Samci světlušek jsou mazaní. Lákají samičky nejen na světlo, ale snaží se je získat i dárky

Samečci světlušek používají rovnou dvě zbraně, aby zaujali své budoucí protějšky…

Samci světlušek jsou mazaní. Lákají samičky nejen na světlo, ale snaží se je získat i dárky
Samci světlušek jsou mazaní. Lákají samičky nejen na světlo, ale snaží se je získat i dárky
Zdroj: archiv

Samečci světlušek prý nepřitahují své protějšky jen typickým světýlkem, nýbrž i s pomocí zvláštního "dárku". Ten má formu spermatoforu, tedy váčku obsahujícího sperma a potravu pro samičku. Vědci z bostonské Tuftsovy univerzity přišli na to, že samičky upřednostňují samečky, kteří mají takový dárek největší, nejvíce výživný. Na svých webových stránkách o tom píše zpravodajská stanice BBC.

Hmyz, nebo drahokam? Stačí kapka rosy a hmyz se promění ve šperky

Nic nenechat náhodě

Experti nejprve nechali nějakou dobu světlušky namlouvat se pomocí světýlek. V přírodě jsou samičky velmi vybíravé a na světýlka samečků reagují jen v případě, že je opravdu přitahují.

Během pokusu pak byli po několika minutách světelných námluv samečci a samičky spárováni dohromady do miniaturních místnůstek. Jakmile už byli spolu na jednom místě, tak jejich typická světýlka nehrála roli v tom, jak vztah dopadne.

Vědci je následně natáčeli pomocí infračervených zařízení, aby zjistili, co se děje, když světla zmizí. Výsledky ukázaly, že je mnohem pravděpodobnější, že samička se stane družkou takového samečka, který jí nabídne větší "svatební" dar.

Světluškovití (Lampyridae) jsou čeleď obecně nazývaná jako světlušky. V současné době je popsáno asi 2 000 druhů v mírném a tropickém pásmu světa. Jméno jim dala schopnost vyzařovat ze svého těla světlo. Toto světlo mohou světlušky vlastní vůlí vypnout i zapnout. Létat umí pouze samci. (Wikipedia)

Samičky nicméně další den mohou vyhledat zase jiného samečka, který jim rovněž poskytne "dárek". Ten jim umožňuje produkovat více vajíček. A tak se to může opakovat. Až pak se rozhodnou, komu umožní vajíčka oplodnit. Zda v tomto souboji vítězí ten, který dává největší "dar", se ale zatím vyjasnit zcela nepodařilo.

Vidět světlušky je skutečný zážitek. Podívejte se na video:

 

Úvodní foto: ČTK / Juniors Bildarchiv

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články