii třeba odborník na hospodářské dějiny raného novověku nebo student, který pomáhá ochrnutému chlapci.

Ceny ministerstva převzala jedna žena, pět mužů a 11 studentů

Praha
Chemický pokus. Ilustrační snímek.
Přírodní vědy nejsou nuda. O tom se teď mohou přesvědčit studenti středních škol. Stačí pár kliků na webu, vybrat z široké nabídky témat z oblasti chemie, biologie nebo fyziky a na střední školu dorazí přednášet jeden z lektorů zlínské univerzity. Tak vypadá nový unikátní projekt Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati s názvem Věda na přání.  

Věda na přání: střední školy si mohou objednat přednášky odborníků z UTB

Zlínsko
Prašná brána.
Soubor budov v Hybernské 4 se má stát centrem vzdělanosti. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy zde vybuduje školu 21. století. Již od příštího roku by měly být v nových prostorách přednášky pro veřejnost. Projekt s názvem Hybernská ožívá, který odstartoval letos v březnu kulturně-vědeckým festivalem Týden diverzity, je pro rozsáhlý soubor budov nedaleko Prašné brány jen začátkem něčeho mnohem většího. 

V Hybernské vznikne moderní univerzita, má sloužit akademické obci i veřejnosti

Praha
Moravčíková končí! Zastupitelé místostarostku odvolali
Kutná Hora - Projekt zkráceně nazvaný „Technická infrastruktura do škol v Kutné Hoře“ stál v září post místostarostku Zuzanu Moravčíkovou. Opozičním zastupitelům se stalo trnem v oku poptávkové řízení na zhotovitele projektu. Poptány totiž byly tři firmy, které spolu však prokazatelně byly propojené a to jak vlastníkem, tak osobou, která zpracovávala účetnictví.

Co bude s projektem, který stál křeslo Zuzanu Moravčíkovou?

Kutnohorsko
Ilustrační foto
Pomocná pracovní síla na trhu téměř došla a firmy najímají v podstatě každého, kdo má zájem. Zajímavostí je, že brigádníky „za volant“ hledá třeba i ostravský dopravní podnik, a také Dolní Vítkovice, aby měl kdo provázet návštěvníky.

Hledá se brigádník. Šanci má (téměř) každý

Ostravsko
Oficiální zahájení provozu MŠ Úsměv.
Benešov /FOTOGALERIE/ – Až 140 dětí pojme nově postavená MŠ Úsměv. Oficiálně začala fungovat v úterý, i když byla už několik týdnů ve zkušebním provozu. Ten potvrdil, že vnitřní i venkovní prostory jsou, na rozdíl od školky, která stála na stejném místě od poloviny sedmdesátých let minulého století a pojala jen 102 dětí, dostatečné a odpovídají současným potřebám.
6 fotografií

Navýšili kapacitu Mateřské školy Úsměv na benešovském Spořilově

Benešovsko
Hradec Králové /POZVÁNKY/ - Jak se hmyz využívá v kriminalistice? Odpoví středeční přednáška na téma forenzní entomologie. Tato věda pomáhá ke stanovení doby úmrtí u lidí, kteří zemřeli násilnou smrtí nebo beze svědků. Do vědy známé z kriminálek příchozí zasvětí forenzní entomoložka Hana Šuláková od 14.55 hodin v aule Přírodovědecké fakulty.

Kulturní tipy: Přednáška zaujme fandy kriminálek

Volný čas
Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Univerzita Karlova ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Praha
Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Univerzita Karlova ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Česko
Marta Kubišová.
V pražské Galerii Lucerna v pátek za účasti Marty Kubišové, Dany Němcové, Kamily Bendové a dalších představili knihu Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent. Publikace vydaná nakladatelstvím Academia ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR představuje 21 žen, jež se v 70. a 80. letech nebály postavit normalizační moci.

Nová kniha představí statečné ženy

Volný čas
Fascinujícím světem vědy dětské i dospělé návštěvníky provedlo fyzikální divadlo ÚdiF. A to prostřednictvím samoobslužných stanovišť, rukodělných dílen a komentovaných pokusů (na snímcích).
Nové Město na Moravě – Rukodělné dílničky, prodejní stánky s originálním zbožím, hračky, dětskou hernu, kavárničku, dobroty, fyzikální pokusy, divadlo i koncert. To vše nabídl rodinný celodenní festival Malý svět. V novoměstském kulturním domě se po loňské premiéře uskutečnil v pátek 17. listopadu už podruhé.
17 fotografií

OBRAZEM: Dětem na festivalu Malý svět hořely ruce

Žďársko
MEMORANDUM o výstavbě a financování Science centra v  Českých Budějovicích podepsal ve středu Jihočeský kraj s partnery.
České Budějovice – Zatraktivnění přírodovědných a technických oborů mezi širokou veřejností, popularizace vědeckých výstupů, prezentace inovačních tech-nologií firem i vytvoření vy-hledávaného turistického místa v Českých Budějovicích.

Vznik Science centra stvrdilo memorandum

Českobudějovicko
Den biomasy v Třebíči.
Třebíč - Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči uspořádalo ve středu 15. listopadu Den biomasy. Cílil hlavně na děti prvního stupně základních škol, které se během něj hravou formou dozvěděly, co je biomasa a k čemu slouží, či jak chránit přírodu a jak správně třídit odpad.

Na Den biomasy přišly v Třebíči téměř tři stovky dětí

Třebíčsko
Marek Výborný je pět let ředitelem Gymnázia Mozartova v Pardubicích.
Pardubice - Jedenačtyřicetiletý Marek Výborný šestnáct let učí na gymnáziu předměty dějepis, základy společenských věd a latinu. Od roku 2012 se stal ředitelem Gymnázia Mozartova v Pardubicích a v říjnu byl zvolen poslancem za stranu KDU-ČSL. Pochází z Heřmanova Městce, kde nyní s manželkou vychovává své tři děti.

Výborný: Zájem o gymnázium rok od roku roste

Pardubicko
Dětmarovicím nevyšla rozlučka s kalendářním rokem 2017.
Dětmarovice – Na závěr soutěže nezasloužená prohra. Tak končili podzim fotbalisté Dětmarovic, kteří tím přišli o průběžné vedení v tabulce.

Dětmarovice si pokazily závěr

Fotbal
Ilustrační foto.
Již pošesté chce dětem i dospělým Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál předvést, že fyzika, chemie a matematika nejsou nudné předměty, ve kterých studenti jen koukají do knih a tabulek.

Podívaná na vědu

Bruntálsko
Veřejnost má možnost nahlédnout do mikroskopického světa Centra strukturní a funkční genomiky rostlin
Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin je v překladu do laické řeči budova plná velmi drahých přístrojů, které pomáhají několika desítkám nadšených výzkumníků luštit genové hádanky. V rámci týdne vědy a techniky pootevřeli tito výzkumníci své laboratoře a skleníky ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého a vpustili do nich žáky středních a základních škol i širokou veřejnost.
4 fotografie

Zkoumají genové giganty. Ukážou vám jak

Olomoucko
Cena Neuron
Ceny Neuron za přínos světové vědě získá sedm osobností napříč vědními obory. Jejich jména Nadační fond Neuron zveřejnil dnes v tiskové zprávě. Ocenění dostanou 6. prosince, ve stejný den jako laureáti cen pro mladé vědce Neuron Impuls. Podle místopředsedy správní rady fondu Pavla Hobzy vybrala rada "zralé vědecké osobnosti" a také 15 mladých badatelů, kteří stojí na začátku své kariéry.

Ceny Neuron za přínos světové vědě získá sedm osobností

Praha
Ilustrační foto
Kladno - Kladno se již podruhé zapojí do programu celostátního festivalu Týden vědy a techniky. Veřejnosti se již ve čtvrtek u příležitosti tohoto festivalu otevřou laboratoře Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT sídlící na Sítné. V rámci komponovaného večera jsou připraveny i dvě zajímavé přednášky.

Týden vědy a techniky si užijí také Kladeňáci

Kladensko