ŠTÍTEK: WhatsApp

Ilustrační snímek
Kyberšikana se odehrává skrytá ve whatsappových skupinách i veřejně před velkým publikem na internetu. Na začátku může být neopatrnost, ale i nevinný příspěvek. Odborníci varují před zveřejňováním fotografií z útlého dětství, které je snadné zneužít. Oběti by si měly uschovat důkazy o kyberšikaně a vyhledat pomoc u dospělých.

Nová hrozba pro děti i rodiče: Sílí šikana v aplikaci WhatsApp

Česko
Seznamování v online prostoru se stalo běžnou součástí moderního společenského života. Podle průzkumu Behavio z loňského roku to je nejběžnější způsob seznámení v České republice.
Svět se mění a my s ním, říká známé rčení. Dynamická proměnlivost, která je pro moderní dobu charakteristická, se pak pochopitelně projevuje i v oblasti seznamování a lidských vztahů obecně. O tom, čím je specifické seznamování v dnešní době, jak úspěšně najít partnera (nejen) online, ale také o bezpečném chování v prostředí internetových seznamek, jsme si povídali s profesionální „dohazovačkou“ Kristýnou Mertlovou.
6 fotografií

Povrchnost, rizika, ale i naděje. Odbornice radí, jak se úspěšně seznámit online

Sex a vztahy
Rozhodčí Tomáš Volenec.
Komise rozhodčích a delegátů Okresního fotbalového svazu v Kutné Hoře řešila na svém mimořádném zasedání zajímavý a dost netradiční případ. Šlo o vyjádření trenéra týmu Star Tupadly Vladimíra Remeše na adresu rozhodčího Tomáše Volence. Tomu poslal SMS zprávu, kde jej vyzval, aby skončil s pískáním a rozhodně aby nejezdil na zápasy do Tupadel. To vše po utkání okresního přeboru Tupadly – Malešov.
52 fotografií

Komise rozhodčích řeší bezpečnost po výhrůžce trenéra. Kouč Remeš čelí trestu

Fotbal
Evropská komise bude vyšetřovat společnost Meta. Na Facebooku a Instagramu podle ní dostatečně nechrání děti.
Evropská unie začala kvůli podezření z porušení pravidel pro ochranu nezletilých formálně vyšetřovat americkou internetovou společnost Meta Platforms. Na oblíbených sociálních sítích Facebook a Instagram podle euroúředníků nechrání děti a ty se na nich pak stávají závislé, což má negativní dopady na jejich fyzické i duševní zdraví. Nezdají se jim ani metody pro ověřování věku uživatelů. Pokud společnosti prokážou vinu, mohou jí udělit vysokou pokutu. Kromě zmíněných známých sociálních platforem Meta vlastní a provozuje také komunikační aplikaci WhatsApp a sociální síť Threads.

Děti jsou závislé na sociálních sítích. EU si vyšlápla na Facebook a Instagram

Státy EU
Ilustrační snímek
Není to žádný zamilovaný puberťák, do padesátky chybí muži žijícímu v Klatovech jen několik let. Ale přesto se nedokáže smířit s rozchodem s dnes již bývalou přítelkyní. Ženu bombarduje e-maily či zprávami v různých aplikacích, v nichž jí vyznává lásku. Prožívala takové peklo, že je v péči psychiatra.

Stalkera nezastavila ani podmínka. Bude ho zkoumat soudní znalec

Krimi
Ilustrační foto.
Není to žádný zamilovaný puberťák, do padesátky chybí muži žijícímu v Klatovech jen několik let. Ale přesto se nedokáže smířit s rozchodem s dnes již bývalou přítelkyní. Ženu bombarduje e-maily či zprávami v různých aplikacích, v nichž jí vyznává lásku. Prožívala takové peklo, že je v péči psychiatra.

Stalkera nezastavila ani podmínka. Bude ho zkoumat soudní znalec

Krimi
Ze sociálních sítí získává zprávy přes 40 procent Čechů. Nejčastěji jsou to mladí lidé
Sociální sítě mají na naše životy stále větší vliv. Chodíme se na ně nejen bavit a sdílet naše životy s přáteli i neznámými lidmi, ale čím dál častěji i kvůli zpravodajství. Na to, kolik procent Čechů je používá za účelem získání informací o aktuálním dění nebo které sítě jsou dnes nejpopulárnější, se zaměřila datová redakce Deníku. 

Zdrojem zpráv jsou pro Čechy stále častěji sociální sítě. Vedou hlavně u mladých

Češi v číslech
Facebook. Ilustrační snímek
Uživatelé po celém světě hlásili výpadek služeb společnosti Meta Platforms, včetně sítí Facebook, Instagram, Threads a Messenger. Mluvčí Mety Andy Stone po zhruba dvou hodinách na sociální síti X oznámil, že přístup ke službám se podařilo obnovit. Dodal, že firma měla technický problém, žádné podrobnosti však nezveřejnil. Uživatelé začali hlásit výrazný výpadek služeb Mety kolem 16:00 SEČ, ukázaly stránky downdetector.com, které sledují hlášení o výpadcích. Incident představuje jeden z nejrozsáhlejších výpadků v nedávné historii.
5 fotografií

Společnost Meta zasáhl výpadek. Potíže měly Facebook, Instagram či Messenger

Počítače a mobily
Ilustrační foto
Z valentýnského opojení se bude dlouho vzpamatovávat muž ve středních letech z Přerova, který naletěl podvodnici. Svou vyvolenou z Kazachstánu našel koncem loňského roku na internetové seznamce a komunikovali spolu prostřednictvím e-mailu a aplikace WhatsApp.

Láska z Kazachstánu stála muže z Přerova půl milionu

Krimi
Internetový podvod. Ilustrační foto.
Téměř denně policisté upozorňují na šmejdy, kteří v prostředí internetu dokáží vylákat z důvěřivých lidí peníze. Podle policejních statistik počty kyberpodvodů neklesají ani na Prachaticku. Jen během loňského roku to bylo více než 136 případů. Srovnání z předchozími dvěma lety říká, že jde o dvojnásobek takových případů. „Vždycky se někdo chytí,“ říká šéf prachatické hospodářské kriminálky Miloš Mikeš. 

Podvodníci útočí: Žena z Prachaticka chtěla zhodnotit úspory, přišla o miliony

Prachaticko
Studenti i senioři si mezigenerační kurzy o chytrých telefonech pochvalují.
Se zajímavým projektem přišli v Dačicích. Propojili seniory se studenty místního gymnázia, kteří je učí, jak si zajít na chytré telefony. Starší generace se tak může dozvědět více o možnostech, které tyto moderní technologie nabízejí a naučit se je lépe ovládat. Kurzu se mohou senioři účastnit zdarma, počet účastníků je ale omezený.
22 fotografií

Chytře na chytrá zařízení. Studenti gymnázia učí seniory, jak na dotykové mobily

Jindřichohradecko
Lidé se nemusí být, aplikace WhatsApp zůstává zdarma. Deník přináší rady, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu. Ilustrační foto
Používání oblíbené chatovací aplikace WhatsApp bude nadále zdarma. Změnou způsobu ukládání dat na operačních systémech Android se však některým uživatelům může zpoplatnit zálohování. I tomu se ale lze vyhnout. Deník připravil přehledný soubor otázek a odpovědí, ve kterém zjistíte, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu.

WhatsApp zůstává zdarma: Pro Androidy se ale mění zálohování, jsou i další změny

Počítače a mobily