ŠTÍTEK: Zenit

Vizualizace křižovatky Zikova - Schweitzerova ulice. Do provozu v Zikově ulici zasáhne výrazně v roce 2021 stavba tramvajové trati
Už po tomto víkendu začíná stavba druhé etapy tramvajové trati na sídliště Nové Sady, která bude mít tři zastávky a délku 1 200 metrů. Práce odstartují přípravou zázemí na zelené ploše mezi ulicemi Rooseveltova a Zikova. Olomoučanů se zatím nijak zásadně nedotknou, v březnu proběhnou jen krátkodobé uzavírky parkovišť v místech, kde se budou kácet stromy.
14 fotografií

Co zavře a omezí stavba tramvaje přes Nové Sady. Tady je přehled

Olomoucko
Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) dosud vyrobila asi tisíc litrů dezinfekčního gelu na ruce, který využívá pro své potřeby, dodala jej však také například sociálním službám. Nyní byla škola zařazena do vládního programu Anti-COVID a Centrum polymerních
České firmy zatím vyrobily šest milionů litrů dezinfekce s označením Anti-COVID, výroba a distribuce dále pokračuje. ČTK to večer řekla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová. Reagovala tak na kritiku, že dezinfekce je stále nedostatek. Během dne mluvčí hovořila o 4,2 milionu distribuovaných litrů. Hospodářská komora ČR dnes uvedla, že podle jejích informací na povolení vyrábět dezinfekci čeká už řadu dnů několik velkých společností. Některým firmám podle komory navíc sanitární prostředky pro zaměstnance stále chybí. Svaz obchodu a cestovního ruchu uvedl, že se objevila řada spekulantů, kteří chtějí na nedostatku dezinfekčních přípravků vydělat.
25 fotografií

Firmy vyrobily šest milionů litrů dezinfekce. Podle svazů stále chybí

Česko
Z bývalé kotelny v Trnkově ulici na olomouckém sídlišti Nové Sady by se měla stát moderní městská knihovna.
Nové využití najde chátrající kotelna v Trnkově ulici na olomouckém sídlišti Nové Sady. Během několika let by se měla změnit na moderní městskou knihovnu, která bude sloužit pro tisíce lidí z okolí. O to, aby na sídlišti Nové Sady vznikla nová pobočka, usiluje ředitelka olomoucké městské knihovny Lenka Prucková už několik let. Město podle ní kromě škol na tamním sídlišti nevlastní žádnou vhodnou budovu.    
5 fotografií

Bývalá kotelna v Olomouci se změní v moderní centrum. Sloužit bude tisícům lidí

Regiony
Zápas 28. kola Fortuna ligy mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 14. dubna v Praze v Sinobo stadium. Alex Král ze Slavie
Za osm měsíců toho stihnul Alex Král ve Slavii opravdu hodně. Český double, tažení Evropskou ligou, první pozvánka do reprezentace, postup do Ligy mistrů. Po odškrtnutí posledního bodu přišel pro jednadvacetiletého záložníka další kariérní skok. Jako druhý nejdražší hráč v historii české ligy zamířil do Spartaku Moskva.
70 fotografií

Králův přestup? Nad čím přemýšlíš, říkali slávisti

Fotbal
Zápas 28. kola Fortuna ligy mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 14. dubna v Praze v Sinobo stadium. Alex Král ze Slavie
Za osm měsíců toho stihnul Alex Král ve Slavii opravdu hodně. Český double, tažení Evropskou ligou, první pozvánka do reprezentace, postup do Ligy mistrů. Po odškrtnutí posledního bodu přišel pro jednadvacetiletého záložníka další kariérní skok. Jako druhý nejdražší hráč v historii české ligy zamířil do Spartaku Moskva.
70 fotografií

Králův přestup? Nad čím přemýšlíš, říkali slávisti

Fotbal
Opava - Zápas 17. kola FORTUNA:LIGY mezi SFC Opava a SK Slavia Praha 3. prosince 2018 na Městském stadionu v Opavě. Jaromír Zmrhal (SK Slavia Praha), Milan Škoda (SK Slavia Praha).
To byl závěr! Byť fotbalistům Slavie k postupu do další fáze Evropské ligy stačil jen bod, nenechali sešívaní nic náhodě a ruský Zenit vyprovodili vítězstvím 2:0. Ve skupině C obsadili konečnou druhou příčku. Po středečním triumfu Plzně proti AS Řím (2:1) je tak jasné, že Česko budou během pohárového jara po pěti letech znovu reprezentovat dva zástupci.

Úspěšná tečka. Slavia porazila Zenit a po 11 letech si zahraje poháry i na jaře

Fotbal
FC Kodaň – SK Slavia Praha. Sotirios Papagiannopoulos v souboji s mladíkem Janem Matouškem.
Naposledy v utkání evropských pohárů triumfovalo na stadionu FC Kodaň loni Atlético Madrid – a teď se stejný kousek podařil i Slavii. Svěřenci Jindřicha Trpišovského zvítězili ve třetím zápase základní části Evropské ligy 1:0 a posunuli se na druhou příčku skupiny C. O jedinou branku si postaral svým premiérovým zásahem za sešívané mladík Jan Matoušek.
4 fotografie

První od Atlética. Slavia vyhrála v Kodani a poskočila na druhou příčku

Fotbal
Slavia padla na hřišti Zenitu Petrohrad 0:1.
Zatímco před týdnem ho v Rusku oslavovali, nyní je situace opory Zenitu Petrohrad Alexandra Kokorina odlišná. Čtyři dny poté, co jediným gólem zápasu zařídil výhru svého týmu v základní skupině Evropské ligy nad pražskou Slavií 1:0, měl totiž s hráčem Krasnodaru Pavlem Mamajevem zranit při potyčce nejméně dva muže. Nyní oběma hrozí trest na sedm let odnětí svobody.
7 fotografií

Gólem připravil Slavii o body, teď hrozí útočníkovi Petrohradu sedm let vězení

Zajímavosti z fotbalu
Jan Matoušek ze Slavie (vpravo) proti Petrohradu.
Taková porážka zabolí. Slavia ve druhém kole Evropské ligy na Petrohrad většinu zápasu tlačila, přesto podlehla 0:1. O jedinou trefu se v 80. minutě postaral domácí Aleksandr Kokorin. „Vyspělý, komplexní výkon. Jenže bez gólu, to nás stálo body,“ mrzelo trenéra Jindřicha Trpišovského. Ve druhém utkání skupiny C zvítězila Kodaň 2:1 v Bordeaux.
7 fotografií

Drtivý tlak nestačil. Slavia smolně podlehla Zenitu

Fotbal
SK Slavia Praha
Plzni to v úterý v Římě nevyšlo, čest českého fotbalu budou dnes večer v Evropské lize zachraňovat fotbalisté Slavie a Jablonce. Pražané odcestovali do ruského Petrohradu, Severočeši se mohou těšit na ukrajinské Dynamo Kyjev.

Útok na Zimní palác? Slavia by ráda dobyla Petrohrad

Fotbal
Spisovatel Miloš Urban
Spisovatele Miloše Urbana není potřeba čtenáři dvakrát představovat: má na kontě řadu knih, jako například Sedmikostelí, Lord Mord, Stín katedrály, Boletus Arcanus a Hastrman. Ta se navíc tento rok objevila na stříbrném plátně jako film. A vypadá to, že by se nemuselo jednat o poslední knihu, která posloužila jako filmová předloha.

Spisovatel Miloš Urban: Rád bych napsal čistokrevnou komedii

Ostatní
Kamil Střihavka vystoupí v Nýrsku.
Nýrsko – Třídenní oslavy výročí 690 let od první písemné zmínky začnou v pátek 23. června v 18 hodin na náměstí v Nýrsku vyprávěním o historii města spojeným s divadelními skeči „Živé obrazy z historie města Nýrska".

V Nýrsku budou slavit tři dny

Klatovsko
Fotbalisté Sparty vyhráli nad Zenitem Petrohrad 2:0.
Benidorm (Španělsko), Praha - Fotbalisté Sparty zakončili herní soustředění ve Španělskou výhrou 2:0 nad druhým týmem ruské ligy Zenitem Petrohrad. Cenný skalp pravidelného účastníka Ligy mistrů a jednoho z nejbohatších klubů východní Evropy zajistili Pražanům proměněnou penaltou Bořek Dočkal a pojišťujícím gólem po přestávce Lukáš Juliš.

Sparta si na závěr kempu ve Španělsku připsala skalp Petrohradu

Fotbal
Ilustrační foto.
Chrudim – Regionální muzeum v Chrudimi připravuje na příští rok 12 nových výstav. Budou zaměřeny na přírodovědné zajímavosti, folklor, hobby a sběratelství, kriminalistiku, výtvarné umění, historii a archeologii i na předměty, které se používaly za vlády komunistické strany. Muzeum to uvádí v přehledu výstav na rok 2017.

Regionální muzeum v Chrudimi připravuje na příští rok 12 výstav

Chrudimsko
Zlatan Ibrahimovic, pravděpodobně nejlepší švédský fotbalista všech dob, se na šampionátu neobjeví. Pozvánku do reprezentace totiž odmítl.
Praha - Fotbalisté Manchesteru United vstoupili do Evropské ligy překvapivou porážkou 0:1 na hřišti Feyenoordu Rotterdam. Bez bodu je nečekaně i milánský Inter. Soupeř Sparty doma prohrál 0:2 s izraelským celkem Hapoel Beer Ševa. O nevídaný obrat se postaral petrohradský Zenit. Na půdě Maccabi Tel Aviv prohrával ještě 14 minut před koncem 0:3, nakonec si ale odvezl všechny body po výhře 4:3.

Evropská liga: United i Inter jsou bez bodu, nevídaný obrat Zenitu

Fotbal
Hulk.
Šanghaj - Brazilský fotbalový útočník Zenitu Petrohrad Hulk se stane další hvězdou čínské ligy. Podle deníku Sport Express se devětadvacetiletý reprezentant dohodl s týmem Šanghaj SIPG, s nímž by měl ve středu podepsat smlouvu. S ročním příjmem 20 milionů eur (zhruba 540 milionů korun) se Hulk zařadí mezi nejlépe placené fotbalisty světa. Zenit by měl za přestup dostat 55 milionů eur (asi 1,5 miliardy korun).

Brazilec Hulk odchází z Petrohradu, stane se další hvězdou čínské ligy

Fotbal
Jana se s Unentem seznámila na mezinárodním malířském sympóziu, které pořádá Český porcelán v Dubí. Dnes už spolu mají manželé Delgerovi osmiletou Anisu a šestiletého Tengise.
Ústecký kraj - Znali ji tu jako Janu Šmejkalovou. Už během doby, kdy se učila malířkou porcelánu na Středním odborném učilišti sklářském v Teplicích, pobývala na praxi v duchcovské manufaktuře. Konečně pro porcelánku Royal Dux Bohemia se šla malířkou vyučit.
9 fotografií

Příběh lásky z (k) porcelánu Jany a Unenta

Teplicko