Planeta země: Unikátní dokument vás provede od pólu k pólu a ukáže vám unikátní

Objevte zázraky naší planety a prozkoumejte extrémní prostředí věčné temnoty antarktické zimy, nejvyšší stromy nebo nejhlubší jeskyně na Zemi v detailním portrétu, který získal na 34 cen, včetně 4 cen Emmy.

Zdroj: Viasat Nature

Jedenáctidílný seriál Planeta země z dílny BBC zavede diváky do všech typů životního prostředí. Na cestě je bude provázet světoznámý přírodovědec David Attenborough. Vzhledem k náročnosti natáčení tohoto dokumentárního unikátu bylo nutné vymyslet nové filmařské postupy, kterým je v každém díle věnována desetiminutová speciální část.

Co uvidíte?

První díl seriálu, který nese název Od pólu k pólu, sleduje vliv Slunce a odhaluje, jak střídání ročních období ovlivňuje životy všech živočichů. Když je jaro v Arktidě a medvědice se svými mláďaty opouští své doupě, tak na opačném konci planety přichází zima a tučňáky císařské čekají čtyři měsíce tmy.

Následující epizoda Hory začíná na jednom z nejníže položených míst na zemi a končí až na vrcholu Everestu. Diváci zažijí lavinu ve Skalistých horách, kde mají domov medvědi grizzly, a přeletí Himálaje s jeřáby panenskými.

Tok nejmohutnějších řek planety od horských pramenů až po moře, říční scenérie, záběry nejvyšších a nejširších vodopádů na světě, podívaná na hejno letících hus sněžných, potápějící se opice nebo na největší obojživelníky na světě – dvoumetrové velemloky. To a mnohem více čeká na diváky v díle Sladkovodní svět.

Jeskyně - další z epizod dokumentárního seriálu Planeta země – odhalí místa, kam se odvážilo jen velmi málo lidí. Jeskyně vlaštovek v Mexiku je vertikální šachta hluboká 400 metrů. Je dost hluboká, aby pohltila Empire State Building, ale jen málo lidí ví o její existenci. Na Borneu můžete najít jelení jeskyni, která je denním útočištěm pro pět milionů netopýrů. Jeskyně jsou domovem také mnoha pozoruhodných a bizarních zvířat, mezi něž patří např. jeskynní salangy, které si staví hnízda pouze ze slin. Vydejte se do tohoto skrytého světa jeskyní spolu s Davidem Attenboroughem. Těšit se můžete také na pozoruhodné útvary v jeskyni Villa Luz nebo na překrásné šestimetrové krystaly z jeskyně Lechuguilla.

Pátý díl Pouště se zaměří na třetinu povrchu naší planety, která vypadá z vesmíru jako bez života, ale opak je pravdou. V mongolské poušti Gobi můžete potkat divoké velbloudy dvouhrbé, kteří musí jíst sníh místo vody. Zatímco v poušti Atacama v Chile lamy guanaco přežívají díky tomu, že olizují rosu z bodlin kaktusů. Na Sahaře jsou běžné písečné bouře přes kilometr vysoké nebo pouštní řeky, které tečou jediný den.

V tomto díle se můžete těšit také na jedinečný přelet přes duny a skalnaté srázy pouště Namib. Z impozantní výšky uvidíte slony na zoufalé cestě za potravou a pouštní lvy hledající v divočině stáda přímorožců. Bude odhaleno tajemství přežití v poušti a pomíjivá povaha tohoto neskutečného prostředí.

V šesté epizodě Království ledu se vrátíme do zamrzlých světů Arktidy a Antarktidy, kde zažijeme sezónní extrémy, jedná se o postup a ústup ledu, jež představuje skutečnou výzvu životu. Po zamrznutí moře Antarktida zdvojnásobí svou velikost a všechna zvířata prchají - kromě tučňáka císařského. Naproti tomu na Arktidě se lednímu medvědovi doslova rozpouští pod nohama ledový svět.

Zkuste si s námi KVÍZ: Poznáte zvířata podle jejich tlapek?

 V následujícím díle se vypravíme na velké pláně - rozlehlé, otevřené planiny naší planety. Tyto obrovské, divoké oblasti jsou zdánlivě prázdné. Planiny na naší planetě jsou domovem největších divokých stád na světě. Dva miliony gazel v mongolských stepích, tři miliony karibu v Severní Americe a jeden a půl milionu pakoní ve východní Africe. Záplavy, požáry, slunce ani mráz trávu jen tak nezničí. Přežije ve žhnoucích afrických savanách i mrazivé arktické tundře, v záplavových oblastech Indie i vysoko položených stepích tibetské plošiny. Tyto vysoce produktivní travnaté pláně pokrývají čtvrtinu půdy na Zemi, zažívají jedny z nejdramatičtějších příběhů divočiny naší planety a je jim věnován další díl s názvem Travnaté pláně.

Džungle – název další epizody natočené v tropických deštných pralesech, které pokrývají pouhá tři procenta povrchu naší planety. Jsou domovem neuvěřitelných 50 procent druhů na světě. Jedná se o nejrozmanitější prostředí na Zemi. Vydáme se za létajícími žábami nebo cizopasnými houbami Cordyceps, které žerou své oběti zaživa.

V následujícím díle Mělká moře se David Attenborough vydá s keporkakem a jeho mládětem na epickou cestu vodami bohatými na potravu, které lemují naše pobřeží. Odhalí společně moře plná kontrastů a překvapení - od tropických rájů, kde se čerstvě narozené mládě poprvé nadechne, až po bouřlivá, ledově studená polární moře.

Podívejte se, jak vypadají duhové stromy. Krásné blahovičníky jsou i nejrychleji rostoucími stromy na světě

Lesy mírného pásma jsou hlavním tématem desátého dílu seriálu Planeta země. Tentokrát filmový štáb zavítá do tajgy - tichého světa zakrslých jehličnanů krčících se ve sněhu a ledu, kde žije jen pár charismatických samotářů, jako je rosomák nebo rys. Naopak listnaté lesy Severní Ameriky a Evropy překypují životem. Právě v těchto částech planety dochází jednou za sedmnáct let k podivuhodnému úkazu, když ze země vystoupí nymfy cikád sedmnáctiletých při největším zrození hmyzu na světě. David Attenborough se vydá také do Kalifornie za nejvyššími stromy na světě – přes sto metrů vysoké sekvojovce obrovské. V tomto díle uvidíte také Generála Shermana, sekvojovce desetkrát většího než plejtvák obrovský, který je největším živým organismem na planetě.

VIDEO: Geniální žralok porazil rybáře jejich vlastní zbraní

V závěrečné epizodě se mohou diváci těšit na záběry z hlubin oceánu. Štáb se vydává za 30tunovým žralokem obrovským. Speciální závěsná kamera odhalí rychlé delfíní skoky. Jsou také připraveny záběry z propasti, na nichž je zachycen let hlubokomořské chobotnice a barevná show vampýrovky hlubinné s využitím bioluminiscence. Časosběrné natáčení v hloubce 2000 metrů zachytí při jídle úhoře, kraby a obrovské stejnonožce.

Podívejte se  na video ukázku z dokumentu Planeta země:

To vše a mnohem více čeká na diváky v dokumentárním seriálu Planeta země každou neděli od 2. září do 11. listopadu 2012 na Viasat Nature.

AUTOR: Redakce / Viasat Nature

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články