ŠTÍTEK: výzkum

Kniha Po stopách nejstaršího osídlení Brna, kterou napsala brněnská archeoložka Zdeňka Nerudová. Publikaci na konci minulého roku vydalo Moravské zemské muzeum.
/FOTO/ Samotnou mě překvapilo, jak hustě osídlené v době kamenné Brno bylo, přiznala brněnská archeoložka Zdeňka Nerudová. Ta je autorkou knihy Po stopách nejstaršího osídlení Brna, kterou na konci minulého roku vydalo Moravské zemské muzeum. Kniha o dějinách Brna z období starší doby kamenné čtenářům předkládá fakta o nejstarších obyvatelích moravské metropole.
31 fotografií

Pravěcí lidé žili v Bohunicích, tvrdí v nové knize brněnská archeoložka

Brněnsko
Archeolog Filip Kasl je členem týmu, který zkoumá tajemná místa v Plzeňském kraji
/ROZHOVOR, VIDEO/ Záhadným archeologickým lokalitám se archeolog Filip Kasl spolu se svými spolupracovníky z Národního památkového ústavu v Plzni věnuje již několik let. Svými výzkumy se snaží prokázat u archeologických památek, u nichž není znám účel ani stáří, jak a kdy se tam žilo, pro co ve své době sloužily a kdy zanikly. Některé průzkumy z poslední doby přinesly nečekaná zjištění.

Tajemná místa nás vždycky něčím překvapí, říká plzeňský archeolog

Plzeňsko
Lidé s kudrnatými vlasy jsou podle vědců ve výhodě.
Nejeden člověk si alespoň jednou za život položil otázku, proč má kudrnaté či rovné vlasy. A proč je zrovna člověk jediný z primátů, který po těle nemá téměř žádné chlupy, ale přesto mu na hlavě roste na jedné hromadě spousta vlasů. Vědci už dlouhé roky bádají, proč tomu tak je a proč má někdo vlasy rovné a jiný kudrnaté. Tým mezinárodních odborníků se v novém výzkumu pokusil na tyto otázky odpovědět. Výsledky potvrdily, že je to reakce na chůzi po dvou.

Máte kudrnaté vlasy? Podle vědců jste ve výhodě

Věda
Záchranný archeologický výzkum na nové trase dálnice D 55 u Bzence.
/VIDEO/ Archeologové poslední únorový pátek ukončí svůj doplňující záchranný výzkum v trase nového dálničního úseku D55 mezi Bzencem a Moravským Pískem, a to u Domanínského potoka. Informovala o tom ve čtvrtek mluvčí republikového Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. „Archeologové lokalitu označili za mimořádně bohatou díky četnosti nálezů z různých období od doby kamenné až pro středověk,“ uvedla.
34 fotografií

Pohled do minulosti z dronu. Končí průzkum archeologů u Bzence. Na trase D55

Hodonínsko
Psí plemena, která jsou geneticky bližší vlkům, mají větší sklon reagovat vytím, zjistila studie. Ilustrační snímek
Odbornice na chování zvířat Fanni Lehoczkiová si všimla, že vytí jejího huskyho nevyvolává vždy stejnou odpověď u psů v jejím okolí. Začala proto společně s kolegy z katedry etologie Univerzity Eotvose Loranda studovat reakce psů na vytí vlků. Zkoumali, zda jsou k vytí některá plemena náchylnější a zda jsou tito psi geneticky blíže těmto divokým šelmám. Vědcům se podezření nakonec potvrdilo.  

Záhadné volání divočiny. Vědci zjistili, proč některá plemena psů více vyjí

Zvířecí deník a chovatelství
Sněhem zavalený stan Ďatlovovy výpravy, k němuž pátrači dorazili až 26. února. Stan byl rozříznut zevnitř, skupina před něčím utíkala. Vlevo od stanu pátrači Vladislav Karelin (stojící) a Jurij Koptelov
Zkáza Ďatlovovy výpravy patří k nejslavnějším záhadám 20. století, současně však také k těm, k nimž se dá zdánlivě jen těžko najít cokoli nového. Obzvláště po výzkumu z předloňského roku, jenž přesvědčivě ukazoval, že prapříčinou smrti všech členů výpravy mohla být desková lavina, která spadla na jejich stan. Už loni však byl tento výzkum zpochybněn a letos se s dalšími zjištěními přihlásili ruští vědci.
12 fotografií

Záhada Ďatlovovy výpravy: Rusové přišli s novou teorií o tajné zbrani

Svět
Hmotnostní spektrometr pořízený Masarykovým onkologickým ústavem zlepší výzkum rakoviny.
/VIDEO/ Určit, které pacientky s nádorem prsu jsou náchylnější ke vzniku nežádoucích účinků po chemoterapeutické léčbě, by mohli lékaři z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Skončit by mohlo brnění či necitlivost prstů u nohou nebo zhoršení jemné motoriky. Kvalita života žen po vyléčení bude vyšší díky tomu, že lékaři budou předvídat míru postižení nežádoucími účinky u konkrétních pacientek.

Nežádoucí účinky po chemoterapii rakoviny prsu: výzkum z Brna mírní dopady léčby

Brněnsko
Centrum polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Významný úspěch si připsali pracovníci Centra polymerních systémů (CPS) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Uspěli v náročné veřejné soutěži vyhlášené Technologickou agenturou České republiky (TAČR) v rámci programu Národní centra kompetence, který se zaměřuje na posílení účinné spolupráce výzkumných organizací s praxí.
3 fotografie

Zlín se stal národním centrem kompetence polymerního výzkumu

Zlínsko
Poslední bitva Edwarda Teache alias piráta Černovouse
Před 300 lety dozníval v Karibiku zlatý věk pirátů. Éra, v níž mezi sebou soupeřily o koloniální nadvládu Španělsko, Francie a Anglie. Bohatě naložené obchodní lodě směřující do kolonií a zpět ohrožovali námořní lupiči, mezi něž patřil i Edward Teach přezdívaný Černovous. Jeden z nejslavnějších pirátů, na jehož život vrhl nové světlo nedávný výzkum.
10 fotografií

Největší hrdina zlatého věku pirátů: Černovous byl jiný, ukázal nedávný výzkum

Svět
Závislost na mobilu a hrách může skončit i psychickými problémy.
Nikdo nemá rád nudu, a proto jakmile začneme cítit tento nepříjemný pocit, děláme téměř cokoliv, abychom se zabavili. A první věc, kterou člověk v dnešní době udělá, je, že do ruky vezme telefon a začne projíždět Instagram, Facebook nebo TikTok. Podle nové studie ale neustálé rozptylování sociálními médii může bránit mysli v hlubším a plnějším pocitu nudy. To je podle vědců škoda, neboť hluboká nuda je živnou půdou pro kreativitu a nové nápady.

Skrytá hrozba sociálních sítí: Lidé se díky nim vyhýbají nudě, to je ale špatně

Věda
Finální integrace přístroje v prostorech s řízenou čistotou.
Zásadním způsobem posouvá hranice výzkumu v mnoha oblastech medicíny, zejména léčby nádorových onemocnění. Speciální světelný mikroskop, který vyvinuli vědci z kohoutovické společnosti Telight ve spolupráci s brněnskou technikou, tak může významně pomoci zachraňovat lidské životy. I proto přístroj využívá stále více prestižních zahraničních institucí.
4 fotografie

Speciální mikroskop pomáhá v boji s rakovinou. Zrodil se v Brně

Brněnsko
Filozofická fakulta UJEP sbírá vědecké granty. Jeden z projektů odstartuje dlouhodobější spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Určitě ale potěší milovníky českého vína.
Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem slaví úspěchy ve vědeckých grantových soutěžích. Na konci roku se podařilo získat jeden projekt v soutěži Grantové agentury ČR a hned tři projekty v soutěži Ministerstva kultury v programu NAKI III.

Filozofická fakulta UJEP sbírá vědecké granty

Čtenář reportér
Laureáti národního ocenění Česká hlava (zleva) Petr Pyšek, Martina Benešová-Schäfer, Alžběta Dostálková, Ilona Hromadníková, Petr Sezemský a zástupce sdružení Cesnet Sven Ubik
Nejvyšší české vědecké ocenění s názvem Česká hlava bude předáno v Praze v neděli 4. prosince večer. Národní cenu vlády za celoživotní dílo letos získal botanik a ekolog Petr Pyšek, který se věnuje invazivním rostlinám a živočichům. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v sídle Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Cenu Česká hlava převezme biolog a ekolog Petr Pyšek. Dostane milion korun

Praha
Kyberprostor je pro adolescenty rizikový. Ilustrační foto
Jak mladé lidi ve věku od 11 do 19 let ovlivňuje internet a sociální sítě? Odpovědi hledali psychologové z Filozofické fakulty Univerzity Palackého (FF UP) v Olomouci v rámci prvního výzkumu věnovanému této problematice v České republice a na Slovensku. V rámci samotného šetření oslovili několik tisíc studentů, učňů a žáků druhého stupně základních škol. Závěr? Kyberprostor je pro adolescenty rizikový a ovlivňuje systém jejich hodnot.

Kyberprostor je pro adolescenty rizikový. Mění se jim hodnoty

Olomoucko
Mezi psychedeliky a tvrdými drogami není z pohledu českého zákona žádný rozdíl. Ve skutečnosti se však jedná o diametrálně rozdílné látky. Zatímco drogy jsou jednoznačnou „cestou do pekla“, psychadelika mohou být cestou z něj
Mezi psychedeliky a tvrdými drogami není z pohledu českého zákona žádný rozdíl. Ve skutečnosti se však jedná o diametrálně rozdílné látky. Zatímco drogy jsou jednoznačnou „cestou do pekla“, psychedelika mohou být cestou z něj. Výzkumy i lékařská praxe ukazují, že dokáží pomoci lidem, které trápí deprese, úzkostné poruchy, poruchy příjmu potravy či posttraumatická stresová porucha. 

Vojtěch Viktorin o psychedelicích: Do čarovného lesa není dobré jít nepřipraven

Zdraví
Slavnostní zprovoznění výrobny DCPD v chemičce ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova 3. září 2022.
Chemičkou ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova kráčí početná delegace. Jsou v ní výzkumníci, technici, manažeři, polský velvyslanec i litvínovská starostka. Takové procesí není v labyrintu potrubí a průmyslových budov běžné. Jenže v pondělí 3. října je k němu důvod. Chemici přestřihnou pásku a slavnostně zprovozní novou výrobnu za téměř miliardu korun.
22 fotografií

Unikátní technologie. Nová výrobna v Záluží stála přes 800 milionů korun

Mostecko